Між Болгарією та Сербією спалахнув скандал через книгу про "спірні території"

Четвер, 9 листопада 2023, 20:06

Міністерство закордонних справ Болгарії викликало посла Сербії Желько Йовича через заборону в'їзду болгарському письменнику Едвіну Сугарєву, автору книги про так звані Західні околиці – сербську територію, заселену етнічними болгарами.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал "Балканський оглядач".

Як стало відомо, поліція Сербії обшукала болгарський культурно-інформаційний центр у місті Босилеград і вилучила книги Сугарєва "Елегията за краището" ("Легенда про край") про долю болгар на "Західних околицях" за рішенням суду.

Обшук відбувався в межах кримінального провадження за статтею, що стосується "розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі та нетерпимості".

Реклама:

Крім того, Сербія заборонила в’їзд до країни письменнику та ще кільком болгарам, які мали 8 листопада презентувати книгу в культурному центрі в Босилеграді. Таким чином, презентація була зірвана.

МЗС Болгарії назвало звинувачення в бік Едвіна Сугарєва абсурдними й зажадало пояснень і вибачень через дії сербських правоохоронців.

Терміном "Західні околиці" в Болгарії позначають кількох регіонів, розташованих на території нинішньої південно-східної Сербії та південно-східної Північної Македонії й населених переважно етнічними болгарами. Ці території Болгарія передала у 1920 році Королівству сербів, хорватів і словенців в результаті Нейїського мирного договору після Першої світової війни.

У травні Міністерство закордонних справ Болгарії висловило протест Північній Македонії після того, як вона не дозволила в’їзд депутату Європейського парламенту Андрею Ковачеву і ще кільком болгарам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: