11 березня 2024

Статті
Сімейні цінності Трампа і Орбана. Все про "план щодо України" та візит угорського лідера до США
Орбан публічно звинуватив американську адміністрацію у спробі скинути його, тобто Орбана, з посади. Ці заяви цілком вкладалися у логіку візиту...
Суд схиляють до перезавантаження: як Дональд Туск вирішує конституційну кризу в Польщі
Без реформи Конституційного трибуналу розраховувати на перезавантаження країни неможливо – і у Дональда Туска це чудово розуміють.
Новини
23:08
Опитування: Поляки найкраще ставляться до американців, а до українців – як до німців
Найбільше симпатії в жителів Польщі викликають американці та італійці, натомість найбільше вони не люблять росіян, білорусів і ромів.
22:51
FT: ЄС уже в липні може передати Україні перші прибутки із заморожених активів Росії
Європейська комісія прагне прискорити затвердження механізму, який дозволить використовувати прибутки від заморожених суверенних активів Росії, щоб Україна змогла вже в липні отримати перший транш у 2-3 мільярди євро.
22:21
В Італії арештували трьох палестинців за підозрою в підготовці терактів
Правоохоронці міста Л’Аквіла в центральній Італії заарештували трьох палестинців, яких звинуватили в "об'єднанні з метою тероризму" в одній з іноземних країн.
21:59
Арахамія відповів владі Грузії, яка вимагає видачі посадовців часів Саакашвілі
Голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія відкинув вимогу влади Грузії видати їй урядовців часів Міхеїла Саакашвілі, які нині працюють в українській владі.
21:35
ЗМІ: ЄС рекомендуватиме почати переговори про вступ Боснії і Герцеговини
Європейська комісія вже у вівторок, 12 березня, може рекомендувати почати переговори про вступ до Європейського Союзу з Боснією і Герцеговиною.
21:17
Суд у Нідерландах відпустив кліматичних активістів, які приклеїли себе до картини
Апеляційний суд нідерландського міста Гаага вирішив звільнити від покарання трьох кліматичних активістів, яких визнали винними у псуванні картини Яна Вермера "Дівчина з перловою сережкою" в жовтні 2022 року.
21:15
Зеленський запевнив французів, що їхні солдати "не будуть помирати в Україні"
Президент України Володимир Зеленський запевнив, що французькі військові "не будуть помирати в Україні", і доки Україна тримається, їм навряд чи доведеться ризикувати життям, обороняючи від російської агресії якусь із країн НАТО.
ДайджестОрбан та "мирний план Трампа", відповідь Папі Римському, “наїзд” Грузії на Україну: новини дня
20:58
У Бундестазі закликали активніше розслідувати перехоплення переговорів про Taurus
Комітет Бундестагу з питань контролю над спецслужбами (PCGr) після засідання 11 березня заявив, що очікує від уряду рішучих кроків у розслідуванні справи про прослуховування переговорів німецьких генералів щодо надання Україні ракет Taurus.
20:45
Консул України не побачив проблем з рухом автобусів на кордоні
Український консул, що прибув на пункт пропуску "Дорогуськ-Ягодин", не побачив проблем з блокуванням пасажирських перевезень, але зустрівся з польськими перевізниками і акцентував на неприпустимості затримки проїзду пасажирських автобусів.
20:38
Умєров і голова Пентагону поговорили про фронт і майбутній "Рамштайн"
Міністри оборони України та США Рустем Умєров і Ллойд Остін 11 березня провели чергову телефонну розмову.
20:24
У Польщі заперечують випадки блокування автобусів біля кордону
У поліції та МВС Польщі кажуть, що випадків блокування пасажирських перевезень біля кордону не було.
20:23
Путін заборонив британцям ловити рибу в російській частині Баренцового моря
Президент Росії Владімір Путін 11 березня підписав закон, який денонсує угоду з Британією про доступ британських рибалок до російської зони Баренцового моря – її підписали ще за існування СРСР, у 1956 році.
20:08
ЄС евакуював дипломатів із Гаїті, де зросло бандитське насильство
Європейський Союз слідом за США евакуював свій персонал із Гаїті – країни в Карибському морі, де в останні тижні стався сплеск насильства з боку вуличних банд.
20:04
Київ наполягає, щоб можливі зміни до "транспортного безвізу" не обмежували українських перевізників
Україна наполягатиме, що можливі зміни до угоди про лібералізацію вантажних перевезень з ЄС не мають створювати обмежень для українських перевізників.
19:52
МЗС викликало посланця Ватикану через заяви Папи Римського про "білий прапор"
Міністерство закордонних справ 11 березня викликало Апостольського нунція в Україні Вісвальдаса Кульбокаса через останні суперечливі заяви Папи Римського Франциска про повномасштабну російсько-українську війну.
19:44
Україна й Польща наближаються до угоди про спільний митний і прикордонний контроль
Україна та Польща завершують роботу над текстом угоди про спільний митний і прикордонний контроль.
19:36
Проєкт бюджету США на 2025 рік передбачає $482 млн на підтримку України
Білий дім 11 березня опублікував бюджетну пропозицію на 2025 фінансовий рік, яка передбачає виділення 1,5 мільярда доларів на протидію агресії Кремля і зокрема 482 мільйони доларів на допомогу Україні.
19:11
Польський міністр у Львові поговорив про імпорт агропродукції з України
Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський узяв участь у дев’ятому засіданні Польсько-української міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, яке відбулося у Львові 11 березня.
19:10
Cтолтенберг вірить, що країни НАТО нарешті визначаться з новим генсеком
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що країни-члени Північноатлантичного альянсу нарешті досягнуть згоди щодо того, хто стане його наступником.
Аналітика короткоЧому провал судової реформи у Польщі стане вироком уряду Туска
18:49
Уряд Франції заявив про кібератаку "безпрецедентної інтенсивності"
Кілька урядових установ Франції з вечора 10 березня стали об'єктами кібератак, які наразі вдається успішно відбити.
18:34
Прем’єр Чехії у квітні зустрінеться з Байденом у Білому домі: говоритимуть і про Україну
Білий дім анонсував візит прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали до Сполучених Штатів 15 квітня, під час якого той проведе переговори з американським президентом Джо Байденом.
18:29
У Румунії заборонили продаж енергетиків неповнолітнім
У Румунії остаточно затвердили закон про заборону продажу енергетиків неповнолітнім. 
18:23
Столтенберг відповів Папі Римському: Україні потрібна зброя, а не "білі прапори"
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не згоден із коментарями Папи Римського Франциска про те, що Україна повинна мати "мужність білого прапора" та вести переговори про припинення війни, спричиненої повномасштабним вторгненням Росії.
18:15
Швеція не планує розміщувати ядерну зброю чи постійні бази НАТО – прем'єр
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон запевнив, що країна, яка нещодавно стала 32-им членом НАТО, не планує розміщення ядерної зброї чи постійних баз Альянсу для зміцнення своєї безпеки.
18:02
Посла РФ у Молдові викликають на килим через голосування за Путіна в Придністров'ї
Міністерство закордонних справ Молдови оголосило про виклик російського посла Олега Васнєцова через повідомлення про відкриття несанкціонованих дільниць для голосування на так званих виборах президента РФ.
17:53
Голова Міноборони Словаччини: Треба повертати в Україну чоловіків мобілізаційного віку
Міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив, що замість дискусій про відправлення західних військ в Україну потрібно обговорити повернення на батьківщину українських чоловіків, які підпадають під мобілізацію.
17:41
Стефанішина: Україна завершила виконання умов Єврокомісії для затвердження переговорної рамки
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Київ вже виконав усі рекомендації Єврокомісії, необхідні для затвердження переговорної рамки для вступу у ЄС. 
17:19
SIPRI: Імпорт зброї до Європи за останні п’ять років майже подвоївся
За останні п'ять років імпорт зброї до Європи майже подвоївся, частково – через повномасштабну війну в Україні, тоді як експорт озброєнь із Росії – скоротився.
17:04
На КПП "Дорогуськ" прямує український консул через звістки про блокування автобусів
Український консул прямує до пункту перетину кордону "Ягодин-Дорогуськ" у зв’язку з появою новин про випадки зупинки там протестувальниками пасажирських автобусів.
16:55
У Макрона пояснили, чому він не поспішає з візитом до України
Візит президента Франції Емманюеля Макрона до України, який був запланований ще на лютий, відкладається через те, що французький лідер хоче привезти до Києва "відчутні результати".
16:46
Віцепрем’єр Кубраков: польські протестувальники зупиняють на кордоні пасажирські автобуси
Віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков заявив про випадки зупинки польськими протестувальниками біля кордону пасажирських автобусів, що прямують в обох напрямках.
16:40
Конституційний суд Молдови підтвердив: державна мова країни – румунська
Молдовський Конституційний суд 11 березня частково відхилив скаргу депутатів Партії соціалістів і комуністів, які оскаржували закон про визнання державною мовою країни румунську, а не молдовську.
16:25
У Німеччині засудили до довічного ув’язнення американця за вбивство туристки біля відомого замку
У Німеччині засудили до довічного ув’язнення громадянина США за зґвалтування і вбивство американки азійського походження поблизу замку Нойшванштайн та замах на вбивство її подруги.
16:20
Боррель закликає до негайного нарощування виробництва зброї в ЄС
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель розповів про кроки, які, на його думку, повинні вжити Євросоюз і держави-члени для ефективного нарощування оборонного виробництва.
15:44
Глава МЗС Литви радить прихильникам "миру" дивитися фільм про Маріуполь, який виграв "Оскар"
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив своє захоплення українським фільмом "20 днів у Маріуполі", який здобув премію "Оскар" як найкращий повнометражний документальний фільм.
15:43
У Брюсселі чекають значних перебоїв з транспортом через масштабні демонстрації
Один з операторів громадського транспорту Брюсселя попередив про можливість значних перебоїв з рухом транспорту у вівторок у зв’язку з акціями протесту проти заходів жорсткої економії у ЄС.
15:20
ФотоАктивісти на чолі з Гретою Тунберг блокують входи до парламенту Швеції
Екоактивісти на чолі з Гретою Тунберг влаштували протест біля входів до шведського парламенту на підтримку більшої кліматичної справедливості.
ВідеоТрамп не дасть Україні "ані копійки на зброю"? Що експрезидент США сказав Орбану?
15:13
Deutsche Bahn подає до суду на профспілку за "непропорційні" страйки
Оператор німецької залізниці Deutsche Bahn подає позов до суду на профспілку машиністів GDL у зв’язку з новими страйками, вважаючи їх незаконними.
14:58
В Євросоюзі вивчають вплив агропродукції з РФ на ринок ЄС
У Єврокомісії заявили, що Євросоюз постійно стежить за потоками сільськогосподарських продуктів до ЄС, особливо з України та Росії.
14:50
У Шольца не погодилися з Папою Римським, який порадив Україні "сміливість білого прапора"
Речник канцлера Німеччини заявив, що Олаф Шольц не поділяє думки Папи Римського Франциска, який порадив Україні "мати сміливість білого прапора".
14:29
У Чехії невідомий пригрозив стріляниною кільком університетам, поліція посилює заходи безпеки
У понеділок чеська поліція посилила заходи безпеки довкола кількох навчальних закладів, щодо яких надійшла анонімна погроза вчинити стрілянину. 
14:20
У Єврокомісії відреагували на скандальну заяву Папи Римського
У Єврокомісії прокоментували заяву Папи Римського Франциска, що Україні слід мати "відвагу білого прапора" для мирних переговорів з РФ.
14:02
ВідеоПрапор Швеції офіційно підняли у штаб-квартирі НАТО
У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в понеділок, 11 березня, підняли національний прапор Швеції, що ознаменувало приєднання країни до Північноатлантичного альянсу.
13:59
Макрон: Законопроєкт про асистовану евтаназію розглянуть у травні
Президент Франції Емманюель Макрон анонсував розгляд законопроєкту про асистовану евтаназію для дорослих, в яких діагностували невиліковну хворобу та які стоять перед загрозою неминучої смерті.
13:29
Партія прем'єрки Італії уникнула другої поспіль поразки на регіональних виборах
Представника партії прем'єрки Джорджії Мелоні "Брати Італії" Марко Марсіліо переобрали на посаду губернатора Абруццо, що дозволило їй уникнути другої поспіль поразки на регіональних виборах.
13:21
На пункті пропуску "Угринів" фермери не пропускають вантажівки з України у напрямку Польщі
Польські фермери з 9:00 11 березня не пропускають вантажівки через пункт пропуску "Угринів" на кордоні з Україною у напрямку Польщі.
13:12
Дуда хоче запропонувати країнам НАТО збільшити витрати на оборону
Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до США запропонує країнам-членам НАТО підвищити мінімальний рівень витрат на оборону з 2% від ВВП до 3%.
12:59
виправленоГрузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі, які працюють на Київ
Грузія вимагає від української влади видати урядовців часів Міхеїла Саакашвілі, зокрема Зураба Адеїшвілі, якого офіційне Тбілісі намагалося оголосити у міжнародний розшук.
12:46
Поліція Латвії перевірятиме тих, хто йде голосувати на "виборах" Путіна в посольстві РФ
У Латвії Державна поліція і Державна прикордонна охорона під час російських президентських "виборів" перевірятимуть людей, які прийдуть на виборчу дільницю до посольства РФ в Ризі.
12:21
Ексречник МЗС став генконсулом України в Торонто
Колишній речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко став генеральним консулом України в канадському Торонто.
12:02
Глава МЗС Молдови: РФ намагається повалити демократичний уряд у Кишиневі
Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що країна стикається з численними загрозами з боку Росії на шляху до членства в Євросоюзі.
11:58
Розвідка Британії: РФ може готувати депортацію українців з окупованих територій
Розвідка Великої Британії проаналізувала кроки РФ, якими вона намагається зробити окупацію захоплених територій України незворотною, і припустила можливість депортації мешканців без російських паспортів.
11:31
ФотоЗМІ: В аеропорту Гельсінкі поліція зняла з рейсу експрем'єра Естонії напідпитку
Фінська поліція висадила з літака в Гельсінському аеропорту колишнього прем'єр-міністра Естонії Тааві Рийваса, який нібито мав летіти до Японії у складі естонської бізнес-делегації, що супроводжувала міністра закордонних справ Маргуса Тсахкну.
11:25
Відкриття морського коридору з Кіпру до Гази відклали через "технічні труднощі"
Морський коридор гуманітарної допомоги між Кіпром та Газою не почав працювати попри очікування, що він відкриється у суботу або в неділю.
11:11
Бербок про заяву Папи: Мені цікаво, про що він думав
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що не розуміє заяву Папи Римського Франциска, який раніше сказав, що Україні слід мати "відвагу білого прапора" для мирних переговорів з РФ.
11:06
ФотоВізит президента Ізраїлю до нового музею Голокосту в Амстердамі викликав протести
Візит президента Ізраїлю Іцхаака Герцога до першого в Нідерландах Національного музею Голокосту в день його відкриття в неділю пройшов у супроводі протесту проти кровопролиття в Секторі Гази.
10:47
Співлідер партії Шольца проти обміну Taurus на Storm Shadow
Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль не підтримав ідею обміну ракет Taurus на британські Storm Shadow, щоб надати Україні далекобійне озброєння.
10:28
CNN: На Заході вважають, що РФ виробляє втричі більше снарядів, ніж США та Європа для України
Росія виробляє майже втричі більше артилерійських боєприпасів, ніж США і Європа спільно здатні виробити для потреб Києва, свідчать оцінки західних розвідок.
10:27
Байден за добу зібрав рекордні $10 млн на вибори після виступу в Конгресі
Передвиборча кампанія президента США Джо Байдена за добу зібрала 10 мільйонів доларів після його звернення в Конгресі "Про стан справ у державі" минулого тижня.
10:05
У Швейцарії знайшли мертвими п’ятьох лижників, які раніше зникли в Альпах
Рятувальники знайшли тіла п'ятьох лижників в горах на південному сході Швейцарії, шостого зниклого досі шукають.
09:52
Турецька влада заявила про затримання 33 підозрюваних у підготовці терактів
Турецька поліція затримала 33 особи, яких підозрюють у зв'язках з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ), що нібито готували атаки напередодні місцевих виборів, що відбудуться в країні наприкінці цього місяця.
09:42
Макрон приїде в Україну у найближчі тижні
Президент Франції Емманюель Макрон відвідає Україну найближчими тижнями.
09:25
ФотоУ Берліні сотні людей вийшли на демонстрацію на підтримку Ізраїлю
Кілька сотень людей вийшли напередодні в Берліні на демонстрацію проти антисемітизму і висловили солідарність з Ізраїлем.
09:15
Німеччина готується до перебоїв з транспортом через страйки на залізниці та в авіакомпаніях
У Німеччині готуються до чергової хвилі перебоїв у транспортному сполученні після того, як профспілки, що представляють машиністів та бортпровідників, оголосили про нові страйки.
09:09
ФотоВ Угорщині пояснили, чому Орбан взяв до Трампа молодшу доньку замість дружини
У пресслужбі угорського прем’єра Віктора Орбана пояснили, чому його під час поїздки до маєтку експрезидента США Дональда Трампа супроводжувала молодша донька Флора, а не дружина.
08:48
Зеленський обговорив із Макроном ситуацію на полі бою та майбутню зустріч в Україні
Президент України Володимир Зеленський заявив, що провів "тривалу і предметну" розмову зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном.
08:43
Президент Чехії: Присутність іноземних військ в Україні не порушуватиме міжнародні норми
Президент Чехії Петр Павел переконаний, що якщо війська НАТО здійснюватимуть підтримку безпосередньо на території України, це не порушуватиме жодних міжнародних норм.
08:11
Глава МЗС Німеччини не проти обміну ракетами з Британією для озброєння України
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтримала пропозицію свого британського колеги Девіда Кемерона щодо обміну крилатими ракетами, щоб Україна могла отримати більше далекобійної зброї.
08:02
Дуда і Туск разом поїдуть до США
Президент Польщі Анджей Дуда та прем’єр-міністр Дональд Туск у вівторок, 12 березня, здійснять візит до США.
07:42
Парламентські вибори в Португалії не виявили явного переможця, правопопулісти стали третіми
Результати голосування на дострокових парламентських виборах у Португалії не виявили явного переможця, а партії змушені чекати ще кілька тижнів, щоб дізнатися результати голосування за кордоном.
07:22
Орбан підтвердив, що Трамп не хоче фінансувати безпеку Європи
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що колишній американський президент Дональд Трамп не хоче, щоб США фінансували безпеку Європи.
07:04
Орбан: Трамп пообіцяв не дати жодної копійки Україні у разі обрання
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розповів, що експрезидент США Дональд Трамп пообіцяв не надавати Україні фінансову підтримку для оборони від російської агресії у разі повернення до Білого дому.