1 березня 2023

Статті
Повернути Крим – реально. Як Захід змінює ставлення до військової перемоги України
"Це почалося з Криму, це закінчиться Кримом", – каже Зеленський. Хоча є припущення, що Крим звільнять раніше за Донбас...
Як заморожені активи РФ допоможуть Україні: головні сценарії, що обговорює ЄС
ЄС залишається на роздоріжжі у виборі механізмів надання Україні відшкодування за скоєні РФ воєнні злочини.
Новини
23:48
В Італії судять сміттяра, який підробив 51 медичну довідку, щоб не ходити на роботу
У Римі висунули обвинувачення в підробці документів і шахрайстві працівнику комунальної служби з прибирання сміття, який понад пів сотні разів подавав підроблену медичну довідку, аби не виходити на роботу.
23:25
Словаччина може передати Україні 10 МіГ-29, рішення очікується протягом днів-тижнів
На тлі нових звернень до західних країн щодо надання винищувачів Словаччина розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які було знято з озброєння минулого року.
23:08
США закликають союзників накласти санкції на Китай, якщо він передасть Росії зброю – ЗМІ
Сполучені Штати обговорюють із близькими союзниками можливість введення нових санкцій проти Китаю в разі, якщо Пекін надасть військову підтримку Росії для ведення повномасштабної війни в Україні.
22:50
У Франції готуються вперше конфіскувати майно підсанкційного російського олігарха – ЗМІ
Суд у Франції вперше дозволив кримінальний арешт нерухомості, яка належить російському олігарху, що перебуває під санкціями – це може стати першим кроком на шляху конфіскації цього майна.
22:29
Бюджет офісу голови Євроради просять збільшити: став частіше їздити через війну в Україні
У Європейському Союзі просять збільшити бюджет офісу голови Європейської ради Шарля Мішеля насамперед через збільшення кількості закордонних відряджень, пов’язаних із дипломатією довкола війни в Україні.
22:08
Партія Орбана обіцяє підтримати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО
Партія "Фідес" чинного прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в середу висловила підтримку розширенню Північноатлантичного Альянсу за рахунок Швеції та Фінляндії й обіцяє підтримати відповідну ініціативу.
21:53
США отримали від РФ ноту про "призупинення" участі в ключовому ядерному договорі
Представник державного департаменту США Нед Прайс у середу підтвердив, що Росія надіслала дипломатичну ноту про рішення "призупинити" участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).
21:37
ЄСПЛ зобов'язав Угорщину виплатити компенсацію іракцю, якого тримали в ізоляторі
Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Угорщини виплатити 6500 євро компенсації 23-річному шукачу притулку з Іраку, якого незаконно затримали й тримали в ізоляторі протягом трьох місяців.
21:19
Зіткнення потягів у Греції: звільнились керівники залізничних компаній, створена комісія з розслідування
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у зверненні до нації в середу оголосив про створення "незалежної та позапартійної комісії експертів" для розслідування причин смертельної аварії на залізниці біля міста Лариса.
ДайджестУкраїну запросили на саміт НАТО, план ЄС щодо боєприпасів, катастрофа у Греції: новини дня
21:01
США продовжили до кінця 2023 року низку санкцій проти Росії
Президент США Джо Байден своїм указом у середу продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану, запровадженого ще у 2014 році після російської агресії проти України, та пов’язані з ним санкційні обмеження проти РФ.
20:55
Лідер чеських популістів розкритикував експосла України за "зарозумілість"
Голова опозиційного чеського популістського руху SPD Томіо Окамура виступив з критикою на адресу колишнього посла України в Чехії Євгена Перебийноса, який нині є заступником глави МЗС України.
20:26
фотоСильні снігопади і зливи призвели до хаосу на Майорці
Сніг і дощ спричинили хаос на іспанському курортному острові Майорка.
20:03
фотоВ Афінах біля офісу Грецької залізниці після смертельного зіткнення потягів сталися сутички
У центрі Афін біля штаб-квартири Грецької залізниці дійшло до сутичок між поліцією і учасниками мітингу, організованого у зв’язку з зіткненням потягів, що призвело до загибелі десятків людей.
19:32
Румунія може направити до Молдови фахівців для прискорення її руху в ЄС
Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан під час візиту до Бухареста обговорив із румунським візаві Ніколае Чуке можливість направити до Кишинева експертів для консультацій держустанов у процесі інтеграції в ЄС.
19:15
США сподіваються, що очільники МЗС G20 засудять війну Росії в Україні
У Сполучених Штатах висловили впевненість, що на зустрічі міністрів закордонних справ "Групи двадцяти" в Індії, яка розпочинається в середу ввечері, буде засуджено повномасштабне вторгнення в Україну Росії – члена G20.
19:11
У Литві хочуть на місяць продовжити надзвичайний стан через війну РФ проти України
Міністерство внутрішніх справ Литви пропонує продовжити надзвичайний стан у Литві до 17 квітня цього року.
19:02
У Німеччині презентували нову, "феміністичну" концепцію зовнішньої політики
Міністри закордонних справ і розвитку Німеччини – Анналена Бербок і Свенья Шульце – в середу презентували нові, феміністичні керівні принципи зовнішньої політики країни, покликані гарантувати рівне право всіх людей на представництво власних інтересів.
18:47
США запровадили санкції проти пособників КНДР, які допомагають їй заробляти гроші за кордоном
Сьогодні Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США в середу наклало санкції на три юридичні та дві фізичні особи, які незаконно отримували доходи на підтримку уряду Північної Кореї.
18:44
Експорт ЄС до України перевищив довоєнний рівень
За підсумками 2022 року експорт з країн Європейського Союзу в Україну знову зріс до рівня, який був до початку війни в лютому минулого року.
18:27
Прем'єрка Італії вимагає від ЄС більшої боротьби з нелегальною міграцією після загибелі десятків людей
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні в середу скерувала листа до Європейської ради, в якому закликає посилити заходи для боротьби з нелегальною міграцією після загибелі десятків людей біля берегів Калабрії.
18:04
Шольц обіцяє наростити виробництво боєприпасів на тлі війни в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу оголосив про зобов’язання Берліна наростити виробництво боєприпасів, а також потужностей із ремонту озброєння, щоб посилити підтримку України проти повномасштабного російського вторгнення.
18:01
Іспанія виділила 4,1 млн євро на ремонт призначених для України танків Leopard
Оборонне відомство Іспанії вже працює над підготовкою шести бойових танків Leopard 2A4 для відправки в Україну.
17:47
Сербія не підпише план нормалізації відносин з Косовом через необхідність його визнання – Вучич
Президент Сербії Александар Вучич у вівторок заявив, що не буде підписувати попередньо погоджений план нормалізації відносин із частково визнаним Косовом через положення, які передбачають його визнання і членство в ООН.
17:30
В РФ висунули умову продовження "зернової угоди"
Міністерство закордонних справ Росії заявило в середу, що Москва погодиться на продовження Чорноморської зернової ініціативи, яка дозволяє безпечний експорт з українських портів, тільки якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників.
17:30
Єврокомісія пропонує, аби позбавлення водійських прав за серйозні порушення діяло у всіх країнах ЄС
Єврокомісія запропонувала низку нововведень щодо водійських прав, серед них - щоби у разі серйозних проступків позбавлення прав було чинним у всіх країнах Євросоюзу, що не забезпечується діючим законодавством.
17:25
фотоПрем'єр Румунії призначив "радником" робота зі штучним інтелектом
У прем’єр-міністра Румунії Ніколае Чуке із середи з’явився новий урядовий "почесний радник" – робот зі штучним інтелектом на ім'я ION.
17:11
Уряд Чехії зобов’язався підтримувати трибунал щодо злочинів РФ у своїй оновленій програмі
Чеський уряд у середу схвалив оновлення програми своєї діяльності після майже 14 місяців роботи, пояснивши рішення змінами після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та його економічними наслідками.
17:04
Блінкен: немає жодних доказів того, що Путін готовий до мирних переговорів
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив під час візиту до Узбекистану в середу, що адміністрація Байдена не бачить "жодних доказів" того, що президент Росії готовий до серйозних мирних переговорів у війні проти України.
16:52
Міністр транспорту Греції йде у відставку після аварії на залізниці
Міністр транспорту та інфраструктури Греції Константінос Караманліс у середу оголосив про відставку після смертельного зіткнення двох потягів у центральній частині країни, в результаті якого загинули майже 40 людей.
16:48
Прем’єр Латвії підтримує вступ України до НАТО після війни
Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш наполягає на тому, що Україна повинна стати не лише членом ЄС, але й НАТО.
16:22
Єврокомісія підготувала план значного збільшення виробництва боєприпасів у Європі – ЗМІ
Єврокомісія хоче представити країнам-членам план, який не тільки забезпечить постачання боєприпасів Україні в рамках оборони від російського вторгнення, а й поповнить запаси в країнах ЄС.
16:07
Вучич обіцяє покарати сербів, які воюють в Україні у складі ПВК "Вагнер"
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що вживатиме заходів проти сербів, які вирішили долучитись до лав приватної військової компанії "Вагнер" й вирушити в Україну на війну.
15:58
Міністр оборони Франції: пріоритет для України - снаряди, але дискусії про літаки вже почалися
Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню у спілкуванні з членами Сенату зазначив, що Франція поки не ухвалювала ніяких рішень щодо літаків для України чи підготовки пілотів, але визнав, що тема обговорюється. 
15:56
В МЗС РФ виключили перегляд рішення про призупинення ядерного договору зі США
Заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков заявив, що Москва не переглядатиме рішення про призупинення дії нового Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО) зі Сполученими Штатами доти, доки Вашингтон не змінить свою політику щодо України.
15:41
Глава МЗС Німеччини хоче протистояти російській пропаганді на зустрічі G20
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок не хоче залишати без відповіді пропаганду свого російського колеги Сергєя Лаврова на зустрічі міністрів закордонних справ групи провідних економік G20 в Індії.
15:12
Зіткнення потягів у Греції: заарештовано начальника місцевої станції
У зв’язку зі смертельним зіткненням потягів грецька поліція заарештувала начальника місцевої станції, який відповідав за подачу сигналу у вівторок пізно ввечері.
14:51
Обраний президент Чехії – за надання Україні винищувачів, але в довгостроковій перспективі
Колишній генерал НАТО і новообраний президент Чехії Петр Павел закликав до швидких поставок зброї в Україну.
14:37
відеоУ Румунії перевірили сирени і системи сповіщення 
У Румунії 1 березня по всій території країни перевірили роботу сирен та гучномовців для сповіщення про надзвичайні ситуації.
14:34
ЄС зосередиться на зміцненні вже чинних санкцій замість ухвалення нових
Новий підхід зумовлений насамперед тиском з боку столиць країн ЄС (за винятком країн Балтії та Польщі), які стверджують, що для нових санкцій проти режиму Владіміра Путіна більше немає місця.
14:21
Парламент Фінляндії дав "зелене світло" вступу до НАТО
Парламент Фінляндії абсолютною більшістю підтримав законодавство щодо членства Фінляндії в НАТО.
Аналітика короткоЯк Євросоюз готується передавати Україні арештовані активи РФ
13:52
МЗС назвало фейком заяву РФ про "радіоактивну провокацію" України у Придністров'ї
У середу Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Україна нібито готує провокації біля невизнаного Придністров'я "з використанням радіоактивних матеріалів".
13:46
В уряді Естонії пропонують майже удвічі збільшити чисельність армії воєнного часу 
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вніс проєкт пропозиції, що передбачає збільшення чисельності армії воєнного часу майже удвічі. 
13:19
У парламент Грузії внесли опозиційний проєкт про захист від впливу Росії
Партія "За Грузію" колишнього прем’єра Грузії Георгія Гахарії, що відкололася від правлячої "Грузинської мрії", внесла у парламент проєкт про захист країни від впливу Росії.
13:14
Половина населення Швейцарії підтримує відправку швейцарської зброї в Україну
Згідно з опитуванням Tamedia та 20 Minuten, опублікованим у середу, кожен другий швейцарець готовий дозволити третім країнам відправляти швейцарську зброю та боєприпаси до України. 
12:48
У Німеччині пропонують записувати розмови Шольца і Путіна, досі цього не робили
У Німеччині пропонують розпочати записувати телефонні розмови канцлера Олафа Шольца та російського президента Владіміра Путіна, адже раніше такої практики не було.
12:47
Польща звинуватила російських хакерів у атаці на податкову онлайн-систему
Польща звинуватила Росію у хакерській атаці, яка заблокувала доступ користувачів до онлайн-системи подачі податкових декларацій.
12:34
ЄС не підтримає заяву глав МЗС країн G20 без засудження війни Росії - Reuters
Делегація ЄС не підтримає заяву на зустрічі міністрів закордонних справ "Групи двадцяти" (G20) в Індії, якщо вона не міститиме засудження війни Росії проти України.
12:29
Росія вигадала "радіоактивну провокацію" України в Придністров'ї, Молдова назвала це брехнею
Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Україна нібито готує провокації біля невизнаного Придністров'я "з використанням радіоактивних матеріалів".
12:19
Вибори в Туреччині відбудуться у травні попри землетрус - Ердоган
Туреччина все ще планує провести вибори в середині травня попри смертоносний землетрус в лютому. 
12:06
Іран висилає двох німецьких дипломатів
Тегеран у середу вислав з країни двох німецьких дипломатів у відповідь на висилку двох іранських дипломатів з Німеччини.
11:44
Зеленський висловив співчуття Греції через масштабну залізничну катастрофу
Президент Володимир Зеленський висловив співчуття грецькому народу після масштабної залізничної катастрофи біля міста Лариса. 
11:23
Кулеба розказав про п'ять поразок Росії і порадив "подавитись ракетами"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 1 березня заявив, що Україна пережила зимовий терор Росії, та розповів про п’ять поразок держави-агресора.
11:19
Президентка Угорщини закликала парламент ратифікувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО
Президентка Угорщини Каталін Новак закликала депутатів якнайшвидше ратифікувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.
10:53
Стамбул попередили про ймовірний потужний землетрус
Кількість жертв руйнівного землетрусу, що стався в лютому в Туреччині, зросла до понад 45 тисяч осіб, у той час як геологи попередили про ще один потужний землетрус, який може статися на промисловому північному заході Туреччини.
10:51
Одинадцять країн ЄС створили альянс для розвитку атомної енергетики в Європі
Одинадцять європейських країн зобов'язалися "тісніше співпрацювати" по всьому ланцюжку постачання атомної енергії та сприяти "спільним промисловим проектам" у сфері нових генеруючих потужностей, а також нових технологій, таких як малі реактори.
10:17
Столтенберг про силове повернення Криму: Україна вирішить це сама
Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував можливість силового повернення Україною Криму, відзначивши, що війна повинна закінчитись за столом переговорів, за яким Україна сама ухвалить рішення про прийнятні для неї умови.
10:16
фотоЗіткнення потягів у Греції: кількість загиблих зросла до 38
За даними лікарень, госпіталізовані 66 постраждалих, шестеро із них перебувають в реанімації.
09:54
Генсек НАТО запросив Зеленського на саміт у Вільнюсі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті Альянсу в Вільнюсі в липні.
09:37
Скандал в Іспанії: колишній уряд організував замовну кампанію проти опозиції та каталонського руху
Розслідування є частиною так званої "кухонної справи", яку ведуть іспанські антикорупційні органи.
09:33
У США розглядають поставки в Україну зрідженого газу
Компанія Sustainable Solutions з Техасу анонсувала два проєкти з постачання в Україну зрідженого газу.
Аналітика короткоЧому вибори у Естонії є небезпечними для України
09:25
фотоНа навчання у Литву прибули 600 німецьких військових з технікою
Близько 600 військовослужбовців 41-ї бригади мотопіхоти збройних сил Німеччини прибули до Литви для навчань, доправлено близько 240 одиниць бойової техніки.
08:49
РФ почала запускати дрони з Брянської області, щоб більше загрожувати Києву - розвідка Британії
Другий пусковий майданчик дасть росіянам іншу вісь атаки, ближчу до Києва.
08:41
Іран скоротив термін виготовлення матеріалів для ядерної бомби до 12 днів - США
Іран може виготовити достатню кількість розщеплювальних матеріалів для однієї ядерної бомби приблизно за 12 днів.
08:35
фотоСША перекинули до Європи "літак судного дня"
В Ісландії у вівторок приземлився літак E-6B Mercury, який виконує функції повітряного командного пункту Військово-морських сил США.
08:22
Глава МЗС Німеччини застерегла Китай від постачання безпілотників Росії
Бербок зазначила, що як постійний член Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, Китай несе особливу відповідальність.
08:14
У Франції хочуть обмежити батьків у поширенні фото дітей в інтернеті
Франція прагне захистити дітей від надмірного поширення їхніх фото батьками в інтернеті. 
07:57
Парламент Угорщини почне дебати про вступ Фінляндії та Швеції в НАТО
Процес ратифікації заявок Фінляндії і Швеції про вступ в НАТО розпочнеться в середу у парламенті Угорщини. 
07:40
Пентагон: немає доказів витоку зброї США за межі України 
США не виявили жодних доказів того, щоб зброя, яку вони надали Києву, потрапила за межі України.
07:19
фото, відеоУ Греції зіткнулися два потяги: щонайменше 32 загиблих, 85 поранених
Внаслідок зіткнення двох поїздів на півночі Греції загинули щонайменше 32 особи, десятки людей отримали поранення.