4 березня 2024

Статті
Чорногорський розкол: як конфлікт у партії влади дає шанс "друзям РФ"
Розкол у чорногорській владі відбувся на підставі ставлення до просербських та проросійських рухів. Наслідком цієї кризи може стати корекція зовнішнього курсу Чорногорії.
Taurus для "Кримського мосту": всі деталі скандалу зі зливом РФ розмови німецьких генералів
Важливо зрозуміти, як злив вплине на переговори з Німеччиною щодо постачання ракет Taurus. Адже розмова спростовує аргументи Шольца...
Новини
22:59
У Греції під охороною поліції уклали перший одностатевий шлюб
Поліція Греції 4 березня заявила, що скерувала співробітників по боротьбі з расизмом для охорони першого в країні одностатевого шлюбу між чоловіками, який відбувся після ухвалення відповідного закону.
22:41
Bloomberg: Союзники закликають Німеччину посилити безпеку після зливу розмови про Taurus
Деякі союзники Німеччини закликали її посилити протоколи безпеки, пов’язані із секретною інформацією, після того, як у Росії оприлюднила секретні переговори офіцерів німецьких військово-повітряних сил про можливе відправлення Україні Taurus.
22:29
Білий дім: Злив розмови німецьких офіцерів – спроба РФ посіяти розбрат між нами
22:11
В Ірландії намагаються заблокувати будівництво житла для сотень біженців з України
Суд в Ірландії другий тиждень розглядає скаргу місцевого забудовника, який на замовлення уряду будує житло для прийняття майже тисячі біженців з України – проти виступають кількадесят людей, які блокують дороги для будівельної техніки.
21:41
Віцеголова Єврокомісії: Прем'єр Словаччини своїми заявами допомагає Кремлю
Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова вважає, щоо прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо своїми висловлюваннями допомагає Кремлю.
21:27
опитуванняРейтинг партії влади у Британії впав до 46-річного мінімуму
Підтримка Консервативної партії Великої Британії, яка нині перебуває при владі, впала до найнижчого рівня за останні понад чотири десятиліття в рік, коли в країні відбудуться загальні вибори.
ДайджестКремль лякає Шольца, Трамп виграв суд щодо виборів, Туск хоче заборони зерна з РФ: новини дня
21:07
Україна та Іспанія почали домовлятись про безпекову угоду
Представники України та Іспанії 4 березня розпочали переговори про укладання двосторонньої угоди про співпрацю у сфері безпеки.
21:03
У Швеції виписали автомобілям іноземних посольств понад 800 штрафів за неправильне паркування 
Автомобілі різних посольств у Швеції накопичили за останній рік понад 850 тисяч крон штрафів за порушення, пов’язані з паркуванням, при цьому більшість штрафів так і не сплатили.
21:00
Військові керівники України та Британії обговорили ситуацію на фронті та "морську коаліцію"
Міністри оборони та головнокомандувачі збройних сил України та Британії 4 березня провели телефонну розмову, яка стосувалась ситуації на фронті та оборонної співпраці.
20:49
Сійярто вслід за шефом назвав Дональда Трампа синонімом миру
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що в разі перебування Дональда Трампа на посаді президента США в Україні "не було б війни", а ескалація на Близькому Сході завершилась би швидше.
20:32
фотоУ німецькому Аахені – спецоперація через озброєну жінку в лікарні
У лікарні міста Аахен, що в німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія, вдень 4 березня жінка почала погрожувати зброєю лікарям, що спонукало поліцію і рятувальників почати спецоперацію.
20:18
Парламент Франції закріпив у конституції право на аборт
Французькі депутати і сенатори з величезною перевагою схвалили закріплення у конституції положення про те, що жінці гарантується право на аборт.
20:13
У Польщі ініціювали реформу Конституційного трибуналу, який критикували в ЄС
Міністр юстиції Польщі Адам Боднар 4 березня оголосив про низку заходів, спрямованих на "виправлення ситуації" в Конституційному трибуналі та "відновлення верховенства права" після суперечливих реформ, здійснених попередньою владою.
19:55
Кулеба подякував Бельгії за гроші на снаряди та поговорив про підсилення ППО
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та очільниця МЗС Бельгії Аджа Лябіб провели телефонну розмову; однією з основних тем була військова підтримка для України.
19:48
Литва долучиться до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України
Литва вирішила підтримати багатосторонню ініціативу, започатковану Чехією щодо придбання і передачі Україні артилерійських боєприпасів з-за меж Європейського Союзу.
19:36
Прем'єрка Литви була змушена змінити передвиборче гасло через схожість з путінським
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте, яка бере участь у президентських виборах, зазнала критики через гасло своєї кампанії, в якому побачили схожість із гаслом президентської кампанії Владіміра Путіна у 2018 році.
19:33
Україна і Франція поглиблюють співпрацю для відбудови Чернігівщини
Українське профільне міністерство співпрацюватиме з французьким агентством для відбудови Чернігівської області.
19:19
Байден ще на рік продовжив санкції проти РФ через анексію Криму й війну на Донбасі
Президент США Джо Байден своїм указом 4 березня продовжив на один рік дію надзвичайного стану, запровадженого ще у 2014 році після російської агресії проти України, та пов’язані з ним санкційні обмеження проти РФ.
19:07
У Грузії готують проєкт для спрощення ліквідації політичних партій
Керівна партія Грузії "Грузинська мрія" готує проєкт закону для спрощення ліквідації політичних партій, його аргументують відсутністю можливості ліквідувати "мертві" політсили у рамках чинного законодавства.
19:04
Туск засудив рукостискання голів МЗС Угорщини та Словаччини з Лавровим
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск різко розкритикував міністрів закордонних справ Угорщини та Словаччини за зустріч із російським візаві Сергєєм Лавровим під час форуму в Туреччині минулими вихідними.
18:48
Фігурант справи про витік документів Пентагону погодився на 16 років ув’язнення
Колишній військовослужбовець Національної гвардії штату Массачусетс Джек Тейшейра 4 березня визнав провину у справі про витік таємних документів Пентагону й погодився на 16-річне тюремне ув’язнення.
18:39
Посол України закликав польських фермерів припинити блокаду кордону
Посол України у Польщі звернувся до польських фермерів із закликом не блокувати кордон з Україною у рамках їхніх протестів, тому що не вона є першопричиною їхніх проблем, а такі акції б’ють по обороноздатності України.
18:37
виправленоМакрон про "розгортання західних військ в Україні": Ми не воюємо проти російського народу
Президент Франції Емманюель Макрон укотре прокоментував свою резонансну заяву про можливість розміщення західних військ в Україні.
18:25
У Боснії перевірять, як в Україні опинились їхні снаряди
Міністерство зовнішньої торгівлі та економічних відносин Боснії і Герцеговини розпорядилось перевірити збройове підприємство Pretis після того, як його мінометні снаряди виявили на фото з поля бою в Україні.
18:24
Польща закупить у Швеції протитанкові гранатомети на суму понад $1,6 млрд
Польща підписала угоду про купівлю протитанкових гранатометів у шведської компанії Saab на суму близько 6,5 мільярдів злотих (1,63 мільярда доларів).
18:12
У Червоному морі пошкодили три важливих телекомунікаційних кабелі
Три важливих кабелі зв’язку, що проходять через Червоне море, перестали функціонувати.
18:01
Німеччина назвала абсурдною пропагандою обвинувачення Кремля щодо "підготовки нападу" на РФ
У німецькому уряді відреагували на російські заяви про те, що Німеччина нібито планує нападати на Росію.
17:57
Шольц проти відновлення роботи АЕС у Німеччині: Дорого й довго
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не змінив своєї думки стосовно заборони атомних електростанцій у Німеччині, посилаючись на високі витрати і тривалі терміни будівництва.
17:43
ЄС відреагував на загибель 12 людей через удар РФ по Одесі
Європейський Союз назвав воєнним злочином удар російського безпілотника по багатоповерхівці в Одесі 2 березня, в результаті якого загинули 12 людей, з них п’ятеро – діти.
17:34
Голова Міноборони Польщі прокоментував падіння об’єкта на півночі країни
Міністр національної оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш заявив, що об’єкт, який 4 березня впав біля села Мілаково на півночі країни, – це, найімовірніше, метеорологічна куля.
17:33
Албанія відкрила авіабазу радянських часів для літаків НАТО
Албанія, яка не має власних винищувачів, відкрила в понеділок відновлену авіабазу Кучова радянських часів для обслуговування літаків НАТО на тлі побоювань через загрози з боку РФ.
17:20
МВС Латвії готується повернути посилений контроль кордону з Білоруссю
Міністерство внутрішніх справ Латвії планує повернути режим посиленої охорони кордону з Білорусі через зростання кількості нелегальних мігрантів.
17:19
У Фінляндії ініціатива за легалізацію евтаназії зібрала підписи для розгляду парламентом
У Фінляндії ініціатива щодо легалізації евтаназії зібрала достатню кількість підписів на її підтримку, після чого парламент зобов’язаний розглянути її.
17:06
Верховний суд США скасував рішення про виключення Трампа з праймериз у Колорадо
Верховний суд США ухвалив, що Дональд Трамп може взяти участь у внутрішньопартійних виборах у Колорадо, скасувавши рішення найвищого суду цього штату.
17:06
Бербок: Справа зі злитою розмовою німецьких офіцерів має бути швидко розкрита
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вимагає швидко і повністю розслідувати інцидент із перехопленням і зливом секретних переговорів керівництва німецьких ВПС щодо постачання ракет Taurus Україні.
17:02
ЄС виписав Apple рекордні 1,8 млрд євро штрафу за ринкові зловживання
Європейська комісія 4 березня оголосила про штраф у понад 1,8 мільярда євро компанії Apple через зловживання панівним становищем на ринку потокових музичних додатків у власників iPhone та iPad.
17:00
Польський Сейм розглядатиме одразу 4 законопроєкти щодо легалізації абортів
Сейм Польщі цього тижня розгляне чотири подібних законопроєкти, метою яких є повернути право жінок на аборт на ранніх етапах вагітності, тоді як за чинним законодавством заборона на аборт є майже повною.
16:51
Глава МЗС Німеччини закликала Шольца розглянути постачання Taurus Україні
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала канцлера Олафа Шольца "ретельно розглянути" потенційні поставки крилатих ракет Taurus Україні.
16:42
МЗС Росії розказало про "демарш" послу Німеччини через злиту розмову про Taurus
Міністерство закордонних справ Росії 4 березня видало скупий пресреліз про те, як воно викликало посла Німеччини Александера Графа Ламбсдорффа й оголосило йому "демарш" через злиту російською пропагандисткою Маргаритою Сімоньян розмову німецьких військових.
16:31
Шольц назвав нову причину, чому відмовляє у постачанні Taurus Україні
Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина має зберегти контроль над розгортанням далекобійних ракет Taurus в Україні, що можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів – саме тому передача такого озброєння неможлива.
16:24
Парламент Франції фінально проголосує за закріплення у конституції права на аборт
Парламент Франції у понеділок 4 березня повним складом голосуватиме за закріплення в основному законі права на аборт.
16:15
Президент Литви: Треба боротися з імпортом російського зерна
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що підтримує пропозиції щодо заборони ввезення російського зерна, але з їхнім конкретним змістом він поки що не ознайомлений.
Аналітика короткоЩо німецькі генерали говорили про ракети Taurus для ЗСУ та як РФ могла перехопити їхню розмову
16:00
ЗМІ: ЄС готує санкції проти 30 росіян і компаній через смерть Навального
Країни Євросоюзу готують пакет санкцій проти близько 30 росіян та російських компаній через смерть ув’язненого критика Путіна Алексєя Навального.
15:50
Туск обіцяє звернутися до Сейму Польщі щодо санкцій на агропродукцію з РФ та Білорусі
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, який перебуває з візитом у Литві, пообіцяв звернутися до польського Сейму щодо запровадження санкцій проти російської та білоруської сільгосппродукції.
15:36
У Молдові закликали не турбуватися через повістки "для звірки даних"
Міністерство оборони Молдови закликало громадян не турбуватися через те, що чоловіки почали отримувати повістки для перевірки даних, та не вірити чуткам довкола цього.
15:36
Посол Німеччини каже, що ходив до МЗС РФ не через перехоплену розмову про Taurus
Посол Німеччини в Росії Александер Граф Ламбсдорфф заявив, що його візит до російського Міністерства закордонних справ не був пов'язаний із перехопленням і зливом секретних переговорів німецького керівництва ВПС щодо постачання ракет Taurus Україні.
15:24
Кулеба звернув увагу глави МЗС Польщі на вплив імпорту зерна з РФ на європейський ринок
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Радославом Сікорським.
15:14
Країни ЄС домовилися продовжити заходи для скорочення споживання газу
Країни ЄС досягли політичної згоди щодо того, щоби і далі у скоординований спосіб скорочувати споживання газу і забезпечити достатні запаси на нову зиму.
15:11
Шмигаль не бачить утисків опозиції у перешкоджанні виїзду у закордонні відрядження
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль прокоментував ситуацію із блокуванням закордонних відряджень для низки депутатів Верховної Ради, зокрема, з опозиції.
14:53
Шмигаль відкидає поновлення угоди про транзит газу з РФ та розповів про альтернативи для ГТС
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна не буде вести з Росією перемовин для продовження угоди про транзит природного газу, та розповів, як після цього може використовуватись українська газотранспортна система. 
14:47
ЗМІ: У Польщі впав невідомий літальний об'єкт, який міг прилетіти з Росії
У Польщі в полі поблизу села Варкалки виявили невідомий літальний об’єкт, який наразі охороняється поліцією.
14:35
Шмигаль вважає, що Україну приймуть у ЄС відразу після перемоги
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що Україна зможе приєднатись до ЄС після завершення війни, а домашню роботу для цього виконає за два роки. 
14:29
Шмигаль: Блокада кордону  - безглузда, Польща втрачає більше, ніж Україна
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через блокаду кордону польськими фермерами Польща зазнає більших збитків, ніж Україна.
ВідеоБлокада кордону: розповідаємо, що побачили на власні очі
14:21
Захарова заявила, що Німеччина "не денацифікована до кінця"
Речниця МЗС Росії Марія Захарова після злиття російською пропагандою у мережу секретних пепеговорів керівництва німецького ВПС заявила, що денацифікацію в Німеччині не завершено і попередила про "страшні наслідки".
13:58
ЗМІ: Єврокомісія запропонує приєднати Україну до схеми підтримки оборонної промисловості ЄС
Європейська комісія запропонує зробити Україну повноправним членом схеми підтримки оборонної промисловості ЄС, що допоможе використати досвід Києва та наблизить його до членства в ЄС.
13:38
У Британії можуть зменшити податки для збільшення надходжень у бюджет
Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Гант розглядає можливість зменшення податків для збільшення надходжень у бюджет, який представить у середу.
13:36
Сійярто сказав пропагандистам РФ, що зустрічі Зеленського з Орбаном поки не буде
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто сказав, що зустріч угорського прем’єра Віктора Орбана і президента України Володимира Зеленського найближчим часом не відбудеться.
13:26
У Єврокомісії підтвердили: готують представити переговорну рамку з Україною цього місяця
У Єврокомісії у понеділок підтвердили, що готують представити переговорну рамку про вступ України цього місяця.
13:23
Латвія фіксує зростання потоку мігрантів на кордоні з Білоруссю
У Латвії знову фіксують зростання потоку мігрантів, які намагаються нелегально перетнути кордон з боку Білорусі.
13:10
У Гренландії подали до суду на Данію за примусову контрацепцію в 1960-70-х роках
Група жінок корінного народу Гренландії подала до суду на Данію за примусову контрацепцію у 1960-70-х роках та вимагає загальної компенсації у розмірі майже 43 мільйонів крон (6,3 млн доларів).
13:00
Глава МЗС Естонії: Макрон змінив парадигму підтримки України
Заява президента Франції Емманюеля Макрона про те, що він може розглянути можливість відправки військ до України, показує, що важливість перемоги України дійшла до західних політиків, які ухвалюють рішення, і вони готові зробити більше.
12:39
У Литві торік за ухилення від військової служби виписали 14 тисяч штрафів
Минулого року призовників у Литві оштрафували 14 тисяч разів за ухиляння від військової служби, а влада відкрила понад 450 досудових розслідувань за фактами повторного ухиляння.
12:38
У Німеччині машиністи оголосили новий страйк
У Німеччині машиністи проведуть новий страйк, оскільки переговори про оплату праці та графік роботи зірвалися.
12:35
Бербок про Західні Балкани: ЄС має закрити фланги, які може дестабілізувати РФ
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що країни Західних Балкан заслуговують на рішучу підтримку на шляху до членства в Євросоюзі.
12:25
Ультраправий кандидат здобув перемогу на виборах мера міста на сході Німеччини
Кандидат від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" виграв вибори мера невеликого містечка Гроссширма на сході країни.
12:22
Україна очікує на проєкт переговорної рамки від ЄС не пізніше 12 березня – Стефанішина 
Україна очікує на те, що Європейська комісія представить проєкт переговорної рамки щодо українського вступу до Європейського Союзу не пізніше 12 березня.
12:14
Греція хотіла б відігравати важливішу роль в обороні ЄС
Після появи європейської місії із захисту цивільного судноплавства в Червоному морі під назвою Aspides, штаб-квартира якої розташована в грецькому місті Лариса, Греція хотіла б відігравати важливішу роль в обороні ЄС.
12:03
Туск зустрінеться з лідерами Литви у Вільнюсі на тлі протестів фермерів
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск проведе у Вільнюсі зустрічі з лідерами Литви на тлі протестів польських фермерів на кордоні між двома країнами.
11:32
Розвідка Британії: Енергосистема України витримала лютневі атаки РФ
Протягом лютого 2024 року Росія намагалась атакувати регіональні енергетичні об'єкти в Україні – та попри це українська енергосистема підтримує стабільну роботу мережі.
11:23
США хочуть заборонити Китаю купувати нафту зі свого Стратегічного резерву
Законопроєкт фінансування уряду США, представлений лідерами Конгресу в неділю, містить заборону Китаю купувати нафту зі Стратегічного нафтового резерву (СНР) Сполучених Штатів.
10:59
фотоУ пожежі в будинку для літніх людей на заході Німеччини загинули четверо осіб
Чотири людини загинули в результаті пожежі в будинку для літніх людей в Бедбург-Гау в західнонімецькій землі Північний Рейн-Вестфалія.
10:52
На референдумі у Швейцарії підтримали додаткову "13-ту пенсію"
У Швейцарії на референдумі в неділю проголосували за підвищення пенсійних виплат для літніх людей, а також проти підвищення встановленого законом пенсійного віку.
10:27
До МЗС РФ після перехоплення секретних переговорів про Taurus прибув посол Німеччини
До МЗС Росії після скандалу зі зливом секретних переговорів німецького керівництва ВПС щодо постачання ракет Taurus Україні прибув посол Німеччини.
10:16
У Конгресі США представили проєкт про фінансування уряду, щоб запобігти шатдауну
Лідери Конгресу США оприлюднили детальну угоду про продовження роботи значної частини уряду до 30 вересня, щоб уникнути чергового дедлайну шатдауну наприкінці тижня.
Аналітика короткоЯк організована блокада кордону України і як польська влада підіграє протестувальникам
09:59
США і Південна Корея розпочали масштабні військові навчання 
Південна Корея і Сполучені Штати в понеділок розпочали великі щорічні військові навчання, щоб підвищити свою готовність до протидії північнокорейській ядерній загрозі.
09:44
У Бельгії арештували 4 підлітків за підозрою в підготовці до джихадистського теракту
Бельгійська поліція заарештувала чотирьох підлітків після того, як вони нібито обмінювалися повідомленнями про підготовку джихадистського теракту.
09:20
На півночі НАТО починаються масштабні військові навчання 
У понеділок НАТО розпочинає навчання із захисту своєї нещодавно розширеної території – понад 20 тисяч солдатів з 13 країн візьмуть участь у навчаннях, які триватимуть в північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції.
09:15
Франція опублікувала перелік військової допомоги Україні за два роки
Міністерство оборони Франції оприлюднило список військової допомоги, яку Париж надав Києву за два роки повномасштабної війни Росії проти України.
08:50
Цюрих посилив охорону єврейських об'єктів після нападу на ортодоксального єврея
Поліція посилила заходи безпеки на єврейських об'єктах в Цюриху після серйозного ножового нападу на ортодоксального єврея.
08:28
Польща веде неформальні переговори з головою ЄК щодо роботи агроринку
Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна підтвердив, що Варшава веде неформальні перемовини з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн щодо звільнення від частини правил "Зеленого курсу" ЄС для свого агроринку.
07:59
Конкурентка Трампа вперше перемогла на праймериз
Колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі, яка змагається з Дональдом Трампом за республіканську номінацію на виборах президента США, вперше перемогла на праймериз, що сталося в окрузі Колумбія.
07:42
Президент Латвії назвав Маску причину існування НАТО – це Росія
Латвійський президент Едгарс Рінкевичс відповів на допис американського мільярдера Ілона Маска, де той висловив здивування, чому НАТО продовжує існувати, хоча Варшавський договір колишніх соціалістичних країн розпався.
07:20
CNN: У Палаті представників США готують новий проєкт з допомогою Україні
Спікер Палати представників США Майк Джонсон зірвав двопартійний пакет підтримки України, запропонований Сенатом, але залишив двері відкритими для нового двопартійного пакета зовнішньої допомоги, що включає обмеження на кордоні з Мексикою.