9 червня 2023

Статті
НАТО в активному пошуку: хто очолить провідну безпекову організацію світу
Хто ж стане новим генсеком НАТО? Країни Альянсу активно перебирають кандидатів, шукаючи найкращого. Чи, може, найкращу...
Агенти впливу РФ і Китаю у Франції: що показало парламентське розслідування
У Франції опубліковано доповідь парламентської комісії з розслідування іноземного втручання, зокрема російського.
Колонки
Запрошення до клубу успішних: навіщо Україні членство в ОЕСР
За два роки Україна буде готова розпочати переговори про вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
Новини
23:01
фото"Вучича геть!" У Белграді масові протести після обіцянки дострокових виборів
Десятки тисяч сербів у п'ятницю взяли участь в антиурядовому протесті в Белграді – шостому з початку травня, звинувачуючи культуру насильства в загибелі 18 людей у двох масових розстрілах і закликаючи міністра внутрішніх справ Сербії піти у відставку.
22:44
Бельгія передає Україні 3,5 млн євро гуманітарної допомоги через підрив Каховської ГЕС
Міністерство закордонних справ Бельгії у п’ятницю оголосило про надання Україні термінової гуманітарної допомоги для подолання наслідків підриву Росією Каховської гідроелектростанції.
22:11
Експрем'єр Британії Джонсон іде з парламенту на тлі cкандалу з COVID-вечірками
Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у п'ятницю оголосив про відставку з посади депутата Палати громад на тлі скандалу, пов'язаного з вечірками на Даунінг-стрит під час ковідних обмежень.
22:02
Кулеба про членство України в НАТО: Ми маємо підняти цю цілину
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сподівається, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі зможе змінити сприйняття членства України в НАТО, відійшовши від рішення Бухарестського саміту.
21:41
фотоЗ'явились деталі кримінального обвинувачення Трампа у справі про секретні документи
Міністерство юстиції США у п’ятницю опублікувало обвинувальний акт щодо колишнього президента Дональда Трампа у справі про неналежне поводження із секретними документами.
21:11
Кулеба про реакцію ООН на підрив Каховської ГЕС: Набрали в рота води
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба різко розкритикував реакцію Організації Об’єднаних Націй на підрив Росією греблі Каховської гідроелектростанції.
20:53
Росія після рішення щодо "скіфського золота" обіцяє "відновити історичну справедливість"
Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова у п’ятницю заявила, що Москва не здивована рішенням Верховного суду Нідерландів про повернення "скіфського золота" Україні.
20:46
Лікарі розповіли, з чим пов’язана госпіталізація Берлусконі
У міланській лікарні Сан-Раффаеле заявили, що госпіталізація колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі не пов'язана з критичною ситуацією.
20:34
У Конгресі США внесли резолюцію з вимогою надати Україні ATACMS
Члени комітету із закордонних справ Палати представників США, що представляють Демократичну й Республіканську партії, в п’ятницю оголосили про внесення резолюції з закликом до адміністрації президента Джо Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS.
20:17
Британські винищувачі двічі перехоплювали літаки РФ біля повітряного простору НАТО
Винищувачі Королівських ВПС Великої Британії Typhoon двічі протягом 24 годин вилітали на перехоплення російських літаків, які наближалися до повітряного простору НАТО.
20:16
AP: Блінкен поїде в Китай наступного тижня, візит відклали через шпигунські аеростати КНР
Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Китаю має відбутись 18 червня – американська сторона перенесла його в лютому після виявлення китайського шпигунського аеростата над своєю територією.
19:57
Британія вперше звинуватила Іран у постачанні боєприпасів до Росії
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в п’ятницю звинуватив Іран у постачанні Росії боєприпасів для ведення війни проти України.
19:40
Двоє адвокатів пішли від Трампа після оголошення звинувачень у справі про секретні документи
Юристи Джон Роулі та Джим Трасті, які представляли інтереси колишнього президента США Дональда Трампа, оголосили, що не предствлятимуть його інтересів після висунення кримінального обвинувачення у справі про секретні документи.
19:35
Керівна партія Литви підтримала подальшу роботу уряду попри скандал
Президія партії "Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви" (TS-LKD), яка зібралася в п'ятницю, вирішила не приймати відставку прем'єр-міністра країни Інгріди Шимоніте підтримала подальшу роботу уряду у незмінному складі.
19:16
Канада продовжила режим безмитного ввезення товарів з України
Віцепрем'єр-міністерка Канади Христя Фріланд у п’ятницю оголосила про продовження ще на рік, тобто до 9 червня 2024 року, режиму безмитного імпорту товарів із України, покликаних підтримати її економіку в умовах повномасштабного вторгнення РФ.
19:13
Шольц закликав Грузію найближчими тижнями докласти зусиль для зближення з ЄС
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібавшвілі у Берліні зустрівся із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.
18:55
32 країни долучились до позову України проти Росії в суді ООН за конвенцією про геноцид
Більшість суддів Міжнародного суду ООН ухвалили рішення про долучення 32 держав до позову України проти Росії через порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.
18:48
Розвідка Естонії про наступ України: Інтенсивність боїв особливо зросла в Запорізькій області
Сили оборони України у своїх наступальних діях ще шукають правильну точку застосування сили, але поки зарано говорити про те, чи вдасться їм повторити успіх торішнього наступу у Харківській області.
18:37
У Швеції оголосили підозру чоловікові, який збирав гроші для курдcьких бойовиків
Прокуратура Швеції у п’ятницю оголосила підозру громадянину Туреччини у зв’язку зі збором грошей для Робітничої партії Курдистану (РПК), визнаної в країні терористичною.
18:32
Прем'єр Вірменії заявив Путіну про бажання обговорити роботу миротворців РФ у Карабаху
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що хотів би обговорити роботу російських миротворців у Нагірному Карабаху.
18:20
Влада Литви знайшла російського пілота-втікача
Влада Литви підтвердила, що пілот Військово-космічних сил Росії Дмитро Мішов, який втік від війни проти України, перебуває на литовській території.
18:16
Посол США: Україна навряд чи отримає запрошення до НАТО на саміті у Вільнюсі
Посол Сполучених Штатів при НАТО Джуліанна Сміт висловила думку, що члени Альянсу вважають малоймовірним схвалити запрошення України на саміті у Вільнюсі наступного місяця.
17:48
ФотоЕсмінець ВМС Великої Британії супроводив військові кораблі РФ біля вод країни
Королівський військово-морський флот стежив за групою російських кораблів, які проходили поблизу територіальних вод Великої Британії.
17:47
США дають Україні військової допомоги на $2,1 млрд
Міністерство оборони Сполучених Штатів у п'ятницю оголосило про виділення Україні нового пакета військової допомоги загальною вартістю 2,1 мільярда доларів.
17:34
фотоУ Росії будується завод із виробництва іранських дронів: США показали доказ
Супутниковий знімок, опублікований Білим домом у п’ятницю, є доказом будівництва в російській Республіці Татарстан заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе, якими Росія знищує цивільну інфраструктуру в Україні.
17:28
У США заявили, що супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням – NYT
Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС незадовго до її руйнування.
17:22
Прем'єр Польщі: Одна частина мого серця каже – викинути посла РФ якнайшвидше
Польський прем’єр Матеуш Моравецький пояснив, чому Варшава досі не вислала російського посла Сергєя Андрєєва попри низький рівень дипломатичних відносин.
17:16
Папа Римський одужує після перенесеної операції
Папа Римський Франциск одужує після перенесеної операції на черевній порожнині, почав користуватися кріслом і читати газети.
17:05
НАТО закликав Росію повернутись до договору про скорочення озброєнь у Європі
Члени Північноатлантичного альянсу в п’ятницю засудили рішення Росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), який встановлює юридично обов'язкові обмеження на ключові категорії звичайних військових озброєнь держав-учасниць.
16:53
Норвегія продасть Румунії 32 винищувачі F-16 після схвалення США
Норвегія продасть Румунії 32 винищувачі F-16 після того, як угода була схвалена США.
16:51
86-річного Берлусконі знов ушпиталили – ЗМІ
Колишній прем’єр-міністр Італії та багаторічний лідер партії "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі знову перебуває в лікарні.
16:40
Ісландія призупиняє діяльність посольства в Росії
Міністерка закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір ухвалила рішення призупинити діяльність посольства країни у Москві з 1 серпня з огляду на "нинішню ситуацію".
16:36
Бельгія передасть Україні боєприпаси 105-мм калібру на суму 32,4 млн євро
Бельгія оголосила про наміри передати Україні 105-мм артилерійські снаряди на суму 32,4 млн євро.
16:24
"Венеційка" рекомендувала Україні відкласти "антиолігархічний" закон до кінця війни – міністр юстиції
Венеційська комісія в п’ятницю рекомендувала Україні відкласти імплементацію так званого антиолігархічного закону, який Європейська комісія визначила як один із критеріїв подальшого руху Києва в Європейський Союз.
16:07
Зеленський і Рютте обговорили наслідки підриву Каховської ГЕС: Нідерланди нададуть допомогу
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте провів розмову із президентом України Володимиром Зеленським, в ході якої, зокрема обговорили наслідки підриву російськими військами Каховської ГЕС.
15:39
Україна закликала Угорщину утриматися від неузгоджених дій у питанні військовополонених
У Міністерстві закордонних справ України відреагували на дані угорської влади про передачу з Росії до Угорщини 11 військовополонених – закарпатських угорців.
15:32
Естонія заборонила в’їзд патріарху Кирилу
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна повторно схвалив санкції в рамках "списку Магнітського", заборонивши в'їзд до країни 58 людям, включаючи лідера Російської православної церкви патріарха Кирила.
15:25
Естонія закупить боєприпасів ще на мільярд євро
Естонія планує закупити боєприпаси для Сил оборони країни на мільярд євро.
15:14
Рішення МC ООН за першим позовом України проти РФ можливе орієнтовно за пів року – джерела
На винесення рішення за першим з двох позовів України проти Росії у Міжнародному суді ООН може знадобитися орієнтовно пів року після того, як завершаться слухання. 
15:05
Дії Росії вимагають значного посилення на східному фланзі НАТО - глава МЗС Литви
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що ситуація з безпекою на східному фланзі НАТО не покращилася.
15:01
Путін: Тактичну ядерну зброю доставлять у Білорусь після 7-8 липня
Президент Росії Владімір Путін заявив, що тактичну ядерну зброю до Білорусі доставлять після 7-8 липня.
14:45
Російський пілот втік до Литви: влада намагається його розшукати
Російський пілот лейтенант ВКС РФ Дмитро Мішов нелегально перетнув кордон Литви, щоб не брати участь у війні в Україні.
14:41
Україна обговорить з музеєм у Нідерландах, як повернути "скіфське золото"
У МЗС України повідомили про заплановані переговори з музеєм Алларда Пірсона про механізми повернення "скіфського золота" після переможного для Києва рішення нідерландського суду.
14:29
Країни ЄС визначили позицію для криміналізації порушення санкцій ЄС проти РФ
Рада Євросоюзу 9 червня визначилася зі своїм загальним підходом щодо закону ЄС, який запровадить кримінальні покарання за порушення санкцій Євросоюзу про Росії.
14:26
Бої в Україні активізувалися, ЗСУ атакують одразу на кількох напрямках - розвідка Естонії
За даними розвідувального центру сил оборони Естонії, активність бойових дій в Україні значно зросла, а українські Збройні сили атакують одразу на кількох напрямках.
14:09
Бельгія не припинить допомагати України попри розслідування щодо використання її зброї в РФ
Бельгія не збирається призупиняти військову допомогу Україні, незважаючи на розслідування щодо можливого використання зброї бельгійського виробництва на території РФ.
14:08
Багаторічна речниця НАТО йде у відставку 
Оана Лунгеску, найдовготриваліша речниця НАТО в історії блоку, йде у відставку цього літа. 
13:52
Єврокомісія: Росія відповідальна за руйнування Каховської ГЕС
У Єврокомісії, говорячи про винувату сторону у руйнуванні Каховської ГЕС, заявили, що Росія несе первинну відповідальність за цей інцидент, оскільки вона почала війну проти України.
13:48
Суд у Нідерландах виніс рішення по "скіфському золоту" на 3 місяці раніше від очікуваного
Верховний суд Нідерландів надав справі "скіфського золота" першочергового значення і виніс рішення за нею на 3 місяці раніше, ніж планували.
13:35
Прем’єр Польщі обіцяє не допустити примусу країни до розподілу мігрантів
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не допустить "міграційного примусу" після того, як Рада ЄС досягла домовленості про розподіл мігрантів.
13:01
Польські фермери на знак протесту заблокували рух біля кордону з Україною
У п'ятницю польські фермери розпочали чергову акцію протесту на дорозі до прикордонного переходу з Україною в Дорогуську.
12:59
В Угорщині заявили про передачу Будапешту українських військовополонених з РФ
Віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив інформацію про передачу з Росії до Угорщини 11 військовополонених, закарпатських угорців, про що раніше заявила Російська православна церква.
12:14
Уряд Латвії виділив Україні 200 тисяч євро для ліквідації наслідків підриву Каховської греблі
Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш повідомив про рішення уряду виділити Україні 200 тисяч євро для допомоги після підриву Росією Каховської ГЕС.
11:58
Верховний суд Нідерландів постановив повернути "скіфське золото" Україні
Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото", яке роками було предметом судової тяганини в Нідерландах, має бути повернуте Україні.
11:29
У Раді Європи закликали Угорщину вжити заходів проти корупції в уряді і правоохоронних органах
Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) у четвер закликала вжити заходів для запобігання корупції в уряді та правоохоронних органах Угорщини.
11:22
Швеція дозволить розміщення військ НАТО до свого офіційного вступу в Альянс
Швеція дозволить НАТО базувати війська на своїй території ще до того, як офіційно вступить до оборонного альянсу.
11:10
У Данії обговорюють кандидатуру нового прем'єра на тлі чуток про нового генсека НАТО
У четвер кілька лідерів соціал-демократів Данії почали обговорювати, кого вони хотіли б бачити майбутнім потенційним лідером країни, в той час як прем'єрка Метте Фредеріксен продовжує заперечувати, що її кандидатуру розглядають на посаду генерального секретаря НАТО.
10:57
У Словаччині офіційно призначили дату дострокових виборів
Спікер парламенту Словаччини Борис Коллар офіційно оголосив дату дострокових вересневих виборів.
10:38
Трампу висунули кримінальні звинувачення через поводження з секретними документами
Федеральне велике журі присяжних у четвер висунуло кримінальні звинувачення проти колишнього президента Дональда Трампа, звинувативши його в неправильному поводженні з секретними документами, які він зберігав після залишення посади.
10:25
Орбан звинуватив Брюссель у зловживанні владою через рішення щодо мігрантів
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан обурений ухваленим Радою ЄС рішенням щодо розподілу мігрантів.
09:56
Президент Німеччини підписав закон про скорочення Бундестагу на понад 100 депутатів
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у четвер підписав суперечливу виборчу реформу, яка скорочує склад Бундестагу.
09:51
фотоПосол розповів про становище українців, постраждалих від пожежі у гуртожитку в Тюрингії
Посол України в Німеччині Олексій Макеєв відвідав українців, які постраждали від пожежі у гуртожитку в німецькому місті Апольда у Тюрингії.
09:29
Росія надалі перешкоджатиме роботі "зернового коридору" – Міноборони Британії
У Міноборони Британії прогнозують, що Росія напередодні чергового завершення терміну дії "зернової угоди" продовжить перешкоджати роботі зернової ініціативи.
09:24
Кулеба обговорив з Блінкеном підрив Каховської ГЕС, саміт НАТО і військову допомогу
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і державний секретар США Ентоні Блінкен обговорили наслідки підриву Каховської ГЕС, військову допомогу та очікування від майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі.
09:06
Авіакомпанія SAS виключила продукцію гіганта Mondelez, оголошеного Україною "спонсором війни"
Авіакомпанія "Скандинавські авіалінії" (SAS) призупинила продаж усіх продуктів харчового гіганта Mondelez у четвер через те, що компанія перебуває в українському списку "спонсорів війни".
08:50
У Німеччині допустили надання аеродромів для навчання українських пілотів на F-16
Німеччина могла б надати свої аеродроми для навчання українських пілотів на винищувачах F-16.
08:28
Боррель закликав РФ припинити обстріли затопленої Херсонської області
Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав РФ припинити обстріли, які загрожують порятунку людей в районах, затоплених після підриву Каховської ГЕС.
08:11
Шольц, Макрон, Дуда у Парижі обговорять гарантії безпеки для України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда наступного понеділка прибудуть до Парижа для переговорів з президентом Франції Еммануелем Макроном.
07:45
Попри спротив Польщі і Угорщини країни ЄС домовились про розподіл мігрантів
Країни ЄС досягли домовленості у справі розселення мігрантів: попри те, що Польща і Угорщина були проти, вистачило кваліфікованої більшості.
07:29
Прем’єрка Естонії про введення військ в Україну: жодна країна не говорила про такі наміри
Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що країни НАТО не обговорюють відправку своїх військових в Україну.
07:18
Пентагон готує пакет допомоги Україні на $2 млрд, у фокусі – засоби ППО
Пентагон вже в п'ятницю має намір оголосити про надання Україні довгострокового пакета озброєнь, що включає засоби протиповітряної оборони, вартістю понад 2 мільярди доларів.