3 липня 2023

Статті
Головні страхи Заходу щодо членства України в НАТО: як Київ може на них відповісти?
Пропонуємо низку контраргументів, які спростовують поточні стереотипи західних аудиторій щодо можливого вступу України до НАТО.
Чи стане Гагаузія "новим Придністров’ям"? Розповідаємо про головну зону впливу РФ у Молдові
Гагаузія - це автономний регіон, якому закон дає право вийти зі складу Молдови. Він голосує виключно за проросійські партії, а зараз побив навіть свій рекорд...
Новини
23:10
Кулеба: Публікації у ЗМІ про "повільний контрнаступ" не впливають на допомогу Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що публікації видань про нібито повільний темп контрнаступу України не впливають на рішення західних лідерів щодо військової допомоги Києву.
22:47
Чоловік, який застрелив двох людей в аеропорту Молдови, помер у лікарні
43-річний громадянин Таджикистану Рустам Ашуров, звинувачений у вбивстві двох людей в аеропорту Кишинева минулого тижня, у понеділок увечері помер від отриманих під час затримання поранень.
22:41
Навчання на F-16 мали розпочатись ще в червні, "графік починає зсуватись" – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що "одна з країн" обіцяла Україні розпочати навчання українців на винищувачах F-16 ще минулого місяця, але через помилку в розрахунках цього не сталось.
22:24
Кулеба, говорячи про саміт НАТО, згадав слова Пономарьова і Павліка
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна продовжує інтенсивно готуватись до Вільнюського саміту НАТО, аби здобути рішення, які її задовольняють.
22:09
Кулеба про ситуацію із Саакашвілі: Все досягло точки кипіння, його хочуть довести до смерті
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба різко розкритикував дії грузинської влади щодо українського громадянина Міхеїла Саакашвілі, якому Тбілісі не дозволяє виїхати за кордон на лікування, й анонсував виклик грузинського посла в МЗС.
21:43
Мешканцям села у Швейцарії, що пережило велетенський зсув, дозволили повернутись додому
Влада швейцарського села Брієнц, над яким на початку літа обвалилась частина гори, в понеділок дозволила завчасно евакуйованим мешканцям повертатись у домівки.
21:23
Чоловік, який спалив Коран у Швеції, через погрози перебуває під охороною поліції
Біженець із Іраку Салван Моміка, який минулого тижня спалив Коран у Стокгольмі й цим спровокував хвилю обурення ісламського світу, стверджує, що переховується через погрози розправою.
ДайджестУкраїна виганяє посла Грузії, десятки танків Leopard, НАТО за обережний контрнаступ: новини дня
21:00
Мандат Столтенберга продовжать на рік у вівторок – ЗМІ
Члени Північноатлантичного Альянсу у вівторок мають ухвалити формальне рішення про продовження мандату генерального секретаря Єнса Столтенберга.
20:48
Загибель жінки з сином, які впали з порому на Балтії, не була нещасним випадком
Слідство вважає, що загибель громадянки Польщі та її сина, які впали з порому на Балтійському морі, не була нещасним випадком.
20:45
Новий пакт ЄС про міграцію ухвалять в обхід вето Польщі та Угорщини – голова Єврокомісії
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок нагадала, що Польща й Угорщина не зможуть заблокувати ухвалення нового рішення щодо міграційних питань відповідно до договорів Євросоюзу.
20:21
Голова МЗС Литви: Запрошення України на саміті НАТО має бути незворотним
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс підтримує чітке й таке, що не може бути відкликаним, запрошення України до Північноатлантичного Альянсу на саміті у Вільнюсі наступного тижня.
20:06
Шольц поговорив із Зеленським про військову підтримку і "зернову угоду"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським щодо політичної, військової та гуманітарної ситуації в Україні.
20:01
Зеленський розповів, якою буде відповідь України на суд над виснаженим Саакашвілі
Президент України Володимир Зеленський висловив обурення тим, у якому стані перебуває ув’язнений експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі, та оголосив, що Україна через це просить грузинського посла повернутися до Тбілісі.
19:52
Президентка Єврокомісії: Уявити ЄС без України, Молдови й Західних Балкан неможливо
Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн укотре підкреслила підтримку розширенню Європейського Союзу, а також допомогу Києву в протистоянні російській повномасштабній агресії.
19:30
фотоУ Греції почав роботу новий парламент: більшість – у консерваторів
У Греції в понеділок були приведені до присяги парламентарі після других позачергових виборів наприкінці червня, які дозволили правоцентристській "Новій демократії" сформувати уряд.
19:18
Прем'єр Польщі підтвердив плани про одночасні вибори та референдум щодо міграції
Прем’єр-міністр Польщі підтвердив наміри влади провести референдум щодо міграційної угоди ЄС одночасно з парламентськими виборами.
19:06
З початку війни фінські компанії наторгували з РФ мінімум на 1,5 млрд євро – ЗМІ
Компанії з Фінляндії продовжили торгівлю з російськими підприємствами, зокрема й із орбіти президента РФ Владіміра Путіна, після повномасштабного вторгнення, й загальний обіг цих операцій становить щонайменше 1,5 мільярда євро.
18:48
У Литві почались міжнародні навчання Сил спецоперацій
На території Литви з 3 по 13 липня відбудуться міжнародні навчання Сил спеціальних операцій Strong and United – 2023, в яких візьмуть участь литовські, польські й німецькі підрозділи спецоперацій.
18:39
Cтрілянина в аеропорту Кишинева: родинам загиблих виплатять по 1 млн леїв
Родинам прикордонника та працівника служби безпеки, які загинули внаслідок стрілянини в аеропорту Кишинева у п’ятницю, виплатять компенсації у розмірі 1 млн леїв – близько 2 млн гривень.
18:34
У Молдові перевірять заходи безпеки в аеропорту, де застрелили двох людей
Молдовська прокуратура порушила кримінальну справу для перевірки заходів безпеки в аеропорту Кишинева, де 30 червня сталась стрілянина й загинули двоє людей.
18:24
Парламент Грузії посилив контроль над ЦВК, подолавши вето президентки
Грузинський парламент у понеділок більшістю голосів схвалив поправки до виборчого кодексу, які збільшують його контроль над Центральною виборчою комісією, подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі.
18:24
Оркнейські острови Британії розглядають можливість увійти до складу Норвегії
Британські Оркнейські острови, що розташові за 10 миль від північного узбережжя Шотландії, розглядають "альтернативні форми управління", які можуть включати в себе входження до складу Норвегії.
18:15
Латвія частково відновлює видачу віз росіянам, яку призупиняла під час заколоту
Латвія відновила обмежену видачу гуманітарних віз громадянам Росії, яку повністю зупиняла під час заколоту ПВК "Вагнер". 
18:10
Швейцарія скерує понад 5,6 млн євро на реконструкцію українських шкіл
Міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс у понеділок оголосив про скерування додаткових 5,5 мільйона швейцарських франків (5,63 мільйона євро) на реконструкцію та переобладнання українських шкіл.
17:58
Посол США прокоментувала загибель письменниці з України після удару РФ по Краматорську
Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк у понеділок вкотре закликала до притягнення Росії до відповідальності після того, як стало відомо про смерть української письменниці Вікторії Амеліної в результаті обстрілу Краматорська.
17:52
Червень став для Британії найспекотнішим в історії спостережень
Червень 2023 року став для Британії найспекотнішим в історії спостережень за середніми температурними показниками.
17:44
Пісторіус пояснив повільні витрати зі спецфонду для Бундесверу в 100 млрд євро
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус стверджує, що Бундесвер уже уклав контрактів обсягом у третину спеціального фонду в розмірі 100 мільярдів євро, а реалізувати швидко їх не вдається через повільний запуск виробничої бази.
17:30
Голова Міноборони Німеччини: Україна отримає десятки Leopard 1A5 "у найближчі тижні"
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував передання Україні бойових танків Leopard 1A5 у співпраці з Данією найближчим часом.
17:27
фотоУ Німеччині відкрили найдовший у країні підвісний міст для пішоходів
У німецькому місті Гессен відкрили найдовший у країні підвісний міст для пішоходів.
17:17
Данія отримає перші F-35 у жовтні
Перші чотири винищувачі F-35 Данія отримає 1 жовтня 2023 року – вони будуть розміщені на авіабазі Скрюдструп, що у Південній Ютландії, де зараз перебувають F-16.
17:05
фотоСаакашвілі, схудлий і гранично виснажений, з'явився на засіданні суду вперше за кілька місяців
Ув’язнений експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі вперше з лютого брав участь у судовому засіданні, він виглядає вкрай виснаженим. 
16:58
У Чехії за минулий рік спожили майже пів мільярда контрабандних сигарет
Протягом 2022 року в Чехії було спожито 490 мільйонів нелегальних сигарет, що на два відсотки більше, ніж роком раніше.
16:39
ЗМІ: МЗС Грузії викликало голову посольства України через санкції проти Georgian Airways
Міністерство закордонних справ Грузії в понеділок викликало тимчасового повіреного у справах України Олександра Шульгу у зв’язку з запровадженням санкцій проти грузинського перевізника Georgian Airways.
16:37
Міністр оборони Німеччини закликає прискорити створення центру ремонту танків Leopard у Польщі
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликає прискорити запуск центру обслуговування танків Leopard 2 на території Польщі. 
16:14
Прем’єр німецької Саксонії хоче повернення до торгівлі з Росією
Прем’єр німецької федеральної землі Саксонія Міхаель Кречмер заявив, що хотів би повернення до торгівлі з Росією та хоче якнайшвидшого "дипломатичного завершення" війни.
15:58
У Грузії назвали недружнім рішенням санкції України проти Georgian Airways
Грузія назвала неприйнятними санкції, запроваджені Україною щодо грузинської авіакомпанії Georgian Airways, яка відновила польоти в Росію.
15:28
Правляча партія Польщі внесла проєкт про референдум одночасно з виборами
Правляча партія Польщі "Право і справедливість" запропонувала зміни до законодавства, які би уможливили проведення загальнонаціонального референдуму одночасно з виборами. 
14:31
фотоСотні ромів у Чехії вийшли на протест, вимагаючи захисту через конфлікт з українцями
У чеському місті Пардубіце сотні ромів з усієї Чехії вийшли на знак протесту проти суботнього конфлікту між ромами та трьома українцями. 
14:25
Лідер боснійських сербів пригрозив референдумом про відокремлення
Президент Республіки Сербської (РС) у складі Боснії і Герцеговини (БіГ) Мілорад Додік заявив, що до кінця року в РС може відбутися референдум щодо її подальшого статусу.
14:10
Україна має право вести обережний контрнаступ – топ-посадовець НАТО
Контрнаступ України проти російських військ є складним через наземні міни та інші перешкоди, але українські війська мають рацію, коли діють обережно.
13:35
Ратифікація Римського статуту буде частиною процесу вступу в ЄС – генпрокурор
Україна готова ратифікувати Римський статут і зробить це у найближчому майбутньому в рамках процесу вступу до Євросоюзу.
13:33
Польщі не потрібні додаткові німецькі війська – глава Міноборони Німеччини
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що не вважає за потрібне розмістити додаткові німецькі сили на території Польщі на додаток до дислокованої в цій країні батареї Patriot.
13:19
США продовжують наполягати на "гібридному трибуналі" щодо злочину агресії
Сполучені Штати продовжують підтримувати ідею "гібридного трибуналу" щодо злочину агресії проти Росії.
13:19
Угорщина просить ЄС продовжити винятки із санкцій проти нафтопродуктів із РФ
Влада Угорщини звернеться до Євросоюзу з проханням продовжити на один рік виняток із санкцій проти Росії, який дає змогу нафтопереробній компанії Slovnaft, що входить до складу угорської енергетичної групи MOL, експортувати в Чехію нафтопродукти, вироблені з російської сировини.
Аналітика короткоЧи вдасться Росії розхитати Молдову завдяки гагаузам
12:56
У Берліні підпалили фургон організації, яка допомагає біженцям з України
У німецькій столиці Берліні напередодні увечері невідомі підпалили фургон організації, яка надає допомогу біженцям з України.
12:42
У Франції зібрали 800 тисяч євро для сім'ї поліцейського, якого звинувачують у вбивстві підлітка
У Франції створили фонд на підтримку родини поліцейського, якого звинувачують у вбивстві підлітка Наеля, що призвело до масових заворушень в країні.
12:34
В Гаазі почав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України
У понеділок 3 липня в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України, який розмістився на базі Агентства ЄС з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції (Євроюст). 
12:16
Саміт НАТО у Вільнюсі охоронятимуть 3 тис. військових Литви і ще 1 тис. із країн Альянсу
Для охорони саміту НАТО у Вільнюсі залучать три тисячі військовослужбовців із армії Литви, також прибуде близько тисячі військових із країн Альянсу.
12:13
У Франції на 75% зросла кількість прохань про притулок від росіян
У 2022 році у Франції суттєво зросла кількість заявок від росіян, які хочуть отримати притулок у країні.
11:51
На відпочинок до Литви прибула перша група дітей із Бучі
До литовського міста Паланга на відпочинок прибула перша група дітей з Бучі, що в Київській області.
11:37
Україна закликала США наслідувати приклад ЄС щодо допомоги в 50 млрд євро
Україна закликала своїх союзників взяти на себе багаторічні зобов'язання щодо фінансової допомоги, заявивши, що чотирирічне зобов'язання ЄС на суму 50 млрд євро є "хорошим сигналом" для США та інших держав.
11:15
Україна стала основним ринком збуту алкоголю Молдови
У першому кварталі 2023 року Молдова на 26,8% збільшила експорт алкоголю та етилового спирту: основним ринком збуту молдовської алкогольної продукції стала Україна.
11:14
Папа Римський засудив спалення Корану у Стокгольмі: Викликає гнів і огиду
Папа Римський Франциск засудив акцію зі спаленням Корану у шведській столиці Стокгольмі, заявивши, що такі дії викликали у нього гнів і огиду.
10:57
Нелегали великими групами штурмували кордон із Польщею з території Білорусі
Протягом неділі, 2 липня, польські прикордонники зареєстрували 159 нелегальних мігрантів, які намагалися перетнути кордон з території Білорусі.
10:42
В Гаазі розпочне роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії
В Гаазі у понеділок розпочне свою роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України.
10:36
У Вільнюсі сховають старі тролейбуси під час саміту НАТО
Вільнюс під час саміту НАТО, який пройде 11-12 липня, тимчасово виведе з експлуатації найстаріші тролейбуси, що обслуговують міську мережу громадського транспорту.
10:23
"Шантажист не зупиняється": в МЗС критикують можливе послаблення санкцій заради "зернової угоди"
Посол МЗС з особливих доручень Ольга Трофімцева розкритикувала можливість того, що банку РФ запропонують лазівку, яка дозволить йому відновити зв’язок із глобальною фінансовою мережею, заради "зернової угоди".
10:10
У Франції загинув рятувальник, намагаючись загасити підпалені під час заворушень авто
У ніч на понеділок, 3 липня, у передмісті французької столиці Парижа загинув рятувальник під час спроби загасити автомобілі, які були підпалені під час масових заворушень.
09:53
Відносне затишшя бунтів у Франції: Затримали 157 осіб, підпалили майже 300 авто
157 осіб були затримані у ніч на понеділок у зв'язку з заворушеннями, які сколихнули міста по всій Франції після вбивства підлітка поліцейським – це значно менше у порівнянні із затриманнями у минулі дні, що може свідчити про заспокоєння ситуації.
09:46
Шольц: Німеччина із занепокоєнням стежить за масовими заворушеннями у Франції
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що із занепокоєнням стежить за подіями у Франції, яку охопили масові заворушення після вбивства поліцейським 17-річного підлітка.
09:27
Болгарія перемогла у суперечці з Єврокомісією про трояндову олію завдяки прем’єру-хіміку
Болгарія домоглася від Брюсселя не позначити її відому трояндову олію як таку, що містить хімічну речовину, яка несе потенційні ризики для здоров'я. 
09:17
Британські лорди відвідали вечірку посла РФ у Лондоні
Двоє британських лордів Річард Балф і Роберт Скідельські відвідали вечірку у Лондоні, яку організував посол РФ у Великій Британії Андрєй Келін.
09:00
Нейтральна Австрія приєднається до європейської ініцітиви захисту неба
Уряд нейтральної Австрії вирішив, що країна приєднається до європейської ініціативи "Небесний щит" – програми із захисту повітряного простору, започаткованої Німеччиною.
08:49
Через вторгнення РФ чверть українців стали вимушеними переселенцями – розвідка Британії
Розвідка Великої Британії проаналізувала ситуацію із українськими переселенцями на тлі повномасштабного російського вторгнення.
08:43
ЄС розглядає поступки російському банку заради "зернової угоди" – FT
Європейський Союз розглядає пропозицію про створення дочірньої компанії підсанкційного "Россельхозбанку" для відновлення його зв'язку з глобальною фінансовою мережею в якості поступки Москві з метою продовжити "зернову угоду".
08:31
У Франції винесли перші вироки учасникам масових заворушень
Суд у французькому місті Гренобль виніс перші вироки учасникам масових заворушень, які охопили країну після того, як поліцейський застрелив 17-річного хлопця-водія.
08:08
Шольц прокоментував високі рейтинги "Альтернативи для Німеччини"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував ситуацію із підтримкою правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини", яка досягла найвищого показника за час опитувань.
07:28
Посланець Папи Римського каже, що в Москві не обговорював мирний план щодо України
Спеціальний представник Папи Римського Франциска кардинал Маттео Дзуппі, який 28-29 червня перебував з візитом у Москві, заявив, що його поїздка була зосереджена на "гуманітарних" питаннях.
07:07
У Німеччині кандидат від ультраправої AfD був обраний бургомістром
У Німеччині кандидат від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) Ганнес Лот був обраний бургомістром невеликого міста Рагун-Єсниц.