12 грудня 2023

Статті
Підтримка України, але без поступок: якою стане Польща за прем'єрства Дональда Туска
На які зміни у політиці Польщі може розраховувати Україна? Чи зможе новий уряд вирішити питання блокади кордону, зернову суперечку чи досягти компромісу в історичних питаннях?
Рішення щодо України визначить майбутнє ЄС. Спільне звернення європейських експолітиків
Лідери ЄС повинні розв'язувати питання щодо наступного етапу розширення. Ставка величезна – майбутнє Європи на десятиліття вперед.
Інтерв'ю
"Тепер Україна не має альтернативи членству в ЄС. Зараз – або ніколи"
Пятрас Ауштрявічюс: "Покарання Угорщини вже відбувається. Але Брюссель не може сказати угорцям: не голосуйте за Орбана..."
Новини
23:00
Сейм Польщі схвалив уряд Туска
Сейм Польщі у вівторок увечері очікувано проголосував за вотум довіри складу Ради міністрів на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском.
22:52
Прем'єр Британії пережив голосування за новий план із депортації прибулих до Руанди
Більшість депутатів від Консервативної партії в Палаті громад Великої Британії у вівторок увечері підтримали в першому читанні законопроєкт про депортацію шукачів притулку до Руанди попри обурення крайніх правих консерваторів.
22:26
В Угорщині обіцяють розблокувати 50 млрд євро для України, якщо ЄС дасть їй 30 млрд
Політичний радник прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан заявив, що Будапешт готовий зняти вето на схвалення 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні, якщо ЄС розморозить усі кошти Угорщини зі своїх фондів.
21:59
відеоБайден сказав Зеленському про новий пакет військової допомоги на $200 млн
Президент США Джо Байден на зустрічі з Володимиром Зеленським у Білому домі у вівторок оголосив, що підписав указ про виділення військової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів.
21:48
Парламент Угорщини схвалив скандальний закон про "захист суверенітету"
Угорський парламент у вівторок проголосував за висунуту партією Віктора Орбана "Фідес" ініціативу про боротьбу з "іноземним впливом", яка, як вважають критики, дасть владі додатковий інструмент для переслідування неугодних.
21:25
фотоНа війні в Україні загинув доброволець із Ірландії
Міністерство закордонних справ Ірландії у вівторок підтвердило загибель свого громадянина в Україні, який боровся проти повномасштабного вторгнення Росії.
21:10
Мішель "дуже впевнений" у схваленні 50 млрд євро для України попри позицію Угорщини
Голова Європейської ради Шарль Мішель вважає, що лідери ЄС на саміті цього тижня досягнуть компромісу щодо схвалення 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні на 2024-2027 роки.
ДайджестЗеленський у США, новий ультиматум Орбана, Австрія блокує санкції: новини дня
20:53
Умєров з латвійським колегою в Києві обговорив створення "коаліції дронів" для України
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс у вівторок прибув до Києва, де обговорив з українським візаві Рустемом Умєровим створення "коаліції дронів" на підтримку України.
20:44
У Сербії заявили про викриття плану "західних спецслужб" посіяти хаос перед виборами
У Сербії і інших країнах Європи триває масштабна поліцейська операція, під час якої нібито мають затримати причетних до спроб дестабілізації балканської країни перед виборами.
20:34
Ірландія скоротить виплати прибулим українцям і зобов’яже швидше шукати власне житло
Уряд Ірландії у вівторок погодив нові умови прийняття біженців з України, які передбачають скорочення виплат для них і зменшення терміну перебування в державних центрах для розміщення прибулих.
20:09
Розвідка США: РФ втратила в Україні майже 90% військових, накопичених перед вторгненням
Розсекречена доповідь американської розвідки оцінює, що війна в Україні коштувала Росії 315 000 загиблих і поранених військовослужбовців, або майже 90% особового складу, який вона мала на початку конфлікту.
20:08
Польща депортувала росіянина, підозрюваного в роботі на спецслужби РФ
Агентство внутрішньої безпеки Польщі та польська Прикордонна служба видворили росіянина, якого підозрюють у співпраці зі спецслужбами Росії.
19:52
Кулеба закликав ЄС не оглядатись на США й бути активнішим у підтримці України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Європейський Союз не чекати рішень про військову та гуманітарну допомогу від Сполучених Штатів, ухвалюючи власні.
19:36
Австрія блокує 12-й пакет санкцій ЄС через Raiffeisen у списку спонсорів війни – ЗМІ
Посли ЄС досі не змогли досягти домовленості щодо 12-го пакета санкцій ЄС проти Росії – цього разу через позицію Австрії.
19:32
Майк Джонсон після зустрічі з Зеленським не пом’якшив позиції щодо допомоги Україні
Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським дав зрозуміти, що не відступив від попередніх вимог для підтримки додаткового фінансування Україні.
19:08
Орбан відповів угорцям Закарпаття: пропонує замінник членства в ЄС для України
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан надіслав листа у відповідь на звернення організацій угорської громади в Україні із закликом підтримати початок переговорів про вступ Києва з Євросоюзом.
19:06
Скандал у Сеймі Польщі: депутат-українофоб загасив вогнегасником ханукальну менору
Депутат польської українофобської партії "Конфедерація" Гжегож Браун схопив у залі Сейму вогнегасник і загасив ханукальну менору, спричинивши гучний скандал.
18:51
фотоЗеленський розповів про "дружню й відверту" розмову із сенаторами США
Президент Володимир Зеленський під час візиту до Сполучених Штатів у вівторок провів зустріч із американськими сенаторами, де закликав схвалити додаткове фінансування для України для її підтримки супроти російської агресії.
18:35
В ЄС погодили посилені правила щодо повернення та конфіскації активів
Іспанське головування та Європейський парламент досягли політичної домовленості щодо закону ЄС про повернення та конфіскацію активів.
18:28
Орбан прикривається "народом", блокуючи початок переговорів про вступ України в ЄС
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан навів дані опитування проурядового аналітичного центру, виправдовуючи своє рішення блокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу на саміті ЄС.
18:13
Єврокомісія схвалила план використання заморожених активів РФ на користь України
Європейська комісія у вівторок, 12 грудня, схвалила підготовлену пропозицію про механізм використання доходів від заморожених суверенних активів Росії на користь України.
18:03
В ЄС досягли згоди щодо криміналізації порушення санкцій Євросоюзу
Іспанське головування в Раді ЄС та Європейський парламент завершили переговори щодо закону, який запроваджує кримінальні звинувачення та покарання за порушення санкцій Євросоюзу.
17:53
США вкотре покарали російський ВПК і компанії, які допомагають РФ ухилятись від санкцій
Міністерство фінансів США у вівторок оголосило про санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб, причетних до ухиляння Росії від обмежень та посилення її військово-промислового комплексу.
17:39
Ще 5 угорських громад приєднались до заклику до Орбана щодо переговорів про вступ України в ЄС
Ще 5 громад Закарпаття, де більшість населення складають етнічні угорці, підписали звернення до прем’єра Угорщини Віктора Орбана і глави Євроради Шарля Мішеля щодо початку переговорів про вступ України в ЄС.
17:32
Канада наклала санкції на росіян, причетних до псевдовиборів в окупованій Україні
Міністерство закордонних справ Канади у вівторок, 12 грудня, оголосило про санкції проти 30 громадян Росії через причетність до фейкових "виборів", що відбулися 8-10 вересня 2023 року на тимчасово окупованих територіях України.
17:24
Швейцарська компанія поставить Україні 60 машин для розмінування
Швейцарська компанія Global Clearance Solutions до середини наступного року поставить Україні 60 машин для розмінування, заплатить за них Німеччина.
17:15
Фінляндія удвічі збільшить виробництво боєприпасів, щоб допомогти Україні
Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен у вівторок ухвалив рішення про збільшення потужностей з місцевого виробництва боєприпасів для того, щоб уможливити довгострокову підтримку України.
17:00
Росія закриє консульство Румунії в Ростові
Російський уряд у понеділок, 11 грудня, прийняв пропозицію МЗС Росії анулювати дозвіл на відкриття Румунією консульства в Ростові-на-Дону.
16:46
У Німеччині оголосили звинувачення 27 учасникам спроби перевороту, зокрема громадянці РФ
Федеральна прокуратура Німеччини у вівторок підтвердила, що скерувала обвинувальні акти стосовно 27 учасників спроби державного перевороту минулого року, влаштованої ультраправим угрупованням "рейхсбюргерів".
16:37
Угорщина повторила обіцянку Швеції, що не буде останньою в ратифікації її вступу в НАТО
Угорщина повторила обіцянку, що вона не буде останньою країною НАТО, яка ратифікує заявку Швеції на вступ до Альянсу.
16:21
Суд Молдови заднім числом скасував зняття проросійських кандидатів з місцевих виборів
Апеляційний суд Кишинева у вівторок скасував рішення комісії з надзвичайних ситуацій уряду Молдови зняти з місцевих виборів кандидатів проросійської партії "Шанс", фактичний лідер якої Ілан Шор ховається від правосуддя.
