7 березня 2024

Статті
Відставка з особливих причин: що стоїть за звільненням першої прем'єрки-лесбійки на Балканах
Термінова відставка голови сербського уряду є частиною плану президента Вучича зі збереження монопольної влади у країні.
Урок лідерства від Франції: як Макрон просуває ідею відправити війська в Україну
Негативна реакція союзників не зупинила Францію в реалізації ідеї відправки військових в Україну. І цей план уже не здається фантастикою.
Чорноморська та дунайська альтернативи: за яких умов вони компенсують блокаду кордону з Польщею
Чи робить український уряд усе необхідне для того, щоб логістичні шляхи через морські та річкові порти стали надійними для бізнесу? 
Колонки
Сумне майбутнє світової торгівлі: про що домовилася і не домовилася СОТ
Міністерська конференція СОТ не зуміла подолати ключові проблеми у світовій торгівлі. Це особливо сумно, адже наступна конференція пройде лише за два роки.
Новини
23:04
Ротаційні сили ППО Альянсу цього року почнуть діяти в Литві
Ротаційна система протиповітряної оборони Північноатлантичного Альянсу, про яку домовились під час Вільнюського саміту НАТО у 2023 році, почне діяти в Литві вже цього року.
22:50
фотоПосланцю Китаю показали в Києві уламки ракети з КНДР, якими Росія б'є по Україні
Китайська делегація на чолі зі спеціальним представником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм 7 березня відвідала Київ, де посадовці Офісу президента та уряду розповіли їй про безпекову ситуацію в Україні.
22:27
Кулеба пояснив, чому Залужного обрали послом у Британії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обрання колишнього головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного пов’язане передусім із його військовим бекграундом і важливістю Лондона для Києва.
22:07
ЗМІ: Нідерланди відправлять фрегат для захисту судноплавства в Червоному морі
Уряд Нідерландів у п’ятницю, 8 березня, офіційно ухвалить рішення про відрядження фрегата Zr. Ms Tromp у Червоне море для сприяння зусиллям США та Євросоюзу із захисту цивільного судноплавства.
21:50
У Туреччині анонсували візит Зеленського 8 березня
Президент Володимир Зеленський 8 березня здійснить візит до Туреччини й проведе переговори з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом.
21:33
У Швеції затримали чотирьох людей через можливий зв’язок з ІДІЛ
Поліція безпеки Швеції (Säpo) вдень 7 березня затримала чотирьох людей у комуні Тиреше, що на південь від Стокгольма, за підозрою в підготовці терористичних злочинів.
21:11
Голови МЗС і Міноборони виступили на зустрічі союзників, яку ініціював Париж
Міністри закордонних справ та оборони Дмитро Кулеба та Рустем Умєров узяли участь в ініційованій Францією відеоконференції голів МЗС та Міноборони країн-союзників щодо підтримки України.
ДайджестШвеція офіційно в НАТО, посада посла для Залужного, гроші на 800 тисяч снарядів: новини дня
20:57
Чорногорці влаштували пікет проти просербського і проросійського спікера парламенту 
Під стінами парламенту Чорногорії у перше засідання весняної сесії влаштували акцію протесту проти просербського і проросійського спікера Андрії Мандича, який також фігурував у справі про ініційовану Росією спробу держперевороту.
20:51
Зеленський привітав вступ до НАТО Швеції: Більш захищена від російського зла
Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 7 березня прокоментував завершення процедури вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу.
20:37
Литва передала Україні чергову партію 155-мм снарядів
Міністерство оборони Литви 7 березня повідомило про відправлення в Україну чергового пакета військової допомоги, до якого увійшли 155-мм артилерійські боєприпаси.
20:30
У Латвії заборонять виїздити на дороги на незареєстрованих самокатах
У Латвії власники електросамокатів повинні будуть зареєструвати їх до початку квітня, після того виїжджати на дорогу на незареєстрованому самокаті буде заборонено.  
20:10
Шаппс у Києві: Британія профінансує понад 10 тисяч дронів для України
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс під час візиту до Києва оголосив про виділення 325 мільйонів фунтів стерлінгів на закупівлю понад 10 тисяч дронів для Збройних сил України.
20:06
У Литві підтвердили, що хакери з РФ отримали секретні документи про саміт НАТО у Вільнюсі
Департамент державної безпеки Литви у своєму щорічному звіті про загрози фактично підтвердив, що за кібератакою на саміт НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року, найімовірніше, стояли пов’язані з Росією хакери.
19:37
фотоМіністр оборони Британії в Києві, зустрівся із Зеленським
Очільник Міністерства оборони Великої Британії Грант Шаппс 7 березня прибув із візитом до України й уже провів зустріч із президентом Володимиром Зеленським.
19:19
Держсекретар США нагадав, кому Кремль має "подякувати" за нове розширення НАТО
Державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що на початку 2022 року ніхто б не міг уявити вступ Швеції у НАТО, і це історичне рішення було зумовлене розв’язаною Путіним війною проти України. 
19:13
доповненоЗеленський погодив призначення Залужного послом у Британії
Колишній головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний може стати новим українським послом у Великій Британії.
19:08
Два порносайти судяться з ЄС через нові правила регулювання контенту
Порносайти Pornhub і Xvideos подали до Суду Європейського Союзу, оскаржуючи нові правила ЄС про модерування онлайн-контенту на платформах із великим охопленням, передбачені Актом про цифрові послуги (DSA).
18:53
Чехія зібрала всі кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для України
Президент Чехії Петр Павел підтвердив, що союзники України передали всю суму коштів, необхідну для передання їй 800 тисяч артилерійських снарядів.
18:52
Прапор Швеції піднімуть біля штаб-квартири НАТО у понеділок
Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав Швецію із завершенням процесу вступу у Північноатлатничний альянс та зазначив, що її прапор перед штаб-квартирою у Брюсселі піднімуть у понеділок.
18:39
Парламент Швейцарії підтримав використання активів РФ на фінансування України
Рада кантонів парламенту Швейцарії 7 березня схвалила пропозицію, яка може дозволити використання заморожених у країні суверенних російських активів для фінансування військових репарацій Україні.
18:28
Швеція офіційно стала 32-м членом НАТО
Швеція офіційно завершила процедуру набуття повноправного членства в НАТО.
18:16
Голова Мінфіну США: Бездіяльність Конгресу щодо України – подарунок Путіну та Ірану
Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що бездіяльність Конгресу щодо схвалення додаткової допомоги Україні є "нічим іншим, як подарунком" президенту Росії Владіміру Путіну, Ірану та іншим супротивникам Вашингтона.
18:04
ФРН відреагувала на обурення влади Грузії через міністра часів Саакашвілі в Бундестазі
Посольство Німеччини у Грузії заявило, що для недопуску у німецький Бундестаг колишнього міністра Грузії Зураба Адеїшвілі не було ніяких законних підстав.
18:03
Голови МЗС Британії та Німеччини говорили про поставки далекобійної зброї до України
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон на зустрічі з німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні порушив тему постачання Україні далекобійних засобів ураження – ймовірно, йшлось і про ракети Taurus.
17:49
Президент Литви все ж зустрінеться з виборцями за кавою після попередження ЦВК
Передвиборчий штаб президента Литви Гітанаса Науседи, який має намір балотуватися на цю посаду вдруге, відібрав 16 людей, які захотіли зустрітися з політиком за чашкою кави в межах кампанії.
17:37
Генсек НАТО офіційно запросив Швецію до членства, а Стокгольм підписав необхідні документи
Північноатлантичний альянс та уряд Швеції завершують останні формальності, необхідні для того, щоб фіналізувати вступ країни в НАТО.
17:35
В уряді Молдови відреагували на візит голови Гагаузії до Росії
Речник молдовського уряду Даніел Воде, коментуючи нещодавню зустріч башкана (голови) Гагаузії – автономного краю Молдови – Євгенії Гуцул з Владіміром Путіним, заявив, що такі візити не служать інтересам країни.
Аналітика короткоЯк Макрон лобіює посилення військової допомоги Україні
17:23
Литва позбавила громадянства російську балерину, що підтримує війну, та ексспівробітника КДБ
Литва позбавила громадянства балерину Ілзе Лієпу, яка проживає в Росії та публічно висловлювалася на підтримку війни, і бізнесмена Юрія Кудімова, який колись працював з КДБ.
17:21
Франція відкриє в Молдові офіс для оборонної співпраці
Молдова та Франція 7 березня підписали дві угоди – про співпрацю у галузі оборони та економіки – під час візиту молдовської делегації до Парижа.
17:03
Опозиція в Бундестазі знову ініціює голосування за надання Україні Taurus
Парламентський блок Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціалістичного союзу (ХДС/ХСС) наступного тижня ініціює в Бундестазі нове голосування за резолюцію про надання Україні далекобійних ракет Taurus.
16:57
Фінляндія підтримує кандидатуру Рютте на наступного генсека НАТО
Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що і він, і прем’єр дуже схвально ставляться до потенційного обрання наступним генсеком НАТО Марка Рютте, який зараз завершує роботу на посаді прем’єр-міністра Нідерландів
16:50
Макрон сказав лідерам партій Франції, що в підтримці України нема "червоних ліній"
Лідери парламентських партій Франції вранці 7 березня зустрілись із президентом Емманюелем Макроном, який розповів їм про ситуацію на полі бою в Україні й те, як він бачить французьку підтримку Києва.
16:30
У Конгресі США почали розслідування через використання росіянами Starlink в Україні
Демократи в Палаті представників США розпочали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска, аби перевірити, чи вжила вона заходів для недопущення використання свого супутникового інтернет-сервісу Starlink Росією у війні проти України.
16:30
Туск на з’їзді ЄНП порушив питання про захист європейських фермерів
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що потрібно на рівні ЄС подбати про свою продовольчу безпеку, що означає у тому числі врахування інтересів і занепокоєнь європейських аграріїв.
16:10
фотоУ Фінляндії виписали штраф через гвинтівку біля консульства РФ
Повітовий суд Аландських островів Фінляндії засудив демонстранта до штрафу за акцію біля російського консульства в Марієгамні.
16:08
документШвеція за кілька годин стане повноправним членом НАТО
У Вашингтон надійшов останній ратифікаційний документ щодо вступу Швеції у НАТО і тепер виконані усі формальності для того, щоб країна стала 32-м членом Північноатлантичного альянсу.
15:44
Туск: епоха миру скінчилася, ми живемо у передвоєнний час
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав політичних соратників у Європі усвідомити нову реальність, у якій масштабна війна знову можлива, і думати та діяти відповідно до цих нових реалій. 
15:19
ФотоЧеські фермери на тракторах перекрили рух у Празі
Чеські фермери заповнили вулиці Праги сотнями тракторів та інших транспортних засобів, протестуючи проти політики Європейського Союзу та уряду щодо сільського господарства.
15:02
Спецслужби Литви виявили компанії, які допомагають РФ обходити санкції
Деякі литовські компанії й досі співпрацюють зі структурами в РФ і допомагають обходити санкції.
15:00
Біля чорноморського узбережжя Румунії знову знайшли морську міну
За кілька кілометрів від узбережжя Румунії у Чорному морі виявили дрейфуючу морську міну.
14:45
Кулеба закликав партнерів спрямувати усі вироблені у Європі снаряди на підтримку України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів швидше "розганяти" оборонну промисловість, призупинити експорт європейських снарядів до третіх країн та не вагатися з рішучими діями.
14:43
Норвегія виділяє понад $150 млн на закупівлю 800 тисяч снарядів для України
Норвегія виділить до 1,6 мільярда норвезьких крон (153 мільйони доларів) на ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України.
14:27
Конгрес США може у п'ятницю почати збір підписів для розгляду допомоги Україні в обхід Джонсона
У Конгресі США вже цього тижня може початися збір підписів за те, щоб поставити законопроєкт про допомогу Україні та іншим партнерам на голосування в Палаті представників в обхід спікера Майка Джонсона.
14:13
Партія Фіцо представила п’ятірку на виборах до ЄП зі скандальним любителем Че Гевари
Партія Smer, яку очолює прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, представила першу п’ятірку, яка поведе політсилу на вибори до Європарламенту.
14:06
Найбільша група Європарламенту ухвалила спецрезолюцію щодо Плану ЄС для перемоги України
Європейська народна партія (ЄНП) – найбільша політична група Європейського парламенту, яка, ймовірно, збереже лідерство і після виборів у червні – ухвалила спеціальну резолюцію щодо Плану ЄС для перемоги України.
Аналітика короткоЯк Україні стимулювати судноплавство, щоб не залежати від транзиту через Польщу
13:42
Фон дер Ляєн офіційно стала кандидатом на посаду президента Єврокомісії
Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) проголосувала в четвер за підтримку Урсули фон дер Ляєн як своєї кандидатки на посаду президента Єврокомісії.
13:29
Трамп викликав Байдена на дебати
Найімовірніший кандидат в президенти від республіканців Дональд Трамп викликав президента Джо Байдена на дебати після того, як відмовився брати участь в них проти конкурентів від своєї партії під час праймериз.
13:20
Новий президент Фінляндії здійснить перший закордонний візит до Норвегії на навчання НАТО
Новий президент Фінляндії Александер Стубб відвідає навчання НАТО Nordic Response в Норвегії, що стане його першим закордонним візитом з моменту вступу на посаду.
13:15
PROMOTEDЯк заробляти з хмарним майнінгом
PROMOTEDПротягом останніх років все більше людей шукають прості способи отримання пасивного доходу зі зручності своїх домівок, і хмарний майнінг стає дуже популярним вибором.
13:11
У Фінляндії оголосили вирок підприємцю, який порушив санкції проти РФ
Cуд у Фінляндії засудив Габріеля Теміна до 9 місяців умовного терміну за порушення санкційних правил і експорт товарів оборонного призначення.
12:57
Шольц: Союзники все ще довіряють Німеччині попри злив переговорів про Taurus
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що він не вважає, що довіра союзників до Німеччини постраждала через нещодавно оприлюднену росіянами розмову керівників німецьких ВПС про ракети Taurus для України.
12:53
Спецслужби Литви про загрозу війни: Треба готуватися до найгіршого
Директор Департаменту держбезпеки Литви Дарюс Яунішкіс, коментуючи загрозу війни, сказав, що зараз немає підстав для паніки, однак слід "готуватися до найгіршого".
12:36
Профільний комітет Європарламенту схвалив продовження торговельних пільг для України
Комітет з питань міжнародної торгівлі Європейського парламенту схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови.
12:30
На лідера грузинської опозиційної партії здійснили напад
Лідер грузинської опозиційної партії "Гірчі" Яго Хвічія став жертвою фізичного нападу.
12:17
Глава МЗС Литви: Росія продовжить розпалювати нові конфлікти, якщо її не зупинити
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс переконаний, що Росія продовжить "розширювати нестабільність" у світі, якщо її не зупинити зараз.
12:02
У Литві 2023 року затримали кількох підозрюваних у шпигунстві на користь Білорусі
Литовські спецслужби заявили, що минулого року затримали кілька громадян Литви, підозрюваних у шпигунстві на користь Білорусі.
11:51
Розвідка Британії: РФ хоче захопити Часів Яр, але не здатна провести наступ
Розвідка Великої Британії вважає, що метою російських окупаційних військ є захоплення міста Часів Яр, що розташоване у Донецькій області, проте вони навряд чи здатні провести наступ.
11:40
Держдеп США та Німецький Фонд Маршалла створили партнерство для відновлення міст України
Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла (GMF) оголосили про створення "Партнерства міст України" (UCP), покликаного допомогти Києву у відновленні міського життя.
11:35
Прем'єрка Литви: Рішення про заборону транзиту зерна з РФ треба ухвалити на рівні ЄС
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шімоніте заявила, що пропозиція про заборону транзиту сільськогосподарської продукції з РФ та Білорусі має бути узгоджена на рівні ЄС, оскільки в іншому випадку така заборона суперечитиме європейському законодавству.
11:25
Президент Чехії про постать Бандери для України: Чому ми маємо судити за давні події?
Президент Чехії Петру Павелу відповів на запитання про постать Степана Бандери для історії України, а також чи доречно допомагати країні, яка має і мала багато внутрішніх проблем.
11:05
Демократи у Конгресі сумніваються в необхідності надання зброї Ізраїлю
Демократи у Конгресі збільшують тиск на адміністрацію президента США Джо Байдена, щоб той вплинув на Ізраїль для полегшення гуманітарної ситуації в Газі, де єврейська держава проводить військову операцію против терористичного угруповання ХАМАС.
10:40
Фіцо каже, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через Україну
Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо відреагував на рішення чеської сторони поставити на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною.
10:25
У Німеччині почався масштабний страйк машиністів та персоналу аеропортів
У Німеччині в четвер, 7 березня, профспілка німецьких машиністів GDL розпочала черговий страйк, який триватиме 35 годин.
10:13
Байден закликав прихильників Гейлі підтримати його на виборах
Президент США Джо Байден закликав прихильників Ніккі Гейлі підтримати його на виборах після того, як колишня конкурентка Дональда Трампа в боротьбі за президентську номінацію від Республіканської партії вийшла з перегонів.
10:13
Прем’єрка Італії про удар РФ по Одесі: Залякування не матиме жодного ефекту
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні відреагувала на російський ракетний удар по Одесі, коли у місті з візитом перебували президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.
короткоХто у Німеччині блокує передачу ракет Taurus та що вони можуть змінити у війні з РФ
09:50
Латвія хоче повернути посилену охорону кордону з Білоруссю з наступного тижня
Міністерство внутрішніх справ Латвії пропонує з наступного тижня відновити посилений режим охорони кордону з Білоруссю.
09:48
Заступник глави МЗС Польщі провів зустріч щодо України зі спецпредставником Китаю
Заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський зустрівся у Варшаві зі спеціальним представником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм, де вони обговорили російську агресію проти України.
09:40
ФотоУ Сербії активісти ЛГБТ-спільноти протестували проти переслідувань поліції
Правозахисники та представники ЛГБТК+ спільноти Сербії напередодні провели акцію протесту після появи інформації про випадок переслідування поліцією молодого гея і бісексуальної жінки.
09:21
ЗМІ: Російська ракета вибухнула за 500 метрів від кортежу Зеленського та прем’єра Греції
Російська ракета, якою російська армія вдарила по Одесі напередодні, вибухнула всього за 500 метрів від президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, які перебували в місті в момент атаки.
09:04
Розвідка Литви: Росія може воювати в Україні щонайменше два роки
У розвідці Литви заявляють, що РФ має достатньо ресурсів, щоб воювати в Україні з нинішньою інтенсивністю ще щонайменше два роки.
08:51
Білий дім: Ми шукаємо додаткові варіанти допомогти Україні
Адміністрація президента США Джо Байдена продовжить працювати з Конгресом щодо схвалення пакета з фінансуванням для України, а також шукатиме інші варіанти підтримки.
08:38
США відреагували на удар РФ по Одесі, яку відвідували Зеленський і прем’єр Греції
У Держдепі США прокоментували ракетний удар по Одесі під час перебування там президента України Володимира Зеленського і прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса.
08:28
Палата представників США схвалила пакет витрат для запобігання шатдауну
Палата представників Сполучених Штатів схвалила пакет із шести законопроєктів про витрати на $460 млрд, направивши законопроєкт до Сенату за кілька днів до п'ятничного дедлайну часткового закриття уряду.
07:58
Глава МЗС Британії вирушає до Німеччини для переговорів щодо України та Гази
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон обговорить посилення підтримки України та зусилля з доставки гуманітарної допомоги в Газу на переговорах зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні в четвер.
07:38
Президент Сербії анонсував відставку прем'єрки після семи років на посаді
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Ана Брнабич піде з посади прем'єр-міністерки та стане спікеркою парламенту після того, як очолювала уряд протягом майже семи років.
07:20
ЗМІ: США можуть виділити $200 млн з резервів Пентагону на допомогу Україні
Адміністрація президента США Джо Байдена вивчає можливість виділити близько 200 мільйонів доларів з фінансування армії Сполучених Штатів для надання підтримки Україні.