Більше 10 країн Заходу закликали Ізраїль боротися з нападами на палестинців на Західному березі

П'ятниця, 15 грудня 2023, 13:16

Більше десятка країн Європи і ЄС як об’єднання, а також Канада та Австралія спільно закликали Ізраїль зробити конкретні кроки для припинення нападів на палестинське населення на Західному березі річки Йордан з боку радикальних ізраїльських поселенців.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в опублікованому тексті спільної заяви. 

Заяву підписали Австралія, Канада, ЄС як союз, Бельгія, Франція, Іспанія, Нідерланди, Швейцарія, Люксембург, Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія, Ірландія та Британія. 

Країни висловили стурбованість рекордною кількістю нападів радикальних поселенців на палестинців на Західному березі, зауваживши, що від початку жовтня сталися понад 340 нападів, внаслідок яких 8 цивільних палестинців загинули, понад 80 поранені і понад тисяча змушені були втікати зі своїх домівок. 

"Рішуче засуджуємо насильницькі дії поселенців-екстремістів… Підкреслюємо нашу позицію щодо того, що ізраїльські поселення на окупованому Західному березі є незаконними відповідно до норм міжнародного права, а також нагадуємо Ізраїлю про його зобов’язання за міжнародним правом, зокрема ст. 49 IV Женевської конвенції… 

Ізраїль як окупаційна влада зобов’язаний захистити цивільне палестинське населення на Західному березі. Винні у насильницьких діях повинні бути притягнені до відповідальності", – наголошують підписанти.

Країни привітали заяву офіційного Тель-Авіва від 9 листопада, який пообіцяв "розібратися" з проблемою, але наголосили, що за обіцянкою мають бути проактивні кроки.  

Нагадаємо, на початку грудня США анонсували візові санкції щодо осіб, дії яких "шкодять миру і спокою на Західному березі річки Йордан".

Британія 14 грудня оголосила, що закриває в’їзд ізраїльським поселенцям-екстремістам із Західного берега.

Франція пропонує запровадити аналогічні заходи на рівні Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: