11 січня 2024

Статті
Арешти у президентському палаці: як політична криза веде Польщу до дострокових виборів
Політична криза у Польщі вийшла на новий рівень – поліція провела затримання у президентському палаці двох топполітиків від партії "Право і справедливість". Тепер опозиція говорить про них, як про політв'язнів.
Виклики конфіскації: що допоможе Україні добитися передачі російських активів
Перспектива конфіскації російських активів точно стала реалістичнішою, однак не простішою. Що має врахувати українська влада?
Новини
22:50
Міноборони Молдови розкрило правду про "інструкторів НАТО", які ввижаються РФ
У Молдові проходили підготовку лише українські сапери в межах навчань улітку 2023 року, що спростовує брехню російської пропаганди про наміри розмістити "інструкторів НАТО" на молдовській території.
22:33
Пентагон: Достовірних доказів розкрадання американської зброї в Україні немає
У Міністерстві оборони США прокоментували звіт генерального інспектора стосовно проблем із обліком військової допомоги Україні, зазначивши, що наразі немає достовірних доказів потрапляння американської зброї не в ті руки.
22:14
США продадуть Косову Javelin
Державний департамент США схвалив можливий продаж частково визнаному Косову ракет Javelin і пов'язаного з ними обладнання орієнтовною вартістю 75 мільйонів доларів.
21:59
США наклали санкції на росіянина, який допомагав возити в Україну "вагнерівців"
Міністерство фінансів США 11 січня додало до санкційного списку генерального директора російської державної авіакомпанії "224 льотний загін" Владіміра Міхєйчіка, проти якого в Україні триває розслідування через пособництво війні РФ.
21:40
Найвищий суд Польщі відхилив плани уряду звільнити голову центробанку
Конституційний трибунал Польщі, у якому переважають судді, призначені колишньою владою "Права і справедливості", заблокував плани уряду прем'єр-міністра Дональда Туска притягнути до відповідальності голову Національного банку Адама Глапінського.
21:27
В Ісландії шукають чоловіка, який провалився в розлом, утворений землетрусом
В Ісландії вже добу тривають пошуки чоловіка, який провалився в утворений землетрусом розлом у містечку Гріндавік, поруч з яким було виверження вулкана.
21:20
фотоЕрдоган випадково опублікував в X фото з агентами турецької розвідки
В акаунті президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у Twitter (X) з’явилось фото з обличчями сотень агентів Національного розвідувального управління країни (MIT), яке було видалене після реакції користувачів.
21:01
В Ісландії почали моніторинг найактивнішого вулкана країни через загрозу виверження
Департамент цивільного захисту та управління надзвичайними ситуаціями Ісландії 11 січня почав посилене спостереження за вулканом Грімсвотн на півдні країни через зростання його активності.
ДайджестБілий дім за конфіскацію активів РФ, ЄС дасть снаряди до весни, коаліція дронів: новини дня
20:59
виправлено заголовокЄлисейський палац оголосив склад нового уряду Франції: змінюється глава МЗС
Єлисейський палац оголосив склад нового уряду Франції, у якому більшість ключових міністрів з уряду Елізабет Борн збережуть посади, проте змінюється міністр закордонних справ.
20:44
фотоУ Чехії викликав ажіотаж фальшивий лист про собаку, який "почувається котом"
У чеському місті Острава триває суперечка щодо, як з’ясувалось, несправжнього звернення власника собаки, який нібито не може платити збір за нього, бо домашній улюбленець "почувається котом".
20:25
США вимагають від Ірану негайно звільнити грецький танкер, захоплений біля Оману
Сполучені Штати засудили захопленням Іраном грецького нафтового танкера St Nikolas біля берегів Оману й зажадали, аби він негайно звільнив судно з екіпажем.
20:22
Поблизу Канн впав у море гелікоптер з двома людьми на борту
Поблизу французьких Канн впав у Середземне море невеликий гелікоптер з двома людьми на борту. 
20:13
Латвія передасть кошти від росактивів, зокрема Будинку Москви, на допомогу Україні
Президент Латвїі Едгарс Ринкевичс оголосив про наміри передати кошти, зароблені за допомогою так званого Будинку Москви в Ризі та інших російських активів, на допомогу Україні.
20:02
Спікер Сейму Польщі прокоментував наміри президента помилувати екскерівників МВС
Голова польського Сейму Шимон Головня заявив, що рішення президента Анджея Дуди про "повторне помилування" двох засуджених екскерівників МВС не змінює втрати ними депутатського мандата.
19:53
У Пентагоні перевірять обставини інформування про госпіталізацію Остіна
Генеральний інспектор Пентагону Роберт Сторч оголосив про проведення перевірки процедур, пов’язаних із інформуванням про госпіталізацію очільника відомства Ллойда Остіна.
19:49
Президент Латвії анонсував новий пакет допомоги для України з гаубицями, снарядами та іншим
Латвія підготувала наступний пакет військової допомоги для України, до якого увійдуть в тому числі гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові і зенітні системи.
19:44
Європарламент підтримав механізм для покращення прав людей з інвалідністю в ЄС
Європейський парламент 11 січня погодив створення так званої картки інвалідності – інструменту, покликаного допомогти людям із інвалідністю в ЄС ефективніше здійснювати свої права, зокрема під час перебування в іншій країні.
19:36
Латвія очолює "коаліцію дронів" в рамках формату "Рамштайн"
Латвія бере на себе лідерську роль у "коаліції дронів" серед країн, які надають військову підтримку Україні для відсічі російській агресії.
19:29
Партія уряду Іспанії підтримала позов проти Ізраїлю за геноцид у Суді ООН
Крайня ліва партія Sumar, яка входить до коаліційного уряду Іспанії, 11 січня підтримала позов Південної Африки зі звинуваченням Ізраїлю в геноциді у Міжнародному суді ООН.
19:16
Кожен п'ятий чех не стежить за політикою
За останні кілька років у Чехії більш як удвічі зросла кількість людей, які не стежать за політичними подіями у ЗМІ.
19:05
Прокуратура Рима почала розслідування резонансної ходи неофашистів
Прокуратура Рима розпочала розслідування у зв'язку з ходою ультраправих минулими вихідними, під час якої учасники масово використовувати фашистське вітання для вшанування пам’яті вбитих у 1970-х роках неофашистів.
18:59
Президент Латвії: час змінити заяви про підтримку України "скільки буде необхідно"
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що партнерам час змінити шаблонні заяви про підтримку України "стільки, скільки буде необхідно", і говорити натомість про її підтримку до повної перемоги.
18:46
У Литві відбулась перша робоча зустріч коаліції з розмінування України
У литовському Міністерстві оборони 11 січня відбулася зустріч партнерів коаліції з розмінування на чолі з Литвою, де представники готових долучитись до коаліції країн обговорили плани й подальшу роботу.
18:34
Україна попередньо підтвердила, що Росія почала використовувати ракети з КНДР
Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що попередня експертиза підтверджує використання Росією ракет із Північної Кореї під час одного з останніх обстрілів України.
Аналітика короткоЧому процес конфіскації російських активів буде складним, але неминуче успішним
18:22
У Греції студенти вийшли на протести через план уряду щодо приватних університетів
Тисячі грецьких студентів вийшли на мітинги в Афінах та інших містах у четвер на знак протесту проти запланованих освітніх реформ, які дозволять запровадити в країні приватні університети.
18:20
Politico: ЄС може відправити в Червоне море військові кораблі для протидії хуситам
Європейський Союз має намір відправити щонайменше три військові кораблі для захисту суден у Червоному морі від нападів єменських повстанців-хуситів.
18:12
Кубраков і посол Туреччини обговорили евакуацію заблокованих турецьких суден з портів України
Віцепрем'єр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та посол Туреччини Мустафа Левент Більген на зустрічі обговорили евакуацію турецьких суден, які через війну не можуть вийти з українських портів.
18:08
США відправлять неофіційну делегацію на Тайвань після проведення там виборів
Адміністрація президента США Байдена відправить неофіційну делегацію, що складатиметься з колишніх високопосадовців, до Тайваню незабаром після проведення там президентських і парламентських виборів 13 січня.
17:53
Перевірка Пентагону виявила проблеми з обліком 2% зброї, яку передали Україні з 2014 року
Звіт генерального інспектора Міністерства оборони США виявив, що відомство не змогло оперативно або в повній мірі прозвітувати про майже 40 тисяч одиниць зброї, які призначались для допомоги Україні, починаючи з 2014 року.
17:42
Посол України відповів Фіцо, який хоче "нормалізації" з РФ і не вірить у нові перемоги Києва
Посол України у Словаччині Мирослав Кастран відповів на статтю прем’єра Словаччини Роберта Фіцо, у якій він розкритикував стратегію Заходу щодо війни Росії проти України і прямо заявив, що хоче нормалізації стосунків з Москвою.
17:38
Більшість німців з розумінням ставляться до протестів фермерів
Населення Німеччини здебільшого з розумінням ставиться до протестів фермерів, які призвели до заторів у центрах міст і блокування в’їздів на автостради.
17:34
У Швейцарії розповіли деталі зустрічі радників щодо "формули миру"
Федеральний департамент закордонних справ Швейцарії анонсував 14 січня проведення спільно з Україною четвертої зустрічі радників із національної безпеки для обговорення української "формули миру".
17:24
фотоПрезидент Естонії вручив "українському солдату" нагороду, яку ніхто не отримував понад 30 років
Естонський президент Алар Каріс вирішив вручити найвищу військову нагороду Естонії – Орден Орлиного хреста І ступеня з мечами – українському військовому як збірному образу захисників незалежності України.
17:18
Німці розділилися у питанні заборони ультраправої "Альтернативи для Німеччини"
Питання про потенційну заборону ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") розділило німців.
17:18
фото, відеоУ Варшаві почався протест, організований колишньою партією влади
У Варшаві почалася акція протесту, скликана попередньою керівною партією "Право і справедливість".
17:15
У КНДР зафіксували землетрус поблизу полігону ядерних випробувань
Метеорологічне управління Південної Кореї ввечері 11 січня повідомило про зафіксований поблизу ядерного полігону в КНДР землетрус магнітудою 2,4.
17:01
Іран захопив грецький нафтовий танкер в Оманській затоці
Військово-морські сили Ірану 11 січня заявили про захоплення танкера St Nikolas, пов'язаного з грецькою транспортною компанією Empire Navigation, у помсту за його конфіскацію США через порушення санкцій проти Тегерана.
16:51
Грузія викликала посла Данії, яка назвала співзасновника керівної партії олігархом
Посла Данії у Грузії Анну Тофт Соренсен викликали до Міністерства закордонних справ після її коментаря, де вона назвала співзасновника керівної партії "Грузинська мрія" олігархом.
ВідеоЕксглава ЦРУ про F-16, Трампа, перемогу у війні з РФ та підтримку від США
16:42
Президент Польщі удруге помилує засуджених екскерівників МВС
Президент Польщі Анджей Дуда 11 січня заявив, що знову ініціює процедуру помилування засуджених політиків колишньої партії влади "Право і справедливість" Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка, затримання яких спричинило політичну кризу в країні.
16:33
фотоЗеленський прибув до Латвії
Президент Володимир Зеленський після візиту до Естонії та Литви прибув до Латвії.
16:29
ЗМІ: ЄС може в кінці лютого дати оцінку реформ України, від яких залежить початок переговорів
Єврокомісія може  27 лютого оприлюднити оцінку щодо прогресу з євроінтеграційними реформами України, від якої залежить фактичний початок переговорів про вступ.
16:21
У Німеччині хочуть скасувати державне фінансування для гомеопатичного лікування
Міністр охорони здоров'я Німеччини Карл Лаутербах хоче скасувати фінансування гомеопатичного лікування з боку державної системи медичного страхування.
15:58
В ЄС хочуть посилення закону про забруднення мікропластиком після витоку в Іспанії
Деякі законодавці Європейського Союзу наполягають на посиленні запланованого закону про забруднення мікропластиком після того, як мільйони пластикових гранул викинуло на узбережжя північно-західного регіону Іспанії Галісії.
15:56
У Міжнародному суді ООН почалися слухання за звинуваченням Ізраїлю в геноциді
У Міжнародному суді ООН відбулися перші слухання за скаргою Південно-Африканської Республіки, яка звинуватила Ізраїль у геноциді проти палестинського населення.
15:33
У Бельгії зупинили автобус Flixbus через потенційних "терористів" на борту
Автобус компанії Flixbus, який прямував з французького Лілля в напрямку Брюсселя, зупинили на автобані поблизу бельгійського Гента в четвер вранці через загрозу теракту.
14:59
У Туреччині заарештували 70 підозрюваних у зв'язках з ІДІЛ
Турецька поліція затримала 70 підозрюваних у зв'язках з бойовиками угруповання "Ісламська держава" під час рейдів цього тижня по всій країні.
14:56
Уряд Фінляндії закликають вигадати довгострокове рішення щодо кордону з Росією
Уряд Фінляндії закликають знайти більш комплексне і постійне рішення щодо кордону з Росією на випадок, якщо гібридний тиск з використанням мігрантів продовжиться.
14:41
Іспанська міністерка не виключила можливість стати єврокомісаркою
Міністерка енергетики та клімату Іспанії Тереза Рібера не виключила, що може піти у виконавчу владу Євросоюзу після майбутніх європейських виборів.
14:25
МЗС підтвердило зустріч Кулеби та Єрмака з Сійярто в Ужгороді
В МЗС підтвердили, що на 29 січня в Ужгороді запланована зустріч глави МЗС Угорщини Петера Сійярто з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою та главою Офісу президента Андрієм Єрмаком.
14:22
В ЄС пообіцяли виробити мільйон снарядів для України до весни
В Єврокомісії вважають, що зможуть виробити мільйон боєприпасів для України до весни цього року попри те, що наразі процес загальмувався.
14:13
Фінляндія залишає закритим кордон із Росією ще на місяць
Уряд Фінляндії на загальному засіданні Держради ухвалив рішення продовжити закриття КПП на кордоні з Росією ще на місяць.
14:13
Зеленський хоче тиску на лідерів ЄС, щоб прискорити постачання мільйона боєприпасів
Президент Володимир Зеленський закликав Естонію тиснути на лідерів Європейського Союзу щодо прискорення постачання Україні мільйона боєприпасів.
13:35
Шольц засудив ідею ультраправих щодо депортації мільйонів іммігрантів
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер різко засудив ймовірні плани членів ультраправих груп, які нібито зустрічалися нещодавно в особняку під Берліном, з депортації мільйонів іммігрантів – навіть тих, хто має німецьке громадянство.
13:35
Міністерка юстиції Литви застерегла від популізму в дебатах про російські школи
Міністерка юстиції Евеліна Добровольська заявила, що політики повинні уникати популізму в обговоренні освіти національних меншин на тлі пропозицій відмовитися від російськомовної освіти в Литві.
13:16
Сійярто анонсував зустріч з Кулебою в Ужгороді
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто проведе зустріч з очільником МЗС України Дмитром Кулебою в Ужгороді.
13:11
Мер Лондона: Brexit вже коштував Британії понад 160 млрд євро
Мер Лондона, лейборист Садік Хан заявив, що вихід Великої Британії з Євросоюзу вже призвів до скорочення розміру її економіки на 6%, що становить 140 мільярдів фунтів (понад 162 мільярди євро).
13:09
Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про розмінування Чорного моря
Туреччина, Болгарія і Румунія в четвер підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі з початку війни в Україні.
12:42
Молдова спростувала заяву Придністров'я про "інцидент" на кордоні з Україною
У Молдові спростували заяву так званого міністерства держбезпеки невизнаного Придністров’я про "інцидент із вогнепальною зброєю" на кордоні з Україною.
12:41
Сейм Латвії постановив націоналізувати Будинок Москви у Ризі через загрози нацбезпеці
У четвер, 11 січня, Сейм Латвії в остаточному читанні ухвалив рішення, що обумовлює процес прийняття в державну власність Будинку Москви – будівлі в Ризі на вулиці Маріяс, 7.
12:29
Президент Естонії про війну в Україні: Тему перемир'я піднімають, щоб дізнатися настрої
Президент Естонії Алар Каріс прокоментував питання ведення переговорів про перемир'я в агресивній війні Росії проти України, яке порушують на Заході.
12:28
Британська розвідка розповіла, як морози і сніг вплинуть на поле бою в Україні
Розвідка Великої Британії проаналізувала погодні умови в Україні та їхній вплив на ситуацію на полі бою.
12:24
У Суді ЄС звинуватили Польщу і Чехію у порушенні виборчого права Євросоюзу
Польща і Чехія порушили законодавство ЄС, відмовивши іншим громадянам Євросоюзу, які не є громадянами цих двох країн, але проживають на їхній території, у праві бути членами політичних партій.
11:56
ЗМІ: США розглядають можливість ударів по хуситах через ескалацію в Червоному морі
США разом із союзниками оцінюють варіанти відповіді на посилення нападів єменських хуситів у Червоному морі, намагаючись збалансувати стримування подальшої агресії і ризик розпалювання ширшої війни на Близькому Сході.
11:47
Естонія виділить Україні допомогу в 1,2 млрд євро до 2027 року
Президент Естонії Алар Каріс оголосив про заплановані обсяги довгострокової допомоги Україні від його держави.
11:30
У Раді Європи підтвердили імена кандидатів на посаду генсека
У Раді Європи підтвердили імена трьох кандидатів, які претендують на посаду генерального секретаря організації.
11:17
Фінляндія заблокувала продаж нерухомості пов'язаному з РФ покупцю
Влада Фінляндії в межах зусиль із припинення транзакцій, які можуть підірвати національну безпеку, запобігла купівлі нерухомості, яку хотіла придбати пов'язана з Росією компанія.
11:13
У Пентагоні спростували заяви, що на них працює Тейлор Свіфт
Міністерство оборони США спростувало поширені телеведучим Fox News Джессі Воттерсом твердження про те, що на американське оборонне відомство працює співачка Тейлор Свіфт.
10:56
Критик Трампа вийшов з гонки за президентську номінацію
Ексгубернатор штату Нью-Джерсі Кріс Крісті припинив боротьбу за номінацію на посаду президента США від Республіканської партії у 2024 році через відсутність достатньої підтримки його кампанії, зосередженій на критиці лідера гонки Дональда Трампа.
10:39
Президент Азербайджану: Основні умови для мирної угоди з Вірменією вже створені
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що вже зараз створено основні умови для підписання мирного договору з Вірменією, і він не згодний із бажанням Єревану щодо гарантів для договору.
10:28
Франція в ООН: Реакція світу на агресію РФ визначить колективну безпеку
Постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів’єр заявив, що загарбницька війна Росії проти України стосується усіх на планеті.
10:26
Трамп відповів, як ставиться до НАТО
Претендент на номінацію на виборах президента США, ексочільник Білого дому Дональд Трамп відповів на запитання про те, якою є його позиція щодо НАТО.
Аналітика короткоЯк спікер парламенту створює проблеми у відносинах України з союзниками
09:57
У Празі суд підтвердив вирок чеху, що воював на боці бойовиків на Донбасі
Вищий апеляційний суд Праги залишив у силі вирок у 21 рік заочного ув'язнення громадянину Чехії Алойзу Полаку, який воював на сході України на боці бойовиків так званої "ДНР".
09:52
Глава МЗС Німеччини: Європа стурбована напруженістю між Китаєм і Філіппінами
Європа стурбована розвитком подій у Південнокитайському морі, де останнім часом загострилася напруженість між Філіппінами та Китаєм.
09:34
Президент Азербайджану каже, що Франція готує Вірменію до чергової війни
Президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив зі звинуваченнями на адресу Франції, яка, на його думку, "сприяє ескалації на Кавказі".
09:29
Німеччина обіцяє Лівану 15 млн євро на посилення армії
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла виділити 15 мільйонів євро на зміцнення ліванських збройних сил на тлі напруженості на кордоні близькосхідної країни з Ізраїлем через війну в Газі.
09:16
Байден поговорив зі спікером Палати представників на тлі загрози шатдауну
Президент США Джо Байден говорив зі спікером Палати представників Майком Джонсоном у той час, як Конгрес намагається досягти угоди про фінансування, щоб запобігти частковому припиненню фінансування уряду.
08:58
Reuters: США закликали Китай не втручатися у вибори на Тайвані
Сполучені Штати дали сигнал Китаю та виступили проти будь-якого зовнішнього втручання або впливу на президентські та парламентські вибори на Тайвані, що відбудуться 13 січня 2024 року.
08:50
Bloomberg: Президент Румунії зацікавився посадою глави Євроради
Президент Румунії Клаус Йоганніс хоче стати наступним президентом Європейської ради після того, як посаду залишить Шарль Мішель, який балотуватиметься на виборах до Європарламенту.
08:29
ЗМІ: Білий дім підтримав конфіскацію активів РФ на користь України
Адміністрація президента Джо Байдена підтримала законопроєкт, що дозволить арештувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб надати їх Україні.
08:23
Глава МЗС Литви заявив, що його не запросили на зустріч із Зеленським
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що його не запросили на зустріч із делегацією, очолюваною президентом України Володимиром Зеленським, який напередодні перебував з візитом у Вільнюсі.
08:08
Прем’єр Іспанії ледь не провалив важливе голосування в парламенті через каталонських союзників
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес ледь уникнув провалу під час голосування у парламенті за низку важливих рішень через каталонську партію Junts, яка раніше допомогла йому очолити уряд.
07:44
ФотоЗеленський прибув до Естонії
Президент України Володимир Зеленський зранку у четвер, 11 січня, прибув до естонської столиці Таллінна.
07:17
У Пентагоні не можуть сказати, коли Остіна випишуть з лікарні
У Пентагоні прокоментували поточний стан здоров’я очільника відомства Ллойда Остіна, зазначивши, що він наразі залишається в лікарні.
07:01
ЗМІ: США хочуть від Зеленського чіткого плану ведення війни
США хочуть, щоб Україна деталізувала свій план ведення війни проти РФ – це питання обговорять з президентом Володимиром Зеленським у швейцарському Давосі наступного тижня.