6 березня 2023

Статті
Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України
Яким би не виявився фінальний склад коаліції, у збереженні сильної проєвропейської та проукраїнської позиції Естонії сумніватися не доводиться. 
Колонки
Позбавити Росію грошей на війну: як ЄС варто посилити енергетичні санкції
ЄС має можливість допомогти Україні завершити війну вже цього року. Якщо санкції будуть посилюватись, у Росії до кінця року просто не буде грошей на війну.
Новини
23:38
Чехія також хоче викупити у Швейцарії Leopard 2
Уряд Чехії слідом за Німеччиною звернувся до Швейцарії з проханням дозволити продаж танків Leopard 2 для зміцнення власної обороноздатності.
23:23
У парламенті Швейцарії відхилили одну з пропозицій дозволити реекспорт зброї в Україну
Рада кантонів – верхня палата парламенту Швейцарії – в понеділок після кількагодинних дебатів відхилила клопотання дозволити реекспорт зброї, яка передбачала б надання Україні озброєння швейцарського виробництва.
22:54
Україна непублічно просить США надати касетні боєприпаси для скидання із дронів
Україна не відмовилась від прохання до Сполучених Штатів надати касетні боєприпаси, включивши до нього бомбу повітряного базування МК-20, яку вона хоче використовувати для скидання з безпілотників.
22:28
У Туреччині жителів Молдови "навчали" підготовці заворушень на антиурядових протестах – ЗМІ
Група громадян Молдови в понеділок повернулась із Туреччини нібито після навчань для підготовки до масових заворушень під час протестів у столиці, які організовує проросійська партія "Шор".
22:09
Юніоністи в Північній Ірландії беруть мінімум місяць на роздуми щодо нової угоди про Brexit
Демократична юніоністська партія (ДЮП) Північної Ірландії ухвалить публічне рішення щодо підтримки нової угоди між Великою Британією та Європейським Союзом про нові правила торгівлі в країні після Brexit не раніше квітня.
21:46
Втрати Росії в Бахмуті вп’ятеро перевищують українські – розвідка НАТО
Розвідка Північноатлантичного Альянсу оцінює втрати російської сторони в боях за місто Бахмут на Донеччині як такі, що вп’ятеро перевищують українські.
21:32
фотоУ Чехії почали робити надувні HIMARS, які вводять в оману на полі бою
Чеська компанія Inflactech, яка спеціалізується на виготовленні надувних макетів військової техніки для введення ворога в оману, з огляду на повномасштабне вторгнення РФ в Україну запустила виробництво фальшивих HIMARS.
ДайджестЗброя на $1 млрд з Болгарії, інтернет-вибори в Естонії, вирок для Тихановської: новини дня
21:08
Кулеба закликає прокурора МКС розслідувати розстріл українського військовополоненого
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду розслідувати обставини розстрілу українського військовополоненого, про що стало відомо в понеділок.
21:07
В Іспанії винесли вироки у гучній справі щодо крадіїв елітного вина вартістю 1,6 млн євро
Суд в Іспанії оголосив тюремні вироки двом особам, визнаним винними у крадіжці коштовного вина з елітного ресторану півтора роки тому. 
20:51
Австрійський банк понад десять років міг обслуговувати олігархів з оточення Путіна – розслідування
Фіктивні компанії на Кіпрі, які перебувають у сфері впливу наближених до Кремля російських олігархів Аркадія й Бориса Ротенбергів, протягом тривалого часу обслуговувались австрійською банківською групою Raiffeisen Bank International (RBI).
20:30
Боєприпаси і відповідальність для РФ: Кулеба розповів, про що говорив з керівниками німецької SPD
20:27
Турецька опозиція оголосила ім'я єдиного кандидата, який протистоятиме Ердогану на виборах
Шість опозиційних партій Туреччини в понеділок оголосили ім’я свого єдиного кандидата на президентських виборах 14 травня – ним став лідер найбільшої в союзі (Національному альянсі) Республіканської народної партії Туреччини 74-річний Кемаль Киличдароглу.
20:05
ЄС засудив стрілянину із загиблими між Азербайджаном і Вірменією в Нагірному Карабаху
Речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано засудив стрілянину в Нагірному Карабаху між представниками Азербайджану та Вірменії, в результаті якої є загиблі.
19:49
Румунія планує придбати американські F-35 і сформувати першу ескадрилью після 2030 року
Голова Генерального директорату з питань озброєнь Румунії генерал-майор Теодор Інчікаш анонсував плани з формування румунської ескадрильї винищувачів п’ятого покоління F-35 після 2030 року.
19:30
Росія уклала з Іраном таємну угоду про повернення збагаченого урану – ЗМІ
Під час візиту президента Росії Владіміра Путіна до Ірану в липні 2022 року між обома країнами було нібито укладено угоду про повернення Тегерану вивезеного в межах "ядерної угоди" 2015-го збагаченого урану.
19:05
Міністри оборони країн ЄС заслухають Резнікова й обговорять надання Україні боєприпасів
На зустрічі міністрів оборони країни Європейського Союзу, яка відбудеться у вівторок і середу в Брюсселі, обговорюватимуться потреби української армії та шляхи прискореного постачання Україні боєприпасів та артилерії.
18:50
Єврокомісія залагодила спір із WhatsApp через порушення приватності користувачів
Європейська комісія спільно із мережею органів захисту прав споживачів ЄС (CPC) домовилась із месенджером WhatsApp щодо більшої прозорості в наданні послуг після скарг щодо обробки персональних даних.
18:35
У НАТО відпрацюють реагування на кризові ситуації
Північноатлантичний альянс 9-15 березня відпрацює реагування на кризові ситуації, навчання розраховані на випробування "робочого стану" процедур консультацій та ухвалення рішень.
18:32
Росія відмовилась розкривати ОБСЄ дані про свої збройні сили
Росія відмовилась від виконання своїх зобов’язань за так званим Віденським документом Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), який передбачає щорічний обмін між 57 його учасниками даними про збройні сили, оборонне планування та військові бюджети.
18:29
Естонія закликає ЄС вдвічі знизити верхню межу ціни на російську нафту
Європейський Союз має вдвічі знизити цього місяця верхню межу ціни на російську нафту, яка зараз становить 60 доларів, і ще більше обмежити можливості Москви фінансувати війну в Україні.
Аналітика короткоРозповідаємо про те, як більшість естонців обрали новий парламент голосуванням по інтернету
18:08
У Раді Європи закликали створити механізм для повернення вивезених до Росії українських дітей
У Раді Європи заявили про необхідність термінових дій для возз'єднання українських дітей, переміщених до Росії та окупованих Росією територій, з їхніми сім'ями.
18:08
Україна та Німеччина спільно викрили мережу хакерів-вимагачів
Поліцейські служби Німеччини та України провели спільну операцію проти хакерів з угруповання Double-Spider ("Подвійний павук"), відповідальних за здійснення масштабних кібератак за допомогою програми-вимагача DoppelPaymer.
17:49
фотоМіністр оборони Литви зустрівся із заступником Резнікова й анонсував новий пакет допомоги Україні
Литовський міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у понеділок зустрівся з першим заступником міністра оборони України генерал-лейтенантом Олександром Павлюком, який прибув до Литви.
17:43
У Туреччині створюють Фонд відбудови
У Туреччині внесли у парламент проєкт про заснування Фонду відбудови після стихійного лиха як структуру, через яку будуть розподілятися всі відповідні ресурси. 
17:34
Туреччина викликала посла США через візит американського топ-генерала в Сирію
17:26
Ключова опозиційна турецька партія приєдналася до альянсу проти Ердогана
Мераль Акшенер, яка очолює націоналістичну партію İYİ, вийшла з альянсу в п'ятницю, відкинувши ймовірний вибір Кемаля Киличдароглу, голови головної опозиційної Республіканської народної партії (CHP).
17:22
Міноборони Данії заборонило співробітникам користуватись TikTok на робочих пристроях
Міністерство оборони Данії заборонило своїм співробітникам встановлювати застосунок китайської соцмережі TikTok на пристрої, які вони використовують для роботи.
17:16
Польща після вироку Тихановській закликає до нових санкцій проти Білорусі
Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер, коментуючи вирок лідерці об’єднаної білоруської опозиції Світлані Тихановській, наголосив на необхідності запровадження Європейським Союзом санкцій проти Мінська.
16:46
Більшість французів - за регулярні великі страйки проти пенсійної реформи
Більшість жителів Франції підтримують ідею регулярних великих страйків, щоб змусити уряд піти на компроміси щодо проєкту пенсійної реформи.
16:41
Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії РФ має запрацювати в Гаазі до початку літа
Створення його основних структур буде завершено протягом двох місяців.
16:09
У Нідерландах чимало потягів затримуються або скасовані через страйки і несправності
У багатьох районах Нідерландів 6 березня спостерігаються проблеми з залізничним рухом - через страйки або через технічні проблеми.
15:48
У Раді Європи заявили про підтримку Тихановської після вироку білоруського суду
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила рішення білоруського суду, який заочно виніс вирок лідерці опозиції Світлані Тихановській.
15:27
До парламенту Естонії проходить рекордна кількість депутаток
До парламенту Естонії наступного скликання увійде 30 депутатів-жінок - більше, ніж у будь-якому попередньому скликанні. 
15:08
Вибори в Естонії: вперше в історії понад 50% виборців голосували онлайн
На цьогорічних парламентських виборах в Естонії вперше в історії онлайн проголосували понад 50% виборців, які взяли участь.
14:35
На пляжі в Англії знайшли 14-річну непритомну українку: вона померла у лікарні
В Англії померла 14-річна українська дівчинка після того, як її знайшли непритомною на пляжі в південному англійському графстві Девон в суботу.
14:33
Тихановську заочно засудили у Білорусі до 15 років колонії
Мінський міський суд виніс заочний вирок у кримінальній справі членів Координаційної ради білоруської опозиції.
14:14
Болгарія утилізує 2,8 млн доз вакцини від COVID-19 і закликає ЄС розірвати контракт з Pfizer
За офіційними даними, Болгарія утилізує більше доз вакцини, ніж було введено.
14:09
У Єврокомісії відреагували на останні удари РФ по Україні: цинічний терор
У Єврокомісії назвали останні атаки РФ за участі дронів та ракет "жахливими діями", що відображають систематичний і цинічний терор Росії .
13:38
Прем'єрка Естонії: Розглядаємо чотири варіанти коаліції
 "Партія реформ" прем'єрки Естонії Каї Каллас розглядає чотири варіанти формування коаліції після переконливої перемоги на парламентських виборах у неділю.
13:29
Польща вимагатиме в РФ компенсації за зупинку постачання нафти
Польська компанія PKN Orlen вимагатиме компенсації після того, як Росія припинила постачання нафти до Польщі нафтопроводом "Дружба" наприкінці лютого.
13:23
Болгарія через посередників відправила Україні зброї на $1 млрд — ЗМІ
Болгарія за рік через поДо війни, з початку 2021 року до 24 лютого 2022 року, Україна не укладала прямих угод з болгарськими збройовими компаніями, які є основними експортерами зброї та боєприпасів, вироблених за радянськими стандартами для української армії.середників відправила Україні озброєння на $1 млрд — Euractiv
Аналітика короткоЯк зробити нафтогазові санкції більш болючими для Росії
12:58
Прокуратура ЄС розслідує контракт, пов'язаний із залізничною трагедією у Греції
Представник EPPO не надав жодних подробиць щодо поточних розслідувань, щоб не заздалегідь визначити їх результат.
12:47
Падіння Бахмута не означатиме, що Росія змінила хід війни - глава Пентагону
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у понеділок, що місто Бахмут має більше символічне значення, ніж оперативне, і його падіння не обов'язково означатиме, що Москва відновила динаміку своїх військових зусиль.
12:41
фотоУ Молдові соціалісти і комуністи вийшли на протест проти заміни молдовської мови на румунську
У Кишиневі представники соціалістичної і комуністичної партії та їхні прихильники вийшли на мітинг біля будівлі Конституційного суду на "захист мови".
12:24
Канцлер Німеччини: якщо Китай надішле зброю до Росії, це матиме наслідки
Канцлер Німеччини Олаф Шольц попередив Китай про наслідки у разі постачання зброї України.
12:18
Бориса Джонсона критикують за намагання отримати лицарський титул для свого батька
Експрем'єра Британії Бориса Джонсона звинуватили в "дискредитації системи нагород" після того, як стало відомо, що його нагородний список включає номінацію на лицарське звання для його батька, Стенлі Джонсона.
11:52
Сійярто пояснив затримку ратифікації вступу Фінляндії і Швеції у НАТО: У нас верховенство права
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пояснив, що офіційний Будапешт затягнув зі схваленням заявок Фінляндії і Швеції на вступ до НАТО через серйозні занепокоєння у парламенті, який має вирішальне слово у цьому процесі.
11:38
Австрійський генерал вважає, що ЗСУ втримають Бахмут у найближчі дні та тижні
Генерал-майор Збройних сил Австрії Бруно Гофбауер вважає, що місто Бахмут не впаде найближчим часом.
11:29
Орбан приїде у Київ "після виконання всіх передумов" - Сійярто
Візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва готується та відбудеться "після виконання всіх передумов".
10:59
Фінський генерал: поки що важко побачити кінець війни в Україні
Командувач Оборонних сил Фінляндії генерал Тімо Ківінен заявив, що поки що не бачить кінця війні в Україні.
10:56
В МЗС закликали німецьких соціал-демократів сприяти передачі Україні винищувачів
Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник закликав керівництво Соціал-демократичної партії Німеччини супроводити свій візит до Києва діями.
10:46
У Греції висунули звинувачення начальнику станції через залізничну аварію, у якій загинули 57 осіб
У Греції висунули звинувачення у вбивстві з необережності начальнику залізничної станції, чиї дії призвели до масштабної залізничної катастрофи.
10:38
До Греції прибув 200-метровий корабель з військовою технікою США, яка попрямує до Румунії і Болгарії
У грецький порт Александруполіс у неділю прибув корабель з американською військовою технікою для подальшого транспортування у Румунію і Болгарію
09:56
У Повітряних силах пояснили відрядження двох українських пілотів до США
Двоє українських пілотів відбули до Сполучених Штатів Америки для аналізу навичок українських льотчиків і потреб потенційної навчальної бази з підготовки управлінням сучасними літаками.
09:43
Очолюваний Британією фонд для надання зброї Україні потерпає від затримок - ЗМІ
Очолюваний Британією міжнародний фонд у розмірі 520 мільйонів фунтів стерлінгів для надання Україні нових озброєнь, який мав би бути "малобюрократичним", потерпає від затримок.
09:42
відеоВведення "іноагентів" в Грузії: на слуханнях побились депутати, під парламентом - масовий протест
На засіданні юридичного комітету з правових питань парламенту Грузії стались зіткнення між членами партії влади та представниками опозиції.
09:12
Британія і Німеччина вперше разом охоронятимуть небо над Естонією
Британія і Німеччина вперше візьмуть участь у спільних повітряних операціях над Естонією.
08:55
Розвідка Британії: РФ перекидає на фронт застарілі Т-62 і БТР-50, що мають безліч вразливих місць
У відповідь на втрати важкої бронетехніки російські військові перекидають в Україну застарілу техніку, що має безліч вразливих місць на сучасному полі бою.
08:36
До Києва приїхали керівники Соціал-демократичної партії Німеччини, які за дипломатію з РФ
Через рік після нападу Росії на Україну лідер Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль і лідер фракції СДПН Рольф Мютценіх прибули до Києва з першим візитом.
08:24
Австрійські ультраправі провалилися на виборах у регіоні, де колись домінували
Ультраправа Австрійська партія свободи (FPÖ) не змогла повернути собі владу у найпівденнішій землі Каринтія та програла Соціал-демократичній партії (SPÖ) з великим відривом на виборах у неділю.
08:04
Естонські націоналісти збираються оскаржити результати парламентських виборів у суді
Голова Консервативної народної партії Естонії (EKRE) Мартін Хельме пообіцяв оскаржити в суді електронні вибори, заявивши, що консерватори не визнають поточного результату виборів до Рійгікогу.
07:50
Сербські націоналісти вийшли на марш проти нормалізації відносин з Косовом
Сотні сербських націоналістів і православних християн пройшли в неділю маршем у Белграді на знак протесту проти плану Заходу, спрямованого на відновлення зв'язків між Сербією і її колишньою провінцією Косово.
07:38
ЄС поки не бачить доказів, що Китай розглядає поставку зброї Росії
Європейський Союз поки що не бачить "жодних доказів", які б свідчили про те, що Китай розглядає можливість постачання зброї Росії для війни в Україні.
07:25
ВиправленоПартія прем’єрки Естонії Каї Каллас перемогла на виборах з рекордним результатом
Згідно з остаточними результатами виборів в Естонії, перемогу на парламентських виборах здобула "Партія реформ" прем'єрки Каї Каллас, яка отримала 37 мандатів у Рійгікогу.