7 липня 2023

Статті
Щит для Європи: чому ініціатива спільної системи ППО розколола союзників
Російське вторгнення змусило європейські країни активно вкладати у системи ППО. Лідерство у цьому плані вирішила взяти на себе Німеччина.
Інтерв'ю
"Декому приємно бачити, як Кремль повільно руйнується. Але ціна – зависока для України"
Лінас Лінкявічюс: "Ідея не провокувати Росію – це абсолютна дурниця... По суті, Росія має право вето в Альянсі, і ми говоримо про це роками..."
Новини
23:07
Коаліційний уряд Нідерландів розпався через суперечки щодо міграції – ЗМІ
Уряд Нідерландів на чолі з прем’єр-міністром Марком Рютте в п’ятницю розпався після того, як партії коаліції не змогли домовитися про обмеження щодо міграції.
22:38
У Пентагоні пояснили, чому надають Україні касетні снаряди попри загрозу цивільним
Заступник очільника Пентагону з політичних питань Колін Каль пояснив, чому Сполучені Штати все ж вирішили передати Україні касетні боєприпаси попри те, що їх критикують через значну супутню шкоду для цивільного населення.
22:17
Пентагон розкрив подробиці нового пакета військової допомоги України на $800 млн
Міністерство оборони США в п’ятницю оприлюднило подробиці нового пакета військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, до якого увійшли зокрема вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM), або касетні снаряди.
21:50
Пентагон підтвердив надання Україні касетних боєприпасів
Сполучені Штати в п'ятницю оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, в якому присутні також так звані удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM), або касетні боєприпаси.
21:20
доповненоБілий дім розповів про дискусії між США й Україною щодо касетних снарядів
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у п'ятницю заявив, що рішення про передання Києву касетних снарядів може оголосити Пентагон, але підтвердження не надав.
21:11
Голова Міноборони Польщі пережив вотум недовіри через падіння ракети
Польський Сейм у п’ятницю провалив вотум недовіри міністру національної оборони Маріушу Блащаку, якого опозиція критикувала через інцидент із падінням ракети неподалік Бидгоща.
ДайджестУдарні гелікоптери з Чехії, ЄС розблокував закупівлю боєприпасів, гарантії безпеки: новини дня
20:45
У Норвегії арештували чоловіка, що погрожував розправою прем’єру Бельгії
Норвезькі правоохоронці арештували колишнього військового, який виклав відео з погрозами вбити прем’єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо.
20:40
Члени НАТО погодилися витрачати на оборону від 2% ВВП – ЗМІ
Країни-члени НАТО досягли консенсусу щодо того, щоби встановити обов’язковий поріг витрат на оборону на рівні 2% від ВВП.
20:13
Зеленський приїхав у Туреччину: говоритиме з Ердоганом
Президент Володимир Зеленський підтвердив, що в п'ятницю прибув до Туреччини для переговорів із турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом.
20:12
НАТО готує виняток для оборонних витрат "крихітного, але багатого" Люксембургу – ЗМІ
НАТО готує виняток для Люксембургу в питанні витрат щонайменш 2% ВВП на оборону через особливості цієї країни.
20:08
Посол США при НАТО не бачить змін у ставленні Альянсу до Грузії
Грузія залишається близьким партнером Північноатлантичного Альянсу і підстав говорити про зміну цього курсу наразі немає.
19:53
Білий дім: Гарантії безпеки для України досі не узгоджені
Сполучені Штати разом із іншими союзниками й партнерами продовжують вести дискусії про гарантії безпеки для України до її вступу в НАТО, але зміст цих обговорень не розголошуватиметься.
19:36
Швейцарія домовилася про газ з Італії на випадок проблем з постачанням
Швейцарія та Італія уклали нові домовленості про співпрацю в енергетичній і транспортній сферах, у тому числі щодо постачання газу, якщо виникнуть проблемні ситуації. 
19:34
У США наполягають, що Україна повинна виконати реформи для відповідності стандартам НАТО
Сполучені Штати не змінили свою позицію щодо необхідності втілення Україною реформ, необхідних для відповідності стандартам Північноатлантичного Альянсу перед вступом.
19:23
Саміт НАТО відійде від формулювань "Бухареста" в питанні членства України – посол США
Лідери країн Північноатлантичного Альянсу у заяві за підсумками саміту у Вільнюсі наступного тижня прагнутимуть відійти від формулювань Бухарестського саміту 2008 року, чого Україна тривалий час вимагає.
19:11
Париж різко відповів на заяви єврокомісара щодо заворушень у Франції
Париж різко відповів на заяви одного з єврокомісарів щодо ситуації у Франції та роботи правоохоронців, заявивши, що це внутрішні справи країни.
18:43
Україна і Чехія збираються спільно виробляти стрілецьку зброю та боєприпаси
Україна та Чехія підписали меморандум, який передбачає можливість спільно виробляти озброєння і боєприпасів, а також інших проєктів оборонної промисловості.
18:40
ЗМІ: Німецька розвідка прослуховувала Пригожина й Лукашенка під час заколоту в РФ
Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) могла отримати доступ до розмов ватажка групи Вагнера Євгенія Пригожина й самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка під час заколоту в РФ наприкінці червня.
18:31
Британія дарує Україні 17 пожежних машин
Сполучене Королівство анонсувало передачу Україні 17 пожежно-рятувальних машин.
18:15
відеоУ Болгарії проросійський політик увібрався як священник і "прокляв" кортеж Зеленського
Член проросійської болгарської партії "Мір" Атанас Стефанов у четвер влаштував акцію проти приїзду президента Володимира Зеленського в Болгарію, перевдягнувшись у священника й "проклявши" його кортеж.
18:10
Прем'єр Іспанії хоче дозволити жителям обирати місце для сонячних і вітрових електростанцій
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пообіцяв закон, який дозволить жителям країни обирати місце розташування сонячних і вітрових електростанцій.
18:09
Глава МЗС Британії застеріг Росію від провокацій на ЗАЕС
Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі наголосив, що РФ не повинна створювати загроз для Запорізької атомної електростанції. 
17:59
Шотландія пропонує декриміналізувати особисте вживання всіх наркотиків
Уряд Шотландії у п’ятницю опублікував проєкт реформи, що передбачає декриміналізацію зберігання всіх наркотичних речовин для особистого вживання, сподіваючись так подолати надлишкову смертність від наркотиків.
17:50
У Данії отримав вирок колишній водій урядових авто: використовував їх для побачень
Колишній водій офісу прем’єра у Данії отримав чотири місяці ув’язнення за зловживання службовим становищем і недбалість.
17:40
Латвія отримала дозвіл на прямі авіарейси до США
Федеральне управління цивільної авіації США дозволило латвійським авіалініям здійснювати прямі комерційні рейси до Сполучених Штатів.
17:39
Мостоукладач і засоби проти дронів: новий пакет допомоги від Німеччини
Уряд Німеччини у п’ятницю оновив перелік військової допомоги Україні за останній тиждень, згадавши про передання мостоукладальної машини Biber і броньованої інженерної машини Dachs.
17:22
Зеленський про проросійські настрої в Словаччині: Це протерористична позиція
Президент Володимир Зеленський назвав неприйнятними проросійські погляди, які, як стверджується, поширені у Словаччині, висловивши здивування, що там може бути підтримка терористичних дій РФ.
17:21
Орбан: Угорщина не буде виконувати рішення ЄС щодо мігрантів
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт не збирається виконувати умови нової міграційної угоди ЄС з обов’язковми квотами на прийняття мігрантів.
17:15
Німеччина прискорить будівництво СПГ-терміналів після відмови від газу з РФ
Німецький парламент схвалив прискорення будівництва двох СПГ-терміналів біля узбережжя Балтійського моря після позбавлення залежності від російського газу.
16:54
Відсутність рішення щодо вступу Швеції та України в НАТО є загрозою його єдності – Зеленський
Президент Володимир Зеленський застеріг від розколу в Північноатлантичному Альянсі через відсутність рішення щодо членства Швеції та членства України.
16:37
Україна чекає від Словаччини ще 16 САУ "Зузана"
Словаччина невдовзі поставить Україні ще 16 самохідних артилерійських установок "Зузана", також країни планують спільно розробляти новий тип гаубиць.
16:32
Прем'єр Латвії виконуватиме обов'язки міністра закордонних справ
Прем'єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш виконуватиме обов'язки міністра закордонних справ з 8 липня, коли нинішній глава МЗС Едгар Рінкевичс вступає на посаду президента країни.
15:54
фотоЗеленський почав візит до Братислави
Президент України Володимир Зеленський прибув до Братислави та почав офіційні зустрічі.
15:19
Ще треба усунути "прогалини" з Туреччиною для вступу Швеції в НАТО – Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував перепони від Туреччини, які залишаються для вступу Швеції до Альянсу.
15:18
доповнено11 країн НАТО досягли необхідного рівня витрат на оборону, Польща вийшла у лідери
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що порогу 2% ВВП на оборону і більше зараз досягли вже 11 країн-членів.
15:03
Саміт НАТО затвердить три регіональні плани оборони для протидії РФ і тероризму
Саміт НАТО у Вільнюсі ухвалить три нові регіональні оборонні плани для протидії двом головним загрозам Альянсу: Росії і тероризму.
15:00
Столтенберг пояснив, чим буде займатися новостворена Рада Україна-НАТО
Генеральний секретар НАТО розповів деталі нового формату співпраці НАТО з Україною – Ради Україна-НАТО, перше засідання якої має відбутися на саміті у Вільнюсі.
14:55
Грузія звинуватила Росію у викраденні шести своїх громадян
Грузія звинуватила РФ у викраденні шести її громадян на окупованих Росією територіях.
14:50
Генсек НАТО про поставки касетних боєприпасів: Україна захищає себе
Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував потенційне постачання Україні касетних боєприпасів, зауваживши, що Україна обороняє себе у агресивній війні.
14:37
Столтенберг не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України 
Генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що лідери країн Альянсу на саміті у Вільнюсі дійдуть згоди щодо формулювання про майбутнє членство України у НАТО, але наразі не готовий розкривати деталі.
Аналітика короткоЧому не всі країни Європи підтримали ініціативу спільної системи ППО
14:24
Столтенберг оголосив про участь Зеленського у саміті НАТО 
Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі в рамках започаткування нового формату взаємодії України з Альнсом.
14:13
Столтенберг озвучив рішення, які саміт НАТО ухвалить щодо України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три елементи.
14:02
В Німеччині хочуть заборонити куріння в автомобілях з дітьми
Міністерство охорони здоров'я Німеччини планує заборонити курити в автомобілях, коли пасажирами є діти або вагітні жінки.
13:56
Зеленський з Чехії вирушив до Словаччини
Президент України Володимир Зеленський після візиту до Болгарії та Чехії вирушив до Словаччини.
13:46
Нейтральні Швейцарія і Австрія приєднались до європейської ініціативи ППО "Небесний щит"
Міністри оборони Швейцарії, Німеччини та Австрії в п'ятницю підписали меморандум про взаєморозуміння щодо участі в європейській ініціативі "Небесний щит".
13:26
Санкції з часом ще сильніше вдарять по Росії – ЄС
Санкції Єврооюзу проти Росії посилюватимуться з часом і матимуть дедалі більший довгостроковий вплив на економіку РФ.
13:12
Розвідка Естонії: ЗСУ ще не задіяли всі зібрані для наступу сили, активно б'ють по тилах РФ
Збройні сили України (ЗСУ) зберігають ініціативу і досягли локальних успіхів на кількох напрямках, повідомили у розвідувальному центрі Сил оборони Естонії.
13:09
Німеччина проти постачання Україні касетних боєприпасів – глава МЗС
Німеччина виступає проти відправки касетних боєприпасів в Україну, заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.
12:47
Майже половина американців хоче молодшого президента, ніж Байден та Трамп
Майже половина американців заявили під час опитування, що надали б перевагу президенту віком до 60 років.
12:41
Греція збереже високі витрати на оборону, прагне отримати F-35
Консервативний уряд Греції під час свого другого терміну обіцяє продовжувати багатомільярдну програму оборонної модернізації, постановивши за мету придбати винищувачі F-35 протягом п'яти років.
12:30
Ердоган після візиту Зеленського може поговорити із Путіним – ЗМІ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після зустрічі із своїм українським колегою Володимиром Зеленським може поговорити із главою Кремля Владіміром Путніми.
12:08
Вартість нового пакета зброї зі США з касетними боєприпасами сягне до $800 мільйонів – ЗМІ
Вартість нового пакета військової допомоги від США, про який адміністрація Джо Байдена оголосить у п’ятницю, складе суму до $800 мільйонів.
11:57
Президенти Польщі, Литви та Латвії у листі попередили НАТО про загрозу з Білорусі
Президент Литви Гітанас Науседа разом із польським та латвійським колегами Анджеєм Дудою та Егілсом Левітсом написали листа генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, де попереджають про загрозу з боку Білорусі.
11:54
В Італії сталася пожежа в будинку для літніх людей: шестеро загиблих, 81 постраждалий
Внаслідок пожежі в будинку для літніх Casa dei Coniugi в італійському Мілані загинули шестеро осіб, ще 81 постраждала.
11:32
Зеленський та прем’єр Чехії обговорили спільне виробництво зброї
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Праги обговорив із прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою постачання озброєнь та їх спільне виробництво.
11:28
Президент Литви не виключив накладення вето на текст декларації саміту НАТО
Президент Гітанас Науседа не виключає можливості накладення вето на текст декларації Вільнюського саміту НАТО.
11:21
ЗМІ: Байден може поговорити з Ердоганом про блокування вступу Швеції в НАТО
Президент США Джо Байден і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган можуть зустрітися під час саміту НАТО в Литві наступного тижня в той час, як Анкара блокує членство Швеції в Альянсі.
11:21
Прем'єр Чехії: Ніхто не знає, коли закінчиться війна, та Україні слід відкрити двері у НАТО
Глава чеського уряду Петр Фіала заявив, що український народ заслуговує на "відкриття дверей у НАТО", оскільки обороняє не тільки свою незалежність, але і безпеку Європи.
10:56
Чехія надасть Україні вертольоти та допоможе з підготовкою пілотів F-16
Чехія передасть Україні додаткові ударні вертольоти та допоможе в підготовці пілотів винищувачів F-16.
10:53
Британія передасть Україні спеціальні пожежні машини
Велика Британія надасть Україні 17 спеціальних пожежних машин, а українські рятувальники вже провели тижневі навчання на базі Віттерінг для ознайомлення із технікою.
10:50
Невідомий чоловік прикував себе до воріт Букінгемського палацу та завдав собі поранень
Поліція арештувала чоловіка, який прикував себе до воріт Букінгемського палацу в Лондоні та завдав собі поранень.
10:34
ФотоПрем’єр Польщі приїхав в Україну вшанувати жертв Волинської трагедії
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вшанував пам’ять жертв Волинської трагедії на території вже неіснуючого села Острувки в українській Волинській області.
10:17
Швеція може заборонити спалення Корану
Уряд Швеції розглядає можливість заборонити спалення Корану або інших священних книг на тлі минулих акцій, які викликали широкий міжнародний резонанс.
10:16
Литва почала перевірки на кордоні перед самітом НАТО
Литва перед самітом НАТО у Вільнюсі запровадила заходи прикордонного контролю, які діятимуть протягом шести днів.
10:08
Україні буде важко отримати запрошення в НАТО у Вільнюсі - глава Міноборони Естонії
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що Україні буде важко отримати запрошення стати членом НАТО на саміті альянсу у Вільнюсі.
09:55
Розвідка Британії пояснила, для чого Росії окремий підрозділ Чорноморського флоту на Азові
У Міноборони Британії проаналізували, для чого російська армія сформувала Азовський військово-морський округ зі штабом в Маріуполі.
09:54
У Литві попередили про небезпеку поїздок до Білорусі: розвідка агресивно вербує усіх підряд
Департамент держбезпеки Литви попередив про небезпеку поїздок до Білорусі через активізацію розвідки країни, яка намагається вербувати литовських громадян.
09:42
Палата представників Нідерландів визнала Голодомор геноцидом
Палата представників Нідерландів визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
09:36
На саміті НАТО обговорюватимуть питання довгострокової безпеки України - Білий дім
На саміті НАТО у Вільнюсі обговорюватимуть питання довгострокових зобов’язань для України у сфері безпеки.
09:28
Фіни не мають єдиної позиції щодо баз НАТО, виступають проти ядерної зброї
Фіни розділилися в думках щодо розміщення постійних баз НАТО на своїй території та виступають проти присутності ядерної зброї у країні.
09:14
У Білому домі стежать за групою Вагнера, але не знають, де Пригожин
У Білому домі заявили, що США стежать за переміщенням найманців російської групи Вагнера.
08:28
Рада ЄС і Європарламент погодили проєкт розширення виробництва боєприпасів
Рада Європейського союзу погодила з Європарламентом проєкт регламенту "Акту на підтримку виробництва боєприпасів" (ASAP), який дозволить збільшити виробництво боєприпасів та ракет. 
08:12
В Австрії схвалили конфіскацію авто за значне перевищення швидкості
Парламент Австрії схвалив законопроєкт, який дозволить владі конфісковувати автомобілі, водії яких значно перевищили швидкість.
08:00
Білий дім: США активно розглядають питання про касетні боєприпаси для України
Адміністрація президента США активно розглядає питання надання Україні касетних боєприпасів.
Відео"Мені прямо сказали: ваша країна не буде в НАТО. Ніколи!" Інтерв'ю Лінаса Лінкявічюса
07:32
У Білому домі заявили, що Україна має відповідати певним вимогам для вступу в НАТО
Координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що для вступу в НАТО Україна має відповідати певним вимогам.
07:23
Президент Чехії пояснив свої слова про одну спробу для контрнаступу України
Президент Чехії Петр Павел пояснив свою заяву про те, що Збройні сили України матимуть лише одну спробу для контрнаступу.
07:05
Держдеп і Білий дім відреагували на дані про "мирні" переговори експосадовців США із Лавровим
Адміністрація президента США Джо Байдена  не санкціонувала і не надавала підтримки таємним зустрічам колишніх високопосадовців США з главою МЗС РФ Сергеєм Лавровим та іншими росіянами щодо можливих переговорів про припинення війни в Україні.