7 березня 2023

Статті
Шанс, але не гарантія: чи здатна угода Сербії та Косова встановити мир на Балканах
Сербія та Косово погодили історичну угоду, але за пару днів їхні лідери заявили про відмову йти на поступки. Чи вдасться ЄС змусити їх до примирення?
Інтерв'ю
"Я не уявляю архітектури Європи, за якої Україна не буде членом НАТО". Інтерв’ю президента ЄНП
Манфред Вебер: "Нам треба відмовитися від страхів та роздумів що ж може статися, бо, мовляв, Росія – ядерна держава"...
Новини
23:56
ЄС попередив Грузію про "серйозні наслідки" в разі ухвалення закону про "іноагентів"
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель у вівторок увечері застеріг владу Грузії від остаточного ухвалення суперечливого закону про "іноагентів", який викликав масові протести.
23:44
"Росії має бути соромно": США прокоментували розстріл військовополоненого українця
Речник державного департаменту США Нед Прайс на брифінгу у вівторок заявив, що відомству відомо про відео із розстрілом військовополоненого українця, як вважається, російськими військовими, й засудив їх.
23:27
Данія та Миколаївська область уклали меморандум про відбудову
Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва та посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен підписали меморандум про відбудову Миколаївської області.
23:09
Британія не зможе брати участі в плані ЄС із масового виробництва боєприпасів для України – ЗМІ
Британські збройові компанії будуть позбавлені можливості скористатись ініціативою ЄС із інвестування у виробництво озброєнь, насамперед артилерійських боєприпасів для потреб України.
22:51
У США натякнули на можливі санкції проти Грузії через суперечливий закон про "іноагентів"
Речник державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон має інструменти для притягнення до відповідальності за порушення прав людини – так він прокоментував можливість накладання санкцій проти причетних до суперечливого закону про "іноагентів" у Грузії.
22:22
Президентка Грузії підтримала протести й обіцяє ветувати скандальний закон про "іноагентів"
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де вона зараз перебуває з візитом, звернулась до учасників протестів проти суперечливого законопроєкту про "іноагентів" і висловила їм свою підтримку.
22:10
фотоПротести в Грузії: проти поліції застосували коктейлі Молотова, є затримані
У грузинській столиці Тбілісі у зв’язку з розглядом суперечливого законопроєкту про "іноагентів" тривають протести біля парламенту, їхні учасники застосували проти правоохоронців коктейлі Молотова.
21:53
Канада розширює програму військової підготовки українців – прем’єр
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у вівторок під час зустрічі з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн оголосив про посилення підтримки України в межах зусиль із тренування українських військовослужбовців.
21:36
Після скандалу з топ-посадовцем Єврокомісія посилила правила для закордонних подорожей
Європейська комісія переглянула свої правила щодо подорожей високопосадовців після того, як стало відомо, що головний чиновник ЄС із питань транспорту підписав дозвіл на власні безкоштовні перельоти до Катару.
21:12
У Болгарії визнали конституційною військову допомогу Україні
Конституційний суд Болгарії у вівторок відхилив клопотання проросійських депутатів, які вимагали оголосити невідповідним основному закону країни рішення про надання Україні військової та військово-технічної допомоги.
ДайджестУкраїнців підозрюють у підриві газогону, сльозогінний газ у Тбілісі, 10 "Леопардів": новини дня
20:58
У Німеччині та США прокоментували зливи ЗМІ про "український слід" у вибухах на "Північних потоках"
Німеччина і Сполучені Штати закликали дочекатись офіційних результатів розслідування диверсій на "Північних потоках" у Балтійському морі восени 2022 року, перш ніж говорити про ймовірну причетність тих чи інших сторін до неї.
20:47
Румунія хоче купити у США батальйон танків Abrams
Румунія хоче придбати у США батальйон танків Abrams, відповідну пропозицію планують передати на погодження парламенту Румунії.
20:43
Президентка Грузії на тлі протестів скасовує зустрічі у США й готує термінове звернення
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі скасувала заплановані на вівторок зустрічі у США, де вона перебуває з візитом, і готує термінове звернення до населення у зв’язку з протестами через суперечливі законопроєкти про "іноагентів".
20:30
Уряд Британії представив суперечливий план боротьби з нелегальною міграцією через Ла-Манш
Британський уряд у вівторок опублікував законопроєкт про нелегальну міграцію, покликаний надати додаткові засоби стримування потоку людей, які намагаються незаконно потрапити в країну через протоку Ла-Манш.
20:30
фотоПротест під парламентом Грузії почали розганяти водометами, люди відходять на нове місце
Поліція застосувала водомети проти учасників протесту під парламентом Грузії проти скандальних законів про "іноагентів", акція переміщується на нове місце.
20:08
У Німеччині встановили, що яхту, з якої підірвали "Північні потоки", орендували в українців - ЗМІ
Слідство в Німеччині встановило судно, яке використовувалось для здійснення диверсії на російських газогонах "Північні потоки" в Балтійському морі восени 2022 року, і вважає, що воно так чи інакше пов’язане з Україною.
20:06
У Зеленського відповіли на статтю NYT про можливих причетних до диверсії на "Північних потоках"
Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна не причетна до вибухів на російських газопроводах "Північний потік" та не має інформації про якихось проукраїнських агентів, які могли це зробити.
19:50
Уряд Швеції завершив підготовку законодавства, необхідного для вступу в НАТО
Уряд Швеції завершив підготовку законодавства, необхідного для того, аби виконати всередині країни усі формальності для вступу в НАТО.
19:42
Хакери атакували німецький концерн Rheinmetall, який хоче виробляти танки в Україні
Німецький виробник зброї Rheinmetall у вівторок зазнав масштабної кібератаки, яка не змогла значним чином вплинути на ІТ-системи компанії.
19:28
Швеція, Норвегія та Ісландія навчатимуть українських саперів у Литві
Швеція вирішила долучитись до тренувальної місії з підготовки українських саперів у Литві, у якій також беруть участь Норвегія та Ісландія.
19:14
фотоПід парламентом Грузії почалися сутички, поліція застосувала сльозогінний газ
Під парламентом Грузії, де протестують проти ухвалення скандальних проєктів про "іноагентів", почалися сутички, поліція застосувала сльозогінний газ.
19:08
Збитки від землетрусів у Туреччині можуть перевищувати $100 млрд – ООН
Програма розвитку ООН (ПРООН) оцінює збитки, завдані в результаті руйнівних землетрусів у Туреччині, в суму, що може перевищувати 100 мільярдів доларів.
Аналітика короткоЧи стане остаточною домовленість ЄС про мир на Балканах
18:48
NYT стверджує, що "Північні потоки" підірвали "опоненти Путіна" – не виключено, що українці
Авторитетне американське ліберальне видання The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідки, які схильні вважати, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.
18:44
У Німеччині кліматичних активістів засудили до кількох місяців в’язниці за форму протесту
У Німеччині двох кліматичних активістів з ініціативи "Останнє покоління" засудили до кількох місяців ув’язнення за блокування доріг у місті Гайльбронн.
18:28
Медичний регулятор ЄС в Амстердамі виступає проти сусідства з "еротичним центром"
Агентство ЄС із лікарських засобів (EMA) висловило протест через те, що влада Амстердама, де воно базується, розглядає можливість перенесення "кварталу червоних ліхтарів" в один із ним район.
18:20
Парламент Грузії у першому читанні схвалив один зі скандальних законів про "іноагентів"
Парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів".
18:04
РФ втратила до 30 тисяч "вагнерівців" у боях за Бахмут, кожен третій загинув – західна розвідка
Західна розвідка оцінює втрати Росії в боях за місто Бахмут Донецької області в останні місяці в 20-30 тисяч найманців приватної військової компанії "Вагнера", причому загиблих серед них може бути приблизно третина.
17:55
Офіс прем’єрки Данії слідом за низкою відомств заборонив TikTok для своїх співробітників
Офіс прем’єрки Данії заборонив своїм співробітникам використовувати китайський застосунок TikTok на робочих пристроях з міркувань безпеки.
17:52
Угорщина навчає військових медиків з України - Міноборони
Заява була зроблена після того, як міністр оборони Словаччини Ярослав Надь в понеділок заявив, що українські військові проходять підготовку в Угорщині.
17:47
"Чорний день для грузинської демократії": посольство США про проєкти законів про "іноагентів"
Посольство США в Грузії у вівторок опублікувало різку заяву на тлі початку розгляду в парламенті країни суперечливих проєктів законів про "іноагентів".
17:37
ЄС прокоментував вирок Тихановській: готовий до подальших заходів проти Білорусі
Європейський Союз у вівторок засудив оголошені в Мінську напередодні вироки лідерці білоруській об’єднаній опозиції Світлані Тихановській та її соратникам і висловив готовність до подальших кроків щодо Білорусі.
17:28
Очільник уряду Словаччини після виходу з партії влади створює власну політсилу
Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Словаччини Едуард Гегер після виходу з найбільшої в парламенті партії OLaNO у вівторок оголосив про створення власної політичної сили, яка буде називатися "Демократи".
17:07
ЄС уперше запровадив санкції через порушення прав жінок, у переліку – російські військові
Європейський Союз у вівторок запровадив санкції проти дев'яти людей і трьох організацій, яких визнав відповідальними за сексуальне насильство та інші порушення прав жінок – це перший випадок застосування подібних обмежень блоком.
16:48
У Фінляндії присудили 2 млн євро компенсацій жінці за зіпсовану кар’єру внаслідок падіння на ожеледі
У Фінляндії суд постановив сплатити 2 млн євро компенсацій жінці, яка вже 10 років судиться зі страховою компанією і гуртожитком у зв’язку з її травмою на ожеледі, що серйозно вплинула на її подальше навчання і кар’єру. 
16:43
МЗС: заява Лукашенка про аеродром "Мачулищі" - чергова спроба створити штучну загрозу з України
Міністерство закордонних справ заперечує заяву самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про нібито причетність України до подій на аеродромі "Мачулищі".
16:14
Польща готова створити центр обслуговування танків Leopard, наданих Україні
Польща готова створити центр технічного обслуговування німецьких танків Leopard, переданих Україні.
короткоНімецький євродепутат розповів про перспективи вступу України до НАТО та ЄС
15:58
фотоБіля Рима зіткнулися два військові літаки, пілоти загинули
В Італії під час тренувань зіткнулися два військових літаки, обидва пілоти загинули.
15:48
Генсек ООН у середу прибуде до Києва обговорити продовження "зернової угоди"
Генеральний секретар ООН у середу прибуде з візитом до України для обговорення подальшої реалізації зернової угоди.
15:24
Президентка Єврокомісії може претендувати на посаду генсека НАТО — ЗМІ
15:14
Литва відправить до Німеччини близько 40 інструкторів для підготовки українських військових
Литва відправить до Німеччини близько 40 інструкторів, які будуть займатися підготовкою українських військових.
15:03
Міністр економіки Фінляндії заперечив, що був п'яний на роботі
Міка Лінтіля нібито перебував під впливом алкоголю, коли відповідав на запитання в парламенті в грудні минулого року.
14:56
Парламент Грузії достроково почав розгляд одного зі скандальних проєктів про "іноагентів" 
Парламент Грузії достроково почав розгляд проєкту "Про прозорість іноземного впливу" на пленарному засіданні 7 березня.
14:27
Польща цього тижня відправить в Україну 10 танків Leopard
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив, що найближчими днями в Україну прибудуть 10 з 14 обіцяних танків Leopard 2 німецького виробництва.
14:21
Прем’єр Грузії заявив, що майбутнє країни не належить агентам іноземних держав
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі виступив на підтримку скандальних законопроєктів про "іноагентів", які викликали критики Заходу та протести.
14:04
Єврокомісія оголосить деталі ініціативи з пошуку викрадених РФ українських дітей у найближчі дні
У Європейській комісії пообіцяли у найближчі дні оголосить деталі ініціативи з пошуку викрадених росіянами українських дітей.
14:02
Угорська делегація у Стокгольмі заявила про підтримку заявки Швеції на вступ до НАТО
Парламентська делегація Угорщини після зустрічі зі спікером шведського парламенту заявила, що підтримує заявку Швеції на членство в НАТО.
13:37
Прем'єр Словаччини залишив партію, з якою переміг на виборах два роки тому
Міністр оборони Ярослав Надь також залишить політичний рух. Обидва політики натякали на свій вихід протягом декількох тижнів.
13:24
У ЄС почала діяти посилена Шенгенська інформаційна система
7 березня почала діяти оновлена ​​Шенгенська інформаційна система (SIS), яку використовують для обміну інформацією з метою забезпечення безпеки та управління кордонами в Європі. 
13:18
Міністр оборони Німеччини запевнив у здатності Берліна виконати свої зобов’язання в рамках НАТО
Міністр оборони Борис Пісторіус спростував повідомлення про те, що Бундесвер не може виконати свої зобов'язання перед НАТО через проблеми з основними бойовими танками Leopard 2.
12:55
фотоУ Чехії невідомі викрали жеребця за 17 тисяч євро, який належав Кадирову
Невідомий зловмисник викрав зі стайні в чеському селі Крабчице породистого коня, племінна вартість якого, за даними чеської поліції, становить майже 400 тисяч крон (17 тисяч євро).
12:52
фотоУ Норвегії відкриють найдовший в Європі велосипедно-пішохідний тунель
Норвезький Берген готується до відкриття найдовшого у світі спеціально побудованого пішохідного та велосипедного тунелю.
12:42
фотоУ Софії після багаторічних дебатів приберуть величезний пам'ятник Радянській армії
Згідно з пропозицією "Демократичної Болгарії", мер Софії Йорданка Фандакова має звернутися до держави з проханням перенести пам'ятник у державну власність за межі центру міста.
12:32
Україна веде онлайн-переговори з партнерами про продовження "зернової угоди" - Reuters 
Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати поставки зерна на світові ринки.
12:30
У Раді Європи оцінили, що новий закон про медіа значною мірою відповідає директиві ЄС
Експерти Ради Європи дійшли висновку, що новий закон про медіа значною мірою відповідає директиві ЄС і стандартам РЄ, але висловили при цьому низку рекомендацій для покращення.
12:16
Уряд Греції може перенести вибори через масштабну катастрофу на залізниці
Грецька влада розглядає 14 або 21 травня як можливу альтернативну дату.
11:34
Президент Естонії не затвердив закон про знесення радянських пам'ятників
Президент Естонії Алар Каріс не затвердив законодавчі зміни щодо знесення радянських пам’ятників, оскільки ті суперечать Конституції.
11:19
Переможці виборів в Естонії визначились, з ким вестимуть коаліційні переговори
"Партія реформ", яка перемогла на виборах в Естонії, на засіданні правління у вівторок вирішила, що запропонує почати коаліційні переговори партії Eesti 200 і Соціал-демократичній партії.
11:09
Міністри закордонних справ країн НАТО зберуться у квітні в Брюсселі
Засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ відбудеться 4-5 квітня 2023 року в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. 
10:57
США і Євросоюз опрацьовують санкції проти діамантової галузі Росії - Держдеп
Представники Сполучених Штатів і ЄС провели зустріч з керівниками компаній діамантової промисловості й торгівлі щодо запровадження ефективних обмежень проти діамантової галузі Росії.
10:52
У парламенті Британії заявили про небезпечно низькі рівні боєприпасів через війну в Україні
Відновлення британських запасів боєприпасів, що зменшуються з огляду на війну в Україні, може зайняти щонайменше десятиліття, поставивши під загрозу національну безпеку Великої Британії.
10:26
Польський генерал: оборона Бахмута корисна для України, але з його втратою нічого не станеться
Польський генерал, колишній голова Бюро нацбезпеки Станіслав Козєй вважає, що у разі втрати Бахмута Україною нічого не станеться, в той же час поразка росіян у Бахмуті була б для РФ катастрофою.
10:25
10 українських пілотів можуть прибути до США для оцінки навичок - ЗМІ
Ще десять українських військових пілотів можуть прибути до США для оцінки навичок управління бойовими літаками.
10:06
До 24 лютого Німеччина була наївною щодо Росії - опозиційний депутат
Голова Європейської народної партії (ЄНП) Манфред Вебер, який належить до опозиційного у Німеччині Християнсько-соціального союзу, розкритикував позицію Берліна щодо Москви напередодні російського вторгення в Україну як наївну.
10:01
У Німеччині виникли проблеми з танками для сил найвищого рівня боєготовності НАТО - ЗМІ
Бундесвер не в змозі виконати свої зобов'язання перед оперативно-тактичними силами НАТО надвисокого рівня готовності (VJTF), або ж виконує їх зі значними викривленнями.
09:44
Глава ЄНП виступив за початок переговорів про членство України в ЄС цього року
Манфред Вебер, президент головного міжпартійного об’єднання у Євросоюзі - Європейської народної партії - висловився за початок переговорів про вступ з Україною у 2023 році.
09:34
ЄС відправить експертів, щоб допомогти Греції підвищити безпеку на залізниці
Цього тижня Європейський Союз направляє експертів до Афін, щоб допомогти країні підвищити безпеку на залізниці після смертельного зіткнення двох потягів у центральній Греції минулого тижня.
09:29
Вебер: Україна стане членом НАТО, але спершу треба пережити війну
Президент Європейської народної партії, головного міжпартійного об’єднання у Євросоюзі, Манфред Вебер вважає вступ України в НАТО однією з умов архітектури безпеки у Європі, але допускає членство тільки після завершення війни.
09:14
Президент ЄНП: треба підтримувати Україну, не боячись ядерної відповіді Росії
Президент Європейської народної партії, головного міжпартійного об’єднання у Євросоюзі, Манфред Вебер закликав перестати зважати на нераціональну поведінку Росії і підтримувати Україну, не боячись ядерної відповіді РФ.
09:11
До групи зі створення Спецтрибуналу за злочин агресії входить уже 30 країн - Кулеба
До коаліції країн зі створення Спеціального трибуналу для РФ за злочин агресії проти України входить уже 30 країн, приєдналася Греція.
08:51
Глава МЗС Китаю прирівняв можливі поставки зброї Росії з військовою підтримкою Тайваню з боку США
У вівторок міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган прирівняв будь-яку можливу військову підтримку Пекіном війни Росії в Україні до продажу зброї США самокерованому острову Тайвань.
08:37
Розвідка Британії: оборона Бахмута продовжує виснажувати сили обох сторін
Українська оборона Бахмута продовжує виснажувати сили українських оборонців та російських загарбників.
08:32
Франція готується до величезних перебоїв у роботі транспорту через безстрокові страйки
Франція перебуває в очікуванні вуличних протестів і серйозних перебоїв в роботі транспорту і інших служб у вівторок, коли транспортники і працівники нафтопереробних заводів починають безстрокові страйки через план Еммануеля Макрона підвищити пенсійний вік до 64 років.
08:19
Комітет парламенту Грузії попри бійки і протести підтримав скандальні проєкти про "іноагентів"
Комітет грузинського парламенту з юридичних питань підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які вводять у країні так званих "іноагентів".
08:07
Глава МЗС Австрії застерігає, що ще не всі рівні ескалації у війні досягнуті
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг побоюється, що ще не всі рівні ескалації у війні досягнуті, оскільки президент РФ Владімір Путін продовжує розмахувати ядерною дубинкою.
07:46
Глава МЗС Австрії вважає небезпечними ідеї змусити Україну поступитися Росії територіями
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг вважає небезпечними розмови про те, що Україна могла б поступитися частиною своєї території в обмін на мир.
07:27
Міністр оборони Британії: обладнання британської армії відчайдушно потребує заміни
Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що обладнання британської армії "відчайдушно потребує заміни", а вторгнення Росії в Україну означає, що деякі оновлення мають відбутися швидше, ніж планувалося спочатку.
07:14
Дві канадські фірми потрапили до санкційного списку США за сприяння війні Росії
До списку нещодавно запроваджених Сполученими Штатами санкцій за ймовірну підтримку військових дій Росії в Україні увійшли дві канадські компанії.