5 лютого 2024

Статті
Вміння витрачати: з якими проблемами зіткнеться Україна при втіленні проєкту ЄС на 50 млрд євро
Новий фінансовий інструмент ЄС ставить перед нами серйозні виклики, пов’язані зі здатністю до поглинання виділених коштів.
Чи проінформовані українці в Європі про потенційні податкові відшкодування, які доступні для них
Колонки
Нова блокада українського кордону: що пішло не так і що тепер має робити Київ
Вже цього тижня польський кордон з Україною знову буде заблокований. Тепер – фермерами, які протестують проти недавнього рішення Єврокомісії.
Новини
22:57
В Італії чоловік випадково дізнався, що 40 років тому "побрався" із шотландцем
Житель італійського міста Козенца випадково виявив, що в цивільному реєстрі він понад 40 років перебуває у шлюбі з чоловіком із Шотландії.
22:36
Литва пропонує створити у ПАРЄ реєстр порушників санкцій проти Росії
Очільник литовської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Емануеліс Зінгеріс заявив, що запропонував створити в цій інституції реєстр людей і компаній, які обходять міжнародні санкції проти Росії.
22:16
У Боснії і Герцеговині нарешті почався суд над лідером боснійських сербів Додіком
Суд Боснії і Герцеговини 5 лютого почав розгляд по суті справи проти президента Республіки Сербської Мілорада Додіка, зачитавши йому звинувачення у невиконанні розпоряджень Верховного представника Крістіана Шмідта.
21:48
Україна й Нідерланди провели черговий раунд переговорів про "гарантії безпеки"
Представники України й Нідерландів 5 лютого провели в Києві третій раунд переговорів із щодо двосторонніх безпекових зобов’язань.
21:35
фотоУ столиці Болгарії фермери вимагали більшої допомоги уряду
У болгарській столиці Софії 5 лютого на вулиці вийшли сотні фермерів вийшли на акцію протесту, звинувачуючи уряд у нездатності вирішити проблеми аграрного сектору – так само, як і в інших європейських країнах.
ДайджестОрбан шантажує Швецію, ще шість F-16, атака Трампа на фінансування України: новини дня
21:13
ЗМІ дізнались, що уряд Нідерландів хоче піти з Facebook
Уряд Нідерландів обговорює можливість відмови від соцмережі Facebook через занепокоєння щодо безпеки персональних даних на цій платформі.
21:06
Вибори у Фінляндії: Стубб зберігає першість у рейтингах, але його опонент наростив підтримку
За менш як тиждень до другого туру президентських виборів Александр Стубб від "Національної коаліції" зберігає перше місце у соцопитуваннях зі значним відривом від свого суперника Пекки Хаавісто, кандидата від "Зелених", проте відрив між ними скоротився.
20:48
Румунія і Болгарія домовились координувати якнайшвидший вступ у "Шенген"
Міністерки закордонних справ Болгарії та Румунії Марія Габріель і Лумініца Одобеску під час зустрічі у Софії 5 лютого підтвердили координацію зусиль для "якнайшвидшого" скасування контролю на сухопутних кордонах у Шенгенській зоні.
20:34
Шольц у розмові з прем’єром Ізраїлю знову висловився за "рішення з двома державами"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що мав телефонну розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу і в ній висловив позицію, що вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт можна лише рішенням з "двома державами".
20:32
Німеччина інвестує 16 млрд євро у газові електростанції
Федеральний уряд Німеччини 5 лютого оголосив про виділення 16 мільярдів євро на будівництво чотирьох великих газових електростанцій, які мають задовольнити попит на електроенергію на тлі перебудови енергосистеми.
20:13
У Німеччині на акції проти крайніх правих цими вихідними вийшли майже пів мільйона людей
Майже пів мільйона людей взяли участь у демонстраціях проти крайніх правих, які проходили цими вихідними у багатьох містах Німеччини.
20:07
У короля Британії виявили рак
У 75-річного короля Великої Британії Чарльза ІІІ діагностували рак.
20:03
Голова Міноборони Норвегії: Мусимо бути готові до можливого конфлікту з Росією
Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам закликав країну бути готовою до можливого конфлікту навіть після завершення повномасштабної війни Росії проти України.
19:47
Прем’єри Британії та Ірландії відреагували на гасла націоналістів про об’єднання Ірландії
Очільники уряду у Лондоні і Дубліні стримано відреагували на заяви націоналістів у Північній Ірландії, які заявляли про наміри працювати для об’єднання острова в складі однієї держави.
19:45
Парижан просять на час Олімпіади не замовляти посилок
Французький уряд порекомендував жителям Парижа не замовляти посилок під час Олімпійських та Паралімпійських ігор цього літа.
19:28
Трамп атакує угоду про кордон у Сенаті, яка містить допомогу для України
Колишній президент США та ймовірний кандидат на президентських виборах 2024 року від Республіканської партії Дональд Трамп закликав не голосувати за компромісну угоду з регулювання міграції в Сенаті, яка є частиною великого пакетного проєкту, що містить у тому числі кошти на допомогу Україні.
19:15
У Польщі пропонують заборонити розведення тварин для хутра
У Сеймі Польщі 5 лютого відбулось засідання парламентської групи за заборону хутрового звірівництва, на якому представили відповідний законопроєкт.
19:03
В університеті Швеції через збій морозильника були знищені зразки на мільйони євро
Каролінський інститут Стокгольма, який є одним із найпрестижніших закладів вищої освіти у Швеції, 5 лютого повідомив про втрату дослідницьких зразків через поломку морозильної камери, яка сталась на різдвяні свята.
18:46
Ексголова МЗС Франції очолить розслідування щодо агенції ООН, яку підозрюють у допомозі ХАМАС
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпорядився створити незалежну групу з розслідування діяльності Агентства для допомоги палестинським біженцям (БАПОР), частину працівників якого звинувачують у допомозі атакам ХАМАС на Ізраїль.
18:35
Прем’єр Британії заперечив зміну позиції щодо визнання Палестини
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заперечив зміну позиції Лондона щодо визнання незалежності Палестинської держави після заяв міністра закордонних справ Девіда Кемерона, що це може статись до перемир’я на Близькому Сході.
18:31
Обидва кандидати у президенти Фінляндії хочуть залишити можливість переводитися з резерву
Обидва кандидати у президенти Фінляндії, Александр Стубб і Пекка Хаавісто, виступають за збереження можливості для резервістів перевестися на цивільну службу. 
18:22
У Чехії призначили уповноваженого з питань вступу до єврозони
Міністр з європейських справ Чехії Мартін Дворжак у понеділок призначив економіста Петра Заградника своїм представником зі вступу до європейського механізму валютних курсів ERM II і переходу на євро. 
18:20
Малий бізнес у Чехії переважно підтримує запровадження євро
Незначна більшість малих підприємств і самозайнятих працівників у Чехії підтримує перехід на євро на тлі дискусій про запровадження в країні спільної європейської валюти.
18:06
Прем’єр Британії впевнений, що країна зможе захиститись від можливої агресії РФ
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що його країна готова до можливої агресії Росії, та не погодився з дефіцитом фінансування, що напередодні розкритикували в парламентському звіті з питань обороноздатності.
18:03
Міністр оборони Польщі вважає, що в умовах російської загрози "варто готуватися до всього"
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що не виключає будь-яких сценаріїв у подальшому розвитку війни Росії проти України, і Польща має бути готовою до них.
17:57
відеоВ Естонії на кордоні з Росією "для демонстрації сили" підняли прапор НАТО 
В естонському місті Нарва, що на кордоні з Росією, з нагоди відзначення Тартуського мирного договору підняли прапор НАТО. 
17:46
Іспанія збільшить фінансування агенції ООН, яку підозрюють у допомозі ХАМАС
Уряд Іспанії має намір виділити додаткові кошти для Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (БАПОР) на тлі припинення його фінансування іншими донорами – після того, як кількох співробітників запідозрили в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль.
17:31
В Британії автомобіль на смерть збив біженку з України
У Великій Британії після наїзду автомобіля загинула 40-річна Тетяна Мартинова з Харкова, яка приїхала до валлійського міста Свонсі як біженка в липні 2022 року.
17:29
В Італії спалахнули заворушення після суїциду мігранта, 14 затриманих
Італійська поліція 5 лютого повідомила про затримання 14 людей, які були причетні до заворушень після самогубства 21-річного мігранта, що утримувався в центрі Ponti Galeria неподалік від Рима.
17:13
Понад 1000 мігрантів припливли на іспанські Канарські острови за три дні
Понад 1000 мігрантів з країн Африки прибули на Канарські острови Іспанії на 18 човнах за останні три дні.
17:12
Голова МЗС Італії: Україна – серед топпріоритетів італійського головування в G7
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні наголосив, що Україна залишатиметься одним із ключових пріоритетів під час головування його країни в "Групі семи" у 2024 році.
17:11
У Фінляндії стурбувались через масові заявки резервістів про переведення на цивільну службу
У Фінляндії обговорюють обмеження можливості для резервістів переводитися на цивільну службу через наростання такої тенденції. 
17:01
Боррель про 13-й пакет санкцій ЄС: Згоди держав-членів ще немає
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель під час візиту до Польщі 5 лютого розповів про підготовку 13-го пакета санкцій проти Росії.
16:52
Боррель після візиту до Польщі вирушає в Україну
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель під час візиту до Польщі 5 лютого підтвердив, що далі вирушає до України.
16:48
BBC: Перероблена російська нафта і далі потрапляє в Британію через "лазівку" 
Попри санкції проти РФ мільйони барелів палива з російської нафти все ще імпортуються до Великої Британії.
16:31
ВідеоЛатвійські фермери на тракторах протестують проти продукції з РФ та Білорусі
У Латвії фермери в 16 містах вийшли на акцію протесту, висунувши як одну з головних вимог заборону продукції з Росії та Білорусі.
16:31
У Швеції анонсували новини про розслідування підриву "Північних потоків"
Шведський прокурор Матс Люнгквіст, який очолює слідство у справі підриву "Північних потоків", анонсував новини стосовно розслідування цього тижня.
Аналітика короткоЩо може завадити Україні отримати всі 50 млрд євро від Євросоюзу
16:27
У десятку мерій Молдови з'являться фахівці для інтеграції українців, які виїхали туди через війну
У 14 містах і селищах у Молдові з’являться спеціальні фахівці для сприяння соціальній інтеграції українців, які виїхали до Молдови через війну.
16:12
Нідерланди передадуть Україні ще шість винищувачів F-16 - загалом 24
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що її міністерство готує до доставки в Україну ще 6 винищувачів F-16. 
16:04
В ЄС нагадали Туреччині про ордер на арешт Путіна перед його візитом
Коментуючи візит президента РФ Владіміра Путіна до Туреччини, в Єврокомісії нагадали Анкарі, що у Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт російського диктатора, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України.
15:57
В одному з відомств МВС Болгарії йдуть обшуки: підозрюють шпигунство на користь Росії
У Болгарії проводять обшуки в одному з департаментів Міністерства внутрішніх справ у зв’язку з підозрами у шпигунстві на користь Росії.
15:35
фотоПосли країн НАТО прийшли на засідання парламенту Угорщини для тиску на депутатів Орбана
Посол США в Будапешті разом з послами інших країн-членів НАТО, в тому числі Данії та Польщі, відвідали в понеділок угорський парламент, що є проявом тиску для схвалення заявки Швеції на вступ до Альянсу.
15:22
Новий уряд у Франції пережив перший вотум недовіри
У парламенті Франції провалився перший вотум недовіри уряду Габріеля Атталя, ініційований лівими.
15:16
Глава МЗС Литви: Китай почав дипломатичний тиск на Вільнюс
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Пекін розпочав дипломатичний тиск на Вільнюс.
15:12
Депутати Орбана бойкотували засідання парламенту щодо вступу Швеції у НАТО
Депутати від партії угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана бойкотували парламентське засідання щодо вступу Швеції до НАТО, що призведе до подальшого гальмування приєднання країни до Альянсу. 
14:59
Британія посилить тиск на Європу через імпорт російського СПГ
Міністерка енергетики Великої Британії Клер Коутінью пізніше цього місяця закличе європейські держави припинити імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ) через побоювання, що він може опинитися в енергетичній системі Британії.
14:58
Міноборони Молдови довелося спростовувати фейки про "транзит F-16 для України"
Міністерству оборони Молдови довелося публікувати спростування фейку, який поширився у соцмережах, про нібито дозвіл Молдови на транзит територією країни винищувачів F-16, які мають везти для України. 
14:52
В ЄК сподіваються на створення спецфонду з військової підтримки України найближчими днями
В Єврокомісії сподіваються, що країни ЄС найближчими днями домовляться про створення спеціального фонду для військової підтримки України.
14:37
У Польщі хочуть запровадити ПДВ на олію та обмежити ввезення цукру з України
Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак оголосив, що клопотатиме про мінімум 8% ПДВ на українську олію та про обмеження ввезення цукру до Польщі.
14:28
ФотоМіністр оборони Німеччини відвідав Косово
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у понеділок прибув до Косова, що стало його першою зупинкою в запланованій багатоденній поїздці на Балкани.
14:18
Французький суд виправдав соратника Макрона за звинуваченням у шахрайстві
Французький суд виправдав союзника президента Франції Емманюеля Макрона по коаліції і ексміністра Франсуа Байру за звинуваченнями у шахрайстві.
13:48
фото, відеоГлава МЗС Португалії прибув до Києва
Міністр закордонних справ Португалії Жоао Гомеш Кравіньо у понеділок прибув з візитом до України.
13:38
Глава дипломатії ЄС приїхав до Польщі для переговорів про Україну
Очільник дипломатії ЄС у понеділок прибув до Польщі для переговорів, серед іншого, про Україну. 
13:37
Партія Орбана наполягає на візиті прем’єра Швеції в Будапешт
У партії угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана заявили, що очікують візиту прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона до ратифікації шведської заявки на вступ до НАТО.
13:12
У Грузії заявили про виявлення вибухівки, яку нібито везли з України до Воронежа
13:09
ЗМІ: У Болгарії за підозрою у шпигунстві на РФ затримали поліцейського
У Болгарії на робочому місці затримали поліцейського – співробітника Головної дирекції по боротьбі з організованою злочинністю – за підозрою у шпигунстві на Росію.
13:04
Reuters: 13-й пакет санкцій ЄС проти РФ не передбачає нових заборон на імпорт
Європейська комісія не додаватиме нових заборон на імпорт до свого 13-го пакета санкцій проти Росії.
12:54
FT: Позиція Німеччини щодо фонду військової підтримки України затримує його реформу
Позиція Німеччини сповільнює запропоновану реформу фонду, з якого ЄС покриває витрати на допомогу Україні зброєю – мова про виділення 5 млрд євро на рік.
12:29
Німецький генерал: Війна закінчиться, коли Україна її виграє
Генерал-майор Крістіан Фройдінг, який очолює Спецштаб України в Міністерстві оборони Німеччини та координує підтримку Києва, вважає, що українські військові здатні завершити війну, завдавши Росії поразки на полі бою.
12:22
Британська розвідка проаналізувала бюджетні проблеми РФ з фінансуванням війни
Розвідка Великої Британії вважає, що РФ доведеться зменшити внесок до фонду, який все більше використовується для фінансування її війни в Україні через невідповідність між запланованими бюджетними доходами і витратами.
12:15
Генерал Бундесверу: Україні необхідно мобілізувати більше людей
Генерал-майор Крістіан Фройдінг, який очолює Спецштаб України в Міністерстві оборони Німеччини та координує підтримку Києва, вважає, що Україні потрібна мобілізація для поповнення втрат на полі бою.
12:14
Туреччина сигналізує, що не планує відмовлятися від С-400 для отримання F-35
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан дав зрозуміти, що Анкара віддає перевагу збереженню російських систем протиповітряної оборони С-400, на відмові від яких наголошує Вашингтон, якщо вона повернутися до програми винищувачів F-35.
11:27
Косово припинило діяльність сербських структур на півночі, обуривши ЄС, США і Белград
Прокуратура муніципалітету Печ в Косові, в координації з поліцією Косова та Косовським розвідувальним управлінням оголосила про закриття трьох так званих паралельних сербських структур, що функціонували як альтернативні косовським сербські муніципалітети Печ, Істок та Кліна.
11:14
Боррель закликав не припиняти фінансування агенції ООН попри її ймовірну допомогу ХАМАС
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель закликав продовжувати підтримку Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (UNRWA) попри те, що кількох його співробітників запідозрили в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль.
11:11
Маркарова пояснила, коли можливе ухвалення Сенатом США пакета допомоги для України
Американський Сенат може 7 лютого проголосувати за законопроєкт про пакет міжнародної допомоги США, у тому числі для України.
10:44
ФотоВнаслідок пожежі на карнавалі у Німеччині постраждали шестеро осіб
Через пожежу, що виникла у неділю на бутафорському кораблі під час параду на карнавалі в німецькому місті Кель, постраждали шестеро осіб, одна людина отримала серйозні опіки.
10:39
Флагман флоту Британії скасував участь у навчаннях НАТО через несправність
Вихід авіаносця Королівського військово-морського флоту Британії HMS Queen Elizabeth для участі в найбільших навчаннях НАТО з часів холодної війни був скасований в останню хвилину після того, як під час фінальних перевірок було виявлено "проблему з гвинтовим валом".
10:12
У Білому домі не виключили ударів по Ірану у відповідь на вбивство своїх солдатів
Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван не виключив ударів по Ірану після серії американських авіаударів по пов'язаних з Іраном цілях в Іраку та Сирії у відповідь на вбивство трьох американських військових.
10:11
Парижани на референдумі підтримали потрійну плату за паркування позашляховиків
У неділю парижани проголосували за підвищення плати за паркування для спортивних позашляховиків, але опозиція поспішила назвати це демократичним, екологічним і соціальним фарсом.
09:43
ЗМІ: Франція викликає посла РФ через загибель волонтерів у Бериславі
Посол Росії у Франції Алексєй Мєшков буде викликаний цього понеділка, 5 лютого, до Міністерства закордонних справ Франції.
09:40
CNN: США знищили або пошкодили 84 з 85 цілей в Іраку та Сирії
Сполучені Штати знищили або пошкодили 84 з 85 цілей в Сирії та Іраку під час серії авіаударів, яких вони завдали у п'ятницю у відповідь на загибель американських військових на базі в Йорданії.
09:20
Словацькі фермери готові приєднатися до протестів слідом за європейськими колегами
Словацькі фермери готові приєднатися до своїх європейських колег у їхніх акціях протесту, які останніми тижнями сколихнули багато країн.
09:09
Глава МЗС Туреччини: Ердоган обговорить з Путіним новий механізм експорту зерна з України
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорить з російським диктатором Владіміром Путіним новий механізм для експорту українського зерна через Чорне море під час візиту останнього до Туреччини 12 лютого.
08:53
фотоУкраїнка очолила передвиборчий список лібералів у Латвії на виборах до Європарламенту
Латвійська ліберальна партія Kustiba Par! висунула європейську українку Іванну Волочій своїм головним кандидатом на виборах до Європарламенту в червні. Партія зробила вступ України до ЄС та НАТО головною метою своєї програми в Європі.
08:39
Байден закликав якнайшвидше ухвалити проєкт з допомогою Україні
Президент США Джо Байден закликав якомога швидше ухвалити представлений у Сенаті законопроєкт про безпеку кордонів на суму 118 мільярдів доларів, який також передбачає надання допомоги Україні та Ізраїлю.
08:30
Наземний персонал п’яти німецьких аеропортів влаштує страйк у середу
Німецька профспілка Ver.di закликала наземний персонал авіакомпанії Lufthansa оголосити страйк у середу, що вплине на німецькі аеропорти, включаючи Франкфурт і Берлін.
08:11
Спікер Палати представників обіцяє "поховати" проєкт бюджету для України
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що не поставить на голосування представлений у Сенаті законопроєкт про безпеку кордонів на суму 118 мільярдів доларів, який також передбачає надання допомоги Україні та Ізраїлю.
08:00
У Німеччині продовжилися масові протести проти ультраправих
Масові демонстрації проти правого екстремізму продовжилися в Німеччині в неділю, 4 лютого.
07:42
У Фінляндії хочуть побудувати новий завод із виробництва артилерійських снарядів
На тлі війни Росії проти України завод фінської компанії Nammo Lapua з виробництва боєприпасів цього року збільшить випуск своєї продукції вп'ятеро.
07:27
У Сенаті США оприлюднили проєкт бюджету для України, можуть проголосувати цього тижня
У неділю Сенат США представив двопартійний законопроєкт про безпеку кордонів на суму 118 мільярдів доларів, який також передбачає надання допомоги Україні та Ізраїлю.