12 січня 2024

Колонки
"Кров, праця, сльози й піт". Як Україна йтиме до перемоги та до ЄС із НАТО у 2024 році
Реформи, пов'язані зі вступом до ЄС і НАТО, є серйозним викликом. Але, як казав Черчилль, "якщо ви йдете крізь пекло – продовжуйте йти".
Складний тест для українсько-польських відносин: що заважає порозумінню Києва та Варшави
Пріоритетом у Польщі зараз є питання консолідації влади, що відсуває на другий план усі інші проблеми. І це неминуче впливає на відносини з Україною.
Поступки заради розблокування кордону: які зміни готується прийняти Україна
Україна та Польща готуються до компромісу, який дозволить розблокувати кордон. Київ пропонує заходи щодо усунення недобросовісної конкуренції з європейськими перевізниками.
Новини
22:59
Заступник генсека НАТО: Ймовірно, ми були надто оптимістичні перед контрнаступом України
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що Альянс повинен готуватись до тривалої війни Росії проти України, позаяк жодна зі сторін поки не має військової спроможності здобути "вирішальну перемогу".
22:34
У Північній Македонії хочуть карати осіб, які опинились під санкціями США
Міністерство закордонних справ Північної Македонії винесло на публічне обговорення проєкт закону, який дозволить державі накладати обмеження на фізичних та юридичних осіб, проти яких запроваджені санкції США.
22:10
Туск сказав, що поїде до Києва "найближчими днями"
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у понеділок, 15 січня, планує зустрітись із президентом Анджеєм Дудою, аби, серед іншого, обговорити прийдешній візит до Києва.
21:58
У розвідці Естонії назвали головну мету військ РФ на цьому етапі війни
Керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг оцінює, що наразі головною метою російських військ в Україні є захоплення міста Авдіївка на Донеччині, довкола якого ведуться значні бої.
21:43
Розвідка Естонії: Росія вважає небезпечною появу F-16 в Україні
Посилені ракетні удари по об’єктах на території України Росією свідчать про те, що Москва вважає появу в Україні винищувачів F-16 небезпечною.
21:29
Прокуратура Варшави перевірить затримання екскерівників МВС у Президентському палаці
Варшавська воєводська прокуратура 12 січня розпочала розслідування у зв'язку із затриманням у Президентському палаці засуджених екскерівників МВС Польщі Мацея Вонсіка та Маріуша Камінського.
21:16
Прем’єр Ірландії обіцяє не повертати біженців з України додому, поки триває війна
Ірландський прем’єр-міністр Лео Варадкар заявив, що "не може уявити" повернення українських біженців, які перебувають в Ірландії, на батьківщину до завершення повномасштабної війни з Росією.
ДайджестБезпекова угода з Британією, найбільша партія дронів, компроміс з Угорщиною: новини дня
21:02
У Лукашенка тимчасово підвищили мита на шампуні й зубні пасти з країн "англосаксонської групи"
Білорусь на понад шість місяців запровадила підвищені мита на групу товарів для особистої гігієни "з країн англосаксонської групи" і пояснює це захистом своїх інтересів.
20:59
У Норвегії судитимуть чоловіка, який запустив дрон під час візиту Зеленського
32-річний чоловік, який відмовився платити штраф через порушення заборони на запуск безпілотників під час візиту Володимира Зеленського до Осло у грудні, постане перед судом наступного місяця.
20:44
У Німеччині фермери-протестувальники знову влаштували численні блокади доріг
Протягом п’ятниці у Німеччині знову протестували тисячі фермерів, які вимагають від уряду збереження діючих субсидій.
20:43
У Молдові відреагували на заяви Придністров'я про "підготовку бойовиків для терактів"
Бюро з реінтеграції Молдови відкинуло як провокацію заяви так званого міністерства державної безпеки невизнаного Придністров’я про буцімто підготовку на молдовській території "спеціальних бойових груп" для вбивств і диверсій.
20:31
Уряд ФРН хоче витратити 200 млн євро на VIP-гелікоптери попри бюджетні проблеми
У німецької опозиції викликали обурення закладені у проєкті федерального бюджету 200 мільйонів євро на придбання трьох нових гелікоптерів VIP-класу для потреб уряду.
20:13
У Європарламенті зібрали підписи під петицією про позбавлення Угорщини голосу в Раді ЄС
Депутат Європейського парламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа 12 січня повідомив, що зібрав необхідні 120 підписів під петицією щодо позбавлення Угорщини права голосу в Раді Європейського Союзу.
20:06
Посол Литви: Україна вже цьогоріч відчує вплив рішення про початок переговорів з ЄС
Посол Литви Вальдемарас Сарапінас передбачає, що Україна вже у 2024 році почне відчувати трансформаційний вплив рішення про початок переговорів про вступ до ЄС.
19:53
Уряд Швеції хоче гарантувати використання готівки попри поширення електронної торгівлі
Уряд Швеції 12 січня оголосив, що перевірить доступність до фінансових послуг у країні з використанням готівкових грошей на тлі все більшого поширення безготівкових розрахунків.
19:48
Литва є державою номер один за військовою підтримкою України – посол
Литва за обсягами підтримки України відносно розміру своєї економіки обіймає перше місце.
19:39
Уряд Туска відправив у відставку заступника генпрокурора, призначеного попередниками
Міністр юстиції Польщі Адам Боднар пішов на рідкісний крок і оголосив про позбавлення повноважень заступника генпрокурора Даріуша Барського, якого вважають лояльним до попередника Боднара, голови правої партії "Солідарна Польща" Збігнєва Зьобро.
19:26
Посол Литви: Україну чекає важкий рік, слід зберігати єдність і віру в перемогу
Посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас закликає українців готуватися до того, що 2024 рік буде тяжким, але при цьому не втрачати віру у перемогу та згуртованість суспільства, що й забезпечувало успіхи України на попередніх етапах війни.
19:18
Берн і Цюрих передадуть Львову та Вінниці списані трамваї
Швейцарські міста Берн і Цюрих передадуть Україні списані, але повністю робочі трамвайні вагони, де їх використовуватимуть у Львові та Вінниці.
19:05
Орбан поки не просив прийняти його партію до правої групи Європарламенту
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поки офіційно не звертався з проханням про приєднання його партії "Фідеc" до "Європейських консерваторів і реформістів" (ECR) – правої групи Європейського парламенту.
18:45
США провели вже два раунди переговорів з Україною про безпекові зобов’язання – посол
Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк заявила, що США прагнуть підписати з Україною безпековий договір, коментуючи новину про підписання такого документа з Великою Британією.
18:43
У Фінляндії застерегли від використання TikTok через зв'язки з КНР, компанія заспокоює
Директорка зі зв'язків з громадськістю в Північній Європі додатку коротких відео TikTok Крістін Гран відповіла на попередження Поліції безпеки Фінляндії, яка рекомендувала не користуватись додатком через його пов’язаність із Китаєм.
18:25
Спецпредставниця США підняла у Києві питання призначення голови Рахункової палати всупереч G7
Спеціальна представниця Сполучених Штатів з питань відбудови України Пенні Пріцкер обговорила з представниками української влади сумнівне призначення очільниці Рахункової палати.
18:25
Румунія інвестує 126 млн євро у порти, щоб полегшити експорт з України
Європейська комісія схвалила виділення Румунією 126 мільйонів євро для підтримки інвестицій у свої порти, аби допомогти їм впоратись зі збільшеним навантаженням у результаті зростання експорту з України цим маршрутом.
18:22
У США розчаровані політикою Орбана щодо України
США тиснуть на Угорщину, щоб вона погодилася на фінансування України, заявляючи, що Вашингтон розчарований політикою уряду Віктора Орбана щодо України.
18:21
Прем’єр Британії припускає, що Україна зараз –  у своєму важкому "1942 році"
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак у своєму виступі у Верховній Раді провів паралелі між боротьбою Британії у Другій світовій війні та сучасною боротьбою України, зазначивши, що вірить у перелом ситуації на користь Києва, попри складний момент зараз. 
18:12
Косово відкриває представництво при Ватикані
Президентка Косова Вйоса Османі 12 січня оголосила про відкриття спеціальної місії Косова при Святому Престолі.
17:58
Новий голова МЗС Франції вже їде до Києва
Нещодавно призначений на посаду міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне перебуває на шляху до Києва для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.
17:55
Бельгійська спецслужба попередила про виклики у зв’язку зі шпигунською діяльністю РФ і Китаю
Шпигунство і контррозвідка знову є ключовими пріоритетами державної безпеки Бельгії поряд із загрозою тероризму, який кілька років тому був на першому місці в порядку денному.
17:51
фотоЛідера однієї з коаліційних партій Словаччини закликають до відставки через ДТП
Лідер проросійської Словацької національної партії Андрей Данко минулого вечора спричинив дрібну ДТП та не повідомив про неї, у зв’язку з чим опозиція закликає до його відставки. 
17:51
Зеленський і Сунак розійшлися в думці, чи можна говорити про "гарантії безпеки" від Британії
Після підписання безпекового договору між Україною та Великою Британією лідери двох країн розійшлися у характеристиці того, чи можна називати її угодою про безпекові гарантії.
17:49
Придністров'ю ввижається підготовка терактів за участю "українських бойовиків"
У невизнаному Придністров’ї 12 січня, не наводячи жодних доказів, заявили про нібито підготовку в Молдові "спеціальних бойових груп" для вбивств і диверсій на придністровській території.
17:34
опитування51% німців підтримують збільшення військової допомоги Україні з боку Європи
Незначна більшість громадян Німеччини вважає, що європейські держави повинні постачати Україні більше зброї.
17:32
У Зеленського опублікували текст безпекового договору між Україною і Британією
Офіс президента України опублікував текст договору з Британією про безпеку, підписаний 12 січня в Києві лідерами двох держав.
Аналітика короткоЧому польська влада досі не змогла розблокувати кордон – погляд із Варшави
17:21
Сербська опозиція оскаржила результати виборів у суді
Демократична партія Сербії, яка входить до опозиційної коаліції "Сербія проти насильства", 12 січня подала скаргу на ймовірні фальсифікації з боку партії влади президента Александара Вучича під час парламентських і місцевих виборів у грудні.
17:10
Bloomberg: Росія хоче через суди заблокувати конфіскацію своїх активів на Заході
Росія активно готується до судового оскарження будь-яких кроків західних держав із конфіскації заморожених активів свого центрального банку, вартість яких оцінюється в 300 мільярдів доларів, на користь України.
17:04
Україна розглядає кілька кандидатів на посла у Британії – Зеленський
Президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі Київ розглядає кілька кандидатів на посаду українського посла у Великій Британії.
16:57
У Норвегії сперечаються через дозвіл скидати відходи у фйорди
Норвезька приватна компанія Nordic Mining отримала дозвіл на захоронення відходів в одному з фйордів, що викликало критику місцевих екологів і занепокоєння наслідками для довкілля.
16:55
Демократи відкинули вимоги спікера Палати представників щодо кордонів для схвалення допомоги Україні
Цього тижня демократи в Палаті представників Конгресу США відхилили вимоги спікера Майка Джонсона щодо нових суворих заходів безпеки кордонів в обмін на підтримку допомоги Україні.
16:51
Фінські прикордонники визнають, що не можуть на 100% запобігти приходу мігрантів з РФ через ліс
У Прикордонній службі Фінляндії визнали, що попри усі їхні старання випадки несанкціонованого перетину кордону з Росії можуть повторюватися, тому що пильно стежити за кордоном такої протяжності фактично неможливо.
16:42
Франція змушена перекарбувати 27 млн монет, бо не відповідали стандартам ЄС
Франція змушена перекарбувати 27 мільйонів монет євро після того, як спершу не звернулася до Європейського Союзу для погодження їхнього дизайну, а потім дізналася, що він не відповідає стандартам.
16:30
оновленоЗеленський і Сунак розповіли, що гарантує Україні британська угода у разі нового нападу РФ
Прем’єр Британії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський уточнили деталі двосторонньої безпекової угоди між нашими країнами, зокрема в частині щодо можливого нового нападу Росії.
16:22
Зеленський вручив Сунаку Орден Свободи
Президент України Володимир Зеленський вручив прем’єр-міністру Британії Ріші Сунаку Орден Свободи – найвищу державну нагороду, якою можуть відзначати негромадян України.
16:12
Британія виділить 200 млн фунтів на виготовлення дронів для України
Велика Британія виділить 200 млн фунтів стерлінгів на виготовлення різних безпілотників для українських військових.
16:06
фотоДо Києва прибула спецпредставниця США з питань відбудови України
Спецпредставниця Сполучених Штатів з питань відбудови України Пенні Пріцкер перебуває у Києві. 
16:01
Сунак оголосив про 2,5 млрд фунтів військової підтримки для України
Прем’єр Британії Ріші Сунак під час візиту до Києва оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.
15:38
У підозрюваних в організації терактів у Данії виявили зв’язок з ХАМАС
У Данії слідство у справі про підготовку терактів виявило, що підозрювані, які проходять у розслідуванні, мають зв'язки з терористичним угрупованням ХАМАС.
15:37
Україна та Британія підписали безпековий договір, діятиме до вступу в НАТО
Президент України та прем’єр Британії підписали двосторонню безпекову угоду.
15:28
НАТО: Удари США і Британії по силах хуситів були оборонними
Удари американських і британських військових по підтримуваних Іраном силах хуситів в Ємені були оборонними і мали на меті зберегти свободу судноплавства на одному з найважливіших водних шляхів у світі.
15:17
Ердоган засудив удари США і Британії по хуситах: Вони перетворюють Червоне море у море крові
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган засудив у п'ятницю авіаудари США і Британії по єменських повстанцях-хуситах, заявивши, що атака перетворить Червоне море на "криваву баню".
15:07
У Фінляндії другий випадок перетину кордону з РФ "через хащі": прибули 11 громадян Ірану
У Фінляндії другу добу поспіль нелегали перетнули держкордон з території Росії поза межами КПП, які залишаються закритими до середини лютого.
14:52
В Естонії суд анулював штраф для депутата, який вивісив у Таллінні радянський прапор
Естонський суд у п'ятницю постановив закрити справу проти парламентаря Яака Валге і поета Андреса Ауле, кожного з яких торік оштрафували за вивішування прапора Естонської РСР на фасаді Будинку письменників у Таллінні.
14:29
У Вірменії завершили капремонт пункту пропуску на кордоні з Туреччиною
Влада Вірменії заявила, що повністю відремонтувала пункт пропуску "Маргара" на кордоні з Туреччиною – він повинен стати першим КПП між країнами, який запрацює після понад 30 років закриття кордону.
14:16
Варшава відреагувала на заяви Росії про затримання "польського шпигуна"
В МЗС Польщі назвали фейковими новинами заяви Федеральної служби безпеки РФ (ФСБ) про затримання співробітника стратегічного підприємства, який нібито передавав інформацію польським спецслужбам.
14:05
Грузія придбає у Польщі зенітно-ракетні комплекси
Міністерство оборони Грузії підписало з польською компанією MESKO S.A. угоду про закупівлю зенітно-ракетних комплексів.
13:54
У Раді Європи стурбовані долею нацменшин в РФ після виходу Москви з конвенції про їхній захист
У Раді Європи висловили "глибокий жаль" після офіційного повідомлення про денонсацію Росією Рамкової конвенції про захист національних меншин (РКНМ), побоюючись за долю понад 25 млн представників нацменшин в РФ.
13:38
Прокурор заявив, що терорист Брейвік має залишатися ізольованим
У Норвегії сторона обвинувачення заявила, що терорист Андерс Брейвік все ще небезпечний і має залишатися ізольованим у в’язниці.
13:37
Politico: В ЄС розлючені відставкою президента Євроради
Дипломати та посадовці Євросоюзу розкритикували рішення президента Європейської ради піти у відставку та балотуватися до Європарламенту.
13:27
ЗМІ: Італія відмовилася брати участь в ударах по позиціях хуситів у Ємені
Італія відмовилася брати участь у нічних ударах США і Британії по угрупованню хуситів у Ємені.
Аналітика короткоНа які компроміси готується піти Україна для розблокування кордону з Польщею
13:04
Німецькі фермери блокували два прикордонні переходи з Польщею
Німецькі фермери у п'ятницю вранці заблокували два прикордонні переходи з Польщею – кордон не можна було перетнути в Любешині та Росувку біля Щецина.
12:57
ФотоСунак прибув до Києва
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув до Києва.
12:48
Зеленський поговорив з новою президенткою Швейцарії
Президент України Володимир Зеленський провів розмову з президенткою Швейцарії у 2024 році Віолою Амхерд та побажав їй успішної роботи на посаді.
12:45
У Британії заявили, що нові удари по Ємену не плануються
Міністр збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі заявив після операції союзників проти хуситів у Ємені, що нові удари наразі не плануються.
12:37
РФ пригрозила болісними заходами у відповідь на конфіскацію її активів на Заході
Росія вживе "болісних" заходів у відповідь у разі конфіскації російських активів країнами Заходу.
12:26
Президент Литви пояснив, чому не запросив главу МЗС на зустріч із Зеленським
Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував рішення не запрошувати главу МЗС Габріелюса Ландсбергіса на зустріч із Володимиром Зеленським у Вільнюсі.
12:24
Пентагон: РФ та Китай прагнуть ослабити військову перевагу США у космосі
Сполучені Штати фіксують, як Росія та Китай намагаються послабити військову перевагу США у космосі – при цьому Вашингтон прагне стримати потенційні конфлікти.
12:11
Данія відправить фрегат у Червоне море
Данія оголосила про наміри відправити фрегат в Червоне море, щоб підтримати міжнародну коаліцію, яка захищає судна від нападів хуситів.
11:57
Литовські фермери планують подальші протести проти політики уряду
Сільськогосподарська рада Литви вирішила продовжити протести фермерів, що відбулися в понеділок, та запланувала нові мітинги на кінець січня.
11:43
ЗМІ: США можуть завдати нових ударів по позиціях хуситів у Ємені
У США після операції проти підтримуваних Іраном хуситів у Ємені не виключили можливості нових ударів.
11:18
Розвідка Британії пояснила, чому РФ важко протидіяти FPV-дронам ЗСУ у Херсонській області
Розвідка Великої Британії проаналізувала вплив FPV-дронів на ситуацію на лівобережжі Херсонської області, а також пояснила, чому російським окупантам важко їм протидіяти.
11:15
Атаки хуситів у Червоному морі зупинили виробництво компанії Маска у Німеччині
Виробник електрокарів Tesla Ілона Маска на два тижні призупинить виробництво більшості автомобілів на своєму заводі поблизу столиці Німеччини Берліна через кризу у Червоному морі.
10:52
У Нідерландах розповіли, яку підтримку надали союзникам під час операції проти хуситів у Ємені
У Нідерландах заявили, що надавали технічну підтримку під час операції США і союзників проти підтримуваних Іраном хуситів у Ємені.
10:44
США запровадили санкції через поставки Росії балістичних ракет КНДР
Держдеп США запровадив санкції проти трьох організацій з РФ та однієї фізичної особи, причетних до передачі та випробування балістичних ракет Північної Кореї для використання їх Росією проти України.
10:36
У Латвії сумніваються, чи потрібно створювати єдину армію ЄС
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс сумнівається в необхідності створення єдиної армії ЄС, що раніше запропонував глава МЗС Італії Антоніо Таяні.
10:18
Зеленський: Саміт НАТО у Вашингтоні має наблизити вступ України
Президент України Володимир Зеленський заявив, що країни НАТО мають зробити крок до наближення членства України в Альянсі на саміті у Вашингтоні в липні 2024 року.
10:13
У Білому домі відреагували на заяву Трампа, що "НАТО використав США"
У Білому домі відреагували на останні заяви колишнього американського президента Дональда Трампа про те, що НАТО "скористався США".
Аналітика короткоЯкі наслідки матиме гучне затримання двох політиків у президентському палаці в Польщі
09:52
Глава МЗС Британії про удари по Ємену: Хочемо убезпечити Червоне море
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон прокоментував операцію союзників проти хуситів у Ємені.
09:50
Польща затримала 15-річного чеського школяра, який їхав воювати за Україну
Польські прикордонники затримали в четвер 15-річного школяра з Чехії, який їхав воювати за Україну.
09:32
ВиправленоСунак у Києві оголосить про понад $3 млрд військової підтримки України
Прем’єр-міністр Великої Британії у п’ятницю, 12 січня, прибуде з візитом до Києва, де оголосить про надання Україні 2,5 млрд фунтів (понад 3 млрд доларів) військової підтримки протягом наступного фінансового року.
09:29
Президентка ЄЦБ: Переобрання Трампа означатиме загрозу для Європи
Президентка Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що переобрання Дональда Трампа президентом США становитиме загрозу для Європи.
09:17
FT: ЄС готовий до поступок Угорщині, щоб розблокувати 50 млрд євро для України
Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Угорщини, щоб подолати її вето на пакет підтримки для України у розмірі 50 млрд євро.
08:50
Спецпредставниця США обговорила з главою МЗС Польщі блокаду кордону з Україною
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський зустрівся у Варшаві зі cпецпредставницею США з питань відбудови України Пенні Пріцкер.
08:46
Лідер президентських перегонів у Фінляндії обіцяє не мати жодних справ з РФ
Колишній прем’єр-міністр Фінляндії Александр Стубб, який наразі лідирує у президентському рейтингу, заявив, що не буде підтримувати жодні відносини з РФ, поки Кремль не припинить війну проти України.
08:25
Глава МЗС Литви: Ротація ППО на сході НАТО була б адекватною відповіддю на загрозу РФ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що адекватною відповіддю на російську загрозу була б ротація протиповітряної оборони в регіоні Чорного і Балтійського морів.
08:18
Україна та Латвія підписали документи про технічну, фінансову та оборонну співпрацю
Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Риги українські та латвійські урядовці підписали угоду про технічне та фінансове співробітництво, а також меморандум щодо співробітництва у сфері оборони й безпеки.
08:05
ФотоУ Словаччині тисячі людей протестували проти уряду Фіцо
Тисячі людей напередодні увечері вийшли на протести у великих містах Словаччини проти планів нового уряду Роберта Фіцо змінити кримінальне законодавство.
07:35
ЗМІ: Глава Пентагону з лікарні віддавав накази і стежив за ударами по Ємену
Міністр оборони США Ллойд Остін з лікарні віддавав накази і контролював удари по об'єктах хуситів у Ємені за допомогою засобів захищеного зв’язку.
07:16
У Британії розповіли про свою роль в операції проти хуситів у Ємені
Королівські військово-повітряні сили Великої Британії завдали ударів по військових об'єктах, що використовуються повстанцями-хуситами в Ємені.
07:02
ВідеоСША із союзниками завдали ударів по позиціях хуситів у Ємені
У ніч з 11 на 12 січня США у координації з Великою Британією та за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів і Бахрейну завдали спільних ударів по об'єктах хуситів у Ємені.