8 березня 2024

Статті
Таємна зброя Байдена: як співачка Тейлор Свіфт може вплинути на результати виборів у США
Джо Байден хоче заручитися її підтримкою перед виборами 2024 року, а виборці Дональда Трампа вважають її "психологічною зброєю" Пентагону.
На третину проросійські: як у Молдові співіснують рух до ЄС, війна та підтримка союзу з Росією
У разі потреби обирати між вступом до Євросоюзу та до російського Євразійського союзу лише 50% громадян Молдови готові обрати перший варіант.
Новини
23:16
фотоВ Австрії розгорівся скандал через рідкісну рибу, яку посмажили в етері телеканалу
Австрійському телеканалу ORF довелось перепрошувати через те, що в одній із його передач приготували страву рибою, яка в країні занесена до Червоної книги через вимирання.
22:48
США покарали компанії, які допомагали ПВК Вагнера в Африці
Міністерство фінансів США 8 березня оголосило про санкції проти двох компаній у Росії та Центрально-Африканській Республіці, які сприяли діяльності приватної військової компанії "Вагнера" в Африці.
22:21
Макрон про західні війська в Україні: Не виключати чогось не означає це робити
Президент Франції Емманюель Макрон 8 березня вкотре прокоментував свою заяву про те, що "не можна виключати" можливого розгортання військ західних держав в Україні.
22:05
Президент Чехії не виключив повторної участі у виборах
Чеський президент, колишній очільник Військового комітету НАТО Петр Павел не виключив, що у 2028 році знову візьме участь у виборах голови держави.
21:47
опитуванняНімці розділились у ставленні до політики Шольца щодо України
Думки щодо політики федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца стосовно України серед німецьких громадян розділилися.
21:26
ЗМІ дізнались, що США збільшать кількість дипломатів в Україні
Державний департамент США планує відрядити 30-40 додаткових працівників до посольства в Україні та послабити їхні обмеження на пересування, запроваджені з міркувань безпеки після повномасштабного вторгнення РФ.
21:16
Ердоган знову пропонує Туреччину майданчиком для "мирного саміту" за участю РФ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову запропонував свою країну як майданчик для переговорів між Києвом і Москвою, у тому числі "мирного саміту" за участю Росії. 
ДайджестЗеленський у Туреччині, партнер Фіцо виправдовує агресію РФ, Канада обіцяє дрони: новини дня
20:58
Кулеба: Те, що відбувається з Європейським фондом миру – це ганьба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що для достатньої військової допомоги Україні на полі бою недостатньо окремих ініціатив окремих держав, як-то чеської ініціативи з закупівлі 800 тисяч боєприпасів.
20:46
Україна і Туреччина підписали угоду про електронний обмін інформацією щодо руху товарів і транспорту
Україна і Туреччина підписали угоду щодо створення системи попереднього обміну інформацією про товари і транспорт, які переміщуються між країнами.
20:40
Кулеба закликав союзників відновити навчальні місії для ЗСУ в Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що місії з навчання українських військовослужбовців мають відбуватись в Україні, позаяк це допоможе Києву виграти час і спростити логістику.
20:26
Кулеба звернувся до "пацифістів" Європи: Прокиньтесь, почитайте підручники історії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав союзників облишити нерішучість і якнайшвидше та в якнайбільших кількостях надати Україні всю зброю, яку вона потребує для перемоги.
20:23
ЗМІ: Баварські депутати "АдН" хочуть їхати в Росію на "вибори" Путіна
Троє депутатів правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" із земельного парламенту Баварії зібралися їхати в Росію спостерігати за "виборами" президента в середині березня на запрошення з РФ.
20:00
Невістка Трампа стала співголовою найвпливовішого органу республіканців у США
Національний комітет Республіканської партії США, який є ключовим адміністративним органом політсили, 8 березня очікувано обрав нове керівництво, лояльне до майбутнього кандидата на президентських виборах Дональда Трампа.
19:34
У ЄС підтвердили, що наступного тижня підготують проєкт переговорної рамки для України
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що наступного тижня виконавчий орган ЄС підготує проєкти переговорних рамок, які рекомендуватиме схвалити державам-членам після виконання Україною всіх вимог.
19:22
Зеленський розпочав зустріч з Ердоганом 
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що починає переговори з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.
19:21
Голова МЗС Естонії анонсував підписання безпекової угоди з Україною
Естонія слідом за іншими державами також має намір підписати угоду про безпекову співпрацю з Україною в межах декларації лідерів "Групи семи", ухваленої на Вільнюському саміті НАТО.
19:06
У Орбана заперечують, що на нього кричали під час cаміту "Вишеградської четвірки"
Керівник пресслужби прем’єр-міністра Угорщини Берталан Хаваші назвав фейком повідомлення ЗМІ про те, що під час останньої зустрічі прем’єрів країн "Вишеградської четвірки" на Віктора Орбана кричали через його позицію щодо України.
18:58
ЗМІ: обрання Рютте наступником Столтенберга все ще під питанням через кілька столиць і Трампа
Позиція двох союзників у НАТО та політичний вплив Трампа як ймовірного наступного президента США можуть перешкодити обранню наступним генсеком НАТО Марка Рютте, який зараз завершує роботу як прем’єр-міністр Нідерландів. 
18:42
Голова МЗС Польщі: Присутність західних військ в Україні "не є чимось немислимим"
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що порушена президентом Франції Емманюелем Макроном дискусія про західні війська в Україні є корисною для впливу на Росію.
18:19
Голова Міноборони Німеччини хоче покращити цивільний захист населення
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що німецький уряд повинен забезпечити кращий механізм цивільного захисту населення.
18:13
У Греції викрили злочинну мережу, що виготовила тисячі якісних підробок паспортів
У Греції викрили злочинну організацію, що влаштувала підпільну схему імміграції до ЄС та виготовила тисячі якісних підробок паспортів для тих, хто користувався їхніми послугами.
18:01
Віцеспікер парламенту Словаччини: Росія не агресор, а "захищає свої інтереси"
Лідер ультраправої Словацької народної партії (SNS), яка входить до урядової коаліції, Андрей Данко заявив, що Росія "не є агресором" у повномасштабній війні проти України, а "захищає свої інтереси".
17:38
Норвегія вислала китаянку, яка запустила дрон над об’єктом НАТО
Жінку з Китаю віком за 50 років депортували з Норвегії, заборонивши в’їзд на два роки, через запуск безпілотника в районі розташування радіолокаційної станції сил НАТО.
17:37
Арешти у Швеції: підозрювані пов’язані з ІДІЛ у Сомалі, можливі нові затримання
Четверо затриманих у Швеції за підозрою у терористичних намірах мали зв’язки зі структурами "Ісламської держави" у Сомалі.
17:22
Віцеголова Єврокомісії у Варшаві обговорить блокування кордону з Україною
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, який перебуває з візитом у Києві, 9 березня буде у Варшаві, де обговорить проблему блокування польсько-українського кордону фермерами та перевізниками.
17:19
Прокуратура Німеччини розслідує підпал електролінії до заводу Tesla 
Федеральна прокуратура Німеччини взяла на себе розслідування підпалу електролінії до заводу компанії Tesla в країні.
17:03
ЄС у квітні виділить Україні 1,5 млрд євро макрофіну, подальші транші – за умови реформ
Європейська комісія планує у березні та квітні виділити Україні два транші макрофінансової допомоги в межах механізму Ukraine Facility, який остаточно був затверджений наприкінці лютого.
Аналітика короткоЧому прозахідний курс Молдови досі під загрозою
16:42
Розвідка Естонії: Росія зберігає ініціативу на полі бою в Україні
Керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг сказав, що збройні сили Російської Федерації все ще утримують ініціативу на полі бою в Україні та намагаються наростити темп своїх операцій.
16:38
В Естонії хочуть доповнити будівельні норми вимогою про укриття 
Міністерство внутрішніх справ Естонії готує проєкт змін до законодавства, яким хочуть запровадити вимогу проєктувати укриття у кожному великому житловому будинку.
16:28
Кулеба вирушив до Вільнюса на переговори з країнами Балтії та Францією
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у п’ятницю, 8 березня, відвідує з робочим візитом Литву.
16:14
Макрон прагне гарантувати право на аборт на території всього ЄС
Президент Франції Емманюель Макрон у промові до Міжнародного дня жінок 8 березня пообіцяв домагатись права на аборт, нещодавно закріпленого в Конституції країни, також у Хартії прав людини ЄС і в усьому світі.
16:02
Міністр оборони Франції розкрив деталі запланованої співпраці з Україною у сфері ОПК 
Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню повідомив, що між французькими та українськими оборонними підприємствами готують стратегічні партнерства, щоб співпрацювати у виробництві деякої техніки та обслуговувати вже передану.
15:34
Єврокомісія у березні проведе інспекцію у двох консульствах Польщі через "візовий скандал"
Єврокомісія готується провести інспекцію щодо процедури видачі Шенгенських віз у двох консульствах Польщі в Азії у зв’язку з "візовим скандалом". 
15:18
Зеленський прибув до Стамбула
Літак з президентом Володимиром Зеленським та українською делегацією приземлився у стамбульському аеропорту імені Ататюрка.
15:03
У Фінляндії попередили: автівки з російськими номерами мають виїхати до 16 березня
Транспортні засоби на російських номерах потрібно вивезти з Фінляндії до наступної суботи, 16 березня.
15:02
У шведському Гетеборзі знайшли одразу два предмети, що можуть бути вибухівкою
У п’ятницю поліція у Гетеборзі отримала два повідомлення про "підозрілі предмети", можливо вибухівку, у двох різних районах. 
14:51
Президентка Молдови: Ми повинні зупинити Путіна заради безпеки в Європі
Президентка Молдови Мая Санду закликала до більшої підтримки України, яка зараз бореться проти російської агресії.
14:30
Литва розслідує масові випадки пошкодження національного прапора у Клайпеді
У литовському портовому місті Клайпеда пошкодили на вулицях понад десяток національних прапорів, поліція розшукує причетних до цього.
14:24
Прем'єрка Естонії не висуватиме свою кандидатуру на виборах в Європарламент
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас не висуватиме свою кандидатуру на виборах до Європейського парламенту за списком Партії реформ.
14:11
Сейм Польщі закликав до санкцій проти агропродукції з РФ та Білорусі
Сейм Польщі у п’ятницю ухвалив постанову, яка закликає запровадити санкції на імпорт російських і білоруських продуктів харчування.
13:53
Прем'єр Греції закликав схвалити законопроєкт про освіту, що викликав масштабні протести
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав парламент схвалити законопроєкт про освіту, який дозволяє іноземним приватним університетам відкривати філії в країні, через який в країні виникли масштабні протести.
13:49
Прем'єр Чехії уточнив: гроші зібрали на купівлю 300 тисяч снарядів для України
Чехія зібрала кошти на купівлю 300 тисяч снарядів для України, заявив прем'єр-міністр країни Петр Фіала.
13:36
Глава МЗС Румунії: РФ налаштовує демократичних лідерів один проти одного
Росія посилює дезінформаційні атаки проти демократичних країн, намагаючись налаштувати союзників один проти одного і створити тертя напередодні виборів у США та в Європі.
13:20
Фон дер Ляєн очікує відкриття морського коридору з Кіпру до Гази цими вихідними
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що очікує, що морський коридор допомоги почне працювати між Кіпром та Газою цими вихідними.
13:17
Британія працюватиме зі США над створенням морського коридору для допомоги Газі
Велика Британія заявила, що буде працювати разом зі США над відкриттям морського коридору для доставки допомоги безпосередньо в Газу.
12:53
Виправлена цитатаБританський міністр з центру Києва закликав світ прокинутись і підтримати Україну
Очільник Міністерства оборони Великої Британії Грант Шаппс записав відео з центру Києва, де закликав до підтримки України заради її перемоги у загарбницькій війні, яку проти неї веде Росія.
12:52
Міністр оборони Німеччини каже, що дискусії про відправлення військ в Україну треба припинити
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що варто припинити дискусії про можливість відправки іноземних військ в Україну.
12:41
ФотоРозвідка Британії: РФ використовує іранські дрони, щоб запобігти атакам на свої кораблі
Розвідка Великої Британії проаналізувала, як Росія використовує іранські безпілотники Mohajer-6 над Чорним морем і над територією України.
12:27
ФотоВ Іспанії викрили банду, що підробляла твори мистецтва та продавала підробки Бенксі
Іспанська поліція ліквідувала мережу фальсифікаторів творів мистецтва, яких підозрюють у продажу робіт, що помилково приписували британському вуличному художнику Бенксі, деякі з яких коштували 1500 євро і вище.
12:14
Люксембург приєднається до чеської ініціативи із закупівлі 800 тисяч снарядів для України
Люксембург оголосив, що приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі 800 тисяч артилерійських боєприпасів для України.
11:53
Пісторіус: Taurus не вплинуть на результат війни РФ проти України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що далекобійні ракети Taurus не вирішать результат війни РФ проти України.
11:52
Суд відмовив Трампу у відстрочці виплати $83 млн письменниці у справі про наклеп
Суд відхилив прохання експрезидента Дональда Трампа відкласти винесення рішення щодо позову про наклеп на суму 83,3 млн доларів письменниці Джин Керролл, яка звинуватила його в домаганнях.
11:38
Латвія зобов'язала шістьох росіян покинути країну
Управління у справах громадянства та міграції Латвії видало шість приписів про виїзд громадянам РФ, які не виконали вимоги закону про імміграцію та не подали жодних документів на отримання будь-якої посвідки на проживання.
11:25
В уряді Франції пояснили, якою може бути присутність іноземних військ в Україні
Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що наразі "не йдеться про відправку сухопутних військ воювати" в Україну.
11:17
Віцепрезидент Єврокомісії прибув до Києва
Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс приїхав із візитом до столиці України.
10:59
В Міноборони Естонії заборонили продаж товарів фірм, що не припинили бізнес із РФ
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур доручив припинити продаж тих товарів, які все ще доступні в Росії, у місцях продажу, пов'язаних із силами оборони.
10:47
Прем'єрка Латвії порівняла Росію з непередбачуваним алкоголіком
Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила, що Росія – це як алкоголік, поведінку якого ніколи не можна передбачити, і сусідні країни повинні це усвідомлювати.
10:35
США завдали нових ударів по позиціях хуситів
Сили США завдали нових ударів по позиціях єменських бойовиків-хуситів, атакувавши озброєння, яке вони готувались застосувати.
10:32
Канада долучиться до "коаліції дронів" для України
Під час візиту його латвійського колеги Андріс Спрудса міністр оборони Канади Білл Блер пообіцяв, що Канада приєднається до міжнародної "коаліції дронів", яку очолюють Латвія та Велика Британія.
10:16
У Німеччині відкрили справу проти ультралівих за атаку на завод Tesla
Прокуратура східнонімецького міста Франкфурт-на-Одері розпочала розслідування нещодавньої атаки ультралівих екоактивістів на електромережу, що постачає енергію на завод Tesla поблизу Берліна.
09:59
У Німеччині вимагають тиску на держави, що отримують вигоду від обходу санкцій проти РФ
Віцеканцлер Німеччини та міністр економіки Роберт Габек заявив, що необхідно зайняти більш жорстку позицію щодо країн, які отримують вигоду від ухилення Росії від санкцій.
09:54
В ОП повідомили деталі візиту Зеленського до Туреччини
Офіс президента повідомив деталі візиту Володимира Зеленського до Туреччини, який відбудеться у п’ятницю, 8 березня.
09:46
Ірландія хоче вилучити "сексистські" згадки про жінок з конституції
Ірландія готується до голосування на референдумі за вилучення із конституції країни згадок про важливість "життя жінки в сім'ї".
09:37
Байден наказав військовим побудувати пірс у Газі для гуманітарної допомоги
Президент США Джо Байден доручив американським військовим створити тимчасовий порт на узбережжі Гази, щоб полегшити гуманітарну кризу в секторі, де Ізраїль проводить військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС.
09:30
Прем'єр Греції після атаки РФ на Одесу: Ви нас не залякаєте
Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс під час виступу на конференції Європейської народної партії в Бухаресті направив послання Кремлю після того, як він напередодні став свідком ракетного удару РФ по Одесі.
09:16
Німеччина та Британія пообіцяли не дозволити Путіну розділити союзників України
Німеччина і Велика Британія пообіцяли не дозволити президенту РФ Владіміру Путіну розділити союзників на тлі скандалу зі злитою розмовою офіцерів Бундесверу щодо постачання ракет Taurus.
09:01
Уряд Польщі звинувачує хуліганів у сутичках під час протестів фермерів у Варшаві
Польський уряд у четвер звинуватив хуліганів та провокаторів у сутичках під час фермерських протестів, внаслідок яких постраждали правоохоронці, та пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
Аналітика короткоЯк перевибори у Сербії спричинили відставку прем’єрки
08:51
ЗМІ: США готують резолюцію в Радбезі ООН щодо ядерної зброї в космосі
США готують резолюцію Ради Безпеки ООН, яка застереже від розміщення ядерної зброї в космосі.
08:36
Кулеба закликав союзників відправити тренувальні місії в Україну
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав союзників збільшити та пришвидшити підтримку України, зокрема, у разі необхідності направити свої тренувальні місії.
08:17
Сполучені Штати попередили про можливі теракти в Москві
Посольство США у Росії попередило про можливі теракти в російській столиці Москві протягом 48 годин.
07:58
ФотоВійськові керівники України та Британії обговорили у Києві першочергові потреби ЗСУ
Міністри оборони та головнокомандувачі збройних сил України та Британії провелу зустріч у Києві.
07:44
Франція планує розширити програму навчання українських військових
Франція має намір розширити програму навчання українських військових, що є одним з аспектів підтримки Парижем Києва, поряд із передачею обладнання та фінансовою допомогою.
07:19
Байден – Конгресу: Україна може зупинити Путіна, якщо ми будемо разом з нею
Президент США Джо Байден закликав ухвалити фінансовий пакет підтримки України під час свого щорічного звернення "Про стан справ у державі" в Конгресі.