12 квітня 2023

Статті
Військова (не)таємниця: що відомо про витік секретних документів США
Розголошення таємних матеріалів аналітики уже називають найсерйознішим порушенням національної безпеки Вашингтона, яке може мати вплив на двосторонні відносини з союзниками.
Як повномасштабна війна дала поштовх розвитку кордону з Румунією
Парадоксально, але поштовх до розвитку українсько-румунський кордон отримав саме з початком повномасштабної військової агресії РФ.
Новини
23:01
"Угорці платять за ножа, яким відрізали голову українському солдату" – радник Зеленського
Економічний радник президента України Олег Устенко заявив, що низка угод, які посилюють енергетичну співпрацю Угорщини з Росією, лише затягуватиме повномасштабну війну, й закликав Європейський Союз заблокувати їх.
22:45
Польща хоче відкрити в себе виробництво снарядів для Abrams зі збідненим ураном
22:31
Спікер Ради оголосив про відкриття офісу, який адаптуватиме законодавство до права ЄС
Голова Верховної ради Руслан Стефанчук у середу підписав розпорядження про створення парламентського офісу з підтримки адаптації законодавства України до положень права ЄС.
22:14
"Злиті" документи Пентагону: США оцінювали загальні втрати України й РФ у 354 тисячі – ЗМІ
Опубліковані в інтернеті нібито документи розвідувального управління Міністерства оборони США містять оцінки втрат України та Росії у повномасштабній війні, що значно відрізняються від офіційних даних обох сторін.
21:57
"Злиті" документи розвідки США: війна в Україні затягнеться після 2023-го – ЗМІ
Документи розвідувального управління Міністерства оборони США, які нібито потрапили в інтернет, свідчать, що повномасштабна війна Росії проти України перетворюється в затяжний конфлікт, що триватиме "далеко після 2023 року".
21:39
У Чехії оскаржують виправдання експрем’єра Бабіша у справі про махінації із субсидіями ЄС
Празький прокурор Ярослав Шарох у середу подав апеляцію на вирок, який виправдовує голову партії ANO й колишнього прем'єр-міністра Андрея Бабіша та його колишню радницю Яну Надьову у справі "Лелече гніздо" про махінації із субсидіями Європейського Союзу.
21:18
Вибух газу в Марселі: остаточно підтвердили вісьмох загиблих
У результаті обвалу будинку у французькому Марселі в неділю загинули вісім людей – в середу рятувальники знайшли два останні тіла.
ДайджестРеакція на страту воїна ЗСУ, санкції США для Угорщини, партнери Путіна просять миру: новини дня
21:00
Якщо відео зі стратою полоненого справжнє, Росія стане в один ряд з ІДІЛ – президент Чехії
Президент Чехії Петр Павел прокоментував відео з нібито стратою українського військовополоненого росіянами, яке поширюється з вівторка.
20:46
Позиція Угорщини щодо членства Швеції дратує союзників по НАТО – Politico
Блокування Угорщиною заявки Швеції на вступ до НАТО спантеличує і дратує західних посадовців. 
20:46
США й Латвія підтвердили присутність своїх військових в Україні: участі у війні не беруть
Представники Сполучених Штатів і Латвії в середу підтвердили, що в Україні перебувають їхні військовослужбовці, та наголосили, що вони не беруть жодної участі в бойових діях.
20:30
На сході відродилась "імперія зла", стара Європа має це зрозуміти – прем'єр Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, перебуваючи з візитом у США, в середу закликав держави "старої Європи" усвідомити загрозу, що виходить від Росії.
20:19
Макрон заявив, що в питанні Тайваню Франція не має бути "васалом" США
Президент Франції Емманюель Макрон у середу вкотре не відмовився від своїх неоднозначних заяв щодо Тайваню, наголосивши, що союзництво зі Сполученими Штатами не означає, що Париж є їхнім "васалом".
20:10
Уряд Німеччини відмовився відкласти в останню мить відмову від ядерної енергетики
Уряд Німеччини у середу відкинув заклики відкласти в останню мить закриття трьох останніх атомних електростанцій країни, що має відбутись цими вихідними.
20:01
Керівниця естонської редакції Sputnik втекла від слідства на окуповану територію України
Керівниця естонської редакції прокремлівського інформаційного порталу Sputnik Єлена Черишева, яку звинувачують у порушенні санкцій проти Росії, залишила Естонію і наразі працює в медійній сфері на окупованих Росією територіях України.
19:48
Сійярто похвалив Білорусь за надійний транзит російської нафти
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто на зустрічі з білоруським міністром закордонних справ у Будапешті похвалив Білорусь як надійного транзитного партнера з постачання російської нафти.
19:47
Експрем'єрка Британії підтримує прискорений вступ України в НАТО
Ліз Трасс, яка кілька тижнів у 2022 році була прем’єр-міністеркою Британії, закликала прискорити процес вступу України в Північноатлантичний Альянс і надати їй західні бойові винищувачі.
Аналітика короткоЯк таємні документи США потрапили у мережу і чи несе це загрозу для України
19:29
Глава МЗС Білорусі в Угорщині говорив про переговори і перемир’я в Україні
Міністр закордонних справ Білорусі Сергєй Алєйник під час візиту в Будапешт закликав негайно оголосити перемир’я в Україні і розпочати переговори.
19:27
фотоВ Іспанії обурюються планами дозволити зрошування території заповідника
Екологи й центральний уряд Іспанії висловили обурення намірами влади автономної спільноти Андалусія на півдні країни почати іригаційні роботи на території заповідних болотистих угідь Донанья на тлі тривалої посухи.
19:09
Інвестиції КНР у важливий німецький порт можуть зірватись через висновок спецслужб – ЗМІ
Німецькі спецслужби визначили термінал порту Гамбурга об’єктом критичної інфраструктури, що потенційно може заблокувати схвалений урядом країни план дозволити китайській державній компанії Cosco придбати його акції.
19:06
США стурбовані прагненням керівництва Угорщини до тісніших взаємин з Росією – посол
Посол США в Угорщині Девід Прессман у середу висловив стурбованість Вашингтона через зближення угорської влади з Росією на тлі повномасштабної війни в Україні.
18:48
Очільник МЗС Латвії відповів Макрону: "Більше єдності, менше автономії"
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс прокоментував заяву президента Франції Еммануеля Макрона, який днями закликав Європейський Союз до більшої "стратегічної автономії" від Сполучених Штатів.
18:44
Сійярто пояснив, що прийняв у Будапешті главу МЗС Білорусі заради миру в Україні
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що зустрівся з міністром закордонних справ Білорусі Сергеєм Алєйником, бо Угорщина якнайшвидше прагне миру в Україні.
18:37
Словаччина призупиняє обробку партії пшениці з України – знайшла пестициди
У Словаччині призупинили молотіння партії української пшениці вагою 1500 тонн після того, як аналізи показали підвищену концентрацію в ній пестицидів.
18:33
Шмигаль зустрівся із главою Пентагону і попросив винищувачі для України
Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль в ході свого візиту до США зустрівся із главою Пентагону Ллойдом Остіном.
18:17
Шотландія позиватиметься проти уряду Британії через блокування "гендерного" закону
Влада Шотландії у середу оголосила про наміри оскаржити блокування урядом Великої Британії закону про реформу гендерного визнання, яка передбачає спрощення деяких аспектів транспереходу.
18:16
Західні Балкани отруєні російською дезінформацією - спецпосланець США
Спеціальний посланець США з питань протидії глобальній дезінформації Джеймс Рубін заявив про значний вплив російської пропаганди на країни Західних Балкан.
18:13
фотоШмигаль розпочав візит до США, очікує нові домовленості
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розпочав візит до США, під час якого розраховує на нові домовленості зі стратегічним партнером.
18:06
США запровадили додаткові санкції проти РФ, зокрема структур Усманова й "Росатому"
Міністерство фінансів США в середу оголосило про черговий пакет санкцій у зв’язку з повномасштабною агресією Росії проти України, який загалом охоплює понад 80 фізичних та юридичних осіб.
17:51
Глави МЗС України та Румунії обговорили, як зміцнити безпеку в Чорноморському регіоні
Глави МЗС України і Румунії Дмитро Кулеба і Богдан Ауреску у середу обговорили посилення безпеки у Чорноморському регіоні. 
17:48
Прем'єр Румунії розповів, як їхній вступ до Шенгену допоможе ЄС підтримувати Молдову та Україну
Прем`єр-міністр Румунії Ніколає Чуке заявив, що вступ його країни до Шенгенської зони сприятиме підтримці Молдови та України.
17:44
США запровадили санкції проти банку в Угорщині, який контролюється Росією
Міністерство фінансів США в середу оголосило санкції проти Міжнародного інвестиційного банку – кредитної установи, що базується в Будапешті, має майже 50% російської власності й позбавлена нагляду з боку угорської влади.
17:25
Макрон не вибачатиметься за резонансне інтерв'ю щодо Китаю – французький дипломат
Президент Франції Еммануель Макрон не проситиме вибачення за коментарі, які він зробив в резонансному інтерв'ю під час візиту до Китаю.
17:24
Житель Белфаста випадково знайшов план заходів безпеки під час візиту Байдена
Поліція Північної Ірландії почала розслідування після того, як житель Белфаста знайшов таємний документ із деталями забезпечення безпеки на час візиту в регіон президента США Джо Байдена.
17:08
Нідерланди планують повністю припинити імпорт скрапленого газу з Росії
Уряд Нідерландів працює над повним припиненням імпорту скрапленого природного газу (СПГ) з Росії.
17:07
Усі фігуранти "Катаргейту" вийдуть з-під варти
Колишня віцепрезидентка Європейського парламенту Єва Кайлі, яка є однією з ключових фігуранток справи про корупцію в органі, в четвер вийде під домашній арешт – таким чином усі підозрювані в цій справі будуть відпущені з-під варти.
17:03
Іспанія відправить шість Leopard 2A4 в Україну найближчими днями, ще чотири ремонтують
Іспанія планує відправити шість Leopard 2A4 в Україну найближчими днями, доставка завершиться до кінця квітня.
16:45
Глава Пентагону оцінив підготовку контрнаступу України на тлі зливу документів США
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна має значну частину можливостей, необхідних для успіху весняного контрнаступу на тлі наслідків витоку документів американської розвідки.
16:30
Президент Євроради відреагував на відео зі стратою українського полоненого
Президент Європейської ради Шарль Мішель, коментуючи появу відео зі стратою українського полоненого, заявив, що ЄС докладе зусиль для покарання винних.
16:20
Росія закрила в’їзд для 333 громадян Канади за "оскаженілу русофобію"
Москва закрила в'їзд для 333 громадян Канади у відповідь на антиросійські санкції з боку Оттави.
16:07
Генсек Ради Європи про страту українського полоненого: Винні мають бути покарані
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич відреагувала на відео зі стратою українського військовополоненого військовими РФ.
16:04
Папа Франциск закликав політиків не керуватися "силою зброї"
Папа Римський Франциск у середу закликав світових лідерів використовувати розум, а не зброю, для вирішення політичних розбіжностей.
15:52
Депутати Ради та Європарламенту вперше провели спільне засідання
У середу, 12 квітня, відбулося перше спільне міжкомітетське засідання депутатів Верховної Ради України із депутатами Європейського парламенту.
15:48
Британія запровадила санкції проти осіб, які допомагали приховувати активи Абрамовича та Усманова
Велика Британія оголосила про запровадження санкцій проти мережі компаній і фізичних осіб, які мають фінансові зв'язки з російськими олігархами Романом Абрамовичем і Алішером Усмановим.
15:43
Байден на зустрічі з Сунаком в Північній Ірландії обговорить війну в Україні 
Президент США Джо Байден обговорить війну в Україні з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком під час зустрічі двох лідерів у середу в рамках візиту президента Сполучених Штатів до Північної Ірландії.
15:23
Німеччина змінила плани легалізації канабісу після переговорів з ЄС
Уряд Німеччини у середу представив скорочені плани щодо лібералізації поширення канабісу в країні, врахувавши оцінку Брюсселя.
14:32
Україна відновила експорт електроенергії до Польщі
Із середи, 12 квітня, в Україні повністю забезпечуються потреби споживачів в електроенергії, завдяки чому вдалось відновити експорт до Польщі.
14:19
Посол Британії про відео зі стратою українського полоненого: "Якщо вони хотіли залякати – вийшло навпаки"
Посол Британії заявила, що відео зі стратою українського полоненого поповнює списки злочинів, за які РФ має бути притягнена до відповідальності, а своєї мети воно не досягло. 
14:01
Боррель скасував візит до Китаю через позитивний тест на коронавірус
Високий представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель відклав візит до Китаю через позитивний тест на коронавірус.
13:59
ЄС закликав до стриманості Баку та Єреван після прикордонної перестрілки із загиблими
У ЄС закликали Вірменію та Азербайджан проявити стриманість і засудили перестрілку на кордоні, внаслідок якої є загиблі й поранені з обох сторін.
13:28
МЗС просить Гаагу відреагувати на відео зі стратою українського полоненого
Міністерство закордонних справ України закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду звернути увагу на відео із жорстокою стратою українського полоненого військовими РФ.
13:27
У Єврокомісії відреагували на відео зі стратою українського полоненого 
У Єврокомісїі наголосили, що відео зі стратою українського військовополоненого – якщо буде підтверджено, що воно справжнє – вкотре засвідчує зневагу РФ до міжнародного права, і причетні до цього не мають лишитися безкарними. 
13:15
У Польщі біля кордону України розпочнуться навчання військових США на Abrams
У середу, 12 квітня, військовослужбовці Польщі та США розпочинають спільні навчання на полігоні у місті Нова Демба, які включатимуть тренування на танках Abrams.
Аналітика короткоЯк Україна модернізує кордон із Румунією
12:57
фотоДемонстранти перервали візит Макрона до Амстердама, двох затримали
Під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Амстердамського університету правоохоронці затримали двох демонстрантів.
12:39
Румунське місто Тімішоара передає для України 4 великих генератори
Румунське місто Тімішоара підготувало до передачі Україні чотири потужних генератори, приєднавшись до ініціативи Європарламенту.
12:28
Польська поліція зірвала блокаду фермерами залізничної колії на кордоні з Україною
Співробітники поліції Польщі зірвали акцію протесту, оголошену о 10:00 ранку фермерами, які мали заблокувати ширококолійну залізничну лінію в Грубешуві, через яку зерно з України потрапляє до Польщі.
12:24
Фінляндія не хоче передавати Україні літаки Hornet - Міноборони
Міністерство оборони Фінляндії відповіло на запит України про проведення переговорів щодо можливості передачі винищувачів Hornet.
11:59
Глава МЗС Литви: я не бачу іншого місця для розмов з Путіним, крім Гааги
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс стверджує, що розмова з лідером Росії Владіміром Путіним можлива тільки в Міжнародному кримінальному суді (МКС).
11:58
Литва побудувала модульне містечко для 36 родин у Бородянці
Литва завершила перший проєкт з підтримки відновлення української інфраструктури – модульне містечко у Бородянці для 36 родин, які втратили власне житло через війну.
11:58
Витік документів став гострою проблемою для США - директор ЦРУ
Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що витік секретних військових документів є нагальною проблемою для США.
11:37
У Міноборони Сербії заперечили інформацію про постачання зброї Україні
В міністерстві оборони Сербії заперечили інформацію, яка з`явилась у ЗМІ, про постачання зброї України.
11:34
Німеччина не встигає повноцінно підготувати дивізію, яку обіцяла для НАТО у 2025 році – ЗМІ
Бундесвер не встигає повноцінно привести в оперативну готовність свою дивізію, яку Німеччина обіцяла для сил спільного реагування НАТО у 2025 році.
11:32
Іран веде таємні переговори з Китаєм і Росією про придбання санкційного ракетного палива
Китай, Росія та Іран ведуть секретні переговори про постачання Ісламській Республіці ключової хімічної сполуки, яка використовується для приведення в рух балістичних ракет, що означатиме явне порушення санкцій ООН.
11:16
Директор ЦРУ очікує “більшого брязкання” ядерною зброєю з боку РФ
Директор ЦРУ Білл Бернс у вівторок розповів про свої очікування щодо того, як Росія вдаватиметься до ядерної риторики на тлі триваючої війни проти України.
