Прем’єрка Сербії радіє, що Єврокомісія не побачила регрес в русі Белграда в ЄС

Четвер, 9 листопада 2023, 08:20

Найважливішим аспектом доповіді Європейської комісії щодо розширення є відсутність констатації регресу в Сербії.

Про це заявила прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич з приводу доповіді, в якій проаналізовані зусилля Сербії щодо приведення її законодавчої бази у відповідність до європейських стандартів, передає "Європейська правда" з посиланням на Euractiv

Згідно зі звітом, у судовій системі Сербії спостерігається певний прогрес, який отримав кращу оцінку, ніж у минулому році, і були зроблені кроки для зменшення впливу політики на судову систему.

"Існують виклики і труднощі, особливо пов'язані з Косовом і Метохією, але в звіті немає нічого несподіваного. Революційних змін очікувати не варто. Важливо продовжувати рухатися європейським шляхом, захищаючи наші національні інтереси. Прогрес має вирішальне значення, особливо на економічному фронті", – заявила Брнабич.

Реклама:
Жовте світло для України: що вирішила Єврокомісія та чи почнуться переговори про вступ до ЄС

"У боротьбі з корупцією досягнуто обмеженого прогресу і визнано, що краще було б прийняти антикорупційну стратегію", – сказала вона, гарантувавши, що стратегія буде розроблена протягом наступних двох-трьох місяців, враховуючи рекомендації.

Голова представництва ЄС в Сербії Емануеле Джофре заявив, що основний принцип Європейської комісії щодо звіту по Сербії за 2023 рік полягає в тому, що розширення є центральним питанням в політиці ЄС.

"Існує можливість, і вона повинна бути використана. Послання полягає в тому, що ми повинні наполегливіше працювати в рамках ЄС у країнах-кандидатах для досягнення мети", – сказав Жофре і підкреслив, що ця можливість існує і повинна бути використана.

Він зазначив, що разом з цим звітом передав прем'єр-міністру новий "План зростання" для Західних Балкан, який є частиною цього пакета. ЄК запропонувала виділити 6 мільярдів євро на цей план, включаючи 2 мільярди євро безповоротної допомоги та чотири пільгових кредити.

Як повідомляли, Єврокомісія напередодні запропонувала план, що має прискорити фактичну інтеграцію Західних Балкан з Євросоюзом та зробити відчутними переваги членства ще до того, як ці країни завершать вступ до ЄС.

Нагадаємо, у звіті, опублікованому 8 листопада, Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ з Боснією і Герцеговиною, "щойно відповідність критеріям буде досягнута", але й відзначила проблеми з Республікою Сербською.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: