ЄЦБ вибрав теми для дизайну майбутніх банкнот євро

П'ятниця, 1 грудня 2023, 07:26

Європейський центральний банк заявив у четвер, що визначив шортлист тем, які будуть зображені на наступному поколінні банкнот євро: це теми "Птахи і річки" та "Європейська культура".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Вибір був зроблений на основі двох опитувань громадськості. В одному з них, проведеному на замовлення ЄЦБ дослідницькою фірмою Kantar, "Європейська культура" була найпопулярнішою темою, отримавши схвалення 21% з 23 000 респондентів, за нею йшли "Річки" (18%) і "Птахи" (17%).

"Ми хотіли якомога ширше відобразити результати опитування", – сказав представник ЄЦБ, зазначивши, що обидві теми стосуються природи і довкілля.

Реклама:

У ширшому опитуванні, проведеному ЄЦБ онлайн, в якому взяли участь 365 000 осіб, "Птахи" вийшли на перше місце з підтримкою третини респондентів, значно випередивши "Культуру" (23%) і "Річки" (16%).

Однак ЄЦБ попередив, що його опитування може бути упередженим, оскільки на нього "потенційно вплинули статті в ЗМІ та пости інфлюенсерів, які заохочували людей брати участь в опитуванні". Крім того, ЄЦБ додав, що респондентами, швидше за все, були молоді технічно підковані люди, які, ймовірно, не є репрезентативними для всього населення єврозони.

"Обидві обрані теми мають спільну нитку, що об'єднує Європу та європейців, і це дуже відповідає нашій меті зробити банкноти більш зрозумілими для людей різного віку та походження", – зазначила президентка ЄЦБ Крістін Лагард.

Лагард оголосила про плани щодо нових банкнот у 2021 році, шукаючи щось більш впізнаване, ніж абстрактні серії мостів і вікон, які прикрашали банкноти з моменту запуску євро.

Спочатку ЄЦБ склав довгий список із семи тем за допомогою незалежної дослідницької компанії. Птахи були обрані, щоб символізувати відсутність кордонів і свободу пересування в основі ЄС, в той час як річки повинні були представляти "припливи і відпливи динамічного, постійно мінливого континенту", заявили в банку в липні.

Після того, як більшість тем не викликали особливого ентузіазму, Рада керуючих ЄЦБ додала до списку культурні теми, які охоплюють осіб або твори великих композиторів, письменників або художників континенту.

Тепер дорадча група запропонує мотиви для обраних тем до кінця 2024 року. Після цього буде оголошено конкурс на розробку дизайну нових банкнот, а потім буде проведено ще кілька опитувань щодо варіантів дизайну.

Очікують, що ЄЦБ ухвалить рішення щодо остаточного дизайну та випустить нові банкноти у 2026 році.

Як повідомляли, з початку 2023 року, коли Хорватія стала членом єврозони й запровадила валюту євро, в країні було виявлено 293 підроблені банкноти.

А торік у грудні Банк Англії представив дизайни банкнот із зображенням короля, які планують ввести в загальний обіг до середини 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: