Розвідка Британії проаналізувала, як РФ руйнує культурні й історичні пам’ятки в Україні

Новини — Середа, 15 травня 2024, 11:52 —

Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд тому, як російські ракетні удари руйнують українську культурну, історичну та релігійну спадщину.

Про це йдеться в розвідувальному огляді британського Міноборони, повідомляє "Європейська правда".

Британська розвідка вирішила присвятити огляд цій темі, оскільки 14 травня виповнилося 70 років з дня прийняття Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту.

У відомстві навели дані Міністерства культури та інформаційної політики України, згідно з якими станом на 2 травня 2024 року загалом 1 987 закладів культури зазнали втрат та пошкоджень від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Реклама:

За оцінками міністерства, станом на 6 травня 2024 року 1 062 об'єкти культурної спадщини були зруйновані або пошкоджені з початку російського вторгнення, а ЮНЕСКО окремо підтвердила пошкодження 129 релігійних об'єктів станом на 10 квітня.

У середині лютого 2024 року ЮНЕСКО оцінила збитки, завдані Росією культурній спадщині України, у 3,5 мільярда доларів, на відновлення яких знадобиться 10 років і 9 мільярдів доларів.

"Оскільки війна триває, російський військовий апарат, ймовірно, продовжуватиме завдавати шкоди історичній та культурній спадщині України", – йдеться в огляді.

У попередньому огляді британська розвідка зазначила, що вважає малоймовірним, що Росія наростила достатню бойову міць, щоб захопити Харків без залучення своїх додаткових сил в цей регіон.

Перед цим розвідка відзначила все частіше використання армією РФ легких всюдиходів та мотоциклів у військових цілях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: