4 липня 2023

Статті
Історія твориться у Вільнюсі. Саміт НАТО буде визначальним і для України, і для Байдена
Джо Байден точно увійде у світову історію: російсько-українська війна не залишила іншого вибору. Але зараз "сторінка Байдена" у книзі історії не є однозначною...
Членство без блату: як Україні боротися із перешкодами на шляху до вступу до ЄС
Хто з провідних країн ЄС найбільше підтримує вступ України? І які завдання для Києва можуть з’явитися на додачу до "домашнього завдання" з 7 реформ?
Новини
22:58
Зеленський попередив Макрона про провокації Росії на ЗАЕС
Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові у вівторок увечері з лідером Франції Емманюелем Макроном обговорили ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.
22:39
У Польщі прогнозують чергову міграційну хвилю через переміщення "вагнерівців" у Білорусь
Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вонсік припускає, що перебування найманців приватної військової компанії "Вагнер" у Білорусі може підштовхнути мігрантів рухатись до польського кордону.
22:19
Боррель про заколот в Росії: Путіна вкусив його монстр, РФ – найбільша загроза для світу
Високий представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що спроба заколоту Групи Вагнера оприявнила слабкість нинішнього режиму в Росії та показала, що ця держава є найбільшою загрозою для світової безпеки.
21:55
Литовські поліцейські відмовились від проведення страйку на час саміту НАТО
Профспілка поліцейських Литви у вівторок заявила, що не буде влаштовувати пікетувати під час саміту НАТО у Вільнюсі після досягнення домовленості з Міністерством внутрішніх справ про розрахунок робочого часу.
21:35
У Молдові відкриється посольство однієї з ключових держав ЄС
До кінця 2023 року у Кишиневі планується відкриття посольства Бельгії, яка є однією з провідних країн Європейського Союзу.
21:16
Парламентська асамблея ОБСЄ назвала РФ державою-спонсором тероризму
Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі у вівторок ухвалила підсумкову декларацію, в якій назвала Росію державою-спонсором терористичної Групи Вагнера.
ДайджестРосія розриває “зернову угоду”, 43 млрд на біженців, 6000 автівок спалили у Франції: новини дня
20:56
Румунія хоче постійної присутності німецьких військ для зміцнення флангу НАТО
Прем'єр-міністр Румунії закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца якомога швидше ухвалити рішення про можливе направлення постійного військового контингенту до причорноморської країни для зміцнення східного флангу НАТО. 
20:55
У Норвегії дозволили відкривати тимчасові дитсадки для дітей з України
Міністерство освіти й науки Норвегії у вівторок видало постанову, яка дозволяє відкривати тимчасові центри денного перебування дітей, призначені для біженців з України.
20:36
відеоПоліція Британії почала два розслідування через COVID-вечірки консерваторів
Поліція Лондона у вівторок оголосила про початок двох нових розслідувань стосовно проведення вечірок членами Консервативної партії в порушення обмежень на тлі епідемії COVID-19.
20:35
Німецька опозиція закликала уряд підтримати перспективу членства України в НАТО
Головна опозиційна сила Німеччини, союз ХДС/ХСС, закликає федеральний уряд підтримати перспективу членства України в НАТО напередодні Вільнюського саміту.
20:17
Посланець Папи Римського працює над механізмом повернення українських дітей з РФ
Кардинал Ватикану Маттео Дзуппі, призначений Папою Римським для проведення "переговорів про мир" із Україною та Росією, повідомив, що працює над механізмом повернення депортованих українських дітей.
20:03
Зеленський розповів, про що говорив з генсеком НАТО напередодні саміту у Вільнюсі
Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом скоординував позиції напередодні Вільнюського саміту, а також обговорив ситуацію на фронті та останні події всередині Росії.
19:58
Іспанія скасовує надзвичайну ситуацію через COVID-19, яка тривала 1207 днів
Міністр охорони здоров’я Іспанії Хосе Мануель Міньйонес у вівторок оголосив про завершення режиму надзвичайної ситуації, запровадженого понад три роки тому через поширення коронавірусу.
19:39
На борту судна біля Болгарії загадково загинули двоє росіян
Двоє моряків, що є громадянами Росії, загинули в ніч проти вівторка на борту судна "Мілфорд" біля болгарського портового міста Варна.
19:33
Турист, який вирізав своє ім’я та ім’я коханої на стіні Колізею, розкаявся
Турист Іван Дімітров, якого зняли на камеру, коли він вирізав своє ім'я та ім'я своєї дівчини на давньоримському Колізеї, попросив пробачення за скоєне.
19:19
Чехія та Словаччина домовились співпрацювати у придбанні шведських CV90
Прем’єр-міністри Чехії та Словаччини Петр Фіала та Людовіт Одор у вівторок домовились про спільну роботу з закупівлі шведських бойових машин піхоти CV90, аби мати знижку під час виконання контракту.
19:01
Оркнейські острови розглянуть варіанти "альтернативного врядування", але не вихід із Британії
Влада Оркнейських островів, що належать Шотландії, підтримала рішення про розгляд "альтернативного врядування" через невдоволення низьким рівнем підтримки центрального уряду, але заперечила можливість приєднання до Норвегії, як писали ЗМІ.
18:59
відеоПоліція Литви, перехожі та авіація врятували шістьох людей в Балтійському морі
Об'єднана команда з поліцейських, перехожих та військово-повітряних сил Литви врятували шістьох людей в Балтійському морі поблизу міста Ніда.
18:57
фотоУ швейцарських Альпах розбився гелікоптер, дослідники льодовиків на борту не постраждали
Гелікоптер розбився під час посадки в швейцарських Альпах у вівторок, але всі п’ятеро людей на борту, серед яких були дослідники льодовиків, не постраждали.
18:38
У парламенті Болгарії підтримали членство України в НАТО, але після війни
Комітет із питань зовнішньої політики парламенту Болгарії у вівторок схвалив проєкт декларації групи партій коаліції, в якій висловлює підтримку вступу України до Північноатлантичного Альянсу по завершенні війни.
18:26
Бізнес у Франції зазнав збитків щонайменше на 1 млрд євро внаслідок заворушень
Суму збитків унаслідок заворушень у Франції, в результаті яких було розграбовано понад 450 магазинів і знищено 300 банкоматів, оцінюють майже в 1 мільярд євро.
18:18
У Франції оштрафували оператора залізниці через смерть кішки на вокзалі
Суд Парижа у вівторок поклав на залізничного оператора SNCF відповідальність за смерть кішки, яку на початку року переїхав поїзд, і наклав на нього штраф.
18:15
Макрон анонсував особливий закон для відновлення після заворушень
Президент Франції Емманюель Макрон анонсував надзвичайне законодавство для прискорення відновлення країни після масових заворушень.
18:03
Зеленський здійснить візит у Болгарію – ЗМІ
Президент України Володимир Зеленський відвідає Болгарію на запрошення нового уряду країни.
17:59
фотоНідерланди призначили нового спецпредставника з питань України
Уряд Нідерландів у вівторок оголосив про призначення дипломата Родеріка ван Шревена на посаду спеціального представника з питань бізнесу та відновлення України.
Аналітика короткоЧому Байдену вигідно запросити Україну до вступу в НАТО
17:45
Нідерланди скерують понад 118 млн євро на гуманітарну й економічну підтримку України
Уряд Нідерландів у вівторок оголосив про виділення другого комплексного пакета підтримки України у 2023 році в розмірі понад 118 мільйонів євро, який піде на гуманітарні потреби й економічну допомогу.
17:40
ЄС очікує, що російська влада покладе край нападам на своїх критиків
Зовнішньополітична служба ЄС у четвер виступила із заявою у зв’язку з продовженням репресій проти критиків російської влади та нехтуваннями правами людини в Росії.
17:31
У Німеччині ультраправа AfD стала лідером опитувань у землі Бранденбург 
Ультраправа популістська "Альтернатива для Німеччини" (AfD), яка виступає проти підтримки України і за вихід Німеччини з ЄС, стала першою за підсумками опитування підтримки політичних партій у федеральній землі Бранденбург.
17:31
Нідерландським школярам заборонять користуватись телефонами на уроках
Уряд і парламент Нідерландів досягнув домовленості про заборону використання мобільних телефонів учнями з 1 січня 2024 року.
17:15
Столтенберг повідомив про "дуже хорошу" розмову з Зеленським перед самітом НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що напередодні саміту у Вільнюсі провів "дуже  хорошу" розмову з президентом України Володимиром Зеленським.
17:12
В Угорщині заявили, що консультуються з Туреччиною щодо членства Швеції в НАТО
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у вівторок заявив, що координується з турецьким колегою Хаканом Фіданом у питанні ратифікації вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу.
16:59
Євродепутат: Членство України в НАТО – єдина ефективна гарантія безпеки
Саміт НАТО у Вільнюсі повинен виправити помилки, допущені в минулому під час укладання Будапештського меморандуму 1994 року та на Бухарестському саміті 2008 року, та має стати можливістю надати Україні гарантії безпеки, які виходять за рамки надсилання зброї.
16:57
Тбілісі "глибоко стурбоване" реакцією Києва на стан Саакашвілі, але від кроків у відповідь утримається
Міністерство закордонних справ Грузії відреагувало на виклик свого посла в Києві у зв’язку із ситуацією щодо громадянина України, колишнього грузинського президента Міхеїла Саакашвілі.
16:49
Греція готова на переговори з Туреччиною щодо вирішення суперечки про морські кордони
Греція готова розпочати переговори з Туреччиною, щоб дійти згоди щодо розмежування територій, на яких кожна країна має виключні економічні права, в тому числі право на пошук нафти і газу на морському шельфі.
16:41
Росія не бачить підстав продовжувати "зернову угоду"
Міністерство закордонних справ Росії у вівторок заявило, що не вважає можливим продовження Чорноморської зернової ініціативи, укладеної влітку минулого року для вивезення збіжжя з українських портів.
16:30
Головна опозиційна партія Іспанії обіцяє знизити податки в разі перемоги на виборах
Головна опозиційна Народна партія Іспанії (PP), яка лідирує в опитуваннях напередодні національних виборів цього місяця, у разі приходу до влади обіцяє реформувати податкову систему і знизити податки для малозабезпечених верств населення.
15:55
Китай скасував запланований візит головного дипломата ЄС
Китай скасував заплановану на наступний тиждень поїздку високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля.
15:53
У Чорногорії скандал з кредитами для ексчиновників: збитки бюджету сягнули 2,6 млн євро
Спеціальна державна прокуратура Чорногорії висунула звинувачення 12 колишнім урядовцям у зловживанні службовим становищем у зв’язку з наданням ними кредитів на купівлю нерухомості іншим чиновникам.
15:26
Росіяни почали продавати дачі у Фінляндії після посилення обмежень на в'їзд до країни
Після посилення обмежень на в'їзд до Фінляндії для власників нерухомості з РФ щонайменше 10 оголошень про продаж дач у цій країні з'явилися на російському сайті Avito.
15:21
фотоУгорщина ухвалила суперечливий закон щодо вчителів попри багатомісячні протести
Угорські депутати у вівторок ухвалили суперечливий законопроєкт, який стосується вчителів, закріпивши новий режим у державній освіті попри багатомісячні протести проти нього. 
14:50
Пасажир авіарейсу з Хорватії до Британії намагався відкрити двері перед зльотом 
Пасажир рейсу Ryanair, що мав прямувати з Хорватії до Лондона, почав поводитись неадекватно і спробував відкрити двері, коли літак вже прямував на злітну смугу; його висадили.
14:46
Італія заморозила активи російських олігархів на суму 2 млрд євро
Італія заморозила активи російських олігархів на суму близько 2 мільярдів євро після вторгнення Росії в Україну минулого року.
14:29
Швейцарія має намір стати учасником європейської системи ППО
Швейцарія має намір приєднатися до європейської ініціативи "Небесний щит" – програми із захисту повітряного простору, започаткованої Німеччиною.
14:13
Пілоти Ryanair у Бельгії планують страйк на середину липня
Пілоти ірландського лоукостера Ryanair у Бельгії планують страйкувати на вихідних в середині липня, якщо не вирішать суперечку з роботодавцем через діалог до кінця тижня. 
13:42
Макрон про затишшя у заворушеннях: Я не думаю, що все вже позаду
Президент Франції Емманюель Макрон вважає, що поки рано казати про завершення масових заворушень у країні попри кілька відносно спокійних ночей.
13:38
Санду закликала Грузію дозволити Саакашвілі лікування за кордоном
Президентка Молдови Майя Санду відреагувала на стан здоров’я ув’язненого експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі.
13:36
Українські фахівці вчилися у Франції розслідувати воєнні злочини щодо дітей
Українські прокурори та слідчі Національної поліції їздили до Франції переймати досвід щодо розслідування воєнних злочинів щодо дітей.
13:15
В Естонії хочуть перевіряти неупередженість і правдивість новинних програм
Департамент захисту прав споживачів і технічного нагляду Естонії (TTJA) хоче законодавчо зобов'язати провайдерів медіапослуг публікувати правдиві та неупереджені думки в новинних програмах.
13:14
Кулеба відреагував на продовження мандату Столтенберга
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав "чудовими новинами" рішення про продовження ще на рік мандату чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга.
12:55
Країни Європи витратили 43 млрд євро на біженців з України
Уряди європейських країн виділили вже понад 43 мільярди євро на прихисток для українців, які стали біженцями через розв'язану Росією війну.
12:48
У правлячій партії Грузії вигадали, що думка Європарламенту не важлива для ЄС
Керівник керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе переконує, що для Брюсселя нібито не має значення думка Європарламенту щодо стану ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі, і це не буде перешкодою для отримання статусу кандидата. 
12:30
Зеленський обговорив із прем'єром Швеції ситуацію на полі бою та останні події в РФ
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.
12:22
Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що термін його повноважень на чолі Альянсу продовжили ще на рік.
12:06
Потенційна атака РФ на ЗАЕС зачепить весь світ – топ-посадовець НАТО
Глава Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив про те, що у разі атаки Росії на Запорізьку АЕС її наслідки вплинуть на весь світ.
12:06
Посла Грузії викликали до МЗС України через стан Саакашвілі та попросили їхати до Тбілісі
Посла Грузії в Україні викликали до Міністерства закордонних справ у зв’язку зі станом ув’язненого Міхеїла Саакашвілі та попросили його повернутися у Тбілісі "для консультацій".
Аналітика короткоПерешкоди та союзники на шляху України до членства в ЄС
11:50
ЗМІ: У Білому домі проводили евакуацію через підозрілу речовину, яка виявилась кокаїном
У США ввечері у неділю, 2 липня, на території Білого дому виявили підозрілу речовину, через яку довелося проводити евакуацію.
11:39
У Франції за тиждень заворушень затримали близько 3500 осіб, спалили майже 6 тисяч авто
У Франції з вечора 27 червня затримали майже 3500 учасників заворушень на вулицях, згоріли майже 6000 автомобілів.
11:32
У керівній партії Грузії образилися на Зеленського через кроки щодо Саакашвілі
Голова керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе назвав образливим обурення президента України Володимира Зеленського станом ув'язненого експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі, а також проханням до грузинського посла повернутися до Тбілісі.
11:27
Експрезидентка Литви: Якщо Україні не запропонують членство в НАТО, це стане помилкою
Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте розкритикувала обережні настрої перед майбутнім самітом НАТО у Вільнюсі щодо питання членства України.
11:07
Міністр оборони Болгарії: Є зброя, яку ми не можемо передати Україні
Міністр оборони Болгарії зазначив, що Софія потенційно готова обговорювати з Україною будь-яку зброю, але є види озброєння, передача яких вкрай малоймовірна.
10:56
Німеччина збирається ввести курс жорсткої економії бюджету
Уряд Німеччини вперше з 2019 року збирається повернути фіскальне правило, покликане обмежити структурний дефіцит бюджету на федеральному рівні та скоротити випуск державного боргу.
10:54
Швеція може передати велику кількість підрозділів під пряме командування НАТО
Міністр оборони Швеції Пол Йонсон не виключає, що значна частина шведських військових підрозділів перейде під пряме командування НАТО після вступу країни до Альянсу.
10:48
Болгарія вже формує новий пакет допомоги для України – міністр
Болгарія вже почала готувати наступний пакет військової допомоги для України, хоча часові рамки його надання ще невідомі. 
10:25
Міністр оборони Болгарії розповів, як Софія може допомогти ЄС наростити допомогу Києву
Болгарія може зробити свій внесок у збільшення європейської військової допомоги для України через нарощування виробництва.
10:17
Президент Литви закликав НАТО бути сміливішим щодо членства України
Президент Литви Гітанас Науседа зикликав країни НАТО сміливіше реагувати на прагнення України стати членом Альянсу.
10:02
фотоВ Італії невдало запарковане авто в’їхало у тераси ресторанів, постраждали 15 туристів
На італійському острові Сардинія у місті Кальярі 15 туристів постраждали внаслідок заїзду на тераси ресторанів автомобіля, якому під час паркування забули заблокувати колеса.
09:55
Боррель наступного тижня відвідає Китай
Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель наступного тижня відвідає Китай для зустрічі з міністром закордонних справ КНР Цинь Ганом та іншими офіційними особами.
09:34
ОновленоВ Україні помер громадянин Литви
В одній з лікарень Києва 3 липня помер доброволець з Литви Валеріюс Полковніковас, який отримав поранення в ході боїв в районі Бахмута.
09:01
У Франції вдруге ніч минула відносно спокійно, але знов кілька десятків затриманих
У Франції другий раз поспіль ніч минула без жорстких заворушень, повідомляють про 70 затриманих. 
08:56
Розвідка Британії повідомила про тактику РФ, яка уповільнює контрнаступ України
Росія вдосконалила тактику, спрямовану на уповільнення бронетанкових контрнаступальних операцій українських Сил оборони на півдні, повідомили у британській розвідці.
08:47
У Сеймі Литви хочуть оголосити імпічмент депутату за антисемітські заяви
У Сеймі Литви розглядають можливість оголосити імпічмент депутату Ремігіюсу Жемайтайтісу у зв'язку з його антисемітськими висловлюваннями.
Аналітика короткоЧому західні експерти проти членства України в НАТО і як це виправити
08:00
Топ-посадовець НАТО: Україна не отримає західні винищувачі до завершення контрнаступу
Україна не отримає сучасні західні винищувачі, поки не завершиться її контрнаступ, заявив глава Військового комітету НАТО Роб Бауер.
07:27
Туреччина продовжить блокувати вступ Швеції в НАТО – Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв й надалі блокувати заяву Швеції на вступ до НАТО, поки "вимоги не будуть виконані".
07:13
Посол Франції оголосив про завершення дипломатичної місії в Україні
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен оголосив про завершення своєї дипломатичної місії цього літа.
07:04
Зеленський закликав Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз
Президент Володимир Зеленський  закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.