3 квітня 2024

Статті
"Ми були мрійниками. Але зараз не лишилося сумніву, що Україна стане 33-м членом НАТО"
Володимир Огризко: "В основному йшлося про економічний підкуп. Захід продовжував бачити Росію своїм партнером, тож вони пробачали Росії все".
Чи стане Болгарія знову проросійською? Пояснюємо, що несуть для країни дострокові вибори
Дострокові вибори загрожують Болгарії затяжною політичною кризою, яка може призвести до зростання популярності проросійських сил.
Новини
23:06
Керівна партія Грузії офіційно ініціювала зміни до конституції проти "ЛГБТ-пропаганди"
Керівна партія Грузії "Грузинська мрія" офіційно внесла пропозиції змін до основного закону, спрямовані на "протидію ЛГБТ-пропаганді".
22:38
У Франції триває суперечка щодо заборони називати "стейками" вегетаріанські замінники 
У Франції невдовзі має набути чинності заборона використовувати назву "стейк" для таких фабрикатів на рослинній основі, виробники намагаються оскаржити це рішення.
22:03
Біля в’язниці на півдні Парижа виявили загадковий тунель
Під час планових робіт, пов’язаних з обслуговуванням електромережі, біля пенінтенціарного закладу на півдні Парижа виявили загадковий тунель.
21:37
ЦВК Туреччини все ж визнала перемогу на виборах мера прокурдського кандидата
Центральна виборча комісія Туреччини все ж визнала перемогу прокурдського кандидата, яку регіональна комісія спершу скасувала.
ДайджестПроблеми з новим генсеком НАТО, безпекова угода з Фінляндією, "іноагенти" в Грузії: новини дня
21:10
Кулеба після зустрічі з Сійярто очікує на "подальший конструктив" у відносинах з Угорщиною
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що після зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто у Брюсселі очікує подальших покращень у відносинах Києва і Будапешта.
20:47
Зеленський і новий прем'єр Португалії домовились почати роботу над безпековою угодою
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з новим прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру.
20:46
Сійярто розповів про зустріч з Кулебою у Брюсселі
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів про зміст переговорів у Брюсселі з главою МЗС України Дмитром Кулебою, що проходила на полях міністерської зустрічі НАТО.
20:20
Кулеба і Кемерон обговорили посилення ППО України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч у Брюсселі зі своїм британським колегою Девідом Кемероном.
20:18
Президентка Грузії: проєкт закону "про іноагентів" – це саботаж європейського майбутнього
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі жорстко розкритикувала керівну партію "Грузинська мрія" через намір ухвалити закон "про іноагентів", який порівнюють з російським, наголосивши, що це підтриває європейське майбутнє країни.
20:01
У Латвії оголосили в розшук ексдепутатку Сейму, яка підтримала агресію РФ
В Латвії прокуратура висунула обвинувачення колишній депутатці Сейму Глорії Гревцовій у виправданні воєнних злочинів РФ і оголосила її в розшук.
19:56
Міністри оборони Франції та Росії провели першу розмову з осені 2022 року
Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню провів телефонну розмову з главою Міноборони Росії Сергеєм Шойгу, що є першою такою взаємодією з жовтня 2022 року.
19:39
Президент Естонії: Не має бути обмежень на допомогу Україні
Президент Естонії Алар Каріс заявив, що західні країни не мають встановлювати обмеження на допомогу, яку вони надають Україні.
19:16
У Білому домі прокоментували можливість передачі "Рамштайну" під контроль НАТО
У Білому домі прокоментували пропозиції щодо можливої передачі під егіду НАТО Контактної групи з питань оборони України – формат "Рамштайн".
19:16
Польські фермери планують приїхати під офіси депутатів з соломою та гноєм
Польські фермери на четвер анонсували чергову акцію протесту і збираються приїхати під офіси польських депутатів Сейму та сенаторів.
19:00
Кулеба висловився про ідею Столтенберга про фонд підтримки для України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував пропозицію генсека НАТО Єнса Столтенберга про створення нового багаторічного фонду підтримки України.
18:49
Наступними вихідними Європу знову накриє гарячим повітрям і пилом із Сахари
Французів попередили, що наступними вихідними на територію країни, як і низки інших країн Європи, знову прийдуть теплі повітряні маси з півночі Африки з дрібним пилом із пустелі Сахара. 
18:44
Кулеба: Україні потрібно ще щонайменше 5-7 систем Patriot, у партнерів їх понад 100
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що західні партнери надали Україні недостатньо систем протиповітряної оборони, зокрема Patriot, враховуючи масштаби російських ракетних атак.
18:34
Генсек НАТО сподівається на консенсус із Угорщиною стосовно нових планів підтримки України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що "протягом тижнів" зможе обговорити й вирішити ті претензії, які висловила Угорщина стосовно його пропозиції посилити роль Альянсу в координації підтримки України.
18:27
У Франції йде розслідування проти популярного експрем’єра, нинішнього мера Гавра
У Франції ведуть розслідування проти експрем’єра Едуара Філіппа, нині міського голови Гавра і лідера рейтингів, у зв’язку з можливими зловживаннями на посаді.
18:22
Боррель розповів Кулебі про поточний стан поставок боєприпасів від ЄС в Україну
18:18
Столтенберг пояснив, чому Україну не можна запросити до НАТО так само, як у ЄС
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що ідея запрошення України в Альянс за аналогією з рішенням Європейського Союзу може створити додаткову перешкоду на шляху до членства.
18:07
Кулеба поговорив із главою МЗС Іспанії про Patriot та інші системи ППО для України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Брюсселі провів зустріч зі своїм іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом.
18:02
Столтенберг: НАТО ще не погодив суму нового фонду для України, обговорює з Києвом
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що дискусії щодо створення нового багаторічного фонду підтримки України тривають і відбуваються спільно з українською стороною.
17:56
У Блінкена зламався літак під час європейського турне
Літак, який мав доставити держсекретаря США Ентоні Блінкена з Парижа до Брюсселя, зламався, через що тому довелось кілька годин добиратись до бельгійської столиці наземним транспортом.
17:50
Столтенберг: У НАТО погодились на більшу роль у координації допомоги Україні
Міністри закордонних справ держав-членів НАТО на зустрічі 3 квітня погодились посилити роль Альянсу в координації допомоги Україні.
17:43
Стрілянина в школі під Гельсінкі ймовірно сталася через цькування
Слідство щодо стрілянини у школі під Гельсінкі, скоєної учнем середньої школи проти однокласників, вважає мотивом його вчинку образу за цькування.
17:36
Бербок скептична щодо плану генсека НАТО про фонд на 100 млрд євро для України
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок скептично висловилась про запропонований генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом план щодо створення багаторічного фонду на підтримку України в розмірі 100 мільярдів євро.
17:14
фотоЄвропарламент приспустив прапори ЄС та Фінляндії через стрілянину у школі під Гельсінкі
Біля будівлі Європейського парламенту приспустили прапори Фінляндії та Євросоюзу у зв’язку зі стріляниною у школі в містечоку Вантаа у Фінляндії, скоєною 12-річним хлопцем.
17:12
Президент Латвії закликає швидше призначити нового главу МЗС
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс заявив, що нового міністра закордонних справ країни після відставки Кріш’яріса Каріньша мають призначити якнайшвидше.
17:00
Сікорський про нового генсека НАТО: Подобається Рютте, але потрібен інший кандидат
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський прокоментував вибори нового генсека НАТО, який має змінити Єнса Столтенберга.
16:57
У керівній партії Грузії закликали "припинити істерику" щодо закону про іноагентів
У керівній партії Грузії  "Грузинська мрія" назвали "істерикою" побоювання щодо схожого на російський законопроєкту "про іноагентів" та розповіли його деталі, зазначивши, що не бачать підстав для критики.
16:48
"Хай спробує": глава МЗС Польщі відреагував на заяву Лукашенка про підготовку до війни
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський прокоментував нещодавню заяву самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка, який розповів, що готується до війни.
16:32
фотоПрезидент Фінляндії зустрівся в аеропорту Гостомеля з його оборонцями
Президент Фінляндії Александер Стубб, який перебуває зі своїм першим візитом в Україні у такій ролі, відвідав місце боїв в аеропорту Гостомеля та зустрівся з кількома військовими, які брали участь в його обороні.
16:30
Президент Фінляндії не бачить причин відправляти свої війська в Україну
Президент Фінляндії Александер Стубб висловився про можливість відправки військ своєї країни в Україну.
16:16
фотоКулеба й глава МЗС Польщі обговорили можливу співпрацю у захисті від ракетних ударів РФ
Міністри закордонних справ України та Польщі на полях зустрічі міністрів країн НАТО у Брюсселі поговорили про те, як Варшава могла би посприяти захисту України від ударів РФ з повітря та краще захистити свій повітряний простір.
15:58
Президент Фінляндії розкрив вміст нового пакета військової допомоги для України
Президент Фінляндії Александер Стубб розповів, що увійшло до нового пакета військової допомоги Україні, про який було оголошено у середу.
15:46
ВиправленоБлінкен: Американських військ на українській землі не буде
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що політика чинної адміністрації Сполучених Штатів виключає розгортання військ США на українській території.
15:31
ФотоУ Туреччині спалахнули протести після зняття з виборів опозиціонера: десятки затриманих
У регіонах на південному сході Туреччини та в провінції Ізмір розпочались протести після рішення виборчої комісії не допустити новообраного мера від прокурдської Народної партії рівності і демократії (DEM) у місті Ван до виконання своїх обов'язків.
Аналітика короткоЧи зможуть проросійські сили скористатися новою політичною кризою в Болгарії
15:28
Шредер заявив, що "вибори" Путіна були вільними
Колишній канцлер Герхард Шредер вкотре став на захист своєї позиції щодо Росії та її лідера Владіміра Путіна.
15:16
Шмигаль обговорив із президентом Естонії створення спільних оборонних підприємств
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив із президентом Естонії Аларом Карісом створення спільних оборонних підприємств.
15:12
ЗМІ назвали причину пожежі в нічному клубі Стамбула з десятками загиблих
Причиною пожежі в нічному клубі у Стамбулі, який перебував на ремонті, найімовірніше, стали іскри від зварювання, які спричинили загоряння.
14:55
Фінляндія виділяє новий пакет військової допомоги України
Фінляндія оголосила про виділення Україні нового пакета військової допомоги, який стане 23-м за рахунком.
14:55
Bloomberg розповів про труднощі на Заході щодо забезпечення України снарядами
Західні країни все ще суттєво відстають від Росії за темпами виготовлення артилерійських снарядів, а переговори з деякими третіми країнами щодо підтримки України боєприпасами поки безрезультатні.
14:45
Україна підписала безпекову угоду з Фінляндією: в ОП розкрили зміст
Україна і Фінляндія у середу, 3 квітня підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами.
14:31
Посол Ізраїлю спричинив обурення в Польщі своєю заявою щодо вбитого в Газі поляка
Посол Ізраїлю в Польщі Яків Лівне викликав обурення своїм дописом з критикою політика ультраправої "Конфедерації" Кшиштофа Босака, який назвав загибель внаслідок ізраїльського авіаудару польського волонтера у секторі Гази воєнним злочином.
14:30
Голова МЗС Естонії сподівається, що нового генсека оберуть до саміту у Вашингтоні
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна висловив сподівання, що члени НАТО зможуть погодити кандидатуру нового генерального секретаря до саміту у Вашингтоні в липні цього року.
14:23
ФотоПрезидент Фінляндії прибув до Києва
Президент Фінляндії Александер Стубб у середу, 3 квітня, прибув з візитом до Києва.
14:18
Голова МЗС Чехії: Нам потрібно більше грошей і більше снарядів для України
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що чеська ініціатива з постачання Україні сотень тисяч снарядів усе ще потребує додаткового фінансування.
14:10
Блінкен пояснив, за яких умов Путін зможе взяти участь у саміті G20
Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував можливість запрошення глави РФ Владіміра Путіна на саміт G20, який відбудеться у Бразилії.
14:04
Рютте ще має заручитися підтримкою чотирьох країн, щоб стати генсеком НАТО
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і його прихильники стикаються з низкою перешкод у своїй боротьбі за посаду наступного генерального секретаря НАТО, що може затримати рішення на тижні.
14:03
У Німеччині призначили дату початку суду над "райхсбюргерами"
Суд над мережею так званих "райхсбюргерів" – руху, членів якого минулого року звинуватили у підготовці держперевороту, розпочнеться 21 травня у західнонімецькому місті Франкфурт-на-Майні.
14:01
Кемерон пояснив, чому всі члени НАТО повинні витрачати більше 2% ВВП на оборону
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пов’язав необхідність членів НАТО витрачати більше 2% ВВП на оборону з прийдешніми президентськими виборами у США.
13:47
Голова МЗС Латвії підтвердив ідею генсека НАТО створити фонд у $100 млрд для України
Очільник латвійського Міністерства закордонних справ Кріш’яніс Каріньш підтвердив, що генсек НАТО Єнс Столтенберг справді запропонував створити багаторічний фонд на підтримку України в розмірі 100 мільярдів доларів.
13:46
Білий дім не хоче прив'язувати допомогу Україні до зміни своєї газової політики
В адміністрації президента США відмовилися пристати на пропозицію спікера Палати представників Майка Джонсона про надання допомоги Україні, якщо глава держави скасує запроваджене ним призупинення видачі нових ліцензій на експорт скрапленого природного газу.
13:35
Кулеба розповів, що Данія працює над новим пакетом допомоги Україні
Глава МЗС Дмитро Кулеба провів зустріч з главою МЗС Данії Ларсом Люкке Расмуссеном у Брюсселі, говорили про пріоритети України в оборонній підтримці.
13:30
Голова МЗС Канади переконана, що США збережуть підтримку України після виборів
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі вважає, що після президентських виборів у США вони все одно продовжать підтримку України.
13:20
Генсек НАТО: Через затримку в Конгресі США українці змушені економити боєприпаси
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг укотре закликав Конгрес США схвалити додаткову військову допомогу Україні, наголосивши, що затримка з цим рішенням має "реальні наслідки" на полі бою.
13:14
Парламент Норвегії закрили після двох повідомлень про бомбу
Будівлю парламенту Норвегії закрили після отримання двох повідомлень з погрозами вибуху.
13:13
Керівна партія Грузії повернулася до планів ухвалити закон "про іноагентів"
Партія влади "Грузинська мрія" знову прагне схвалити "закон про іноагентів", заявляючи, що той стосуватиметься неурядових організацій та матиме назву "Закон про прозорість іноземного впливу".
13:00
Столтенберг: Більша роль НАТО в підтримці України – це шлях схилити РФ до переговорів
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що перехід до довгострокових зобов’язань підтримки України з боку Альянсу має на меті схилити Росію до мирних переговорів.
12:45
Генсек НАТО про загрозу нового наступу Росії: Вона постійно нарощує військову потужність
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг стверджує, що Росія постійно нарощує військову потужність і тому для членів Альянсу важливо відійти від короткострокових до довгострокових зобов’язань підтримки України.
12:42
Генсек НАТО підтвердив наміри забезпечити надійну підтримку України на перспективу
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники мають забезпечити підтримку України в довгостроковій перспективі на тлі обговорень щодо пропозиції фонду на 100 млрд євро.
12:28
WP: США попереджали РФ про можливий теракт саме у Crocus City Hall
Більш ніж за два тижні до того, як стався теракт у передмісті Москви, уряд США повідомив російській стороні, що концертна зала Crocus City Hall є потенційною ціллю для терористів.
12:18
Німецьке видання з проросійським власником звинуватило посла України у спробах залякування
Редакція та видавці  газети Berliner Zeitung, що має проросійського власника, висловили різкий протест проти критики на адресу журналістів газети з боку посла України Олексія Макеєва.
11:48
Президент Кіпру попросив фон дер Ляєн змусити Ліван стримати мігрантів
Президент Кіпру Нікос Христодулідіс заявив, що особисто звернувся до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн з проханням переконати владу Лівану зупинити човни з сирійськими біженцями, які прямують до острівної держави-члена ЄС.
11:42
Росія вимагає відповідей від Заходу через вибухи на "Північних потоках"
Генеральна прокуратура Росії звернулася до західних країн з листом, в якому вимагає дотримуватися міжнародних зобов'язань щодо здійснення правосуддя під час розслідування вибухів на газогонах "Північного потоку" і "терористичних актів" в Росії.
11:25
фотоДенис Шмигаль прибув до Естонії
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у середу перебуває з офіційним візитом в Естонії і зустрінеться з президентом Аларом Карісом, прем'єр-міністром Каєю Каллас і спікером Рійгікогу Лаурі Хуссаром.
11:14
Білий дім: США не причетні до удару по консульству Ірану в Сирії
В адміністрації президента США заявили, що Сполучені Штати не причетні до авіаудару по посольству Ірану в столиці Сирії Дамаску, внаслідок якого загинули два іранських генерали та п'ять військових радників.
11:13
WSJ розповів, як Макрон намагався підштовхнути Байдена і Шольца до жорсткішого підходу до Путіна
Президент Франції Емманюель Макрон провів конфіденційні розмови з президентом Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцом у лютому з метою переконати їх змінити стратегію Заходу у війні РФ проти України.
10:39
Група невдоволених польських фермерів провела ніч у міністерстві – вимагає зустрічі з прем’єром
Група польських фермерів провела ніч у будівлі Міністерства сільського господарства після невдалих розмов з його керівництвом, тепер вони хочуть зустрічі з прем’єром Дональдом Туском.
10:38
ФотоНімеччина затримала судно з російським вантажем у порту Балтійського моря
Німецька митна служба затримала вантажне судно під прапором Маршаллових островів, яке прибуло з РФ у порт Росток на Балтійському морі, через підозри щодо його вантажу.
10:06
Politico: НАТО може взяти під своє крило формат "Рамштайн", щоб убезпечити його від Трампа
США та інші західні країни розглядають можливість передачі НАТО Контактної групи з питань оборони України, що є однією з кількох нових пропозицій, які можуть допомогти зберегти потік озброєнь до Києва у разі повернення Дональда Трампа до Білого дому.
10:04
Посол США при НАТО: Штати не дуже підтримують удари України по цілях в РФ
Постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт заявила, що Сполучені Штати не є прихильниками ударів України по цілях на території Росії.
Аналітика короткоЧому партія Ердогана програла місцеві вибори і хто може стати його наступником
09:57
ексклюзивМіністри НАТО в Брюсселі не ухвалять остаточне рішення про фонд на $100 млрд для України
Дискусії щодо створення нового багаторічного фонду підтримки України в межах Північноатлантичного альянсу, як очікується, триватимуть до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року.
09:38
Байден розкритикував Ізраїль за удар по гуманітарних працівниках у Газі
Президент США Джо Байден розкритикував Ізраїль після того, як в Газі внаслідок авіаудару загинули семеро співробітників World Central Kitchen (WCK), зокрема один американець.
09:35
Словаччина просуває новий закон про НУО, подібний до орбанівського
Правляча коаліційна партія Словаччини запропонувала поправку до закону про неурядові організації, яка запроваджує маркування НУО, що отримують понад 5 тисяч євро на рік іноземного фінансування, як "організації з іноземною підтримкою".
09:19
Глава МЗС Британії закликатиме НАТО до спільної закупівлі ракет і снарядів для України
Глава МЗС Британії Девід Кемерон планує заохочувати членів НАТО витрачати більше коштів, виробляти більше і надавати більше послуг в галузі оборони перед обличчям російської агресії, що триває, і все більших загроз міжнародній стабільності.
09:01
У Румунії пропонують дозволити військам захищати своїх громадян за кордоном
Міністерство національної оборони Румунії винесло на громадське обговорення проєкт закону, що передбачає захист своїх громадян за кордоном.
08:56
Глави МЗС Німеччини, Польщі і Франції назвали три кроки для посилення оборони Європи
Міністри закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції заявили, що європейські союзники НАТО повинні брати на себе більшу відповідальність за оборону континенту.
08:28
У швейцарських Альпах впав гелікоптер: 3 загиблих, 3 постраждалих
Гелікоптер, що перевозив пасажирів до гірського пункту висадки лижників, розбився у вівторок у швейцарських Альпах, внаслідок чого три людини загинули та ще троє постраждали.
07:59
Блінкен: Саміт НАТО зосередиться на створенні дорожньої карти вступу України в Альянс
Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості підготовки дорожньої карти вступу України в НАТО напередодні саміту до 75-річчя Альянсу, який відбудеться в липні у Вашингтоні.
07:36
Вибори президента у Словаччині: опитування дає перемогу в другому турі кандидату від влади
Опитування прогнозує, що в другому турі президентських виборів у Словаччині виграє кандидат від влади, спікер парламенту Петер Пеллегріні.
07:18
Білий дім пообіцяв продовжувати шукати способи для екстреної допомоги Україні
В адміністрації президента США Джо Байдена продовжать шукати можливості надати Україні екстрену допомогу на зразок тієї, яку у березні передали Києву.
00:07
44 країни підтримали заклик притягти Росію до відповідальності за злочин агресії
Політичну декларацію конференції "Відновлення справедливості для України", що проходила в Гаазі, підписали 44 держави; у ній у тому висловлюють підтримку створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії та ініціативам щодо використання заморожених активів РФ на користь України.