8 липня 2023

Новини
20:07
У Польщі покарали суддю, який порівняв президента з Муссоліні
Палата професійної відповідальності Верховного суду Польщі оголосила догану варшавському судді Ремігіушу П., який порівняв президента Анджея Дуду з фашистським лідером Італії Беніто Муссоліні й публічно критикував колишніх урядовців.
19:52
Канада теж не підтримала рішення США надати касетні боєприпаси
Уряд Канади підтвердив свою позицію щодо заборони використання касетних боєприпасів після рішення Сполучених Штатів передати їх Україні для допомоги в контрнаступі проти російських оборонних ліній.
19:33
відеоЗять головного ракетобудівника Росії живе в Празі – ЗМІ
Родичі Бориса Обносова – генерального директора російської корпорації "Тактичне ракетне озброєння" (КТРВ), розробки якої використовуються для обстрілів України, – продовжують жити в Чехії та володіють нерухомістю на десятки мільйонів крон.
19:04
ЄС привітав ліквідацію Сполученими Штатами хімічної зброї
Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у суботу привітав остаточну ліквідацію відомих у світі запасів хімічної зброї після того, як цей процес завершили Сполучені Штати.
18:40
відеоУ центрі Парижа розігнали нечисленну акцію проти поліцейського насилля
Поліція Парижа в суботу вдень розігнала групу з кількох сотень протестувальників, які, проігнорувавши заборону, зібрались на акцію проти насильства з боку поліції через тиждень після заворушень, викликаних убивством підлітка в передмісті.
18:09
фото, відеоГолова МЗС Литви й прем’єрка Естонії взяли участь у Вільнюському "саміті NAFO"
У Вільнюсі в суботу розпочався "саміт NAFO" (North Atlantic Fella Organization) – неформальний захід віртуальної спільноти, що з початку повномасштабного вторгнення Росії протидіє російській дезінформації й пропаганді.
17:42
Конституційний суд Австрії відхилив позов 12 дітей щодо захисту клімату
Австрійський Конституційний суд у п’ятницю відхилив позов дванадцяти неповнолітніх громадян країни, в якому ті оскаржували положення закону про захист клімату як недостатньо жорсткі.
17:16
фотоПольща перекинула понад 1000 військових на кордон із Білоруссю
У межах операції "Безпечне Підляшшя", покликаної попередити спроби дестабілізації кордону з боку Білорусі, Польща в суботу перекинула додатковий військовий контингент на схід країни.
16:50
фото, відеоПроросійські радикали зірвали ЛГБТ-фестиваль у Тбілісі: поліція майже не втручалась
У Тбілісі проросійське радикальне угруповання Alt-Info зірвало ЛГБТ-фестиваль Tbilisi Pride після того, як поліцейський кордон провали й місце проведення заходу розгромили.
16:28
РФ про надання Україні касетних снарядів: "Жодним чином" не змінить хід війни
Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова в суботу вдень вирішила прокоментувати рішення США надати Україні касетні боєприпаси.
16:03
доповненоВисокий представник Боснії може зняти скандального Додіка з посади – ЗМІ
Високий представник Боснії і Герцеговини Крістіан Шмідт, який володіє фактично найвищою владою в конфедерації, може вже в суботу зняти з посади президента Республіки Сербської Мілорада Додіка через сепаратистські ініціативи.
15:35
У Литві пояснили закриття пункту пропуску на кордоні з Білоруссю
Служба охорони державного кордону Литви призупинила перетин кордону з Білоруссю в пункті пропуску "Мядінінкай" через інцидент із білоруськими прикордонниками.
15:15
Іспанія та Британія проти надання Україні касетних снарядів
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес і британський прем’єр-міністр Ріші Сунак у суботу заявили, що не схвалюють рішення Сполучених Штатів надати Україні касетні боєприпаси для допомоги в прориві російських оборонних ліній.
14:57
Зеленський поговорив із Рютте: Зафіксували, коли почнеться навчання українців на F-16
Президент Володимир Зеленський під час візиту до Туреччини напередодні провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, який нещодавно подав у відставку.
14:39
Португалія стала 23-ою країною, що уклала декларацію про членство України в НАТО
Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта під час телефонної розмови ухвалили спільну декларацію, в якій португальська сторона підтримала рух України до Північноатлантичного Альянсу.
14:17
Зеленський обговорив з прем’єром Португалії саміт НАТО і "формулу миру"
Президент Володимир Зеленський у суботу повідомив про телефонну розмову з прем’єр-міністром Португалії Антоніу Коштою, яку він здійснив під час візиту до Туреччини напередодні.
14:03
Білорусь заявила про закриття Литвою пункту пропуску на кордоні
Державний прикордонний комітет Білорусі в суботу заявив, що Литва "в односторонньому порядку" припинила оформлення людей і транспорту, які перетинають кордон, у пункті пропуску "Мядінінкай".
13:45
Більшість у Польщі вважає, що Зеленський має перепросити за Волинську трагедію
Більшість польських громадян вважає, що з наближенням роковин Волинської трагедії президент України Володимир Зеленський повинен принести офіційні вибачення від імені українського народу за скоєні тоді злочини.
13:23
фотоГолова Міноборони Іспанії відвідала польовий шпиталь, який передадуть Україні
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес у п’ятницю відвідала авіабазу Сарагоса, де готується до відправлення Україні польовий шпиталь і навчаються українські військовослужбовці.
13:00
500 днів вторгнення РФ: Санду подякувала українцям за мир у Молдові
Президентка Молдови Мая Санду опублікувала звернення до громадян своєї держави в суботу з нагоди 500 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
12:47
Президент Фінляндії розповів про "новий вимір" дипломатичного протистояння з РФ
Фінський президент Сауле Нііністьо назвав неочікуваним рішення Росії закрити генеральне консульство Фінляндії в Санкт-Петербурзі, додавши, що Гельсінкі готують контрзаходи.
12:09
Парламент Болгарії відхилив наміри проросійської партії зірвати вступ країни в єврозону
Депутати Національних зборів Болгарії в п’ятницю відхилили ініціативу проросійської партії "Відродження" про проведення референдуму з відхилення переходу на євро.
11:50
Більшість фінів вважають, що членство в НАТО посилило їхню безпеку
Громадяни Фінляндії переважно погоджуються з тим, що вступ до Північноатлантичного Альянсу посилив їхнє відчуття безпеки.
11:31
відеоПосол США звернулась до українців на 500-ий день вторгнення Росії
Пані посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк звернулась до українців у суботу з нагоди 500 днів з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
11:18
Франція блокуватиме відкриття офісу НАТО в Японії
Саміт Північноатлантичного Альянсу, як очікується, не досягне прогресу щодо розширення своєї присутності в Азійському регіоні через позицію Франції, яка продовжує блокувати відкриття офісу НАТО в Японії.
10:55
Київ побоюється, що неформальні переговори США й РФ пов’язані з питанням членства України в НАТО
У Києві занепокоєні повідомленнями про зустрічі колишніх американських посадовців із міністром закордонних справ Сергеєм Лавровим, остерігаючись, що це може свідчити про послаблення підтримки України з боку США.
10:30
фотоПрезидентом країни ЄС уперше став відкритий гей
Багаторічний міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у суботу склав присягу президента країни, офіційно вступивши на цю посаду на наступні чотири роки.
короткоЩо робити українцям, якщо саміт НАТО не виправдає очікувань: розмова з ексглавою МЗС Литви
10:11
Більшість німців підтримують вступ України до НАТО – опитування
Понад половина громадян Німеччини висловлюється на підтримку членства України в Північноатлантичному Альянсі.
09:59
Прем’єр Нідерландів підтвердив відставку уряду – через це король повернеться з відпустки
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на позачерговій пресконференції в п’ятницю ввечері оголосив про відставку уряду через незгоду щодо міграційної політики.
09:34
Президент Туреччини чекає в себе Путіна у серпні
Турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в серпні Туреччину має відвідати президент Росії Владімір Путін для переговорів щодо, серед іншого, повномасштабної війни в Україні та "зернової угоди".
09:20
Ердоган: Україна, безсумнівно, заслуговує на членство в НАТО
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган підтримав членство України в Північноатлантичному Альянсі.
09:04
Британська розвідка описала критичне становище РФ у Бахмуті
Українські сили продовжують успішні наступальні дії в районі міста Бахмут на Донеччині, тоді як російські військові потерпають від низького бойового духу й навряд чи мають резерви, аби утримувати населений пункт.
08:47
США пропонують Україні "ізраїльські" гарантії безпеки до вступу в НАТО – Байден
Президент США Джо Байден підтвердив, що в розмові з українським візаві Володимиром Зеленським обговорював питання гарантій безпеки на кшталт тих, які отримує Ізраїль, до вступу України в НАТО.
08:33
Ми повинні розробити для України план вступу до НАТО – Байден
Президент Сполучених Штатів Джо Байден вважає, що наразі серед членів Північноатлантичного Альянсу немає одностайності щодо прийняття України в НАТО, та він підтримує розроблення плану, який би проклав шлях Києва до членства.
08:10
"Дуже важке рішення": Байден розповів, чому погодився передати касетні снаряди Україні
Президент США Джо Байден визнав, що йому непросто далось рішення схвалити передання Україні касетних боєприпасів, та він вважає це правильним рішенням в умовах нестачі артилерійських снарядів.