5 березня 2024

Статті
Фіцо за крок до монопольної влади: чим важливі президентські вибори у Словаччині
Ще пару місяців тому перемога підтриманого Фіцо кандидата вважалася майже неминучою. Проте поступово свої шанси на перемогу збільшує прозахідний Іван Корчок.
Партія Трампа втрачає головного адвоката України: що означає відставка Макконнелла у Сенаті США
Макконнелл 17 років поспіль обіймав посаду лідера республіканців у Сенаті. Важливо також розуміти, що його відставка означає для підтримки України...
Колонки
Китай перевіряє готовність Заходу до поступок: що стоїть за візитом Лі Хуея в Україну
У Китаї вперше заявили про готовність "бути посередником і досягти консенсусу між Росією, Україною та іншими зацікавленими сторонами".
Новини
22:59
фотоОфіційно: Прем’єрка Естонії спростувала, що їсть на сніданок росіян
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас із гумором відреагувала на статтю Politico, де неназваний європейський посадовець пояснив відмову підтримувати її кандидатуру на посаду головного дипломата ЄС тим, що вона "любить їсти росіян на сніданок".
22:44
Поліція на півдні Швеції просить заборонити цивільним носити бронежилети
На півдні Швеції поліція закликала заборонити цивільному населенню носити бронежилети, яким, на їхню думку, не місце поза зонами бойових дій, оскільки на тлі зростання рівня злочинності вони викликають страх серед людей.
22:18
Віцеспікерка пропонує переглянути обмеження на відрядження депутатів після заклику з ЄС
Віцеспікерка Верховної ради Олена Кондратюк заявила, що влада повинна вирішити проблему погодження закордонних відряджень депутатам, яка вже викликала стурбованість з боку Європейського Союзу.
21:56
Білий дім: Зеленський і не просить, щоб іноземні війська йшли воювати в Україну
Сполучені Штати не збираються відправляти свої війська для участі в бойових діях в Україні, наголошуючи, що Київ просить союзників надати зброю, необхідну для протидії повномасштабній російській агресії.
21:35
Сійярто відповів на критику Туска через зустріч із головою МЗС Росії: Ми за мир
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 5 березня прокоментував критику польського прем’єра Дональда Туска у свій бік через зустріч із російським візаві Сергеєм Лавровим у Туреччині минулого тижня.
ДайджестОрдери на арешт топ-генералів РФ, відставка Нуланд, Макрон збирає "фронт" за Україну: новини дня
21:20
В Італії дали умовний термін активістам, які пофарбували стіни Сенату
Суд Рима 5 березня засудив до умовного ув’язнення трьох кліматичних активістів з групи Ultima Generazione ("Останнє покоління"), які в січні 2023 року пофарбували зовнішні стіни Сенату червоною фарбою.
21:01
У Макрона спростували "заяву" про неготовність надсилати війська в Україну вже найближчим часом
Попри повідомлення ЗМІ, президент Франції Емманюель Макрон не стверджував, що "в найближчому майбутньому" розгортань французьких військ в Україні не буде.
20:45
Бербок наголосила на важливості дружби між Німеччиною і Францією попри розбіжності
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підкреслила важливість тісних зв'язків між Берліном і Парижем після нещодавніх повідомлень про розбіжності.
20:28
Естонський торговець зброєю міг заробити понад 1 млн євро на контракті для ЗСУ – розслідування
Естонський торговець зброєю Антс Полдсам продавав прилади лазерного наведення, призначені для українських військових, за завищеною ціною та міг таким чином заробити понад 1 мільйон євро за рахунок німецького бюджету.
20:17
Міністр оборони Німеччини: Політичного рішення про відправку Taurus в Україну немає
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що у злитій розмові офіцерів Бундесверу чітко сказано, що жодного політичного рішення про відправку крилатих ракет Taurus в Україну не прийнято.
20:02
У мерії Парижа відбулись обшуки через сумнівну поїздку мера на Таїті
Поліція Парижа 5 березня провела обшуки в мерії в межах розслідування витрат міської голови Анн Ідальго на поїздку до Французької Полінезії у 2023 році.
20:00
В іспанській Каталонії безкоштовно роздаватимуть багаторазові засоби для менструації
Цього тижня в іспанському регіоні Каталонія стартувала ініціатива з охорони жіночого здоров'я, яка передбачає безкоштовну роздачу багаторазових засобів для менструації.
19:38
Міністр оборони Німеччини: Заяви Макрона не допомагають вирішити проблеми України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що заклик президента Франції Емманюеля Макрона до союзників України "не бути боягузами" не допомагає вирішити проблеми з військовою підтримкою України.
19:32
У Литві назвали кількість біженців з України, що проживають в країні
Наразі в Литві проживає понад 41 тисяч військових біженців з України, ця кількість за рік практично не змінилася.
19:27
США наклали санкції на розробників європейської шпигунської програми Predator
Міністерство фінансів Сполучених Штатів 5 березня оголосило про санкції проти двох фізичних та п'яти юридичних осіб, пов'язаних із консорціумом Intellexa – мережею європейських фірм, що стоїть за продажем поширеної шпигунської програми Predator.
19:20
Макрон застерігає від "духу поразки" щодо війни РФ проти України
Президент Франції Емманюель Макрон припустив, що закликав до "стратегічного стрибка вперед", піднявши питання про можливість введення західних військ в Україну, і застеріг від "духу поразки, який зачаївся".
19:10
Естонія, Польща та Франція вимагають від ЄС адекватного фінансування нової оборонної стратегії
Представники Естонії, Польщі та Франції у спільному листі до Європейської комісії закликали до того, щоб оборонна промислова стратегія ЄС супроводжувалася "адекватним фінансуванням", позаяк відсутність достатніх ресурсів зараз "означатиме вищі витрати пізніше".
19:01
Латвія затвердила план зміцнення кордону з РФ та Білоруссю на суму в 303 млн євро
Уряд Латвії на засіданні у вівторок, 5 березня, затвердив план військового зміцнення і антимобільності східного кордону, на реалізацію якого планують витратити 303 мільйони євро.
18:56
Туск знову пропонує зустріч фермерам, які вкотре протестуватимуть у Варшаві
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував фермерам, які останні кілька місяців влаштовують масові протести в країні, зустрітись цієї суботи, 9 березня, для вирішення суперечливих питань.
18:41
ЗМІ: Франція запрошує Україну, її союзників та генсека НАТО на відеозустріч 7 березня
Франція запросила главу МЗС України, міністрів закордонних справ та оборони головних союзників Києва та генсека НАТО взяти участь у відеоконференції 7 березня, щоб продемонструвати "єдиний фронт" та виробити конкретні пропозиції щодо посилення підтримки України.
18:40
Двоє громадян Німеччини й РФ продали в Москву військових товарів на 875 тисяч євро
Федеральна прокуратура Німеччини оголосила двом громадянам ФРН і РФ звинувачення в порушенні санкцій через продаж до Росії електроніки компаніям, які збирають військове обладнання, зокрема безпілотники "Орлан-10".
18:39
Президент Польщі: Ми готові захищати всю територію НАТО, включно з Литвою
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна у разі потреби готова доєднатися до захисту всієї території НАТО, включаючи Литву.
18:21
Франція долучиться до плану Чехії із закупівлі 800 тисяч снарядів для України
Президент Франції Емманюель Макрон підтримав чеський план постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну з країн, що не входять до Європейського Союзу, аби допомогти їй протистояти повномасштабному вторгненню РФ.
18:18
Президент Чехії про відправку військ в Україну: Давайте не обмежувати себе
Президент Чехії Петр Павел вважає, що Європа не має обмежувати свої можливості для підтримки України, яка бореться проти російської агресії.
18:07
Безпековий форум GLOBSEC переїжджає з Братислави через дії словацького уряду
Найбільша щорічна конференція з питань безпеки GLOBSEC, яка діє з 2005-го, цьогоріч уперше відбудеться не у Братиславі, а у Празі, через політику чинного словацького уряду Роберта Фіцо.
18:06
Німеччина представила плани щодо фінансування пенсій з фондом у 200 млрд євро
Урядова коаліція Німеччини опублікувала плани щодо забезпечення фінансування державних пенсій у довгостроковій перспективі, що включає створення фонду для інвестування в акції на суму щонайменше 200 мільярдів євро до середини наступного десятиліття.
18:04
Сійярто озвучив причину, чому зустріч Зеленського з Орбаном неможлива
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів, чому в Будапешті наразі вважають неможливою зустріч прем’єр-міністра Віктора Орбана з президентом України Володимиром Зеленським.
17:50
Уряд Болгарії йде у відставку на тлі чуток про можливі дострокові вибори
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков 5 березня подав заяву про відставку свого уряду відповідно до домовленості між двома найбільшими парламентськими блоками, між якими в останні тижні з’явились усе помітніші розбіжності.
17:41
США та Йорданія скинули з літаків нову гумдопомогу для мешканців Гази
Сполучені Штати та Йорданія у вівторок здійснили нове повітряне десантування гуманітарної допомоги для мешканців Гази.
17:39
Новий президент Угорщини офіційно вступив на посаду
Новий президент Угорщини Томаш Шуйок у вівторок, 5 березня, офіційно  вступив на посаду.
Аналітика короткоЯкими наслідками для України обернеться відставка лідера республіканців у Сенаті
17:27
Зеленський про ордери МКС: Зірочки на погонах не врятують генералів РФ від відповідальності
Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Міжнародного кримінального суду щодо ордерів на арешт командувачів дальньої авіації і Чорноморського флоту РФ.
17:20
Угорщина завершила ратифікацію вступу Швеції в НАТО
Новий президент Угорщини Томаш Шуйок 5 березня – в перший день перебування на цій посаді – підписав протокол про ратифікацію вступу Швеції в НАТО.
17:14
Сійярто не хоче призначення генсеком НАТО Рютте, який "хотів поставити Угорщину на коліна"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів, чому Будапешт "не може підтримати" призначення голови нідерландського уряду Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО.
17:13
Після скандалу з прослуховуванням у Німеччині посилили захист від шпигунства
У Німеччині посилили заходи щодо захисту від шпигунства після інциденту з перехопленням і зливом розмови між офіцерами Бундесверу.
17:08
Бербок: Хочемо бачити Боснію і Герцеговину в ЄС як цілісну країну
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок високо оцінила зусилля Боснії і Герцеговини у проведенні реформ та висловила сподівання, що балканська країна незабаром зможе розпочати переговори про вступ до Євросоюзу.
16:48
Україна відреагувала на ордери МКС на арешт воєначальників РФ
Український генпрокурор Андрій Костін прокоментував рішення Міжнародного кримінального суду щодо ордерів на арешт російських генералів Сергєя Кобилаша і Віктора Соколова.
16:41
Блінкен заявив, що Нуланд залишає Держдеп
Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд планує найближчими тижнями залишити Державний департамент.
16:36
ЗМІ: Літак рейсом до Кутаїсі приземлився в Румунії через бійку між грузинами та росіянами
Літак авіакомпанії Wizz Air, що виконував рейс з німецького міста Меммінген до грузинського Кутаїсі, здійснив вимушену посадку в Румунії.
16:20
Ексгенсек НАТО критикує Шольца за надмірну нерішучість
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розкритикував канцлера Німеччини Олафа Шольца за надмірну нерішучість.
16:18
Іспанія закликала ЄС до більш жорсткої позиції щодо імпорту російського СПГ
Іспанія звернулася до Євросоюзу з проханням зайняти більш жорстку позицію щодо імпорту російського скрапленого природного газу (СПГ), забезпечивши країнам можливість блокувати його без перенаправлення поставок до сусідів.
15:36
ДоповненоМКС почав розслідування справи про удари РФ по енергетиці України, є перші ордери на арешт
Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувачів дальньої авіації і Чорноморського флоту РФ в межах розслідування потенційних воєнних злочинів Росії в Україні, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.
15:35
Посадовці ЄС провели зустріч щодо України зі спецпредставником Китаю
Керівники управлінь зовнішньополітичної служби ЄС із питань Східної Європи та Центральної Азії Міхаель Зіберт, а також – Тихоокеанського регіону Ніклас Кварнстрьом зустрілися в Брюсселі зі спеціальним посланником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм.
15:25
Глава Міноборони Британії відреагував на знищення російського корабля "Сергєй Котов"
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс прокоментував знищення російського патрульного корабля "Сергєй Котов", який атакували українські надводні дрони.
15:11
Відповідальність за атаку на завод Tesla в Німеччині взяла на себе група ультралівих
Лівоекстремістське угрупування Volcano Group взяло на себе відповідальність за атаку на автомобільний завод Tesla поблизу Берліна.
15:09
ЗМІ: Єврокомісія пропонує провести з Україною форум оборонної промисловості
Європейська комісія висунула пропозицію провести з Україною форум оборонної промисловості цього року.
14:58
Макрон закликає союзників не бути "боягузами" щодо України
Президент Франції Емманюель Макрон, говорячи про війну РФ проти України, заявив, що настав час активізуватися і "не бути боягузами".
14:46
ЗМІ: Глава МЗС Туреччини відвідає США, щоб обговорити війни в Україні та Газі
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан 7-8 березня відвідає США для переговорів щодо війн в Україні та Газі, а також питань оборони й енергетики.
14:42
Президенту Латвії довелось летіти в економ-класі через пасажира напідпитку
Президента Латвії Едгарса Рінкевичса під час одного з рейсів довелося пересадити в економ-клас, оскільки в літаку перебував підозрілий пасажир у стані алкогольного сп’яніння.
14:08
Греція врятувала 100 мігрантів, знайдених на судні біля південного узбережжя
Грецька влада у понеділок врятувала 100 мігрантів, знайдених на контрабандному судні, що зазнало лиха біля південного узбережжя країни.
Аналітика короткоЧому спецпредставник Китаю вирушив у турне Європою і як з ним має комунікувати Україна
13:56
Єврокомісія хоче посилити вимоги до України в рамках "транспортного безвізу"
Єврокомісія у вівторок висунула пропозицію продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною, але вирішила внести у неї зміни.
13:44
Розвідка Британії: Розпіарений танк не з'явиться в Україні, бо РФ боїться ганьби
Розвідка Британії проаналізувала заяву голови російського оборонного концерну "Ростех" Сергія Чемезова у понеділок про те, що "найсучасніший основний бойовий танк" РФ Т-14 "Армата" не буде розгорнутий на війні проти України через високу вартість.
13:39
У Польщі знайшли ще дві метеорологічні кулі у тому ж регіоні
У Польщі виявили ще два об’єкти, схожі на метеорологічну кулю, у тому ж регіоні, що й попередній.
13:37
У ЄК пропонують, щоб ОПК України фінансували з прибутків від заморожених активів Росії
Європейська комісія у вівторок представила законодавчу пропозицію щодо Європейської програми оборонної промисловості (EDIP), яка допускає у майбутньому фінансування підтримки оборонно-промислового комплексу України за рахунок прибутків від заморожених активів Росії.
13:20
В ЄС представили першу стратегію оборонної промисловості з тісним залученням України
Європейська комісія у вівторок представила першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію на рівні ЄС і запропонувала амбітний набір нових заходів для підтримки конкурентоспроможності та готовності оборонної промисловості.
13:16
Інцидент на полігоні у Польщі: один з постраждалих військових помер
Один із польських військових, які потрапили під гусениці бронетехніки під час навчань, загинув від отриманих травм, ще один – у важкому стані.
13:04
Туреччина заявила про затримання сімох підозрюваних у продажу інформації розвідці Ізраїлю
Турецька розвідка MIT заявила про затримання сімох осіб, зокрема приватного детектива, підозрюваних у продажу інформації ізраїльській розвідувальній службі Моссад.
13:01
Глава спецслужби Молдови розкрив плани Росії зірвати вступ країни в ЄС
Голова Служби інформації та безпеки Молдови (СІБ) Александр Мустяце заявив, що Росія спробує втрутитися в президентські та парламентські вибори і спровокувати соціальні конфлікти в Гагаузії та Придністров'ї, щоб скомпрометувати вступ Молдови до ЄС. 
12:54
ЗМІ дізналися дати анонсованих Макроном дебатів у парламенті щодо угоди з Україною
Анонсовані Єлисейським палацом дебати у парламенті щодо безпекової угоди Франції з Україною планують на 12-13 березня.
12:41
Поліція розслідує підпал після відключення електроенергії на єдиному в Європі заводі Tesla 
Німецька поліція розслідує підозру у підпалі після відключення електроенергії на автомобільному заводі Tesla поблизу Берліна.
12:39
Міністр оборони Німеччини: Учасник злитої розмови офіцерів ВПС говорив по незахищеній лінії
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що один із учасників перехоплених РФ секретних переговорів керівництва німецьких ВПС щодо постачання ракет Taurus Україні дзвонив по незахищеній лінії.
12:37
Литва проведе найбільші військові навчання за останні 30 років
У квітні-травні Литва проведе наймасштабніші військові навчання за останні 30 років.
12:17
Швейцарський експорт зброї різко скоротився – критики звинувачують у цьому нейтралітет
Швейцарський експорт зброї впав більш ніж на чверть минулого року – критики звинувачують у цьому нейтральну позицію країни, яка заблокувала реекспорт зброї та боєприпасів швейцарського виробництва в Україну.
11:55
На полігоні у Польщі бронетехніка під час навчань наїхала на двох військових
На полігоні на півночі Польщі стався нещасний випадок на навчаннях – гусенична бронетехніка наїхала на двох польських військових. 
11:54
У США затримали ексслужбовця ВПС за злив секретної інформації про Україну на сайті знайомств
Підполковник армії США у відставці був заарештований у суботу і звинувачений у незаконному розголошенні секретної інформації про національну оборону та російсько-українську війну на сайті знайомств.
11:35
Фінляндія делегувала експерта з хімічної та радіаційної безпеки до спецгрупи ЄС, що консультує Україну
Фінляндія долучилася до формування спецгрупи в рамках Механізму цивільного захисту ЄС, яка на запит України консультуватиме її у питаннях готовності до хімічної, біологічної чи ядерної небезпеки.
11:20
Politico: Західна розвідка вважає, що РФ використала сербського агента для проникнення в органи ЄС
Російська розвідка використовувала сербського агента для проникнення в інституції ЄС та поширення прокремлівських тез про вторгнення Росії в Україну.
10:59
Лідерка фінських лівих йде з посади і позмагається за місце у Європарламенті
Лідерка фінського "Лівого альянсу" Лі Андерссон, яка очолює політсилу з 2016 року, невдовзі піде з посади та планує брати участь у європейських виборах.
10:48
Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 
Президент Франції Емманюель Макрон відвідує Прагу у вівторок, щоб роз'яснити позицію своєї країни щодо чеського плану закупівлі снарядів за межами Європи для України.
10:31
Рейтинг президентських кандидатів у Польщі очолив мер Варшави
Мер Варшави Рафал Тшасковський очолив рейтинг потенційних кандидатів на виборах президента Польші. 
10:26
У передмістях Стокгольма сталися вибухи при вході у житлові будинки, є постраждалі
У містечках поблизу Стокгольма увечері і вночі сталися два вибухи невідомих предметів при вході та на сходах багатоквартирних будинків; поки невідомо, чи інциденти пов’язані між собою. 
09:56
Трамп виграв кокуси у ще одному штаті напередодні "супервівторка"
Колишній президент США Дональд Трамп у понеділок виграв республіканські кокуси – цього разу у штаті Північна Дакота – здобувши ще одну перемогу на своєму шляху до президентської номінації від Республіканської партії.
09:46
У ЄС готують запобіжник від товарів, вироблених з використанням примусової праці
Рада ЄС і Європарламент погодили загальні принципи майбутнього проєкту закону про заборону продажу у ЄС товарів, під час виробництва яких могла використовуватись примусова праця.
09:29
відео В Грузії проходять військові навчання за участі країн НАТО
Протягом наступних двох тижнів у Грузії військові країни, а також країн-членів НАТО проведуть багатонаціональні військові навчання "Троянський слід".
09:13
Рада ЄС і Європарламент погодили ідею закону про скорочення кількості пластикового сміття
Перемовники від Ради ЄС і Європарламенту погодили позиції щодо майбутнього законопроєкту, метою якого буде скорочення кількості пластикового сміття.
08:57
Литовські фермери кажуть, що мають проблеми з російським зерном, а не з українським
На тлі часткової блокади фермерів на польсько-литовському кордоні через українське зерно литовські фермери кажуть, що їх більше турбує імпорт російського зерна.
Аналітика короткоЯк альянс із симпатиками РФ розколов владу Чорногорії
08:36
Бельгія вислала десятки російських шпигунів за останні місяці – прем’єр
Бельгія протягом останніх місяців вислала з країни десятки так званих "російських дипломатів", які явно були шпигунами.
08:18
У Греції зафіксували найспекотнішу зиму за всю історію – передвісника літніх пожеж
Згідно з даними, проаналізованими грецькими вченими, ця зима була найспекотнішою в історії Греції, що поставило під загрозу життєздатність посівів і викликало побоювання ще одного літа спустошливих лісових пожеж.
08:05
Віцепрезидентка США зустрілася із топпосадовцем Ізраїлю на тлі спроб погодити перемир'я в Газі 
Віцепрезидентка США Камала Гарріс прийняла у Білому домі члена військового кабінету Ізраїлю Бені Ганца на тлі очікуваного продовження наступу Ізраїлю на крайній південь сектора Гази.
07:34
Єврокомісія запропонує способи перевести економіку ЄС на "військові рейки" 
У Єврокомісії запропонують шляхи активізації роботи європейської оборонної промисловості, щоб ефективніше реагувати на потреби в умовах війни в Україні і зростаючої невизначеності щодо безпекових викликів у майбутньому.
07:03
У ВР в останній момент погодили Порошенку поїздку, про яку керівництво України просили з Брюсселя
Заступник спікера Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що відрядження лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка на конгрес "Європейської народної партії" підписали.