2 березня 2023

Статті
Зупинити реванш: як Чорногорія робитиме вирішальний вибір між ЄС та "русскім міром"
Вперше за всю сучасну історію Чорногорії питання збереження її незалежності та цілісності стоїть так гостро.
Інтерв'ю
Андрюс Кубілюс: Нам треба говорити про демократію в Росії, щоб допомогти Україні вступити в НАТО
"Що би Путін не робив – війна проти Грузії, напад на Україну в 2014 році, – з ним все одно підтримували діалог, домовлялися. Це було великою помилкою".
Новини
23:35
фото, відеоОбраний президент Чехії хоче й далі їздити на мотоциклі після вступу на посаду
Генерал НАТО у відставці Петр Павел, який наступного тижня офіційно стане президентом Чехії, зізнався, що хоче їздити на мотоциклі вже в новому статусі, та визнає, що матиме менше можливостей для цього.
23:12
У Нідерландах місцеві жителі добились виселення почесного консула РФ
Почесний консул Росії в нідерландських провінціях Брабант і Лімбург Константін ван Флотен оголосив про виїзд зі своєї резиденції - замок Страйтаген у Ландграафі на півдні країни, де перебував лише з початку лютого.
22:48
фото, відео"Свобода висловлення поглядів": біля посольства РФ у Фінляндії спалили портрет Путіна
Політичний консультант фінського "Союзу лівих сил" Хенрік Яаккола в четвер спалив портрет російського президента Владіміра Путіна навпроти посольства Росії у Гельсінкі.
22:30
США оголосять черговий пакет військової допомоги Україні
Сполучені Штати в п'ятницю оголосять про черговий пакет військової допомоги Україні.
22:11
США наклали санкції на тіньовий нафтовий флот Ірану
Сполучені Штати в четвер запровадили санкції проти компаній, які, як стверджується, транспортували або продавали іранську нафту або нафтохімічну продукцію в порушення інших обмежень.
21:52
Опозиція в Туреччині визначилась із єдиним кандидатом у президенти, оголосять наступного тижня
Коаліція із шести опозиційних партій Туреччини за результатами зустрічі своїх керівників у четвер заявила, що визначилася з кандидатом у президенти та оголосить його в понеділок, 6 березня, за лічені місяці до виборів.
21:34
Президентка Єврокомісії їде у США й Канаду, говоритиме і про Україну
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наступного вирушить до США й Канади для переговорів із Джо Байденом та Джастіном Трюдо щодо питань двосторонніх відносин і ситуації з безпекою на континенті.
21:18
У Німеччині побільшало прихильників військової допомоги Україні та санкцій проти РФ – опитування
Відносна більшість жителів Німеччини вважає доречним військову допомогу Україні для протистояння повномасштабній російській агресії, а також залишає за Києвом право вирішувати, чи вести переговори з Москвою.
20:55
Мін’юст США вперше дозволив притягти Трампа до відповідальності у справі про штурм Капітолія
Міністерство юстиції США ухвалило, що 45-ий президент Дональд Трамп може бути притягнутий до відповідальності в суді за одним із позовів, які стосуються штурму Капітолія 6 січня 2021 року – це перше таке рішення відомства.
ДайджестБійки депутатів у Молдові і Грузії, членство в ЄС у 2029 році, Україна блокує G20: новини дня
20:33
фотоУ Белграді – протести через звільнення прокурорів у резонансній корупційній справі
У центрі Белграда в четвер удень відбувся мирний протест кількох сотень прихильників опозиції та правозахисників через заміну двох заступників прокурора, які розслідували резонансну справу про корупцію в державній електроенергетичній компанії EPS.
20:18
Суд Бельгії визнав конституційним обмеження під час пандемії COVID-19
Конституційний суд Бельгії в четвер ухвалив, що закон, ухвалений країною під час боротьби з пандемією коронавірусу, відповідає основному закону та може "слугувати правовою основою в разі можливих майбутніх пандемій".
19:56
Очільник МЗС Естонії: єдина альтернатива членству України в НАТО – її ядерний статус
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що членство в Північноатлантичному Альянсі є єдиним варіантом гарантування безпеки України за винятком ядерної зброї – але цей варіант на практиці неможливий.
19:36
Росія призупинила "дипломатичний безвіз" для Угорщини
Уряд Росії у середу призупинив дію міжурядової угоди з Угорщиною про безвізові поїздки за дипломатичними паспортами, посилаючись на порушення Будапештом положень цього документа.
19:19
Зеленський уперше поговорив із новим президентом Швейцарії про допомогу й "формулу миру"
Президент Володимир Зеленський у четвер провів першу телефонну розмову з новообраним очільником Федеральної ради Швейцарії Аленом Берсе.
19:05
Зіткнення потягів у Греції: вже 57 загиблих
Кількість загиблих у результаті зіткнення пасажирського й вантажного потягів неподалік від грецького міста Лариса, за останніми даними, вже становить щонайменше 57 людей.
18:47
В Угорщині відклали голосування за вступ Швеції та Фінляндії в НАТО мінімум до 20 березня
Парламент Угорщини в середу проголосував за новий порядок денний роботи, який передбачає голосування за ратифікацію протоколів про вступ Швеції та Фінляндії в Північноатлантичний Альянс мінімум 20 березня.
18:38
В уряді Польщі заявили про тиск на своїх громадян, які їздять в Калінінградську область
В уряді Польщі заявили про тиск та спроби збору інформації від своїх громадян, які їздять в Калінінградську область Росії. 
18:25
Польща відкриє виробництво південнокорейських танків K2
Віцепрем’єр і міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у четвер анонсував запуск виробництва південнокорейських танків K2, які вже були передані на озброєння польської армії, на Військовому автомобільному заводі (WZM) в Познані.
18:08
У Брюсселі відкрили неформальне представництво демократичної Білорусі
У столиці Бельгії Брюсселі в середу відбулось відкриття місії "За демократичну Білорусь", яка представляє інтереси об’єднаної білоруської опозиції.
18:06
Джонсон натякає, що не голосуватиме за угоду Британії з ЄС, яку підготував новий прем’єр
Борис Джонсон має "змішані почуття" щодо угоди прем’єра Великої Британії Ріші Сунака щодо Північноірландського протоколу.
18:03
У парламенті Грузії сталися бійки на комітетських слуханнях щодо закону про "іноагентів"
У парламенті Грузії сталися сутички під час комітетських слухань щодо скандальних проєктів закону про "іноагентів".
короткоЄвродепутат пояснив, чому для вступу України в ЄС і НАТО треба говорити про "демократизацію" Росії
17:57
Гендиректор МАГАТЕ підтвердив ротацію експертів на Запорізькій АЕС, яку тричі блокувала Росія
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі в четвер заявив, що організація здійснила ротацію експертів на Запорізькій атомній електростанції.
17:46
Земан: Австрія може стати посередником між Україною і Росією
Президент Чехії Мілош Земан, який наступного тижня офіційно піде з посади, в четвер провів зустріч із австрійським візаві Александром Ван дер Белленом у своїй резиденції в Празькому Граді.
17:27
Блінкен розповів, про що говорив з Лавровим на полях G20
Державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер підтвердив, що зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергєєм Лавровим на полях зустрічі очільників зовнішньополітичних відомств країн "Групи двадцяти" у Нью-Делі.
17:23
відеоМолдова: депутати побилися під час голосування за внесення румунської мови у конституцію
Депутати парламенту Молдови побилися під час голосування у першому читанні за проєкт про відмову від назви "молдовська мова". 
16:49
В МЗС деталізували, яких санкцій проти Росії ще чекають від ЄС
У Міністерстві закордонних справ України розповіли, які санкції проти Росії сподіваються побачити у наступних санкційних пакетах Євросоюзу, йдеться зокрема про "Росатом".
16:45
Бундестаг відкинув ініціативу лівих про "дипломатію замість танків" для України
Фракція лівих у Бундестазі зазнала поразки у спробі домогтися припинення постачання зброї Україні і зосередитись на дипломатії.
16:35
У Швеції видали удвічі більше дозволів на відстріл рисей, слідом за рекордним полюванням на вовків
У Швеції видали більш ніж удвічі більше дозволів на відстріл рисей, аніж у попередні роки, що знову збурило частину природозахисної спільноти.
16:23
Глава ОП обговорив з помічником генсека НАТО підготовку до саміту Альянсу у Вільнюсі
Керівник Офісу президента  Андрій Єрмак у розмові з помічником генсека НАТО Девідом Кеттлером заявив, що на саміті Альянсу у Вільнюсі Україна очікує рішення щодо модальностей і можливих часових меж подальшого руху нашої країни до членства.
15:56
На заході Туреччини почали евакуацію "ризикових" шкіл і лікарень через загрозу землетрусу
На заході Туреччини вирішили "переселяти" низку шкіл та лікарень у більш безпечні будівлі після попередження науковців про загрозу сильного землетрусу у цій частині країни.  
15:51
У Швейцарії судитимуть чотирьох банкірів за допомогу у приховуванні мільйонів Путіна
Прокуратура Швейцарії висунула звинувачення чотирьом банкірам у допомозі приховати десятки мільйонів швейцарських франків від імені Владіміра Путіна в одній з перших судових справ на Заході, яка безпосередньо стосується активів, що нібито належать російському президенту.
15:40
відеоУ Туреччині на 23-й день після руйнівних землетрусів врятували з-під завалів собаку
У Туреччині рятувальники витягли з-під завалів живим собаку, який пробув там 23 дні після землетрусів 6 лютого.
15:09
Держсекретар США і глава МЗС РФ на саміті G20 поговорили вперше від початку війни
Державний секретар США і міністр закордонних справ Росії коротко поспілкувалися в кулуарах сьогоднішньої зустрічі головних дипломатів країн "Великої двадцятки".
14:59
Парламент Молдови засудив агресію Росії проти України
Парламент Молдови схвалив декларацію з осудом російської агресії проти України, а соратники Додона демонстративно вийшли з зали. 
14:46
Глави МЗС країн G20 не змогли погодити підсумкову заяву через розбіжності щодо війни
Міністри закордонних справ провідних індустріальних країн та країн, що розвиваються (G20), не змогли узгодити спільну підсумкову декларацію на зустрічі в Індії через суперечку щодо війни в Україні.
14:34
У Фінляндії зібрались посилити правила для користувачів електросамокатів
Міністерство транспорту Фінляндії підготувало пропозиції суворіших правил для користувачів електросамокатів, аби зменшити ризики і дискомфорт, який може створювати недбала поведінка деяких водіїв. 
14:21
Україна вже перевершує критерії НАТО - євродепутат
Андрюс Кубілюс вважає, що Україні вже не потрібен ніякий план дій щодо членства в НАТО, оскільки вона вже відповідає більшості критеріїв.
14:12
Парламент Угорщини голосуватиме щодо вступу в НАТО Фінляндії та Швеції після 20 березня - ЗМІ
Парламент Угорщини проведе вирішальне голосування щодо заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО у тиждень, що починаєтсься 20 березня. 
14:01
В Європарламенті бачать перспективу членства України в ЄС у 2029 році
Депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс бачить перспективу повного членства України в ЄС у 2029 році.
13:38
Інфляція у єврозоні знизилася порівняно з січнем до 8,5%
Інфляція у єврозоні, порівняно з січнем 2023 року, у лютому мінімально скоротилася - з 8,6% до 8,5%.
13:28
В Італії розслідують дії колишнього прем'єра під час спалаху COVID-19 в Ломбардії
Колишній прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте перебуває під слідством за те, що надто довго зволікав із запровадженням карантинних заходів у регіоні Валь-Серіана в Ломбардії під час поширення COVID-19 у березні 2020 року.
12:59
Зіткнення потягів у Греції: кількість загиблих досягла 46
Внаслідок лобового зіткнення пасажирського й вантажного потягів під містом Лариса підтвердили загибель вже 46 осіб. 
12:47
Опозиція Грузії заявила про створення реєстру агентів російського впливу в країні
Найбільша опозиційна партія Грузії "Єдиний національний рух" створить реєстр агентів російського впливу в країні. 
12:44
Шредеру дозволили залишитися у Соціал-демократичній партії Німеччини попри зв'язки з РФ
Колишній канцлер Герхард Шредер може залишитися в Соціал-демократичній партії Німеччини, незважаючи на його суперечливу позицію щодо Росії.
12:23
фотоУ Копенгагені відому статую русалоньки розмалювали російським прапором
У Копенгагені відому статую Русалоньки розмалювали російським прапором, ймовірно, в ніч на 2 березня.
12:23
Грецькі залізничники і метро Афін оголосили страйк після смертельного зіткнення потягів
Асоціації залізничників та метрополітену оголосили страйки у Греції після масштабної залізничної катастрофи, що забрала життя 43 людей 1 березня.
11:51
Глава МЗС Нідерландів попередив Китай про наслідки у разі продажу зброї Росії
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Китай зіткнеться з наслідками, якщо розглядатиме питання про постачання зброї до Росії для її війни в Україні.
11:25
Генпрокурор США: є більш ніж достатньо доказів, що Пригожин є воєнним злочинцем
Генеральний прокурор США Меррік Гарланд під час слухань у Сенаті заявив, що лідер групи "Вагнер" Євгеній Пригожин є воєнним злочинцем і цьому є достатньо доказів. 
11:12
Естонська Нарва, де знесли радянський Т-34, відмовилась виставляти підбитий російський танк
Мер естонської Нарви Катрі Райк повідомила, що підбитий українськими військовими російський танк не виставлятимуть у прикордонному місті, як це планувалося раніше.
Аналітика короткоЯк дружня Чорногорія постала перед загрозою реваншу кремлівсько-сербських сил
10:48
Шольц: Росія все ще розраховує на військову перемогу, але цього не буде
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у вівторок, що Росія не отримає військову перемогу в Україні. 
10:36
Шольц закликав Китай вплинути на Росію і застеріг від поставок зброї
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер закликав Китай не надсилати зброю Росії та попросив Пекін чинити тиск на Москву, щоб вона вивела свої війська.
10:31
Бербок - Лаврову на зустрічі G20: Припиніть цю війну
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок звинуватила Росію в тому, що вона паралізувала роботу "Групи двадцяти" агресивною війною проти України.
10:24
Шольц: Путін не готовий до переговорів про справедливий мир 
Канцлер Німеччини Олаф Шольц наразі не вірить, що президент Росії Владімір Путін готовий вести переговори про "справедливий мир" в Україні.
10:09
фотоРезніков показав послам G7 нових заступників і розповів про боротьбу з корупцією
Міністр оборони України Олексій Резніков провів зустріч з послами країн "Групи семи" за участі новопризначених заступників, на якій розповів про зусилля у боротьбі з корупцією.
09:59
Прем'єр Молдови назвав необґрунтованим рішення Wizz Air зупинити всі рейси з Кишинева
Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан вважає, що в угорської авіакомпанії Wizz Air не було причин для призупинення всіх рейсів до і з Кишинева.
09:55
Посли G7 нагадали про повернення електронного декларування і продовження реформи СБУ
Посли "Групи семи" наголосили на важливості повернення електронного декларування для держслужбовців і зміцнення антикорупційних інституцій та реформи СБУ.
09:28
Італія виступила проти заборони в ЄС авто з двигунами внутрішнього згоряння до 2035 року
Умовою Італії для погодження нових заходів є надання Європейською комісією "здорових" альтернатив для досягнення цілей екологічної стійкості ЄС, які поділяє італійський уряд на чолі з Джорджією Мелоні.
ВідеоВступ до ЄС у 2029 та запрошення до НАТО на саміті-2024 у Вашингтоні: Андрюс Кубілюс
08:59
МОЗ Німеччини не хоче відмовлятися від TikTok попри застереження щодо безпеки
Міністерство охорони здоров'я Німеччини не планує відмовлятися від свого акаунту в TikTok з 144 800 підписників попри застереження співробітникам міністерств уникати китайського додатку на робочих пристроях.
08:44
Міноборони Британії вказало на фактор весняних температур у боях за Бахмут 
Міноборони Великої Британії передбачає погіршення умов для пересування по місцевості у районі Бахмута, що ймовірно може дати перевагу українським захисникам.
08:27
відеоВ Естонії показали навчання українських військових на гаубицях FH-70
В Естонії на Центральному полігоні в середу відбулися навчальні стрільби, що стали завершальним етапом у навчанні українських артилеристів на гаубицях FH-70.
08:20
У Росії немає ресурсів для вторгнення в Молдову - прем'єр-міністр
Молдовський прем’єр-міністр Дорін Речан вважає, що у Росії немає достатніх ресурсів для вторгнення у Молдову.
07:58
Віцеканцлер Німеччини пропонує прив’язати експорт німецької зброї до цінностей
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек закликав у майбутньому здійснювати експорт німецької зброї на основі цінностей.
07:37
Одне з міст Естонії відмовилося виставляти підбитий російський танк
Міська управа естонського містечка Раквере відкинула пропозицію Міноборони виставити російський танк, підбитий в Україні в березні.
07:15
До залізничної катастрофи у Греції призвела людська помилка - прем’єр-міністр
Одна з найбільших залізничних катастроф у Греції, яка забрала щонайменше 43 життя, сталася через "трагічну людську помилку".