У парламенті Франції закликали дозволити Україні бити французькою зброєю по РФ

Новини — Понеділок, 20 травня 2024, 08:07 —

Голова комітету у закордонних справах французького парламенту Жан-Луї Бурланже закликав Париж зняти табу на завдання Україною ударів по території Росії французькою зброєю.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Le Figaro.

Бурланже написав листа французькому керівництву, в якому закликав відмовитися від "стриманості і прийняти рішення" за прикладом Британії, яка дозволила українським військам використовувати свою зброю проти Росії.

"Здається, настав час... Право на самооборону виключає право на недоторканність території агресора", – підкреслив він, додавши, що зміна доктрини буде абсолютно законною, оскільки покладе край асиметрії між агресором і жертвою.

Реклама:

Водночас Бурланже підкреслив, що ні Франція, ні інші західні партнери України не хочуть воювати з Росією.

"Тому мова йде не про їхнє втручання на театрі воєнних дій, а про зняття невиправданого табу", – написав він у своєму листі.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна була обмежена в праві використовувати зброю, отриману від західних країн, для завдання ударів по російській території. Зазвичай це обмеження на Заході пояснювали тим, що вони дають Україні зброю для захисту від Росії, а не для нападу на неї.

Цього року, однак, відбулися певні зрушення в цьому питанні. Наприклад, після візиту до Києва міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Україна має право завдавати ударів по російській території британською зброєю.

Водночас Сполучені Штати все ще дотримуються своєї політики щодо обмеження ударів України по Росії. Однак під час візиту до Києва у травні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна сама обирає, як вести війну, але США не заохочують удари по Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: