Керівна партія Литви підтримала подальшу роботу уряду попри скандал

П'ятниця, 9 червня 2023, 19:35

Президія партії "Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви" (TS-LKD), яка зібралася в п'ятницю, вирішила не приймати відставку прем'єр-міністра країни Інгріди Шимоніте підтримала подальшу роботу уряду у незмінному складі.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на LRT.

Президія вирішила, що прем'єр-міністр, а отже, і весь уряд, повинен продовжувати працювати. Склад керівної більшості, до якої входять консерватори, Ліберальний рух і Партія свободи, повинен залишитися незмінним.

Президія не погодилася з тим, щоб прем'єр-міністр і уряд пішли у відставку і взяли на себе відповідальність за хибну систему виділення коштів депутатам місцевих рад.

У травні прем'єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте сказала, що якщо парламент не схвалить рішення президії християнських демократів про проведення дострокових виборів, вона подасть заяву про відставку після саміту НАТО, однак у вівторок вона сказала, що цією заявою дозволила собі занадто багато.

Політичний скандал у Литві пов'язаний із грошима, які окремі нинішні члени кабінету міністрів, які були до цього депутатами місцевих рад, отримували в самоврядуваннях на забезпечення своєї роботи.

На початку травня литовський громадський діяч Андрюс Тапінас, відомий в Україні зборами коштів на військову допомогу, заявив, що міністерка освіти Юргіта Шюгждінене на посаді членкині муніципальної ради міста Каунас нібито привласнила собі 13 816 євро.

Тапінас, посилаючись на власну інформацію, заявив, що до привласнення коштів причетні й інші члени Каунаської муніципальної ради.

Зрештою в середу міністерка освіти Литви подала заяву про відставку. Але Ландсбергіс ініціював скликання засідання партії, на якому мали вирішитись подальші кроки політсили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: