8 березня 2023

Статті
До біса дипломатію? Як має діяти Україна у відносинах з Грузією та її владою
Чинна влада Грузії стає відверто ворожою до України. Відновлення дружби з нею для України видається просто неможливим.
Бій за європейське майбутнє: як дії влади поставили Грузію на поріг революції
Події 7 березня у Тбілісі довели: суспільство не готове миритися з діями влади, які ставлять хрест на євроінтеграційних амбіціях Грузії.
Новини
23:44
Пентагон блокує передання Міжнародному кримінальному суду доказів воєнних злочинів РФ – ЗМІ
Міністерство оборони США виступає проти надання Міжнародному кримінальному суду доказів воєнних злочинів Росії в Україні, зібраних американськими спецслужбами, оскільки побоюються створення прецеденту для притягнення до відповідальності в майбутньому американців.
23:22
Уряд Чехії схвалив направлення місії для розслідування воєнних злочинів в Україні
Чеський уряд у середу схвалив направлення місії у складі до 15 співробітників Військової служби правопорядку для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів в Україні.
23:06
Президентка Грузії: очевидно, що суспільство не хоче йти недемократичним шляхом
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в середу прокоментувала протести в країні у зв’язку з ухваленням у першому читанні суперечливого законопроєкту про "іноагентів", закликавши владу утриматись від насильства щодо демонстрантів.
22:45
Угорський лоукостер почне готувати жінок-пілотів
Угорська авіакомпанія Wizz Air у середу анонсувала програму She Can Fly, cпрямовану на підготовку конкретно жінок-пілотів.
22:26
фотоГрузія: протестувальників відтіснили від парламенту, вони перевернули авто поліції
Спецпризначенці відтіснили протестувальників у Тбілісі, що виступають проти ухвалення так званого закону про "іноагентів", від будівлі парламенту з використанням водометів і сльозогінного газу.
22:11
У Німеччині судитимуть росіянку за схвалення війни проти України
Суд міста Кельн розглядатиме справу щодо громадянки Росії Єлени Колбаснікової, які загрожує ув’язнення за обвинувачення в пропаганді війни через публічне схвалення повномасштабної російської агресії проти України.
21:51
Зеленський висловив солідарність із протестувальниками в Грузії
Президент Володимир Зеленський у середу публічно підтримав протестувальників у Грузії, що виступають проти суперечливого законопроєкту про "іноагентів" другий день поспіль.
21:41
Макрон підтримав закріплення в конституції Франції права на аборти
Президент Франції Емманюель Макрон у середу заявив, що підтримує включення права на аборт до конституції країни, що, за його словами, стане сигналом солідарності з жінками в усьому світі.
21:24
відеоГрузія: поліція відповіла водометами й сльозогінним газом на спроби штурму парламенту
Правоохоронці застосували водомети й сльозогінний газ проти багатотисячного мітингу біля парламенту Грузії, учасники якого вимагають скасування суперечливого законопроєкту про "іноагентів" і звільнення затриманих.
21:17
У Зеленського пояснили, чому в України не було мотивів підривати "Північні потоки"
Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив, що в України не було мотивів влаштовувати диверсію на гілках російського газопроводу "Північний потік", та що він вважає такою зацікавленою стороною Росію.
21:06
Польща готова передати Україні власні МіГ-29 – президент
Президент Польщі Анджей Дуда підтвердив готовність Варшави передати Україні власні винищувачі МіГ-29 в межах міжнародної коаліції.
20:50
Іспанка відсудила в колишнього чоловіка компенсацію за 25 років хатньої роботи
Суд іспанського регіону Андалусія зобов'язав чоловіка виплатити своїй колишній дружині 200 тисяч євро за 25 років неоплачуваної домашньої праці, розрахованої на основі мінімальної заробітної плати протягом усього їхнього шлюбу.
20:40
Російськомовні жителі Клайпеди масово отримують підозрілі дзвінки від "Міграційної служби"
У литовській Клайпеді місцеві російськомовні жителі почали масово отримувати дивні дзвінки від імені нібито співробітників Міграційної служби, які говорять лише російською; контррозвідка Литви підозрює інформаційну спецоперацію.
20:32
Грузія: протестувальники беруть в облогу парламент через відмову скасувати закон про "іноагентів"
Учасники протесту проти законопроєкту про "іноагентів" у Тбілісі вирішили взяти в облогу будівлю парламенту після того, як влада відмовилась виконувати їхні вимоги.
20:21
Росія збільшує залежність від ядерної зброї через поразки в Україні – американська розвідка
На тлі значних втрат конвенційних сил під час повномасштабної війни проти України Росія буде більш залежна від неконвенційних військових засобів і, ймовірно, все більше покладатиметься на них у втіленні своїх цілей.
20:01
У 2023 році Росія може перейти до оборони в Україні через нестачу ресурсів – розвідка США
Американська розвідувальна спільнота вважає, що Росії наразі не вистачає боєприпасів і військ, щоб у 2023 році отримати значні територіальні здобутки в Україні, тож вона може перейти до стратегії утримування й оборони наявних позицій, затягуючи війну.
19:41
фотоУ Чехії зібрали кошти на 15 мобільних комплексів ППО для України
Чеська ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) оголосила про фінальний етап збирання 15 мобільних комплексів протиповітряної оборони Victor для України, які в найближчі тижні вирушать в Україну.
19:26
У Вільнюсі остаточно перейменували музей Пушкіна
Вільнюська міська рада в середу ухвалила рішення про перейменування Літературного музею імені Алєксандра Пушкіна на Музей Маркучайського маєтку.
19:25
Естонія викликала посла Грузії через скандальні проєкти про "іноагентів" і розгін протестів
Естонія викликала посла Грузії та передала заклик до грузинської влади відкликати скандальний проєкт про "іноагентів", який наслідує практику РФ і пропонує зобов’язати називатися "іноземними агентами" ЗМІ та громадські організації, діяльність яких фінансується грантовими коштами.
19:10
Трамп зізнався, що міг би "дозволити" РФ окупувати частину України, щоб уникнути війни
Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що на місці Джо Байдена домовився б із Росією про недопущення повномасштабного вторгнення в Україну навіть ціною окупації додаткових українських територій.
19:07
У Європарламенті закликали владу Грузії відмовитись від скандальних проєктів про "іноагентів" 
Група з 16 депутатів Європарламенту виступили зі спільною заявою, у якій закликають владу Грузії відмовитися від прийняття скандальних проєктів про "іноагентів", один з яких вже схвалений у першому читанні. 
ДайджестАнтиукраїнські заяви з Грузії, 150 млрд допомоги Україні, НАТО про падіння Бахмута: новини дня
18:47
У Британії пропонують передати країнам НАТО свої винищувачі, щоб прискорити надання авіації Україні
Члени комітету з питань оборони Палати громад Великої Британії запропонували передати іншим країнам НАТО власні винищувачі RAF Typhoon, аби заохотити тих надати Україні власну бойову авіацію.
ВідеоПротести у Грузії. Хрест на ЄС та НАТО? Чи крок до революції?
18:38
США оголосили санкції проти низки топ-посадовців Ірану, причетних до порушення прав жінок
США до Міжнародного жіночого дня оголосили санкції проти низки іранських посадовців високого рівня, причетних до порушення прав жінок.
18:29
Парламент Швейцарії не підтримав реекспорт боєприпасів в Україну
Передача швейцарських танкових боєприпасів в Україну на вимогу Берліна має залишатися під забороною.
18:25
Президент Польщі: навчання українських пілотів на F-16 цілком необхідне
Президент Польщі Анджей Дуда в середу висловив підтримку завчасній підготовці українських пілотів на західних винищувачах.
18:09
У Литві пропонують ухвалити окремий закон про візові обмеження для росіян і білорусів
Уряд Литви в середу запропонував ухвалити окремий закон із закріпленими обмеженнями щодо громадян Росії та Білорусі через повномасштабну агресію проти України – наразі вони діють у межах указу про надзвичайний стан.
18:03
Британія: закони про "іноагентів" ставлять під питання євроатлантичне майбутнє Грузії
Британія слідом за ЄС і США висловила стурбованість з приводу схвалення у першому читанні одного зі скандальних проєктів про "іноагентів" та закликала владу Грузії не ігнорувати думку громадянського суспільства і партнерів.
17:55
відеоУ центрі Тбілісі на акції протесту лунає гімн України
17:53
Столтенберг: спалення Корану не мають стати на заваді членству Швеції в НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що акції зі спалення Корану у Швеції не повинні завадити вступу країни в Альянс.
17:40
Спікер Палати представників США відмовився від запрошення Зеленського приїхати в Україну
Президент Володимир Зеленський запросив спікера Палати представників США, республіканця Кевіна Маккарті відвідати Україну з візитом, але той відмовився, заявивши, що не потребує поїздки для ухвалення рішень щодо допомоги Києву.
17:26
Латвія передає Україні перші конфісковані в п'яних водіїв авто
Автомобілі передадуть армійським частинам Міноборони України, Вінницькій регіональній клінічній лікарні та територіальному медоб'єднанню Куп'янської ради.
17:17
У Брюсселі посилили охорону метро після погроз терактами російською мовою
Правоохоронці в Брюсселі в середу посилили присутність на двох лініях метро після анонімних погроз про нібито підготовку там теракту.
17:08
фотоБіля парламенту Грузії знову збирається протест проти законів про "іноагентів"
Біля парламенту Грузії почали збиратися учасники нового протесту проти законів про "іноагентів", після того як попередню акцію жорстко розігнали з водометами та сльозогінним газом.
16:39
Матір Пригожина залишається під санкціями ЄС попри рішення суду
Європейські санкції проти Віолетти Пригожиної залишаються чинними, а постанова Суду ЄС про скасування стосується лише того рішення Ради ЄС, коли вони були застосовані вперше.
16:36
Посли ЄС погодили додаткові 2 млрд євро для фонду, з якого фінансують зброю для України
Посли країн ЄС на зустрічі 8 березня погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України. 
16:17
Тимчасовий захист для українських біженців в ЄС можуть продовжити до 2025 року - Єврокомісія
Європейська комісія готова вжити необхідних заходів для подальшого продовження Директиви про тимчасовий захист для українських біженців, якщо це буде необхідно.
16:13
Генсек НАТО: союзники сукупно надали Україні допомогу на 150 млрд євро
Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що загальна вартість наданої Україні допомоги від союзників за час повномасштабної війни становить близько 150 мільярдів євро.
15:49
Президент Євроради: закон про "іноагентів" несумісний зі шляхом Грузії до ЄС
Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ухвалення грузинською владою закону про так званих "іноземних агентів" суперечить європейському шляху Грузії.
15:44
доповненоГенсек ООН у Києві висловився за продовження дії "зернового коридору" через Чорне море
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловився за продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, що уможливлює експорт збіжжя через українські порти в умовах війни. 
15:28
Україна отримала перелік з 29 тисяч актів права ЄС в рамках підготовку до вступу
Україна отримала перелік з 29 тисяч актів права Європейського союзу, які мають стати частиною національного законодавства до приєднання України до ЄС.
15:15
Британія розмістить військову базу на півночі Норвегії для посилення НАТО в Арктиці
Британія у середу оголосила про заснування нової військової бази на крайній півночі Норвегії з метою посилення спроможностей Північноатлантичного альянсу в Арктиці.
14:52
МЗС: солідарні з грузинським народом і поділяємо позицію ЄС щодо закону про "іноземних агентів"
Міністерство закордонних справ України уважно слідкує за подіями в Тбілісі і поділяє позицію ЄС про те, що проєкт закону про "іноземних агентів" суперечить європейським цінностям та стандартам.
14:19
Генсек НАТО: досі незрозуміло, хто здійснив напад на "Північний потік"
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що досі невідомо, хто здійснив вибухи на газопроводах "Північний потік" у вересні минулого року.
14:17
фотоУ Кишиневі учасники феміністського маршу скандували "Слава Україні" поряд із посольством Росії
У Кишиневі проходить Феміністський марш, "присвячений восьмому березня і солідарності з Україною і жінками, які опинилися між миром і війною".
14:16
Генсек НАТО: Бахмут може впасти найближчими днями
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що українська оборона Бахмута може зазнати поразки у найближчі дні, однак це не обов’язково стане переломним моментом у війні.
14:08
Україна отримала ще дві установки Gepard від Німеччини
Німеччина в рамках військової допомоги для України передала ще дві зенітні самохідні установки Gepard.
13:52
Парламент Румунії схвалив декларацію на підтримку України
Парламент Румунії на спільному засіданні обох палат 7 березня схвалив декларацію до річниці повномасштабного вторгнення Росії, яка рішуче засуджує загарбницьку війну РФ та закликає негайно вивести російські війська.
13:20
Глава керівної партії Грузії заявив, що війна в Україні стала наслідком Майдану
Голова правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що війна в Україні стала наслідком Майдану.
13:19
Генсек Ради Європи закликала зупинити насильство в Грузії та поважати демократію
Генеральний секретар Ради Європи Марія-Пейчинович Бурич відреагувала на події в Тбілісі, де парламент напередодні ухвалив у першому читанні суперечливий законопроєкт про "іноагентів", а силовики розігнали мітингарів, які виступали проти нього.
13:16
Суд ЄС скасував рішення про санкції щодо матері засновника ПВК "Вагнер"
Рада ЄС у лютому 2022 року включила Віолетту Пригожину до санкційного списку осіб через те, що вона є власницею ТОВ "Конкорд Менеджмент і Консалтинг", яке належить до групи компаній "Конкорд", заснованої і керованої до 2019 року її сином. Вона також є власницею інших підприємств, пов'язаних з її сином.
13:04
Аеропорти Лондона через снігопади скасували низку рейсів
В лондонському аеропорту Гатвік через снігопади скасовані або відкладені більшість рейсів, у Хітроу – скасовані щонайменше 25 рейсів.
13:03
У Німеччині після вибухів на "Північних потоках" обшукали підозріле судно
Під час розслідування вибухів на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" німецька прокуратура в січні обшукала підозріле судно. 
12:40
Іран таємно поставив РФ велику кількість куль, артилерійських і мінометних снарядів - Sky News
Іран таємно поставив Росії велику кількість куль, артилерійських і мінометних снарядів для використання у війні проти України та планує надіслати більше.
12:30
Швеція виділяє 11 млн євро на підтримку жінок в Україні і Молдові
МЗС Швеції оголосило про виділення майже 11 млн євро на підтримку жінок та дівчат в Україні і Молдові.
12:27
Україна отримає танки Leopard з Німеччини та Португалії до кінця березня
Основні бойові танки Leopard, обіцяні Німеччиною та Португалією, будуть доставлені в Україну до кінця березня.
12:18
Глава МЗС Німеччини прокоментувала можливу причетність проукраїнської групи до підриву газогонів РФ
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала не робити передчасних висновків щодо вибухів на "Північних потоках", базуючись на інформації ЗМІ.
12:10
Мільйон боєприпасів та системи: Резніков розповів про зустріч з міністрами оборони ЄС
На зустрічі міністрів оборони країни ЄС у Стокгольмі мова йтиме про постачання Україні мільйона артилерійських боєприпасів калібру 155 мм та іншої важкої техніки, необхідної для контрнаступу.
12:07
У Греції у зв’язку із залізничною катастрофою відкрили кримінальні справи проти ще трьох осіб
Щонайменше троє нових осіб були притягнуті до кримінальної відповідальності за трагічне зіткнення потягів у грецькому місті Темпі минулого тижня.
Аналітика короткоЯк мавпування Росії ставить хрест на шляху Грузії до ЄС та НАТО
11:40
Резніков про "слід України" у підриві газогонів РФ: Було б компліментом, та це не ми
Міністр оборони Олексій Резніков заперечив причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі на тлі публікацій у західній пресі про "український слід".
11:26
У Бундестазі виступили за збільшення поставок зброї Україні
Голова комітету у закордонних справах Бундестагу Міхаель Рот виступає за розгляд питання про подальшу військову допомогу Україні.
11:22
Західній розвідці місяцями відоме ім’я українського спонсора підриву газогонів РФ - The Times
Західним розвідувальним колам протягом місяців було відоме ім’я українця - приватного спонсора, який нібито профінансував диверсію на російських газопроводах у Балтійському морі - але його свідомо вирішили не розкривати, щоб захистити Україну.
11:03
Ірландія на референдумі визначить, чи прибирати з конституції застарілі фрази про жінок
Ірландія планує провести референдум у листопаді, щоб вилучити зі своєї конституції положення про місце жінки в сім'ї.
10:33
фотоРекордна кількість людей у Франції вийшла проти пенсійної реформи Макрона
У вівторок рекордна кількість французів вийшла на вулиці проти суперечливої пенсійної реформи - масовий протест був вже шостим з січня. 
10:30
Міністр оборони Німеччини відреагував на повідомлення про "український слід" у підриві газогонів РФ
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що він з великим інтересом взяв до відома повідомлення про  причетність "проукраїнської групи" до вибухів на російських газогонах.
10:08
Байден і Макрон обговорили зобов'язання продовжувати безпекову допомогу Україні
Президент США Джо Байден у телефонній розмові з французьким колегою Еммануелем Макроном обговорив продовження підтримки України. 
10:02
Сеул дозволив Польщі експорт в Україну САУ Krab з південнокорейськими компонентами
Минулого року уряд Південної Кореї схвалив експортні ліцензії для Польщі на постачання Україні гаубиць Krab, які побудовані з використанням південнокорейських компонентів.
09:43
Країни Балтії: Грузія має дотримуватись принципів демократії, якщо хоче йти до ЄС і НАТО
Глави МЗС трьох балтійських держав у спільній заяві попередили Грузію про необхідність дотримуватись принципів демократії, якщо вона хоче просуватись до членства у ЄС і НАТО.
ВідеоСловаччина готує МіГ-29 для України. Але прем'єр йде з партії влади! Що це змінить?
09:27
Грецькі робітники приєднаються до страйку через смертельну залізничну катастрофу
У Греції тисячі робітників приєднаються до загальнонаціонального страйку в середу на знак протесту проти найсмертоноснішої залізничної катастрофи, яка забрала життя 57 людей, і очікується, що масові демонстрації досягнуть кульмінації біля парламенту в Афінах.
09:18
Розвідка Британії: кадри Шойгу в Україні стали відповіддю на візит Пригожина на передову
Британські розвідники вважають, що публікація кадрів візиту глави Міноборони РФ до України стала відповіддю на поїздку ватажка групи "Вагнера" Євгенія Пригожина на передову.
09:04
МВС Грузії прозвітувало про 66 затриманих на протестах проти закону про "іноагентів"
Міністерство внутрішніх справ Грузії заявило, що 7 березня за дрібне хуліганство і непокору законним вимогам поліції на мітингу під будівлею парламенту було затримано 66 осіб.
08:50
Посли G7: робота НАБУ має бути вільною від політичного втручання
Посли G7 після призначення Семена Кривоноса главою НАБУ підкреслили, що робота бюро має бути вільною від політичного та іншого втручання.
08:46
Генсек ООН прибув до Києва
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув з візитом до України.
08:31
Президент Швейцарії виступає проти експорту зброї в Україну, посилаючись на нейтралітет
Президент Швейцарії Ален Берсе заявив, що його країна, як і раніше, виступає проти експорту зброї в охоплену війною Україну.
08:28
Три партії мають майже однаковий шанс очолити новий уряд Фінляндії - опитування
Менш ніж за місяць до парламентських виборів у Фінляндії опитування показують, що три партії мають практично однакові шанси очолити майбутній уряд скандинавської країни. 
08:02
В Італії посуха призвела до зменшення врожаю квітів мімози до Міжнародного жіночого дня
Святкування Міжнародного жіночого дня в Італії в середу ризикує бути зіпсованим посухою, яка скоротила виробництво жовтих квітів мімози, які традиційно дарують з цієї нагоди.
07:44
Наступний бюджет Пентагону передбачатиме рекордні витрати на закупівлю озброєнь  - ЗМІ
Бюджет Пентагону на наступний фінансовий рік передбачає значне збільшення витрат на закупівлю зброї і науково-дослідні роботи.
07:28
У штаті Мен республіканці намагалися зірвати резолюцію на підтримку України
53 республіканці в Палаті представників штату Мен проголосували у вівторок проти резолюції на підтримку України, що підкреслило розбіжності в поглядах на політику США щодо покарання Росії за вторгнення та допомоги Україні в обороні.
07:16
20% українців, які прибули до Фінляндії у зв’язку з війною, знайшли роботу
З українців працездатного віку, які прибули до Фінляндії після початку повномасштабної війни в Україні, п'ята частина знайшла роботу.
06:07
Грузія: опозиція оголосила про масштабні протести після "зачистки" від мітингу околиць парламенту
Ніч, що розпочалася бурхливими сутичками між правоохоронцями і учасниками стихійного мітингу під будівлею парламенту Грузії, завершилася обіцянками опозиції перейти до щоденних протестів "до перемоги".