8 лютого 2024

Статті
Очищення чи політичний контроль? Куди заведе Польщу війна за судову систему
"Полем битви" між новою владою Польщі та її попередниками стала судова система країни. І якщо сторони не підуть на компроміс, наслідки можуть бути катастрофічними.
Перемога України "за будь-яку ціну", діалог з опозицією та дві битви Києва. Промова топдипломата ЄС
У січні 2022 року я зустрівся з прем'єром Шмигалем, і він запитав мене: "Коли вони нападуть на нас – а вони нападуть, – чи підтримаєте ви нас?"
Новини
23:05
У Пентагоні заявили, що працюватимуть з новим головнокомандувачем ЗСУ
Помічниця міністра оборони США Селеста Валландер, коментуючи зміни у військовому керівництві України, підтвердила готовність Штатів співпрацювати з новим головнокомандувачем українських Збройних Сил.
22:49
Мін’юст США не побачив підстав судити Байдена за секретні документи в гаражі
Спецпрокурор Міністерства юстиції США Роберт Гур у звіті, присвяченому розслідуванню неналежного поводження президента Джо Байдена із секретними документами, не знайшов підстав притягати його до відповідальності.
22:15
США оголосили про новий етап санкцій проти російських діамантів
Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США 8 лютого оголосило про запровадження санкцій проти додаткових категорій російських діамантів відповідно до рішення країн "Групи семи".
21:54
Білий дім відреагував на відставку Залужного
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував рішення Володимира Зеленського змінити головнокомандувача Збройних Сил України.
ВідеоДопомога від США: успіх у Сенаті. Якими є шанси України отримати $60 млрд
21:36
США наклали чергові санкції через порушення "стелі цін" на російську нафту
Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США 8 лютого оголосило другий у 2024 році пакет санкцій через порушення цінових обмежень на морські перевезення російської нафти.
21:29
Нове виверження, що почалося біля столиці Ісландії вранці, вже стихає
Виверження вулкана, що відновилося на півострові Рейк’янес після кількатижневої паузи вранці 8 лютого, вже втрачає силу. 
21:15
Парламент Грузії схвалив нового прем’єра, в уряді змінили голову Міноборони
Парламент Грузії 8 лютого очікувано виніс вотум довіри новому уряду на чолі з новим прем’єр-міністром, колишнім головою партії влади "Грузинська мрія" Іраклієм Кобахідзе, та схвалив його програму "Для будівництва європейської держави".
ДайджестГолосування в США за допомогу Україні, нова блокада кордону, Іл-76 збив Patriot: новини дня
20:58
ЗМІ: ЄС наступного тижня може доповнити список осіб, проти яких готують санкції до 24 лютого
Перелік осіб і компаній, які можуть опинитися у санкційному списку ЄС у рамках 13-го пакета санкцій, може наступного тижня доповнитися.
20:35
Грузія повернула додому громадянина, викраденого військовими РФ біля окупованих територій
На підконтрольну Грузії територію повернули грузинського громадянина, який майже 5 місяців пробув у в’язниці на території окупованого Цхінвальського регіону. 
20:08
Поляків попередили про великі навчання НАТО і просять не викладати фото техніки
Поляків попередили, що з наступного тижня на дорогах країни буде масово пересуватися військова техніка у зв’язку з великими навчаннями НАТО.
19:46
Сенат США зробив крок до ухвалення пакета з допомогою Україні, Ізраїлю і Тайваню
Верхня палата американського Конгресу – Сенат – 8 лютого ухвалила процедурне рішення для подальшого розгляду законопроєкту про виділення додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.
19:39
В Угорщині хочуть відставки президентки через помилування фігуранта справи про наругу над дітьми
Опозиційні партії Угорщини закликають до відставки президентки Каталін Новак після того, як вона помилувала ексзаступника директора дитбудинку, засудженого як співучасника у справі про сексуальне насильство над дітьми.
19:18
У Британії судитимуть колишнього солдата за вбивство 52-річної давнини
Прокуратура Північної Ірландії почала слідство у справі про вбивство 44-річного Патріка Маквея в Белфасті 13 травня 1972 року, в якому звинувачують колишнього британського військовослужбовця.
19:13
В уряді Франції замінять міністерку освіти, яка потрапила у скандал
В уряді Франції готують заміну міністерки освіти Амелі Удеа-Кастера, на адресу якої пролунало багато критики майже одразу ж після призначення. 
18:47
Бельгійський ексгенерал: Виробництво зброї в Європі – "по вуха в лайні"
Генерал збройних сил Бельгії у відставці Марк Тайс розкритикував стан оборонного виробництва в Європі, стверджуючи, що для нарощування потужностей для потреб європейських країн та допомоги Україні знадобляться роки.
18:40
ЄС вчергове закликав Лукашенка відпустити білоруських політв'язнів
У зовнішньодипломатичній службі ЄС знову закликали Александра Лукашенка відпустити білоруських політв’язнів, наголосивши, що не забувають про цих людей. 
ВідеоТарас Качка про нову блокаду кордону, компроміс із Польщею та вільну торгівлю з ЄС
18:19
Суд Швейцарії підтвердив вирок кліматичним активістам за блокування дороги
Федеральний суд Швейцарії залишив у силі вирок п'яти кліматичним активістам, яких засудили до арешту й штрафу через блокування дороги у 2019 році в місті Лозанна, постановивши, що він не порушує Європейську конвенцію з прав людини.
17:56
Ключовий соратник Макрона несподівано відмовився від посади в уряді
Лідер французької центристської партії MoDem Франсуа Байру, який є давнім союзником президента Емманюеля Макрона, відмовився обійняти посаду у французькому уряді через розбіжності в поглядах із чинною владою.
17:50
Рада Україна-НАТО на рівні міністрів оборони збереться 15 лютого
Засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони відбудеться 15 лютого. 
короткоЯк очільник дипломатії ЄС хоче змінити принцип підтримки України у війні
17:48
Заступник генсека НАТО прокоментував заяву топвійськового Румунії про потребу готуватися до війни
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, рідною країною якого є Румунія, не погодився з начальником Генштабу Румунії щодо необхідності готуватись до війни з Росією. 
17:41
NYT з посиланням на "джерела" пише, що Іл-76 під Бєлгородом збили ракетою Patriot
Американське видання The New York Times із посиланням на "американських посадовців" 8 лютого написало, що вантажний літак Іл-76 над Бєлгородською областю Росії минулого місяця збили ракетою системи Patriot.
17:25
Швеція хоче долучитись до місій США і ЄС із захисту судноплавства у Червоному морі
Уряд Швеції прагне долучитись до двох окремих операцій на чолі зі Сполученими Штатами та Європейським Союзом, покликаним захистити торговельні судна в Червоному морі від атак єменських повстанців-хуситів.
17:18
Чеські консерватори не хочуть об’єднуватися з Орбаном на рівні ЄС
Чеські консерватори відкидають ідею приєднання партії "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до групи Європейських консерваторів і реформістів (ECR).
17:13
Націоналісти в Ірландії дещо втратили рейтинг, але й далі найпопулярніші
Друге за останні два тижні опитування громадської думки в Ірландії показало падіння рейтингу націоналістичної партії "Шинн Фейн", яка виступає за об’єднання острова Ірландія в межах однієї держави.
17:06
У Молдові затримали п’ятьох українців призовного віку, які незаконно перетнули кордон
Молдовські прикордонники повідомили про затримання поруч з кордоном п’ятьох громадян України, які перейшли його незаконно за сприяння посередників.
16:55
У Шотландії пішов у відставку міністр, чиї сини витратили тисячі євро на інтернет на iPad
Міністр охорони здоров’я регіонального уряду Шотландії Майкл Метісон подав у відставку на тлі скандалу з витратами 11 тисяч фунтів стерлінгів на мобільний інтернет на планшеті iPad, які були компенсовані з бюджету.
16:37
Україна почала переговори про "гарантії безпеки" зі ще однією країною НАТО
Представники України та Данії 8 лютого провели перший раунд переговорів про укладання двосторонньої угоди про безпекові зобов'язання в межах рамкової декларації "Групи семи".
16:27
Держприкордонслужба: На кордоні з Польщею блокуватимуть 5 КПП, протестуватимуть і угорці
У Держприкордонслужбі України уточнили, на яких пунктах пропуску на кордоні з Польщею очікуються блокування у зв’язку з запланованими протестами.
16:26
ЗМІ: ЄС включить у новий пакет санкцій російські компанії, залучені до імпорту зброї з КНДР
Під нові санкції ЄС, які готують до другої річниці повномасштабної війни, потраплять низка російських компаній, що залучені до імпорту зброї з Північної Кореї. 
16:07
фотоУ Литві розслідують розлив нафти у Балтійському морі
Департамент охорони довкілля Литви (AAD) розпочав позапланову перевірку нафтопереробного заводу Orlen Lietuva після розливу нафти на його терміналі в Бутінге в Балтійському морі. 
15:48
Шмигаль відвідає Варшаву для участі у спільному засіданні урядів України і Польщі
На кінець березня у Варшаві заплановане спільне засідання урядів України та Польщі й зараз триває підготовка візиту до польської столиці прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.
15:38
У Грузії евакуювали кілька десятків будинків через загрозу зсуву
У грузинському регіоні Аджарія евакуювали понад три десятки родин через загрозу зсуву у цій зоні.
15:33
Європарламент: Вибори у Сербії пройшли з порушеннями і не були справедливими
Вибори в Сербії 17 грудня 2023 року не були проведені в справедливих умовах, вважають депутати Європарламенту та закликають до незалежного розслідування порушень.
15:10
Європарламент стурбований спробами Росії підірвати європейську демократію 
Депутати Європарламенту у четвер ухвалили резолюцію, у якій засудили невпинні зусилля Росії з підриву європейської демократії.
15:10
У Нідерландах комісія з нагляду за роботою спецслужб заявила про виявлені порушення
Комісія з нагляду за роботою служб розвідки та безпеки у Нідерландах заявила, що спецслужби "перетнули межу" у своїй роботі зі збору даних. 
14:52
Фінляндія не відкриє кордон з Росією до середини весни
Уряд Фінляндії ухвалив рішення про те, що пункти перетину сухопутного кордону між Фінляндією і Росією залишаться закритими до 14 квітня 2024 року.
14:40
Шольц перед візитом у США: Перемога Росії в Україні поставить під загрозу всіх нас 
Напередодні візиту до США канцлер Німеччини Олаф Шольц опублікував колонку у виданні The Wall Street Journal, у якій застеріг від перемоги РФ в Україні та закликав зберігати підтримку Києва.
14:35
Рим каже, що до затриманої італійки в Угорщині тепер ставляться краще
Ставлення до італійки Іларії Саліс, яку утримують у будапештській в'язниці за звинуваченнями в нібито причетності до насильницьких нападів на прихильників неонацистів, покращилось після того, як минулого тижня вона висловила протест угорській владі.
14:22
США завдали чергових ударів по військових об’єктах хуситів
Сили Центрального командування США завдали чергових ударів з метою самооборони по військових об’єктах хуситів в Ємені. 
14:10
Албанія відклала ратифікацію суперечливої угоди з Італією про мігрантів
Парламент Албанії відклав ратифікацію суперечливої угоди з Італією про побудову таборів для мігрантів, які просять Рим надати притулок. 
14:02
В ЄС прокоментували можливість санкцій проти "американського Соловйова" за інтерв’ю з Путіним
В Єврокомісії висловились щодо закликів запровадити санкції проти американського скандального колишнього ведучого телеканалу Fox News Такера Карлсона у зв’язку з його інтерв’ю з Владіміром Путіним.
13:53
Інтерпол попросив Москву видати проросійського олігарха-втікача Шора Молдові
Інтерпол попросив Москву підтвердити місцеперебування олігарха-втікача Ілана Шора на території Росії і вжити заходів для його затримання та екстрадиції в Молдову. 
13:39
Новий глава МЗС Молдови не допускає нормалізацію відносин з РФ у найближчому майбутньому
Новий глава МЗС Молдови Міхай Попшой заявив, що варварська війна Росії в Україні робить неможливим будь-яке поліпшення відносин з Москвою у найближчому майбутньому. 
13:36
В Грузії виявили тіла дев'ятьох жертв зсуву ґрунту
Рятувальники виявили тіло вже дев'ятої жертви зсуву ґрунту в селі Нергееті Багдатського муніципалітету на заході Грузії. 
13:27
ФотоНімеччина відправила фрегат у Червоне море в межах місії ЄС
Німеччина у четвер відправила фрегат "Гессен", щоб приєднатися до військово-морської місії Євросоюзу в Червоному морі, яка розпочнеться в середині лютого для захисту торгових суден від нападів підтримуваного Іраном єменських бойовиків-хуситів.
13:25
Польща хоче "ущільнити" огорожу на кордоні з Білоруссю
Міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Марчин Кервінський повідомив, що зараз триває робота над рішеннями, які дозволять ущільнити огорожу на кордоні з Білоруссю.
13:21
Молдова приєдналася до понад 80% санкцій ЄС проти Росії – глава МЗС
На сьогодні Молдова приєдналася до понад 80% санкцій, запроваджених ЄС проти Росії в контексті війни, розпочатої Москвою в Україні. 
13:09
Візит Путіна в Туреччину відкладено – росЗМІ
Візит президента Росії Владіміра Путіна до Туреччини, ймовірно, відбудеться наприкінці квітня або на початку травня.
12:59
У Швеції розповіли про зрив теракту, планованого Іраном
У Поліції безпеки Швеції заявили, що Іран планував напади на країну, через кілька днів після того, як місцеві ЗМІ повідомили, що два іранці були депортовані за змову з метою вбивства трьох шведських євреїв кілька років тому.
12:55
ФотоМакрон: Напад ХАМАС на Ізраїль – це найбільше антисемітське масове вбивство століття
Президент Франції Емманюель Макрон під час церемонії вшанування пам'яті французьких жертв нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року назвав його найбільшим антисемітським масовим вбивством XXI століття.
12:44
Польські фермери з понеділка заблокують ще один КПП на кордоні України
У понеділок, 12 лютого, польські фермери частково заблокують пункт пропуску "Зосин – Устилуг" з польського боку кордону.
12:24
Прем'єр Косова заперечує, що влада заборонила сербський динар
Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що сербський динар технічно не був заборонений, і косовські серби у північних муніципалітетах все ще можуть тримати цю валюту.
12:20
Байден вдруге за тиждень обмовився та переплутав європейських лідерів
Президент США Джо Байден обмовився під час нещодавнього передвиборчого заходу, переплутавши колишніх канцлерів Німеччини – це вже друга його обмовка менш ніж за тиждень.
12:13
У Фінляндії скорочується розрив між кандидатами в президенти, але експрем’єр лідирує
Кандидат у президенти Фінляндії від Коаліційної партії, колишній прем’єр-міністр Александр Стубб зберігає за собою першу позицію в рейтингу популярності.
12:03
Фермери в Іспанії б'ють на сполох через загрозу зникнення рису для паельї
Іспанському сорту рису, який традиційно використовується для приготування паельї, загрожує грибок після того, як Євросоюз заборонив пестицид, що використовують фермери.
11:47
Британська розвідка розповіла про наступальні зусилля РФ в Авдіївці в останні тижні
Розвідка Великої Британії стверджує, що Авдіївка лишається у фокусі російських операцій в Україні і російська армія продовжить свої наступальні зусилля в цьому районі в наступні тижні.
11:29
Швеція виділила Україні €26,4 мільйона на підтримку енергоефективності
Уряд Швеції виділив на підтримку проєктів енергоефективності в Україні 26,4 мільйона євро, які надішли до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (Фонд E5P).
11:16
Посол Британії в НАТО: Україні слід знизити очікування щодо саміту Альянсу у Вашингтоні
Україні не варто очікувати значного прогресу щодо її заявки на членство в НАТО на майбутньому саміті Альянсу у Вашингтоні.
11:01
Блінкен побачив простір для угоди після відповіді ХАМАС на пропозицію щодо припинення вогню
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що відповідь терористичного угруповання ХАМАС щодо звільнення заручників та припинення вогню в Газі, де Ізраїль проводить військову операцію, відкриває простір для укладення угоди.
10:56
ЄС розкритикував держави-члени за те, що заборонені товари потрапляють до Росії
ЄС вимагає від урядів країн-членів терміново припинити нелегальний потік товарів до Росії, закликаючи Брюссель взяти під контроль закриття лазівок у санкціях.
10:28
Туск критикує республіканців за блокування допомоги Україні: Рейган перевертається в труні
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск розкритикував американських сенаторів-республіканців на тлі провалу у Сенаті США законопроєкту, який серед іншого передбачає допомогу Україні.
10:22
Президентські вибори в Азербайджані: Алієв перемагає, в опозиції не визнають результати
Згідно з даними ЦВК Азербайджану, чинний глава держави Ільхам Алієв здобуває перемогу на дострокових президентських виборах.
10:03
Вучич назвав українців у Сербії орієнтованими на Путіна
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що українці, які мешкають в країні, навіть більш орієнтовані на президента РФ Владіміра Путіна, ніж місцеві росіяни.
09:52
Салліван: США не мають альтернативи, ніж надати допомогу Україні
У Білому дому заявили, що у США немає "плану Б", якщо підтримка Києва і надалі блокуватиметься в Конгресі, тому сподіваються отримати від законодавців додаткове фінансування для України.
09:43
Вучич: Україна проведе саміт із країнами Західних Балкан
Найближчим часом Україна проведе саміт із країнами Західних Балкан.
09:31
Число жертв зсуву у Грузії зросло до восьми
Кількість жертв зсуву ґрунту в грузинському селі Нергеєті в Багдатському муніципалітеті збільшилася до восьми осіб,  триває пошук ще одного зниклого.
09:20
В Іспанії зафіксували найтепліший за всю історію січень
В Іспанії зафіксували найтепліший в історії січень з моменту початку спостережень у 1961 році.
09:17
У Болгарії збираються переслідувати за воєнні злочини РФ в Україні
Болгарська влада готує поправки до кримінального кодексу країни, які дозволять переслідувати кремлівський режим за загарбницьку війну проти України.
08:55
Спікер Палати представників відреагував на окремий проєкт Сенату з допомогою Україні
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що очікує надходження від Сенату окремого законопроєкту про міжнародну допомогу, який включає Україну, Ізраїль та держави Індо-Тихоокеанського регіону без суперечливих міграційних заходів.
08:52
фотоВ Ісландії почалося друге в цьому році виверження вулкана
У четвер на південному заході Ісландії вдруге за цей рік сталося виверження вулкана.
08:26
США кажуть, що вбили в Іраку відповідального за атаки на їхні бази командира "Хезболли"
США завдали авіаудару, внаслідок якого в Іраку було вбито командира проіранського шиїтського угруповання "Катаїб Хезболла", відповідального за напади на американські війська на Близькому Сході.
08:12
Байден прокоментував провал проєкту про допомогу Україні: "Путін наступає на п’яти"
Президент США Джо Байден висловив занепокоєння тим, що союзники України відступають від її підтримки в критичний момент війни.
07:51
Сенат США розгляне окремий проєкт про допомогу Україні і Ізраїлю без міграційної реформи
Сенат США в четвер голосуватиме за окремий законопроєкт про міжнародну допомогу США, який включає Україну, Ізраїль та держави Індо-тихоокеанського регіону, і не включає питання міграційної реформи, що розділило республіканців і демократів.
07:34
У Німеччині стривожені блокуванням допомоги Україні у Сенаті США
Німецькі політики стривожені тим, що республіканці в Сенаті США провалили голосування про надання Україні нової військової допомоги.
07:17
Британія продовжить безмитну торгівлю з Україною до 2029 року
Велика Британія заявила, що продовжить безмитну торгівлю з Україною майже на всі товари до 2029 року, надаючи Києву подальші сприятливі торговельні умови після вторгнення Росії.