11 квітня 2023

Статті
Уроки зернової кризи: як Україна має реагувати на протести фермерів з ЄС
Фермери із сусідніх з нами європейських країн масово протестують проти завезення українського зерна. Що має робити Київ, щоб мінімізувати ці ризики?
На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян: інтерв’ю відповідального за суди з РФ
Антон Кориневич: "Щоб винести вирок проти Путіна, поки він сидить у бункері, потрібне заочне провадження. Це – реальна мета".
Новини
22:57
У Молдові закликають не палити шини на Великдень
Агентство Молдови із захисту довкілля у вівторок звернулось до вірян із проханням не розпалювати традиційні великодні вогнища з використанням шин, як це роблять в останні роки.
22:38
Прокурор у справі Трампа судиться з конгресменом через втручання в розслідування
Окружний прокурор Мангеттена Елвін Брегг у вівторок подав федеральний позов проти члена Палати представників США від Республіканської партії Джима Джордана, звинувативши його у "відвертій кампанії із залякування та нападок" через обвинувальний висновок щодо експрезидента Дональда Трампа.
22:19
В Естонії запровадили універсальний музейний пропуск
З вівторка в Естонії з’явилась можливість придбати річну музейну карту, яка дає право на необмежене відвідування понад 100 музеїв і 500 виставок по всій країні.
22:02
У Латвії почались суди над журналістами російських агентств, усі вони заперечують провину
У Ризі у вівторок почалась серія судових процесів, у якій фігурують 16 журналістів, що співпрацювали з російськими новинними порталами Sputnik і Baltnews та звинувачуються в порушенні санкцій Європейського Союзу.
21:42
У ЄС усе більш прихильні до ідеї Макрона про "стратегічну автономію" від США – Мішель
Президент Європейської ради Шарль Мішель вважає, що європейські лідери стають все більш прихильними до прагнення президента Франції Емманюеля Макрона до "стратегічної автономії" від Сполучених Штатів.
21:19
В Україні відповіли на прогноз Євроконтролю про обмеження польотів до 2029-го
Державне підприємство обслуговування повітряного руху "Украерорух" у вівторок прокоментувало прогноз Європейської організації з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) про обмеження польотів над Україною до 2029 року.
ДайджестВинищувачі дадуть до літа, Польща обмежує зерно, дружба Орбана з РФ і Білоруссю: новини дня
20:56
В Італії пропонують відселити ведмедів після того, як один із них загриз на смерть бігуна
Італія розглядає можливість переміщення великої кількості ведмедів з північного регіону Трентіно в інші регіони після безпрецедентної загибелі минулого тижня бігуна, якого вбила одна з цих тварин.
20:53
Україна і Канада погодили оновлену Угоду про вільну торгівлю 
Україна та Канада оголосили про завершення переговорів з укладання оновленої Угоди про вільну торгівлю між двома країнами – цей документ замінить існуючу угоду, яка діяла з 2017 року.
20:37
Депутати Європарламенту й Верховної ради вперше проведуть спільне засідання
Очільники комітетів Верховної ради та Європейського парламенту в середу проведуть перше в історії спільне засідання парламентських органів.
20:24
Кожен десятий німець – трудоголік
Майже десять відсотків громадян Німеччини мають залежність від роботи, а значна частина перепрацьовує і вагається, чи брати вихідний.
20:22
Розслідування витоку секретних документів у США може тривати місяці – ЗМІ
Розслідування витоку секретних документів Пентагону, у тому числі розвідданих про війну в Україні, може тривати місяці.
20:09
Канада запроваджує санкції проти компанії Пригожина
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у вівторок оголосив про запровадження додаткових санкцій проти Росії та Білорусі у зв’язку з агресією проти України.
19:58
Канада відправить Україні тисячі штурмових гвинтівок і мільйони набоїв
Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні, яка включає передачу тисяч штурмових гвинтівок та мільйонів набоїв.
19:51
Ще одного з фігурантів "Катаргейту" відпустили під домашній арешт
Депутат Європарламенту від Бельгії Марк Тарабелла, що фігурує в корупційному скандалі про підкуп із боку катарської влади, у вівторок вийшов з-під варти – тепер він перебуватиме під домашнім арештом і носитиме електронний браслет.
19:38
У МЗС Молдови відповіли Захаровій з приводу відносин Кишинева з НАТО
Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови прокоментувало слова представниці МЗС Росії Марії Захарової, яка заявила, що НАТО готує з Молдови "полігон для геополітичної конфронтації" з Росією. 
19:33
В уряді Іспанії закликають Європу "не відвертатись" від Китаю
Міністерка економіки Іспанії Надя Кальвіньйо вважає, що Європа не може ігнорувати роль Китаю як ключового торговельного партнера і важливого геополітичного суб’єкта, що може допомогти покласти край війні в Україні або полегшити борговий тягар для країн із низьким рівнем доходу.
19:19
Витік документів США: Британія попередила про "серйозний рівень неточності" злитих даних
Міністерство оборони Великої Британії попередило про "серйозний рівень неточності" у злитих у мережу ймовірно секретних документах США, що стосуються у тому числі війни в Україні.
19:12
Польща проситиме ЄС відновити мито на українське зерно
Новий міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус після зустрічі з фермерами у вівторок пообіцяв звернутись до Європейської комісії з проханням запровадити мита на імпорт українського зерна.
18:57
Стала відома дата "Рамштайну-11"
Одинадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України формату "Рамштайн" відбудеться у фізичному форматі 21 квітня.
18:53
фотоУ Німеччині врятували застряглу у кришці люка білку, яка "не хотіла співпрацювати"
Німецькі рятувальники розповіли про порятунок білки, яка застрягла у кришці каналізаційного люка, проте, за їх словами, попри незручність для себе "не співпрацювала" під час рятувальної операції.
короткоЯк виникла зернова криза і чи несуть загрозу для України протести фермерів з ЄС
18:45
На півночі Косова стріляли в серба, підозрюється місцевий поліцейський
Житель північних районів частково визнаного Косова, де переважає сербське населення, в ніч проти вівторка був поранений з вогнепальної зброї, в результаті чого поліція почала розслідування.
18:42
Витік документів Пентагону: лідер більшості в Сенаті США просить провести закритий брифінг
Лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер просить провести закритий брифінг для всіх сенаторів через витік документів Пентагону, які містять інформацію про війну в Україні.
18:24
У Німеччині хочуть дозволити членам подружжя мати подвійні прізвища
Міністерство юстиції Німеччини у вівторок проєкт змін до закону про подружні імена та імена при народженні, який дасть членам подружжя більше свободи у зміні прізвищ та їхнього передання дітям.
18:24
відео"Де французька демократія?": виступ Макрона в Гаазі перервали протестувальники 
Протестувальники у вівторок перервали виступ президента Франції Еммануеля Макрона, який виголошував у Гаазі програмну промову про європейський суверенітет під час державного візиту до Нідерландів.
18:03
У Чорногорії почався повторний розгляд справи про держпереворот 2016 року
У Чорногорії в понеділок відбулось перше з 2021 року судове засідання у справі про державний переворот семирічної давнини, за яким, як стверджує обвинувачення, стояла Росія та проросійські сили в країні.
17:57
Глава МЗС Угорщини погодив у Москві кілька нових енергетичних угод
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Москви у вівторок домігся угоди щодо збільшення поставок газу з Росії та оновив угоду про фінансування атомної електростанції "Пакш".
17:55
Кулеба після розмови з Блінкеном: США впевнені, що Україна здатна перемогти на полі бою
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.
17:44
Ердоган почав передвиборчу кампанію в Туреччині: обіцяє покращення економіки
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вівторок розпочав передвиборчу кампанію своєї Партії справедливості та розвитку (AKK), пообіцявши знизити інфляцію до однозначного числа й стимулювати економічне зростання.
17:39
Литва відправила до Німеччини першу групу інструкторів для навчання українських військових
У вівторок, 11 квітня, перша група інструкторів піхотної бригади Збройних сил Литви відправилась до Німеччини, де буде навчати українських військових.
17:31
фотоУ Вірменії через полонених, яких утримує Азербайджан, блокували кордон з Грузією 
Родичі вірменських військовослужбовців, які перебувають в азербайджанському полоні, у вівторок вранці перекрили дорогу, що веде до митного пункту "Бавра" на кордоні з Грузією. 
17:28
Очільник МЗС Білорусі приїхав в Угорщину говорити про економічну співпрацю
Міністр закордонних справ Білорусі Сергєй Алєйник у вівторок прибув до Угорщини, де наступного дня візьме участь у засіданні міжурядової комісії з питань економічної співпраці.
17:13
Україна каже, що Росія довела зернову угоду до "критичної ситуації"
Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков, відповідальний за питання Чорноморської зернової ініціативи, каже про "критичну ситуацію" з її втіленням через дії Росії.
17:10
фотоРезніков і глава Міноборони Данії обговорили морську безпеку і розвиток ЗСУ 
Міністр оборони Олексій Резніков на зустрічі з главою Міноборони Данії Троельсом Лундом Поульсеном під час його візиту в Україну обговорив морську безпеку та аспекти розвитку української армії.
16:59
Трамп повернеться в Нью-Йорк – свідчитиме у справі про свої бізнес-махінації
Колишній президент США Дональд Трамп у четвер повернеться в Нью-Йорк, де даватиме свідчення у справі про фінансове шахрайство, в якому прокуратура штату підозрює його та членів родини.
16:59
Вірменія та Азербайджан звинуватили одне одного в обстрілах на кордоні, повідомляють про загиблих
У вівторок, 11 квітня, Вірменія та Азербайджан обмінялися звинуваченнями у відкритті вогню на кордоні, внаслідок чого є загиблі та поранені військовослужбовці.
16:50
Омбудсмана РФ виключили з європейської мережі правозахисних організацій
Російського омбудсмана Тетяну Москалькової виключили з членів Європейської мережі національних інституцій із захисту прав людини (ENNHRI).
16:38
ЗМІ: США можуть покарати Угорщину санкціями проти "впливових осіб"
Сполучені Штати можуть найближчим часом анонсувати санкції проти угорських "впливових громадян" на тлі значного погіршення двосторонніх відносин і критики дій угорського уряду Віктора Орбана.
16:28
Болгарія вимагає від ЄС додаткової допомоги фермерам через ситуацію з українським зерном
Болгарія вимагає додаткового захисту своїх сільгоспвиробників, крім 16,75 млн євро, які передбачені в кризовому резерві Єврокомісії, у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз.
16:24
фотоКіберспецслужбу Британії вперше очолить жінка 
У вівторок у Британії вперше призначили жінку керівником розвідувального агентства GCHQ, завданням якого є захист країни від терористів, кіберзлочинців і зловмисних іноземних держав.
16:15
У Молдові визнали конституційною заборону георгіївської стрічки для прославляння агресії РФ
Конституційний суд Молдови у вівторок визнав конституційною заборону на використання символів воєнної агресії, зокрема георгіївської стрічки, якщо їх використовують для виправдання або прославляння воєнної агресії чи воєнних злочинів.
16:07
Моравецький на заяву Макрона: США – гарант безпеки, потрібне стратегічне партнерство
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький застеріг європейських лідерів від спроби просувати у Європі політику "стратегічної автономії" від США і закликав до розвитку стратегічної співпраці Європи з Вашингтоном.
16:04
У Швейцарії відкидають звинувачення, що заморожують мало російських активів
В уряді Швейцарії не погоджуються з критикою європейських країн щодо того, що Берн недостатньо активно заморожує російські активи.
15:42
Фінські органи охорони здоров’я пропонують додатковий податок на цукор, сіль та жирну їжу
Інститут громадського здоров’я Фінляндії THL та агентство соцзабезпечення Kela виступили за запровадження додаткового податку на цукор, сіль та жирну їжу, щоб спонукати менше споживати ці продукти.
15:29
Британські медики розпочали масштабний чотириденний страйк
У вівторок молодші лікарі у Великій Британії розпочали чотириденний страйк, який може призвести до безпрецедентних збоїв у роботі фінансованої державою Національної служби охорони здоров'я (NHS).
15:09
Вища рада оборони Румунії обговорила втручання РФ у справи Молдови і підтримку України
Вища рада оборони Румунії під головуванням президента Клауса Йоганніса на засіданні у вівторок обговорила питання втручання РФ у внутрішні справи Молдови і подальшу підтримку України.
14:59
У Польщі на 500 злотих оштрафували чоловіка, який поцупив великодній кошик з-під храму
У польському містечку Ілава 60-річного чоловіка оштрафували за те, що він взяв з-під храму одинокий великодній кошик, поки його власниця молилася у костелі.
14:52
Болгарія видає росіянам по паспорту щодня - дослідження
Щодня один росіянин отримував болгарський паспорт у 2022 році, загалом їх було видано торік громадянам РФ 356 одиниць.
14:42
Кулеба поговорив з главою МЗС Італії про подальшу підтримку України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його італійський колега Антоніо Таяні провели телефонну розмову.
14:35
Понад 11 млн українців перетнули кордон з Польщею після початку повномасштабної війни 
Понад 11 мільйонів українців перетнули кордон з Польщею після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому минулого року.
14:28
Україна за час повномасштабної війни отримала через USAID понад 2900 генераторів
Понад 2900 генераторів отримала Україна через Агентство США з міжнародного розвитку за час повномасштабної війни.
короткоЗ якими труднощами стикається Україна на шляху до покарання Путіна і його посіпак
13:56
У Польщу прилетіли американські винищувачі F-22
Американські винищувачі F-22 Raptor у вівторок, 11 квітня, приземлилися на території Польщі.
13:40
У Польщі хочуть стати фінансовим хабом для відбудови України
Заступник міністра фінансів Польщі Артур Собонь заявив про бажання Варшави стати фінансовим хабом у сфері відбудови України.
13:35
Румунія вирішила купувати американські винищувачі F-35 
Вища рада нацбезпеки Румунії ухвалила рішення домовлятися про купівлю найсучасніших американських винищувачів F-35.
13:31
В Австрії заступник мера міста пішов у відставку через фото у формі НКВС в Білорусі
Заступник мера австрійського міста Швехат Давід Штокінгер подав у відставку після того, як стало відомо, що він публікувався в ультраправих журналах і носив форму радянської спецслужби НКВС під час поїздки в  Білорусь.
13:03
У Данії заявили, що Захід може до літа ухвалити рішення щодо винищувачів для України – AFP
Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен не виключив, що рішення Заходу про можливу передачу Україні бойових літаків буде прийнято "до літа", після поставок МіГ-29 поляками і словаками.
13:02
В Італії з’явився законопроєкт про криміналізацію "кліматичного вандалізму"
У парламенті Італії розглядають проєкт закону про запровадження кримінальної відповідальності за вандалізм щодо об’єктів культурної спадщини.
12:34
У Польщі будуватимуть склади НАТО для тисяч одиниць озброєння – Моравецький
Прем`єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що на території країни продовжать будівництво складів з озброєнням НАТО.
12:31
В Англії курцям роздадуть мільйон е-сигарет в рамках боротьби з тютюнопалінням
Мільйон курців в Англії отримають безкоштовний стартовий набір для вейпінгу (використання електронних сигарет), в рамках кампанії відмови від тютюнових виробів.
12:07
Шмигаль прибув із візитом до Канади
Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль у вівторок, 11 квітня, прибув з візитом до Канади.
11:58
Рішення про гібридний трибунал ще не прийняте, на розгляді 3 варіанти - посол Кориневич
Рішення про те, як саме буде виглядати трибунал щодо російського злочину агресії, ще не прийняте, поки продовжують розглядатися три різних варіанти.
11:50
3,4 мільйона німців ніколи не були в інтернеті
Майже 6% людей у віці від 16 до 74 років у Німеччині взагалі не користуються інтернетом.
11:33
Австрія і надалі підтримуватиме Україну, але без військової допомоги - міністр
Міністерка у справах ЄС та конституції в уряді Австрії Кароліна Едтштадлер заявила, що її країна підтримуватиме Україну гуманітарно і економічно, але військову допомогу не надаватиме.
11:13
У Німеччині 2022 рік став рекордним за кількістю підривів банкоматів
У Німеччині минулий рік став рекордним за кількістю підривів банкоматів з метою пограбування, що підштовхує посадовців думати про додаткові заходи для запобігання таким злочинам. 
11:12
Російськомовні Латвії вперше вважають орієнтацію на Захід більш бажаною, ніж на Схід
Уперше в історії спостережень латвійські російськомовні вважають орієнтацію зовнішньої політики країни на Захід більш бажаною, ніж на Схід.
11:04
В уряді Австрії підтвердили, що арештують Путіна в разі його приїзду
Міністерка у справах ЄС та конституції в уряді Австрії Кароліна Едтштадлер підтвердила, що президента РФ Владіміра Путіна арештують в разі його візиту до країни.
10:54
У Німеччині розглянуть близько 180 позовів щодо нібито шкоди внаслідок щеплення від COVID-19
У Німеччині невдовзі почнуть розгляд першого із близько 180 позовів людей, які переконані, що щеплення від коронавірусу мало негативні наслідки для їхнього здоров’я.
10:45
Австрія продовжить перевірки на угорському та словенському кордонах
Австрія планує продовжити перевірки на своїх кордонах зі Словенією та Угорщиною ще на шість місяців з 11 травня, коли закінчується нинішнє шестимісячне призупинення вільного перетину цих кордонів.
10:34
Молдова оголосила про плани побудувати сучасну військову базу біля Кишинева
Молдова планує побудувати біля Кишинева сучасну військову базу для підготовки особового складу національної армії.
10:20
ФотоСійярто знову приїхав в Москву: домовлятиметься про газ та нафту для Угорщини
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у вівторок, 11 квітня, приїхав з візитом до російської столиці Москви.
10:15
Німеччина влітку змінить посла в Україні, яка завершує четвертий рік роботи у Києві 
Німеччина влітку проведе ротацію посла в Україні та замінить Анку Фельдгузен, яка працює у Києві з 2019 року.
10:11
В Естонії не полишили надій позбавити громадян РФ і Білорусі права голосу на місцевих виборах
В Естонії нова коаліція твердо має намір позбавити російських і білоруських громадян права голосу на муніципальних виборах, якщо для цього не доведеться змінювати конституцію.
09:58
Мельник пояснив, чому Україна вигідна союзникам як член НАТО і ЄС
Заступник міністра закордонних справ, колишній посол України у Німеччині Андрій Мельник зауважив, що прагнення України до ЄС і НАТО частіше розглядають з точки зору того, що це дає Києву, але варто відзначити і переваги для союзників.
09:48
США сумніваються в успішності українського контрнаступу - ЗМІ
Американська розвідка вважає, що проблеми України з накопиченням військ, боєприпасів і техніки можуть призвести до того, що її військові "значно відстануть" від початкових цілей Києва щодо очікуваного контрнаступу.
09:34
Мельник натякнув, що час подумати про винищувачі та кораблі для України
Заступник міністра закордонних справ, колишній посол України у Німеччині Андрій Мельник вважає, що вже час піднімати питання про надання Україні винищувачів, а також кораблів, які має на озброєнні Німеччина.
09:10
Розвідка Британії очікує більшої участі десантників РФ у наступальних операціях в Україні
Передача повітряно-десантним військам РФ термобаричних систем ТОС-1А може свідчити про майбутнє зростання їх ролі в наступальних операціях в Україні.
09:05
Мельник про зброю від Німеччини: вже добре, але треба більше
Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник зазначає, що остання допомога від союзників, зокрема й Німеччини, вже дуже суттєва, але поки менша за потреби.
08:42
Заяви Макрона щодо Тайваню здійняли хвилю критики, дипломати кажуть про шкоду для України
Президент Франції Еммануель Макрон потрапив під шквал критики за слова про те, що Європа повинна дистанціюватися від назріваючої напруженості між США і Китаєм щодо Тайваню і викувати власну стратегічну незалежність у всіх сферах.
08:16
Болгарія не планує безкоштовну передачу Україні МіГ-29, але обговорює їх заміну
Міністерство оборони Болгарії не проводило переговорів про безкоштовну передачу Україні винищувачів МіГ-29.
07:46
Євроконтроль прогнозує обмеження польотів над Україною до 2029 року
Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) у своєму прогнозі до 2029 року передбачає, що обмеження на польоти в повітряному просторі України, Росії, Білорусі і Молдови збережуться.
07:21
Французькі рятувальники знайшли шосте тіло на місці обвалу у Марселі
Французькі рятувальники знайшли шосте тіло під завалами будівель у місті Марсель, що обвалилися після вибуху.
ВідеоІнтерв'ю: "На лаві підсудних трибуналу разом з Путіним буде десь 20 людей"