Прем'єр Фінляндії: Ми маємо схвалити рішення на підтримку України, це питання довіри до ЄС

Четвер, 14 грудня 2023, 10:53

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо наголосив, що рішення саміту ЄС щодо України виходять за рамки суто українських питань, а від здатності країн домовитися залежить репутація Євросоюзу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у спілкуванні зі ЗМІ перед початком першого дня саміту лідерів Євросоюзу.

"У мене одне ключове питання – наша спільна безпека, і наше існування як об’єднання, на яке можна покладатися. Нам потрібно ухвалити сильні рішення і продемонструвати нашу єдність", – зазначив Петтері Орпо.

"Що ми вирішимо тут або не вирішимо – це чіткий сигнал Москві, Києву, Вашингтону і Пекіну. Тож ми маємо ухвалити рішення на підтримку України", – наголосив прем’єр Фінляндії. 

Реклама:

На питання ЗМІ про те, як він оцінює позицію угорського прем’єра Віктора Орбана, що збирається блокувати усі ключові рішення щодо України, Орпо відповів, що не можна піддаватися на шантаж і країни-члени мають знайти рішення. 

Він також назвав неприйнятними компроміси з Угорщиною у питаннях верховенства права. 

Петтері Орпо додав, що також акцентуватиме на необхідності розвитку оборонпрому держав ЄС, тому що загроза Росії є реальною, та зауважив, що Фінляндія вже працює над нарощуванням виробництва боєприпасів. 

"Ми усі маємо робити більше, і як об’єднання, і як країни-члени", – підкреслив він. 

Раніше повідомляли, що лідери ЄС, ймовірно, досягнуть домовленості про виділення Україні багаторічної підтримки обсягом 50 мільярдів євро, оскільки ця сума надійде в пакеті з іншими грошима, від яких матиме вигоду і Угорщина, яка погрожувала блокуванням цієї допомоги.

У той же час, високопосадовці у ЄС оцінюють шанси на позитивне рішення щодо переговорів про вступ України до ЄС, щодо якого угорський прем'єр Орбан найбільш категоричний, у 20-30%.  

У середу президент України Володимир Зеленський попередив: якщо Угорщина заблокує рішення ЄС – це означатиме, що вето наклав Путін.

Читайте також: Австро-Угорщина проти України: як виникла і чого вимагає "коаліція Орбана" перед самітом ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: