6 лютого 2024

Статті
Легкий флірт чи членство в НАТО? Як Швейцарія змінює відносини з Альянсом
Питання зближення з НАТО активно обговорюють у Швейцарії. І цей крок знаходить підтримку майже в усіх політичних партіях та у більшості населення.
Сербський Гонгадзе: які наслідки матиме скандал навколо справи про вбивство журналіста
У відносинах Сербії із Заходом з’явилася додаткова точка напруги – виправдовувальний вирок по вкрай резонансній справі вбивства журналіста.
Один острів – одна країна: Північна Ірландія робить перший крок до розриву з Британією
Політичні зміни у Північній Ірландії дають підстави вимагати проведення референдуму про возз'єднання острова в одну державу.
Новини
22:58
У Бельгії знову радять носити маски через спалах грипу
Органи охорони здоров’я Бельгії 6 лютого оголосили попередження через різке зростання випадків грипу, що передбачає рекомендацію для вразливих груп населення носити захисні маски в громадських місцях.
22:43
Словацькі урядовці майже удвічі підняли собі зарплати
Уряд Словаччини 6 лютого схвалив постанову про підвищення заробітних плат, незважаючи на те, що вони мали б бути заморожені через зростання державного боргу.
22:20
Республіканці в Сенаті готуються провалити голосування за угоду з коштами для України
У Сенаті США, ймовірно, не знайдеться достатньо голосів від республіканців для процедурного голосування за законопроєкт із посиленням міграційної політики, який також передбачає додаткове фінансування для України.
21:56
Reuters: У ЄС не підтримали ідею Бельгії про використання росактивів на користь Україні
Держави Європейського Союзу не виявили особливого ентузіазму щодо пропозиції Бельгії використовувати заморожені російські активи на користь України шляхом випуску спеціальних боргових зобов’язань.
21:35
Канада запровадила санкції проти керівництва ХАМАС
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі 6 лютого оголосила про запровадження санкцій проти 11 керівників терористичного угруповання ХАМАС за причетність до нападу на Ізраїлю у жовтні 2023 року.
21:22
ЗМІ: Одна з ключових партій Нідерландів вийшла з переговорів про коаліцію
У Нідерландах центристський "Новий соціальний договір" (NSC) на чолі з Пітером Омтцигтом вирішив вийти з коаліційних переговорів, ініційованих переможцем останніх парламентських виборів – ультраправою Партією свободи Герта Вілдерса.
ДайджестТрампа позбавили імунітету, гібридна війна проти Грузії, погрози Путіна Балтії: новини дня
20:56
Міністр оборони Болгарії про затримання шпигуна: Маємо турбуватись про ворожий вплив
Голова Міністерства оборони Болгарії Тодор Тагарєв прокоментував опубліковану напередодні інформацію про затримання співробітника МВС країни, якого підозрюють у роботі на "іноземну державу".
20:55
Салліван летить в Брюссель говорити про підтримку України
Радник з питань національної безпеки CША Джейк Салліван 7 лютого вирушить до Брюсселя, щоб обговорити, серед іншого, подальшу підтримку України. 
20:43
Підозрювана у роботі на Росію євродепутатка: "Я агентка, агентка миру"
Депутатка Європарламенту від Латвії Тетяна Жданок, яку звинувачують у співпраці з російськими спецслужбами, у вівторок виступила в Європарламенті з промовою, у якій вона запевняла, що завжди працювала лише заради миру.
20:39
Байден заявив, що через Трампа в Сенаті може зірватись угода з коштами для України
Президент США Джо Байден закликав Конгрес якнайшвидше схвалити компромісний законопроєкт із посиленням міграційної політики, який також містить додаткове фінансування для допомоги Україні.
20:20
Кишинів готовий допомогти Києву розслідувати інцидент на кордоні з невизнаним Придністров’ям
Розслідування збройного інциденту на кордоні, про який Тирасполь повідомив на початку січня, має вести Україна, і Кишинів готовий їй у цьому допомогти.
20:20
Виробник Bayraktar спрогнозував, коли запрацює його виробництво в Україні
Генеральний директор турецької компанії Baykar Халук Байрактар підтвердив, що під Києвом уже будується завод із виробництва безпілотників Bayraktar відповідно до досягнутої між двома державами домовленості.
20:04
Напад біля суду в Стамбулі: загинув перехожий, п’ятеро поранених
У результаті нападу під будівлею суду в Стамбулі вранці 6 лютого, окрім двох людей, що відкрили вогонь, загинув перехожий, також є поранені.
19:55
Німеччина закликала Угорщину "дуже швидко" ратифікувати вступ Швеції до НАТО
Німеччина прагне, аби Угорщина прискорила схвалення заявки Швеції на членство в НАТО після того, як керівна партія угорського лідера "Фідес" затримала ратифікацію в понеділок.
19:45
фотоУ Сербії почав роботу новий парламент, опозиція на знак протесту складала присягу в холі
Народна скупщина (парламент) Сербії у вівторок, 6 лютого, зібрався на перше засідання після дострокових виборів у грудні, на яких перемогла партія президента Александара Вучича, й склала присягу.
19:37
Ультраправа депутатка Бундестагу поскаржилась у прокуратуру після скандальної зустрічі у Потсдамі
Депутатка Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" Герріт Гуй подала заяву з проханням про порушення кримінальної справи через зображення та можливі аудіозаписи із резонансної зустрічі праворадикалів у Потсдамі.
19:25
Майбутній прем’єр Грузії заявив, що Україна хоче відкрити в них "другий фронт"
Кандидат у прем’єр-міністри Грузії Іраклій Кобахідзе різко прокоментував реакцію посольства України на перехоплення грузинськими спецслужбами вибухівки, яку українці нібито перевозили для терактів у Росії.
19:10
ЗМІ анонсували чергові перестановки в уряді Франції
Президент Франції Емманюель Макрон і новий прем'єр-міністр країни Габріель Атталь готують чергові кадрові зміни в уряді, які можуть оголосити найближчим часом.
19:06
Лідер президентських перегонів у Фінляндії не проти переміщення ядерної зброї
Александер Стубб, який лідирує в опитуваннях напередодні другого туру вибрів президента Фінляндії, висловився за дозвіл переміщати ядерну зброю територією країни у разі потреби.
Аналітика короткоЯк судове рішення у справі про вбивство журналіста в Сербії вдарить по владі країни
18:55
Принцеса Нідерландів повернулась до студентського гуртожитку, звідки з’їхала через погрози
Кронпринцеса Нідерландів Амалія, яка навчається в Амстердамському університеті, вперше за півтора року повернулась до студентського гуртожитку, звідки з’їхала через погрози викрадення.
18:36
фотоУ Литві на узбережжі виявили російський розвідувальний гідролокатор
Російський гідроакустичний сонар, призначений для виявлення і локалізації підводних човнів, був знайдений на Куршській косі в Литві в суботу.
18:34
фотоЗ найвищої гори Австрії врятували двох чехів, які застрягли там на дві доби
Поліція австрійської землі Каринтія 6 лютого змогла дістатись до двох чеських альпіністів, які з неділі перебували на найвищій горі країни Гроссглокнер і через травму не могли самотужки спуститись.
18:29
Молдова підписала угоду з компанією польського ОПК 
Міністр оборони Молдови Анатолій Носати заявив, що відомство підписало угоду про співпрацю з польською збройовою компанією MESKO S.A.
18:18
Трамп оскаржить рішення суду, яке заперечило його імунітет у справі про штурм Капітолія
Колишній президент США Дональд Трамп оскаржить рішення Федерального апеляційного суду округу Колумбія, який не визнав його імунітету у федеральній справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року.
18:17
Глава МЗС Португалії прогнозує збереження підтримки України після виборів у його країні
Міністр закордонних справ Португалії Жуау Гомеш Кравіньо прогнозує, що підтримка Києва не зміниться у зв'язку з парламентськими виборами в його країні.
18:03
Нідерланди публічно звинуватили Китай у кібершпигунстві 
Минулого року китайські кібершпигуни, яких підтримує держава, отримали доступ до нідерландської військової мережі.
18:01
В Італії та Албанії викрили мережу наркоторгівлі: майже 60 арештованих
Правоохоронці п’яти європейських країн викрили мережу незаконної наркоторгівлі, що базувалась в Італії та Албанії, та заарештували 59 її фігурантів.
17:51
У міністра юстиції Польщі з попереднього уряду виявили рак
Колишній міністр юстиції та генпрокурор Польщі Збігнєв Зьобро останні кілька тижнів перебуває в лікарні та проходить інтенсивну терапію через виявлений у нього рак. 
17:46
З ексвіцепрезидентки Європарламенту зняли імунітет у справі про шахрайство на 150 тисяч євро
Європейський парламент 6 лютого проголосував за зняття імунітету з колишньої віцепрезидентки Єви Кайлі у справі про ймовірне шахрайство на суму 150 тисяч євро, яке відбулося ще у 2015 році.
17:41
Суд дозволив визнати молодіжну організацію "Альтернативи для Німеччини" екстремістською
Адміністративний суд Кельна постановив, що німецькі спецслужби можуть класифікувати молодіжну організацію ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") як екстремістський рух.
17:33
Суд відмовився визнавати імунітет Трампа у федеральній справі про штурм Капітолія
Федеральний апеляційний суд округу Колумбія ухвалив, що колишній президент США Дональд Трамп не має президентського імунітету у федеральній справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року.
17:15
Європарламент зробив крок до посилення відповідальності для водіїв-порушників на рівні ЄС
Європарламент схвалив у першому читанні проєкт закону, який пропонує посилити відповідальність для водіїв-порушників.
17:12
Посол України в Молдові підтвердив інцидент на кордоні з Придністров’ям на початку січня
Український посол у Кишиневі Марко Шевченко підтвердив, що на початку січня на кордоні України з невизнаним Придністров’ям відбувся інцидент із застосуванням вогнепальної зброї, про який раніше заявляли у Тирасполі.
17:07
Президентка Зурабішвілі: Росія почала нову гібридну війну проти Грузії
Росія, не зумівши зламати Україну, почала вести нову гібридну війну проти Грузії, використовуючи всі гібридні інструменти.
17:02
Прем'єр Португалії застеріг поліцію від спроби зірвати парламентські вибори
Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта застеріг національну поліцію від імовірного зриву дострокових парламентських виборів через страйки.
16:48
Єврокомісія офіційно рекомендує скоротити вуглецеві викиди на 90% до 2040 року
Європейська комісія 6 лютого схвалила документ із рекомендаціями про скорочення викидів парникових газів у промисловому секторі, який пропонує державам-членам досягти скорочення у 90% до 2040 року.
16:48
Португалія допоможе у відновленні освітніх закладів Житомирщини
Президент Володимир Зеленський провів зустріч з португальською делегацією на чолі з главою МЗС Жуау Гомешем Кравіньо, на якій ішлось про участь Португалії у відновленні України. 
16:44
Колишньому вагнерівцю Медведєву відмовили у притулку в Норвегії, але не виганяють
У Норвегії не задовольнили клопотання про притулок колишнього бойовика ПВК "Вагнер" Андрєя Медведєва, який втік з Росії близько року тому, але не виганяють його з країни.
16:32
Грибаускайте: Я бачу велику спокусу для Росії атакувати країни НАТО
Експрезидентка Литви Даля Грибаускайте вважає, що Росія, бачачи нерішучість Заходу щодо підтримки України, може стати більш рішучою та атакувати держави НАТО.
16:15
Командувач силами Естонії: Росія може зробити нам щось дуже жахливе
Командувач Силами оборони Естонії Мартін Херем заявив про можливість провокацій з боку Росії стосовно його держави вже у цьому році. 
15:57
У МЗС Польщі прокоментували ідею депортувати українців призовного віку
У МЗС Польщі прокоментували ідею висилки в Україну українців призовного віку, щоб вони могли приєднатись до захисту країни від російської агресії.
15:39
ЗМІ: у Швеції закриють розслідування щодо підриву "Північних потоків"
Анонсоване рішення з приводу шведського розслідування підриву "Північних потоків" нібито буде оголошенням про закриття розслідування.
15:37
МЗС Росії пригрозило країнам Балтії через "вибори" Путіна
До Міністерства закордонних справ Росії 6 лютого викликали тимчасових повірених у справах держав Балтії в Москві, яким висловили погрози у зв’язку з майбутніми "виборами" президента РФ.
15:19
Литва планує закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю
Комісія національної безпеки Литви запропонувала закрити ще два пункти пропуску на білоруському кордоні і вжити заходів для скорочення поїздок між двома країнами.
Аналітика короткоЧому Північна Ірландія стала ближчою до виходу зі складу Сполученого Королівства
14:48
Кулеба розповів деталі переговорів з главою МЗС Португалії у Києві
Міністри закордонних справ України та Португалії на зустрічі у Києві обговорили, серед іншого, військову допомогу та рух України до ЄС і НАТО. 
14:43
Кулеба каже, що "перезавантаження" у владі не вплине на відносини із Заходом
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у вівторок, що військово-політичне перезавантаження, яке очікується найближчим часом, не вплине на відносини Києва із західними союзниками.
14:38
Шольц впевнений щодо посилення західної підтримки України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц напередодні візиту до Вашингтона в четвер висловив сподівання, що Конгрес США зможе ухвалити необхідну фінансову підтримку Україні, та закликав західні країни продовжувати тиск на РФ.
14:21
ЄС залучив Україну до розробки стратегії для європейського ОПК
Євросоюз залучив Україну до роботи над майбутньою промисловою стратегією для оборонно-промислового комплексу країн ЄС.
14:12
Судновласники у Нідерландах просять в Міноборони дозволу на охорону в Червоному морі
Нідерландські судновласники хочуть отримати від міністерства оборони країни дозвіл мати на борту кораблів у Червоному морі озброєну охорону.
13:40
Посольство України відреагувало на заяву спецслужб Грузії про транзит до РФ
У посольстві України заявили, що готові співпрацювати з грузинською стороною для з’ясування обставин нібито причетності українців до перевезення вибухівки через територію Грузії, та закликали не політизувати питання. 
13:36
У Німеччині Lufthansa просить пасажирів не приходити в аеропорти через страйк
У Німеччині пасажири скасованих рейсів авіакомпанії Lufthansa не зможуть потрапити в аеропорт під час страйку його наземного персоналу, запланованого на середу.
13:21
ФотоВ Іспанії фермери на знак протесту заблокували основні траси
Іспанські фермери у вівторок заблокували рух на деяких головних автомагістралях країни, приєднавшись до колег в інших європейських країнах, які протестують проти високих витрат, бюрократії та конкуренції з боку країн, що не входять до ЄС.
13:12
Конкурентка Трампа попросила про захист Секретної служби через погрози
Ніккі Гейлі звернулася до Секретної служби США з проханням про захист, посилаючись на погрози, які вона отримала як остання конкурентка Дональда Трампа в боротьбі на номінацію в президенти США від республіканців.
13:09
У Молдові невідомі погрожували 7 школам, зокрема "російськомовним учням"
Поліція Молдови розслідує, хто стоїть за анонімним Telegram-каналом, де розмістили погрози на адресу семи шкіл у Бєльцях, зокрема їхніх російськомовних учнів.
12:56
Єврокомісія відкличе законопроєкт щодо пестицидів, який обурив фермерів
У вівторок президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що вона відкличе суперечливий законопроєкт, який мав на меті скоротити використання хімічних пестицидів у сільському господарстві.
12:45
У Фінляндії поліція вилучила наркотики на пів мільйона євро
Фінські правоохоронці під час тривалого розслідування вилучили велику кількість наркотичних засобів загальною вартістю 500 тисяч євро.
12:38
Президентка Грузії звинуватила уряд в антизахідній риториці
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що уряд невиправданою критикою на адресу Заходу поставив під загрозу роботу Грузії з євроінтеграції.
12:28
ФотоУ Стамбулі повідомляють про спробу теракту під судом, двох нападників застрелили
Декілька людей відкрили вогонь по поліції під будівлею суду у Стамбулі, двох нападників застрелили і одного затримали пораненим. 
12:14
Головній фігурантці "Катаргейту" пригрозили в’язницею через розмови з журналістами
Єві Кайлі, головній підозрюваній у корупційному скандалі "Катаргейт", загрожує повернення до в'язниці, якщо вона продовжить говорити про цю справу зі ЗМІ.
12:08
Розвідка Британії розповіла про вплив знищення катера "Івановєц" на флот РФ
Розвідка Великої Британії проаналізувала вплив на Чорноморський флот РФ знищення російського катера "Івановєц", відповідальність за яке взяло на себе Головне управління розвідки України.
11:45
ФотоГолова європейської дипломатії прибув до Києва
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель у вівторок прибув до Києва з четвертим від початку повномасштабного вторгнення РФ візитом.
11:33
Держдеп прокоментував майбутній візит Путіна до Туреччини
В Державному департаменті США висловились щодо майбутнього візиту російського диктатора Владіміра Путіна до Туреччини 12 лютого.
11:33
Прем’єр Британії: Рак у короля Чарльза виявили на ранній стадії
Рак у короля Британії Чарльза виявили на ранній стадії, і вся країна сподівається на його повне одужання.
11:10
Глава російської церкви в Естонії повертається в РФ після непродовження посвідки на проживання
У вівторок, 6 лютого, митрополит Талліннський і всієї Естонії Євгеній (в миру Валерій Решетніков) повернеться в Росію у зв'язку із закінченням терміну дії посвідки на проживання в Естонії.
10:59
Шольц та Атталь пообіцяли подальшу військову підтримку Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь провели зустріч у Берліні, під час якої обговорили продовження військової підтримки України та посилення оборонної співпраці.
10:45
Країни G7 з 20 лютого посилять заходи з метою дотримання граничних цін на російську нафту
Починаючи з 20 лютого, країни G7 посилять заходи контролю щодо обмеження цін на російську сиру нафту, запроваджені країнами "сімки" та іншими країнами.
10:25
ЗМІ: Виробники вимагають від ЄС ембарго на алюміній з РФ
Європейські виробники алюмінію за підтримки чотирьох країн Євросоюзу вимагають від ЄС запровадити ембарго на імпорт металу з Росії в межах нового пакета санкцій проти РФ.
10:16
50 млрд євро для України: ЄС розраховує у березні почати виплати
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС прагне у березні розпочати виплати в рамках погодженої минулого тижня програми Ukraine Facility на 50 млрд євро.
09:56
Держдеп розчарований блокуванням депутатами Орбана вступу Швеції в НАТО
Державний департамент США відреагував на бойкотування депутатами партії угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана парламентського засідання щодо шведської заявки на вступ в НАТО, яке призвело до подальшого гальмування вступу країни до Альянсу.
09:48
У Греції в таборі біженців в результаті бійки поранені троє людей
Трьох людей довелося госпіталізувати внаслідок жорстокої бійки між мешканцями табору для мігрантів і біженців у місті Серрес на півночі Греції в понеділок увечері.
09:33
ЗМІ: Фінляндія поки не збирається відкривати кордон з Росією
Уряд Фінляндії планує продовжити заходи із закриття свого кордону з РФ.
09:32
У Греції арештували 12 студентів, які блокували екзамени на знак протесту проти реформи
Грецька поліція у місті Комотіні вивела з будівлі юридичного факультету студентів, які зайняли його під час іспитів на знак протесту проти планів уряду дозволити приватні університети, та арештувала 12 із них.
09:10
фотоУ Франкфурті 19 тисяч людей протестували проти правого екстремізму
У німецькому Франкфурті близько 19 тисяч людей у понеділок взяли участь у мітингу проти правого екстремізму.
Аналітика короткоЯк Україні покласти край блокаді її кордону
08:54
Угода про кордон у Сенаті США з допомогою для України близька до зриву
Компромісна угода з регулювання міграції в Сенаті США, яка є частиною великого пакетного проєкту, що містить у тому числі кошти на допомогу Україні, перебуває на межі краху через зменшення її підтримки з боку республіканців.
08:46
ЗМІ: В новому пакеті санкцій ЄС буде понад 200 імен і назв
До другої річниці війни в Україні 24 лютого в ЄС готують новий пакет санкцій проти Росії, в який увійде понад 200 імен та найменувань.
08:25
Байден погрожує накласти вето на проєкт про підтримку Ізраїлю без допомоги Україні
Адміністрація президента США Джо Байдена заявила, що ветуватиме законопроєкт про підтримку Ізраїлю без допомоги Україні, голосування якого в Палаті представників анонсував її спікер від республіканців Майк Джонсон.
08:22
ЄС має намір рекомендувати масштабні скорочення викидів CO2 до 2040 року
Європейська комісія рекомендуватиме ЄС скоротити чисті викиди парникових газів на 90% до 2040 року – мета, яка перевірить політичний апетит до продовження амбітної боротьби Європи зі зміною клімату напередодні виборів до Європарламенту.
07:59
ЗМІ: Країни ЄС побоюються відплати РФ та кібератак після конфіскації її активів
В країнах ЄС росте занепокоєння з приводу можливої відплати Москви за конфіскацію її заморожених активів.
07:39
ЗМІ: Латвійській армії постачали чай із Росії та сіль із Білорусі
Підприємство Lanekss доставило Національним збройним силам (НЗС) Латвії чай з Росії і сіль з Білорусі.
07:17
Європарламент і Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо 50 млрд євро для України
Рада ЄС і Європарламент в понеділок досягли попередньої домовленості про створення нового спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ на шляху до вступу в ЄС.