Українців підозрюють у підриві газогону, сльозогінний газ у Тбілісі, 10 "Леопардів": новини дня

Дайджест
Вівторок, 7 березня 2023, 21:10

Серед головних тем дня – українці і підрив "Північних потоків", погляд Заходу на оборону Бахмута, підтримка України, оборонні проблеми в Європі, євроатлантична інтеграція України та сутички в Грузії. 

Угорщина навчає військових медиків з України. Швеція, Норвегія та Ісландія навчатимуть українських саперів у Литві, а Литва відправить до Німеччини близько 40 інструкторів для підготовки українських військових

Разом з тим, Китай все більше натякає, що може постачати зброю агресору. Глава МЗС країни прирівняв можливі поставки зброї Росії з військовою підтримкою Тайваню з боку США.

Крім того, у вівторок самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що "диверсією" щодо радіолокаційного літака А-50 на аеродромі "Мачулищі" Україна кинула виклик Білорусі, а українського президента Володимира Зеленського він назвав за це "гнидою". 

МЗС заперечує заяву Лукашенка про нібито причетність України до подій на аеродромі "Мачулищі".

"Олександр Лукашенко також дозволив собі грубий персональний випад на адресу Президента України. Цей акт безсилля залишимо без відповіді", – зазначив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Всі важливі і цікаві новини 7 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Підрив "Північних потоків" і українці

Авторитетне американське ліберальне видання The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідки, які схильні вважати, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

Як стверджується в статті, нові розвіддані США свідчать про причетність до диверсії "проукраїнської групи", до складу якої входили противники президента Росії Владіміра Путіна. Більш конкретної інформації про те, хто саме стояв за організацією підривів "Північних потоків", не наводиться.

А, за даними німецьких видань ARD, Kontraste, SWR і Zeit, німецьким слідчим вдалося ідентифікувати судно, яке, ймовірно, використовувалося для підриву "Північних потоків". Ідеться про яхту, орендовану в польської компанії, яка, ймовірно, належить двом українцям.

Незважаючи на те, що сліди диверсії, як пише Zeit, "ведуть до України", німецьким слідчим поки що не вдалося з'ясувати, хто стоїть за її організацією. Західні розвідслужби не виключають, що це могла бути "операція під чужим прапором", аби вивести на Україну як на виконавця – але, як зазначає Zeit, "слідчі, судячи з усього, не знайшли жодних доказів, які б підтверджували такий сценарій".

За даними слідства, таємну операцію здійснила команда із шести людей, яка складалась із "капітана, двох водолазів, двох помічників водолазів і жінки-лікаря, які, як стверджується, доставили вибухівку до місця злочину і встановили її там". Громадянство злочинців слідство в Німеччині не встановило; ймовірно, вони користувались підробленими документами.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна не причетна до вибухів на російських газопроводах "Північний потік" та не має інформації про якихось проукраїнських агентів, які могли це зробити.

"Хоча я люблю колекціонувати цікаві конспірологічні теорії про український уряд, мушу зазначити: Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо "проукраїнських груп із підриву". Що сталося з "Північними потоками"? "Вони затонули", як кажуть у самій РФ", – відреагував Подоляк.

Німеччина і Сполучені Штати закликали дочекатись офіційних результатів розслідування диверсій на "Північних потоках" у Балтійському морі восени 2022 року, перш ніж говорити про ймовірну причетність тих чи інших сторін до неї.

Оборона Бахмута 

У свіжому розвідувальному огляді Міноборони Британії зазначило, що оборона Бахмута продовжує виснажувати сили українських оборонців та російських загарбників.

Президент Володимир Зеленський заявив, що захоплення Бахмута відкриє для Росії шлях до інших населених пунктів Донецької області, тому українські захисники продовжуть боронити місто, однак "ніхто не має бути оточений".

Польський генерал пояснив, чому оборона Бахмута корисна для України.

"Українці ставляться до Бахмута як до місця, де вони можуть завдати росіянам величезних втрат. І поки вони можуть завдавати цих втрат, поки росіяни хвилями атакують Бахмут, а українці захищаються і можуть розстрілювати ці наступаючі російські хвилі, то з військової точки зору є сенс захищати цей Бахмут", – сказав польський генерал, колишній голова Бюро нацбезпеки Станіслав Козей.

За даними західної розвідки, РФ втратила до 30 тисяч "вагнерівців" у боях за Бахмут, кожен третій загинув. 

Також західні чиновники вважають, що в ПВК "Вагнера" вичерпується резерв, оскільки кількість чоловіків призовного віку в російських в'язницях, звідки вербують "вагнерівців" починає зменшуватися.

"Рівень смертності у "Вагнера" значно вищий, ніж у російських збройних силах. Бахмут не був успішним для росіян. Вони відступають уже пів року. Там ми спостерігаємо справді жахливий рівень російських втрат за дуже мінімальну територіальну вигоду, і російська армія справді в поганому стані", – підкреслив західний чиновник.

Підтримка України

У Австрії, яка не хоче тренувати українських військових та постачати Україні зброю, вважають небезпечними ідеї змусити Україну поступитися Росії територіями.

Тим часом, збільшується група країн зі створення Спецтрибуналу за злочин агресії. Як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, до цієї групи входить уже 30 країн.

США запровадили санкції проти двох канадських фірм за сприяння війни Росії.

Дві компанії з дистрибуції електроніки з Монреаля - Cpunto Inc і Electronic Network Inc - були включені до списку за "дії, що суперечать національній безпеці або зовнішньополітичним інтересам Сполучених Штатів", і на них поширюються американські експортні обмеження, згідно з повідомленням міністерства торгівлі США.

Щодо військової підтримки, то міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив, що найближчими днями в Україну прибудуть 10 з 14 обіцяних танків Leopard 2 німецького виробництва.

Угорщина навчає військових медиків з України, Швеція, Норвегія та Ісландія навчатимуть українських саперів у Литві, а Литва відправить до Німеччини близько 40 інструкторів для підготовки українських військових

Разом з тим, Китай все більше натякає, що може постачати зброю агресору. Глава МЗС країни прирівняв можливі поставки зброї Росії з військовою підтримкою Тайваню з боку США.

"Чому США просять Китай не надавати зброю Росії, в той час як самі продовжують продавати зброю Тайваню?" – запитав Цінь Ган під час пресконференції.

Крім того, у вівторок самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що "диверсією" щодо радіолокаційного літака А-50 на аеродромі "Мачулищі" Україна кинула виклик Білорусі, а українського президента Володимира Зеленського він назвав за це "гнидою". 

26 лютого на військовому аеродромі "Мачулищі" в Білорусі лунали вибухи. Потім з'явилася інформація, що був пошкоджений російський військовий літак А-50.

Представник ініціативи Bypol Олександр Азаров повідомив, що за цим стоять білоруські партизани. За його словами учасники ймовірної диверсії в Мачулищах залишили Білорусь і зараз перебувають у безпеці.

Міністерство закордонних справ заперечує заяву самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка про нібито причетність України до подій на аеродромі "Мачулищі".

"Олександр Лукашенко також дозволив собі грубий персональний випад на адресу Президента України. Цей акт безсилля залишимо без відповіді", – зазначив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Оборонні проблеми в Європі

Велика війна в Україні розкриває багато проблем у сфері оборони країн Європи.  

Наприклад, міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що обладнання британської армії "відчайдушно потребує заміни", а вторгнення Росії в Україну означає, що деякі оновлення мають відбутися швидше, ніж планувалося спочатку.

Крім того, у парламенті Британії заявили про небезпечно низькі рівні боєприпасів через війну в Україні.

Як повідомило німецьке Spiegel, у Німеччині виникли проблеми з танками для сил найвищого рівня боєготовності НАТО, хоча міністр оборони країни запевнив у здатності Берліна виконати свої зобов’язання в рамках НАТО.

Тим часом, хакери атакували німецький концерн Rheinmetall, який хоче виробляти танки в Україні, а біля Рима зіткнулися два військові літаки, пілоти загинули. Це відбулося під час навчальних польотів. 

Слід додати, що у ЄС почала діяти посилена Шенгенська інформаційна система.

Євроатлантична інтеграція України

Президент Європейської народної партії, головного міжпартійного об’єднання у Євросоюзі, Манфред Вебер вважає вступ України в НАТО однією з умов архітектури безпеки у Європі, але допускає членство тільки після завершення війни.

Про це він розповів у інтерв’ю "Європейській правді".

Вебер підкреслив, що одним із критерії вступу в НАТО є зміцнення державою безпеки Альянсу, і Україна вже сьогодні це робить.

"Україна демонструє це буквально щодня, стримуючи жахливу російську машину війни. Ви довели свою безпекову спроможність", – сказав він. 

Також Манфред Вебер висловився за початок переговорів з Україною про вступ в ЄС у 2023 році. Вебер зауважив, що у ЄС чекають на Україну, однак зараз важливо - реалізувати процес вступу, врахувавши помилки, які Євросоюз зробив на Західних Балканах.

А ще він визнав, що за Ангели Меркель офіційна позиція Німеччини була наївною.

"Те, що робила Німеччина, було... це було наївно! Спроби знайти простір для співпраці з Путіним, домовитися з ним і задовольнити його – цей підхід ґрунтувався на надії, що це дозволить уникнути подальшого загострення. Але реальність виявилася іншою. І зараз нам треба винести з цього урок", – заявив Вебер, чия партія була багаторічною партнеркою у блоці ХДС/ХСС, який донедавна очолювала Ангела Меркель. 

Протести в Грузії

Посольство США в Грузії у вівторок опублікувало різку заяву на тлі дострокового початку розгляду в парламенті країни суперечливих проєктів законів про "іноагентів".

"Сьогодні чорний день для грузинської демократії. Подальший розгляд парламентом інспірованих Кремлем законів несумісний із чітким прагненням народу Грузії до європейської інтеграції та демократичного розвитку", – наголошується в заяві.

Також американське посольство зазначає, що законопроєкти про "іноагентів" зашкодять відносинам Грузії з її стратегічними партнерами, а також "ставлять під сумнів відданість правлячої партії євроатлантичній інтеграції".

Нагадаємо, проєкти внесла депутатська група "Сила народу", яка входить до складу більшості.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі виступив на підтримку скандальних законопроєктів про "іноагентів", які викликали критики Заходу та протести.

"Майбутнє нашої країни не належить ні агентам, ні прислужникам іноземних держав. Майбутнє нашої країни належить патріотам", – заявив Гарібашвілі, відповідаючи на запитання журналістів у Берліні.

Врешті парламент Грузії у першому читанні схвалив один зі скандальних законів про "іноагентів".

Під парламентом Грузії почалися сутички, поліція застосувала сльозогінний газ. Згодом протест почали розганяти водометами, люди відходили на нове місце

Президентка Грузії на тлі протестів скасовує зустрічі у США й готує термінове звернення.

Серед інших новин дня 

У Раді Європи оцінили, що новий закон про медіа значною мірою відповідає директиві ЄС.

У Норвегії відкриють найдовший в Європі велосипедно-пішохідний тунель.

У Чехії невідомі викрали жеребця за 17 тисяч євро, який належав Кадирову.

У Софії після багаторічних дебатів приберуть величезний пам'ятник Радянській армії, а президент Естонії не затвердив закон про знесення радянських пам'ятників.

У Німеччині кліматичних активістів засудили до кількох місяців в’язниці за форму протесту.

Збитки від землетрусів у Туреччині можуть перевищувати $100 млрд – ООН.

Угорська делегація у Стокгольмі заявила про підтримку заявки Швеції на вступ до НАТО. Тим часом, уряд Швеції завершив підготовку законодавства, необхідного для вступу в НАТО.

ЄС уперше запровадив санкції через порушення прав жінок, у переліку – російські військові.

У Фінляндії присудили 2 млн євро компенсацій жінці за зіпсовану кар’єру внаслідок падіння на ожеледі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: