Пропалестинські протестувальники у Туреччині намагались штурмувати авіабазу США

Фото
Понеділок, 6 листопада 2023, 07:58

Турецька поліція застосувала сльозогінний газ та водомети, щоб зупинити пропалестинських демонстрантів, які у неділю намагалися штурмувати авіабазу Інджирлік, де дислокуються американські війська.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє DW.

Сотні протестувальників повалили барикади та вступили в сутички з поліцією у спецзасобах, розмахуючи турецькими і палестинськими прапорами та скандуючи гасла.

 
фото: AP

Вони висловились проти операції Ізраїлю у секторі Гази, а також проти підтримки Ізраїлю з боку США. Протестувальники також вимагали закриття авіабази.

Реклама:

Мітинг організував Фонд гуманітарної допомоги (IHH), ісламське турецьке агентство допомоги, яке в 2010 році очолило флотилію до Гази, намагаючись прорвати облогу сектора, після чого ізраїльські військові висадилися на судно-флагман, дев'ятеро пасажирів якого були вбиті.

Спроби штурму авіабази відбулися перед тим, як до Туреччини з візитом прибув держсекретар США Ентоні Блінкен.

Як відомо, Туреччина, що є членом Північноатлантичного Альянсу разом зі США, різко засуджує Ізраїль через бомбардування й блокаду сектора Гази у відповідь на напад угруповання ХАМАС 7 жовтня, що призвів до тисяч загиблих з обох сторін.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган напередодні заявив про те, що розірвав контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу через бойові дії в Газі.

Сам Блінкен напередодні був у Йорданії для зустрічі з міністрами закордонних справ Йорданії та Єгипту, після якої не погодився із закликами переконати Ізраїль припинити вогонь у секторі Гази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: