6 березня 2024

Статті
Зброя для бункерів та "Кримського мосту": на що здатні німецькі Taurus та чи варто на них чекати
Ціна Taurus відносно невисока – мільйон доларів за ракету. Навіть якби Бундесвер передав усі свої 600 ракет, є можливість повністю поновити запаси...
Колонки
Нові правила "транспортного безвізу": що пропонує Брюссель і чи допоможе це розблокувати кордон
Запропоновані поступки у питанні продовження дії "транспортного безвізу" для України, ймовірно, лише обурять польських перевізників.
Новини
22:59
Президентка Грузії впевнена, що в країні не допустять проросійського уряду
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що жителі країни не допустять перебування при владі справді проросійського уряду, незважаючи на відповідну риторику нинішнього.
22:39
Франція підтримує обрання Рютте наступним генсеком НАТО
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь під час візиту до Нідерландів 6 березня заявив, що Париж підтримує обрання голови нідерландського уряду Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО.
22:24
Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну
Чеська компанія Czechoslovak Group (CSG), один із найбільших європейських виробників зброї, хоче допомогти Україні наростити власне виробництво важких боєприпасів для протидії повномасштабному вторгненню РФ.
22:06
Парламент Чехії схвалив посилений контроль за зброєю після смертельної стрілянини
Верхня палата чеського парламенту, Сенат, 6 березня схвалила зміни до законодавства, які посилюють вимоги до володіння вогнепальною зброєю після найбільшого масового вбивства в історії країни у Празі.
21:51
Молдова призупинить участь у договорі про скорочення озброєнь у Європі
Уряд Молдови на засіданні 6 березня вирішив призупинити дію Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), підписаного 1990 року в Парижі.
21:35
фотоПутін потис руку голові Гагаузії та пообіцяв "підтримку"
Башкан (голова) Гагаузії – автономного краю Молдови – Євгенія Гуцул у межах свого неоголошеного візиту до Росії розповіла про зустріч із її президентом Владіміром Путіним.
21:20
У Польщі помер другий військовий, якого на навчаннях переїхала гусенична машина
Другий солдат, який отримав поранення в результаті нещасного випадку під час військових навчань на полігоні Дравсько-Поморське напередодні, помер у лікарні в місті Щецин удень 6 березня.
21:05
Парламент Швейцарії закликає уряд до більших зусиль із розмінування України
Обидві палати швейцарського парламенту підтримали пропозицію Соціал-демократичної партії, яка закріплює зобов’язання Швейцарії сприяти розмінуванню України.
21:03
Партія влади у Грузії обурилась присутністю у Бундестазі міністра часів Саакашвілі
У керівній партії Грузії "Грузинська мрія" зажадали роз’яснень через присутність у парламенті Німеччини Зураба Адеїшвілі, міністра юстиції часів Михеїла Саакашвілі, якого Грузія намагалась оголосити у розшук.
ДайджестРакетний удар по премʼєру Греції, Трамп лишився без конкурентів, сутички у Варшаві: новини дня
20:48
опитуванняБільшість громадян Молдови на референдумі підтримали б вступ в ЄС
Якби жителям Молдови запропонували вибрати на референдумі інтеграційний вектор країни, то половина з них вибрала б Європейський Союз на противагу Євразійському союзу.
20:38
Головний дипломат ЄС відреагував на ракетний удар по Одесі під час зустрічі лідерів України і Греції
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що російський ракетний удар по Одесі під час перебування там лідерів Греції та України – чергове свідчення того, що Москві байдуже до правил.
20:36
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала оголосив, що чесько-словацькі міжурядові консультації не відбудуться в найближчі тижні або місяці, позаяк Прага не вважає їх доцільними через "значні розбіжності".
20:19
Атака хуситів на корабель у Червоному морі вперше призвела до жертв
Єменські хусити-повстанці 6 березня вдарили балістичною ракетою по комерційному судну в Аденській затоці, в результаті чого загинули щонайменше двоє членів екіпажу – це перші жертви таких обстрілів з осені минулого року.
20:12
Стефанчук: заклик до Джонсона щодо допомоги Україні підписали вже 27 спікерів парламентів
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що звернення до спікера Палати представників США із закликом проголосувати за проєкт з коштами на допомогу Україні підтримали ще четверо спікерів парламентів.
19:59
У Раді хочуть зобов’язати спікера скасувати обмеження на відрядження депутатів
Група депутатів, передусім від опозиційної фракції "Європейська солідарність", зареєструвала проєкт постанови, який пропонує зобов’язати спікера Руслана Стефанчука скасувати обмеження на закордонні відрядження.
19:48
Cейм Польщі ухвалив постанову, що закладає підґрунтя для реформи Конституційного суду
Сейм Польщі підтримав постанову щодо реформи Конституційного суду, зміни у якому за попередньої влади викликали критику ЄС.
19:40
Президентка Молдови: Обстріл місця зустрічі лідерів України й Греції викликає тривогу
Молдовська президентка Мая Санду засудила обстріл Росією Одеси 6 березня – в день, коли туди з візитом прибули президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.
19:31
ЗМІ: Чехія знайшла майже всі кошти на 800 тисяч снарядів для України
Союзники України виділили майже все фінансування, необхідне для реалізації ініціативи Чехії щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів.
19:21
Найбільша група Європарламенту підтримує схему депортації нелегальних мігрантів до третіх країн
Європейська народна партія – найбільша політична група Європейського парламенту, яка, ймовірно, збереже лідерство і після виборів у червні – підтримала міграційну реформу, що передбачає депортацію шукачів притулку до безпечних третіх країн та запровадження системи квот для тих, хто отримує захист у країнах ЄС.
19:02
Посадовиця Мінфіну США застерігатиме Австрію від фінансової допомоги РФ
Представниця Міністерства фінансів США Анна Морріс, відповідальна за протидію незаконним грошовим потокам, 7-8 березня відвідає Австрію, де обговорить ризики ведення банківської діяльності в Росії.
18:58
У Раді звернулися до парламенту Польщі через історію із затриманням журналістів УП
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова офіційно звернувся до профільних комісій Сейму і Сенату Польщі з проханням поцікавитися причиною затримання на кордоні журналістів "Української правди" і взяти це питання під парламентський контроль.
18:45
Кіберорган ЄС попередив про загрозу штучного інтелекту перед виборами до Європарламенту
Агентство Європейського Союзу з кібербезпеки (ENISA) попередило про все більший ризик використання  зловмисниками штучного інтелекту, аби за допомогою дезінформації вплинути на вибори до Європарламенту в червні.
18:31
Прем’єр Греції в Одесі: Ця війна стосується всіх, ми не можемо мовчати
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, говорячи про ознаки нібито "втоми від України" у світі, закликав інші держави допомагати Києву всім, чим вони можуть, для протистояння російській повномасштабній агресії.
18:29
Франція не дозволить туристам вільно дивитись церемонію відкриття Олімпіади вздовж Сени
Французький уряд оголосив у вівторок, що туристам не дозволять вільно і безкоштовно спостерігати за церемонією відкриття Олімпійських ігор у Парижі вздовж річки Сени.
18:14
Іспанські ультраліві закликають включити в конституцію право на аборт
Іспанська ліворадикальна партія Sumar, яка входить до урядової коаліції, планує запропонувати включити право на аборт до конституції, як це зробила в понеділок Франція.
18:14
В уряді Угорщини підтвердили угоду з Китаєм про спільні патрулі в угорських містах
В уряді Угорщини підтвердили до цього часу неофіційні чутки про те, що МВС має угоду про співпрацю з китайською поліцією, яка передбачає у тому числі спільні патрулювання в Угорщині.
18:09
Маск обіцяє не давати грошей Трампу на кампанію
Американський мільярдер, власник соцмережі Twitter (X) Ілон Маск сказав, що не буде давати коштів на передвиборчу кампанію жодному кандидату на виборах президента США.
17:55
Латвія долучиться до чеської ініціативи із закупівлі 800 тисяч снарядів для України
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс повідомив, що його країна долучиться до ініціативи Чехії із закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України.
17:54
Президентка Єврокомісії назвала підлою атакою ракетний удар РФ по Одесі
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відреагувала на російський ракетний удар по Одесі, коли там перебували прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс і президент України Володимир Зеленський.
17:46
Зеленський: Україна та Греція почали готувати двосторонню безпекову угоду
Представники України та Греції почали підготовку двосторонньої угоди про співпрацю у сфері безпеки відповідно до укладеного лідерами "Групи семи" меморандуму на саміті НАТО у Вільнюсі.
17:37
Голова МЗС Британії пропонує позичити Києву всі заморожені в країні активи РФ
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон готовий позичити Україні всі заморожені на своїй території активи російського центрального банку з огляду на те, що РФ і так буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни.
17:35
У Польщі кажуть, що інциденти з падінням куль не пов'язані з діяльністю розвідок
У польській поліції вважають, що метеорологічні кулі, які впали на території Польщі, не вели розвідувальну діяльність.
17:21
Мішель про удар РФ по Одесі: Навіть більш ницо, ніж чинить Кремль зазвичай
Голова Європейської ради Шарль Мішель різко розкритикував Росію через ракетний удар по Одесі в той день, коли там із візитом перебували президент Володимир Зеленський і прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс.
17:14
Вірменія хоче видворити російських прикордонників зі свого головного аеропорту
Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян заявив, що Єреван офіційно повідомив Москву про намір відмовитись від послуг російських прикордонників для охорони у своєму головному міжнародному аеропорті "Зварноц".
17:13
Ніккі Гейлі офіційно вийшла з президентських перегонів
Ексгубернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі офіційно підтвердила,  що виходить із боротьби за президентську номінацію від Республіканської партії.
17:12
фотоУ Франції з’являться нові євроценти, присвячені видатним діячкам
У Франції невдовзі вийдуть в обіг нові монети номіналом 10, 20 і 50 євроцентів, на їхньому зворотному боці будуть зображення трьох відомих діячок. 
17:03
Фото, відеоПротест фермерів у Варшаві переріс у сутички: є затримані й постраждалі
Протести фермерів у польській столиці Варшаві переросли у сутички, внаслідок яких кілька правоохоронців постраждали.
16:48
Прем’єр Греції про ракетний удар по Одесі: Вибух був дуже близько до нас
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс прокоментував ракетний удар по Одесі, який стався під час його перебування у місті.
16:44
Швеція може стати членом НАТО вже 7 березня
Формальні процедури для набуття Швецією членства в Північноатлантичному Альянсі можуть завершитись уже в четвер, 7 березня.
16:28
Німеччина профінансує план Чехії із закупівлі 800 тисяч снарядів для України
Німеччина виділить "тризначну суму в мільйони євро" на ініціативу Чехії, яка передбачає закупівлю сотень тисяч артилерійських снарядів для України.
16:28
Топ-генерал Литви: прямої військової загрози для нас у найближчому майбутньому немає
Командувач армії Литви, генерал Вальдемарас Рупшис вийшов з публічним коментарем про те, що наразі для Литви немає прямої військової загрози, але не виключено, що вона з’явиться у більш віддаленому майбутньому. 
16:20
Вищого керівництва Молдови два дні не буде в країні: поїхали до Румунії
Президентка Молдови Мая Санду, прем’єр Дорін Речан, спікер Ігор Гросу, а також група депутатів покинули країну на період 6-7 березня.
16:05
Глава Міноборони Німеччини відвідав кордон з РФ під час поїздки до Норвегії
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відвідав місто Кіркенес на півночі Норвегії, щоб ознайомитися з ситуацією на кордоні з Росією.
Аналітика короткоЧому Київ має погодитися на поступку щодо можливості призупинення “транспортного безвізу”
15:59
Прем’єрка Естонії пояснила свої слова про підтримку ідеї Макрона щодо західних військ в Україні
Прем’єрка Естонії Кая Каллас зазначила, що коли казала про підтримку ідеї президента Франції щодо перебування іноземних військових в Україні, то не мала на увазі контингент для участі у бойових діях.
15:53
У Литві підозрюють, що РФ продає зерно з окупованих територій України через балтійські порти
У Литві з’явилась інформація, що зерно з окупованих територій України, можливо, реалізується Росією через порти Балтійського моря, через що уряд запровадив заходи посиленого контролю.
15:24
У Захарової сталась істерика після відмови послів ЄС зустрічатись з Лавровим
У Міністерстві закордонних справ Росії хочуть пояснень від європейських дипломатів щодо того, як вони бачать сенс перебування в країні, після відмови від зустрічі з міністром закодонних справ РФ Сергеєм Лавровим.
15:20
ФотоЗМІ: Болгарія почала відправляти в Україну обіцяні 100 БТР
Болгарія почала транспортування 100 бронетранспортерів, які раніше уряд країни пообіцяв передати Україні.
15:06
Торгпред: Україна готова до обмежень у торгівлі з ЄС для вирішення суперечки з Польщею
В уряді України готові погодитися на певні обмеження у торгівлі з ЄС для української агропродукції, але очікує, що Євросоюз припинить експортувати сільськогосподарську продукцію з Росії.
15:03
ЗМІ: РФ здійснила ракетний удар по Одесі під час візиту прем'єра Греції
Російські окупаційні війська намагалися атакувати ракетою Одесу, коли у місті з візитом перебував прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.
14:37
Орбан хоче обговорити з Трампом, як припинити війну РФ проти України
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан хоче обговорити з колишнім президентом США Дональдом Трампом у Флориді цього тижня, як припинити війну Росії проти України.
14:25
Єврокомісар анонсував великі поступки ЄС протестуючим фермерам 
Наступного тижня Європейська комісія представить нові законодавчі пропозиції для задоволення вимог протестуючих фермерів.
14:19
Байден: Припинення вогню в Газі залежить від ХАМАС
Президент США Джо Байден заявив, що те, чи буде нове шеститижневе припинення вогню в Газі, "зараз знаходиться в руках ХАМАС".
14:01
На час церемонії відкриття Олімпійських ігор закриють усі аеропорти навколо Парижа
Повітряний простір і всі аеропорти навколо Парижа будуть закриті на час церемонії відкриття Олімпійських ігор.
14:00
Найбільший аеропорт Німеччини попередив про перебої в роботі через страйк
Найбільший міжнародний аеропорт Німеччини у місті Франкфурт буде закритий для відльоту пасажирів у четвер через страйк.
13:45
В ЄС відреагували на заяви з РФ, що Навальний помер своєю смертю
У Європейській комісії вважають, що причини смерті російського опозиціонера Алексєя Навального має встановити міжнародне розслідування.
13:42
У ДПСУ розповіли про ситуацію на кордоні, де польські фермери блокують пункти пропуску
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок до шести  пунктів пропуску на кордоні з Україною.
13:40
Двопартійна група конгресменів закликала Пентагон передати Україні ATACMS
Група американських конгресменів від обох партій після зустрічі з українською делегацією в Мюнхені на прохання останньої звернулася до міністра оборони США Ллойда Остіна із закликом передати Україні далекобійні ракети ATACMS.
13:20
WSJ: Ніккі Гейлі оголосить про вихід з президентських перегонів
Ексгубернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі планує оголосити про вихід із боротьби за президентську номінацію від Республіканської партії.
13:13
В уряді пояснили, що Україна отримає завдяки новій оборонно-промисловій стратегії ЄС
Інтеграція та підтримка української оборонної промисловості стала однією з цілей Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS), яку презентували в Брюсселі 5 березня.
13:09
США у вівторок знищили 10 ударних засобів хуситів
Збройні сили Сполучених Штатів знищили 10 ударних засобів постанців-хуситів, після того, як підтримувані Іраном бойовики відкрили вогонь по корабелю ВМС США у Червоному морі.
13:02
ФотоПольські фермери влаштували масштабний протест у Варшаві
У польській столиці Варшаві у середу, 6 березня, розпочалась масштабна акція протесту фермерів.
12:59
У Польщі почала працювати команда із запуску першої спільної інституції України та НАТО
У вівторок, 5 березня, у Бидгощі відбулась перша зустріч проєктної команди із запуску Спільного аналітичного, тренувального та освітнього центру Україна-НАТО (JATEC) – першої спільної інституції Альянсу та України.
12:47
Біля берегів іспанських Канарів знайшли мертвими чотирьох мігрантів
Чотири мігранти були знайдені мертвими і 64 були врятовані після того, як вони човном намагались дістатись з африканської Мавританії до Канарських островів.
12:35
Браконьєри виловили на Кіпрі понад 400 тисяч птахів на продаж у ресторани
Понад 400 тисяч співочих птахів були відловлені і вбиті на Кіпрі минулої осені, оскільки організовані злочинні мережі виловлювали їх на продаж у ресторани. 
12:32
Франція та Молдова підпишуть у четвер оборонну та економічну угоди
Париж та Кишинів підпишуть угоди про оборонну та економічну співпрацю під час візиту президентки Молдови Маї Санду до столиці Франції в четвер.
12:29
Парламент Болгарії прийняв відставку уряду Денкова
Національні збори Болгарії на засіданні у середу, 6 березня, одноголосно прийняли відставку прем'єр-міністра Ніколая Денкова і його уряду.
12:17
Розвідка Британії проаналізувала втрати РФ у Чорному морі за останні п’ять тижнів
На тлі знищення російського патрульного корабля "Сергєй Котов" у Чорному морі розвідувальна спільнота Великої Британії проаналізувала втрати РФ у регіоні за останні п’ять тижнів.
12:07
Німеччина звинуватила Воллеса, який критикував Берлін за російський злив переговорів про Taurus
Посол Німеччини у Британії Мігель Бергер звинуватив ексміністра оборони Бена Воллеса в тому, що він "потрапив у російську пастку", критикуючи нещодавно оприлюднену росіянами розмову керівників німецьких ВПС про Taurus для України.
12:05
ЗМІ: Прем'єр Греції планує зустрітися із Зеленським в Одесі
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським у середу в Одесі.
11:50
AP: Керівна партія Британії сподівається, що зниження податків може допомогти їй на виборах
Провладна у Великій Британії Консервативна партія сподівається, що плани знизити податки, про які оголосив міністр фінансів Джеремі Гант, допоможе їм покращити результати на парламентських виборах, де опитування пророкують їй поразку.
11:48
Понад 550 співробітників Європарламенту заявили про цькування на роботі
Понад 550 співробітників Європейського парламенту стверджують, що зазнавали щонайменше психологічних цькувань на роботі.
11:22
Опозиція до поставок Україні Taurus серед німців зросла
Переважна більшість населення Німеччини підтримує рішення канцлера Олафа Шольца відмовитися від постачання крилатих ракет Taurus Україні – й опозиція до поставок цієї системи озброєння за останній час навіть зросла.
11:07
США можуть створити морський коридор для доставки допомоги в Газу
Сполучені Штати розглядають можливість створення коридору для доставки допомоги в Газу морем на тлі поглиблення гуманітарної кризи в секторі.
10:48
NYT: Трамп у пошуках грошей на вибори зустрівся з Маском
Експрезидент США Дональд Трамп, який терміново шукає гроші для підтримки своєї президентської кампанії, зустрівся в неділю у Флориді з мільярдером Ілоном Маском і кількома заможними донорами республіканців.
10:40
Зеленська відхилила запрошення Байдена до Конгресу, нібито через Навальну
Перша леді України Олена Зеленська відхилила запрошення Білого дому бути присутньою під час промови президента США Джо Байдена "Про стан справ у державі" в Конгресі у четвер через заплановану присутність Юлії Навальної.
10:30
Іспанська міністерка побачила ризики для психічного здоров'я у відкритих допізна ресторанах
Міністерка праці Іспанії Йоланда Діас вважає божевіллям те, що ресторани у країні працюють до пізньої ночі, оскільки робота після 22:00 може становити ризики для психічного здоров'я. 
10:01
У Північній Македонії ведмідь напав на туриста з Данії
Данський лижник отримав поранення внаслідок нападу ведмедя у природному парку в Північній Македонії, де м'яка зима призвела до різкого збільшення популяції бурих ведмедів.
09:52
62-річний німець щепився від коронавірусу понад 200 разів
62-річний німець отримав 217 щеплень від коронавірусу за 29 місяців, не маючи ознак захворювання на COVID-19 та не виявляючи жодних побічних ефектів. 
09:37
ЗМІ: Турецький термінал відмовився від імпорту російської нафти на тлі санкцій США
Один із середніх середземноморських нафтових терміналів Туреччини Дортйол більше не прийматиме імпорт з РФ після рекордних обсягів минулого року на тлі посилення санкційного тиску з боку Сполучених Штатів.
09:27
На заході Німеччини – перебої з громадським транспортом через страйк
У багатьох районах Північного Рейну-Вестфалії у Німеччині спостерігаються збої в роботі місцевого транспорту через страйк – а з четверга припинення роботи на залізниці та в аеропортах сповільнить подорожі по всій країні.
08:59
Держдеп про знищення ЗСУ корабля РФ: У них є сюрпризи в запасі
У Державному департаменті США прокоментували затоплення російського патрульного корабля "Cергій Котов" у Криму внаслідок атаки українських безпілотників.
08:56
У Франції перевірять до мільйона людей перед Олімпійськими іграми в Парижі
Французькі сили безпеки перевірять до мільйона осіб перед Олімпійськими іграми в Парижі, включаючи спортсменів і людей, які живуть поруч з ключовими об'єктами інфраструктури.
ВідеоКримський міст чи удар по Москві? Розповідаємо про "протибункерні" ракети TAURUS
08:37
Молдова хоче вступити до ЄС раніше 2030 року
Спікер парламенту Ігор Гросу вважає, що Молдова може вступити в ЄС ще до 2030 року. 
08:34
У Чорногорії суд не видав США обвинуваченого у криптошахрайстві бізнесмена
Апеляційний суд Чорногорії скасував рішення про екстрадицію до Сполучених Штатів засновника криптокомпанії Terraform Labs До Квона, якого звинувачують у шахрайстві.
08:19
Суд Албанії виніс вирок меру-етнічному греку, що може ускладнити країні вступ до ЄС
Цей вирок, ймовірно, посилить напруженість у відносинах із сусідньою Грецією, яка попереджала про його можливий вплив на вступ Албанії до ЄС.
07:58
Держдеп США прокоментував рішення про ордери МКС на арешт воєначальників РФ
У Державному департаменті США висловились щодо рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо ордерів на арешт командувачів дальньої авіації і Чорноморського флоту РФ – генералів Сергєя Кобилаша і Віктора Соколова.
Аналітика короткоЯк президентські вибори можуть перетворити Словаччину на другу Угорщину
07:40
Парламент Італії схвалив участь країни у військовій місії в Червоному морі
Італійські законодавці схвалили участь країни у військово-морській місії ЄС із захисту вантажних суден у Червоному морі від нападів єменських бойовиків-хуситів.
07:20
Трамп і Байден перемогли на праймериз у "супервівторок"
Президент США Джо Байден та колишній президент Дональд Трамп здобули перемоги у праймериз від своїх партій у "супервівторок" – день у календарі попереднього голосування у 15 штатах, коли на кону стоїть найбільша кількість делегатів.