11:03
ФСБ Росії систематично намагається вербувати в Естонії українських біженців
Федеральна служба безпеки Російської Федерації систематично намагається вербувати воєнних біженців, які прибувають до Естонії.
11:01
"Гірше за ІДІЛ": Кулеба закликав вигнати Росію з ООН після нового відео зі стратою полоненого
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нове відео з жорстокою стратою українського полоненого підкреслює необхідність виключити Росію з Ради безпеки ООН та організації загалом. 
10:41
Франція блокує рішення ЄС у справі фінансування поставок боєприпасів для України – польські ЗМІ
Франція нібито блокує рішення ЄС стосовно фінансування постачань боєприпасів для України, яке вимагає одностайності серед держав-членів.
10:41
Путін досі вірить, що зможе розтрощити Україну і Захід – директор ЦРУ
Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що президент РФ Владімір Путін "несерйозно налаштований на переговори" щодо припинення війни в Україні.
10:37
фотоВ Угорщині з’явились плакати, що порівнюють війну РФ проти України з придушенням угорської революції 
На рекламних щитах в Угорщині почали з’являтися плакати, що проводять паралелі між радянським придушенням угорської революції та нинішньою війною РФ проти України.  
10:26
Байден прибув до Північної Ірландії: перед його візитом поліція знайшла бомби
Президент США Джо Байден прибув до столиці Північної Ірландії Белфаста у 25-ту річницю Угоди Страсної п'ятниці, що припинила кровопролитний конфлікт у регіоні.
10:13
Глава МЗС Естонії відреагував на відео з жорстокою стратою українського полоненого
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що після відео зі стратою українських полонених для цивілізованих країн не може бути мови про якийсь діалог з Росією чи присутність її спортсменів на змаганнях.
09:45
США посилять військову присутність у Польщі – Моравецький
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив, що обговорював з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, серед іншого, присутність американських військ у Польщі.
09:19
Deutsche Bank згортає залишки своїх ІТ-операцій в Росії – ЗМІ
Deutsche Bank закриває свої центри розробки програмного забезпечення в Москві та Санкт-Петербурзі – таким чином найбільший кредитор Німеччини припиняє двадцятирічну залежність від російської ІТ-експертизи після вторгнення Росії в Україну.
09:13
Розвідка Британії: РФ спорудила на Запоріжжі лінію оборони у 120 км, готуючись до удару на Мелітополь
Британська розвідка розповідає, що російські сили спорудили три лінії оборони уздовж 120-кілометрової ділянки на Запоріжжі, але від них буде мало користі без достатньої кількості війська та артпідтримки.
08:48
США "перевернуть кожен камінь", поки не знайдуть джерело витоку документів – глава Пентагону
Міністр оборони США Ллойд Остін у вівторок заявив, що Сполучені Штати будуть розслідувати нещодавній витік секретних документів, поки не буде знайдено його джерело.
08:43
Польські фермери блокуватимуть залізницю на кордоні, якою прямує зерно з України
Польські фермери 12 квітня блокуватимуть залізницю на кордоні між Україною та Польщею у Грубешеві, протестуючи проти ввезення українського зерна.
08:23
Більшість поляків – проти заборони ЄС на нові авто з двигунами внутрішнього згоряння
Більшість поляків не пітримують вже схвалене у ЄС рішення відмовитися з 2035 року від реєстрації нових автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння.
07:57
Злитий в мережу документ стверджує, що Сербія погодилась озброювати Україну
Один з імовірно злитих в мережу секретних документів стверджує, що Сербія, єдина країна в Європі, яка відмовилася запровадити санкції проти Росії за її вторгнення в Україну, погодилася постачати зброю Києву або вже відправила її.
07:44
Італія запровадила надзвичайний стан через мігрантів
Кабінет міністрів Італії у вівторок оголосив надзвичайний стан у сфері імміграції після "різкого зростання" потоків мігрантів через Середземне море.
07:18
Канада запровадила санкції проти Нацбанку Білорусі і ще 8 банків
Канада оголосила про запровадження санкції проти дев’яти білоруських банків, в тому числі Нацбанку Білорусі.