16:07
У німецькій опозиції проти збільшення держборгу через витрати на Україну
Лідер парламентської фракції опозиційного Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц не бачить у подальшій підтримці України вирішального виправдання для суттєвого збільшення боргу у федеральному бюджеті на 2024 рік.
15:54
ЗМІ: Єврокомісія у середу розморозить 10 млрд євро для Угорщини
Європейська комісія в середу ухвалить позитивне рішення щодо виділення 10 мільярдів євро Угорщині, які раніше були заморожені через проблеми країни з верховенством права.
15:45
В Австрії кажуть, що не готові підтримати переговори про вступ з Україною за нинішніх умов
Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що його країна не готова підтримати відкриття переговорів про членство України в ЄС в нинішніх умовах, стверджуючи, що ніхто не повинен мати особливі умови вступу.
15:29
Фінляндія відкриє два пункти пропуску на кордоні з РФ
Уряд Фінляндії ухвалив рішення відкрити з 14 грудня до 14 січня два пункти пропуску на кордоні з РФ – Ваалімаа та Нійрала.
15:13
ЄС має переконати Угорщину в необхідності надання допомоги Україні – німецький урядовець
Європейський Союз повинен переконати Угорщину, яка ухиляється від надання допомоги Києву в розмірі 50 мільярдів євро, на своєму саміті в кінці цього тижня, щоб послати чіткий сигнал Росії.
15:08
Боснійські міста очолили світові рейтинги забруднення повітря
З кінця минулого тижня міста Боснії і Герцеговини очолили світові рейтинги забруднення повітря.
14:58
ЄСПЛ постановив, що Польща повинна визнати одностатеві партнерства
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) заявив, що Польща порушила право на повагу до приватного життя, не надавши юридичного визнання одностатевим парам.
14:26
Європейці більш прихильні до вступу України в ЄС у порівнянні з іншими кандидатами
Європейці загалом відкриті до ідеї вступу України до ЄС, незважаючи на витрати і ризики, але прохолодно ставляться до можливого розширення Євросоюзу за рахунок Грузії та країн на Західних Балканах.
14:24
У Фінляндії попереджають про загрозу зв'язків РФ з Китаєм, Іраном і КНДР
Посилення співпраці Росії з Китаєм, Іраном, Північною Кореєю та іншими її глобальними союзниками становить серйозну й довгострокову загрозу для європейських країн.
14:16
фотоУ столиці Болгарії з протестами демонтують аварійний пам'ятник радянській армії
У Софії почали демонтаж монумента радянської армії, рішенню посприяв його аварійний стан.
ВідеоНова польська влада: що чекати Україні від уряду Дональда Туска
13:59
Через падіння ліфта на будмайданчику в Швеції загинули п'ятеро осіб
П'ятеро людей загинули внаслідок аварії ліфта в понеділок на будівельному майданчику в передмісті Стокгольма.
13:45
Словаччина готова підтримати відкриття переговорів ЄС з Україною - глава МЗС
Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар заявив, що Братислава готова підтримати рішення про відкриття з Україною переговорів про вступ до ЄС на грудневому саміті.
13:36
Орбан у середу пояснить парламенту свою позицію щодо переговорів про вступ України в ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середу висловить свою позицію щодо початку переговорів про вступ України в ЄС під час парламентських дебатів щодо проєкту резолюції по Україні.
13:12
ЗМІ: Система ППО, яку готує для себе Німеччина, може виявитися в 5 разів дорожчою 
Проєкт Міністерства оборони Німеччини для створення новітньої системи захисту від ракет та дронів на близьких дистанціях може виявитися у п’ять разів дорожчим, ніж планували.
13:08
Чотири держави ЄС наполягають на визнанні Палестини
Прем'єр-міністри Іспанії, Бельгії, Ірландії та Мальти звернулись до президента Євроради Шарля Мішеля із закликом якнайшвидше скликати міжнародну мирну конференцію "за участю сторін" з метою реалізації рішення про дві держави – Ізраїлю та Палестини.
12:31
Туск: Більше не можу слухати політиків, які говорять про втому від війни в Україні
Майбутній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні.
12:28
фотоМіж Берліном і Парижем вперше за майже 10 років запускають нічний купейний потяг
Між Берліном та Парижем вперше за майже 10 років почне курсувати нічний потяг зі спальними місцями, квитки на святковий період вже майже розкупили. 
12:06
Польські протестувальники хочуть блокувати КПП "Дорогуськ" до березня
Розблокований напередодні пункт перетину кордону "Дорогуськ-Ягодин" може бути знову заблокований.
11:55
Розвідка Британії: Війська РФ мають проблеми, коли воюють вночі
У розвідці Міноборони Британії проаналізували проблеми, з якими зіштовхуються російські загарбницькі війська під час бойових дій в Україні у нічний час.
11:46
З Польщі депортували українця й білоруса, яких впіймали на перевезенні нелегальних мігрантів
З Польщі депортували українця та білоруса, яких у вересні цього року впіймали на перевезенні нелегальних мігрантів
11:25
Єврокомісія закликала розблокувати решту пунктів пропуску на кордоні з Польщею
В Єврокомісії привітали розблокування пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" на кордоні України та Польщі та закликали відновити рух на решті КПП.
11:06
ДПСУ: у чергах на західному кордоні - близько 5 тисяч вантажівок, "Ягодин" розблокований
11:02
Литовський депутат: Домовлятися з Орбаном має ЄС, а не Україна
Литовський євродепутат Пятрас Ауштрявічюс вважає, що переконувати Орбана підтримати рішення Євросоюзу щодо України має передусім ЄС, тому що має більше інструментів впливу на угорського прем’єра.
10:57
NYT: США наполягають, щоб Україна зосередилася на обороні та нарощувала сили
США та Україна шукають нову стратегію у відбитті російської агресії, яку вони можуть почати реалізовувати на початку 2024 року.
10:49
У ЄС два підходи, як поєднати вступ України з реформою Союзу – євродепутат
У Євросоюзі є два підходи щодо того, як поєднати реформу процесу ухвалення рішень у ЄС і прийом багатьох нових членів, серед яких і Україна. 
10:28
Литовський депутат пояснив, чому "надоптимістичний" термін вступу України в ЄС – 2028 рік
Найближчий термін, коли Україна могла б вступити до ЄС за найоптимістичнішого сценарію – 2028 рік, що пов’язано з багаторічним бюджетом Євросоюзу.
10:23
Остін: США допоможуть Україні створити сили для відбиття агресії РФ в найближчі роки
Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін заявив, що Вашингтон допоможе Києву у створенні майбутніх сил для відбиття російської агресії в найближчі роки.
Відео"Не чекайте, що шлях до ЄС буде світлим і рожевим". Інтерв'ю литовського євродепутата
10:04
фотоДо Відня прибув перший прямий рейс "Укрзалізниці" з Чопа
"Укрзалізниця" відзвітувала про успішне прибуття у кінцевий пункт першого прямого рейсу з Чопа до Відня.
09:57
Палата представників США схвалила заборону імпорту урану з РФ
Палата представників Конгресу США ухвалила закон, який забороняє імпорт російського урану для атомних електростанцій.
09:50
У Фінляндії вирішать, чи продовжувати повне закриття кордону з Росією
Уряд Фінляндії у вівторок має ухвалити рішення про те, чи продовжувати тимчасове закриття усіх КПП на кордоні з Росією після 13 грудня. 
09:40
FT: ЄС прагне залучити 15 млрд євро для України із заморожених активів РФ
Євросоюз має намір залучити 15 мільярдів євро із заморожених активів Росії для надання фінансової допомогу Україні.
Аналітика короткоЧому Єврокомісія помічає антикорупційні успіхи України, а українці – ні
08:58
ЗМІ: Палата представників США почне розслідування щодо імпічменту Байдена
Палата представників Конгресу США, де більшість мають республіканці, проголосує в середу за формалізацію процедури імпічменту президента-демократа Джо Байдена.
08:51
CША передали генератор для одного з ключових вантажних КПП на кордоні з Польщею
Сполучені Штати передали потужний генератор для залізничного вантажного КПП на кордоні з Польщею, що дозволить пункту пропуску безперебійно працювати і в разі перебоїв зі світлом.
08:28
фотоСловаки в Україні закликали Фіцо підтримати відкриття переговорів України з ЄС
Спілка словаків Закарпаття закликала президента Євроради Шарля Мішеля та прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на майбутньому саміті ЄС підтримати рішення про відкриття з Україною переговорів про вступ до Євросоюзу. 
08:08
Зеленський зустрівся з керівниками компаній оборонпрому США
Президент України Володимир Зеленський, який перебуває з візитом у Сполучених Штатах, зустрівся з керівництвом компаній американської оборонно-промислової галузі.
07:48
ЄС не погоджується з фінальною заявою кліматичного саміту: недостатньо амбітна
Євросоюз і окремі країни-члени розкритикували проєкт фінальної заяви кліматичного саміту, що походив у Дубаї, вважаючи текст недостатньо сильним. 
07:23
У Швейцарії затримали ймовірного стрільця, що вбив двох людей
Швейцарські правоохоронці затримали чоловіка, якого вважають особою, що відкрила вогонь і смертельно поранила двох людей у місті Сьйон.