13 липня 2023

Статті
Зброя в обмін на реформи: все про "гарантії безпеки" України, оголошені на саміті НАТО
Документ, узгоджений на полях саміту НАТО, сам по собі не дає жодних гарантій Україні – попереду непрості переговори щодо конкретики.
Програма-мінімум у Вільнюсі: що отримала Україна від саміту НАТО і що має робити далі
Україні не вдалося отримати у Вільнюсі політичне запрошення до вступу в НАТО. Проте цілком вдалося виконати план-мінімум – і в питанні членства, і в контексті безпекових зобовʼязань.
Новини
22:59
В Угорщині оштрафували книгарню за популярний мальопис про підлітків-геїв
Урядове управління Будапешта в четвер наклав штраф на одну з найбільших мереж книгарень Угорщини Lira Konyv через порушення контроверсійного закону про заборону "гей-пропаганди" серед дітей.
22:39
У Франції обурені призначенням американки на ключову посаду Єврокомісії
В уряді Франції закликали Європейську комісію переглянути призначення громадянки Сполучених Штатів на одну з важливих посад, пов'язану з регулюванням діяльності американських технологічних гігантів.
22:10
Пентагон підтвердив надання Україні касетних боєприпасів
Сполучені Штати вже доправили в Україну касетні боєприпаси.
21:56
ЗМІ дізнались подробиці найбільших оборонних планів НАТО з часів "холодної війни"
Затверджені на саміті Північноатлантичного Альянсу нові регіональні оборонні плани передбачають комплекс заходів для оборони й стримування Росії як найбільшої та найбезпосереднішої загрози.
21:30
В уряді пояснили суть "замінника ПДЧ" для вступу України в НАТО
Українська сторона провела перші консультації стосовно формування адаптованої Річної національної програми (РНП), яка у декларації Вільнюського саміту НАТО стала новим мірилом прогресу членства України в Альянсі.
21:14
Зеленський провів нараду за підсумками "хорошого саміту" НАТО
Президент Володимир Зеленський у четвер увечері повідомив про нараду за участі міжнародного блоку, представників уряду та свого Офісу, присвячену підсумкам саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі.
ДайджестПутін боїться України в НАТО, касетні боєприпаси вже у ЗСУ, додаткові Гепарди: новини дня
21:02
Стефанішина пояснила гнівний твіт Зеленського: Отримали сигнали невіри в перемогу України
Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина пояснила, що причиною гнівного повідомлення Володимира Зеленського перед самітом НАТО у Вільнюсі стали отримані сигнали про "розмивання" формулювань підсумкової декларації.
20:58
виправленоДанілов відреагував на слова Воллеса про Amazon і недостатню вдячність
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов відреагував на заяву міністра оборони країни Бена Воллеса про те, що Україна нібито висловлює мало вдячності за надану їй військову допомогу.
20:33
Партія влади Болгарії пропонує передати Україні близько 100 одиниць бронетехніки
Проєвропейський блок "Продовжуємо зміни-Демократична Болгарія" вніс до парламенту Болгарії пропозицію надати Україні нову партію військової допомоги у формі близько 100 одиниць бронетехніки.
20:25
Скандал з COVID-вечірками: Джонсон не зміг згадати пароль від телефона
Колишній британський прем’єр Борис Джонсон не зміг надати важливі дані з WhatsApp офіційному розслідуванню у справі ковідних вечірок у Британії, оскільки стверджує, що не пам’ятає пароль до свого старого iPhone.
20:18
Німеччина ухвалила свою першу стратегію щодо Китаю
Німецький уряд у четвер опублікував першу в історії ФРН стратегію щодо Китаю, де вказав на практику недобросовісної конкуренції та економічно агресивну політику Пекіна, та не конкретизував заходи з протидії китайському впливу.
19:57
ЄС зняв обмеження на торгівлю з Японією через аварію на Фукусімі
Європейський Союз у четвер схвалив зняття обмежень на імпорт японських продуктів харчування, запроваджених після аварії на Фукусімській атомній електростанції у 2011 році через загрозу радіоактивного забруднення.
19:48
Rheinmetall виготовить для Бундесверу боєприпаси для танків на 4 млрд євро
Німецький Бундесвер розмістив велике замовлення на боєприпаси для танків Leopard 2 у виробника зброї Rheinmetall: домовленість про виробництво розширили приблизно до 4 мільярдів євро.
19:40
Путін, як не дивно, "не бачить нічого хорошого" у вступі України в НАТО
Російський президент Владімір Путін у четвер вирішив прокоментувати рішення саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі, вкотре повторивши тези про загрози майбутнього вступу України в НАТО.
19:32
У Польщі прокоментували нібито відмову Німеччини ремонтувати українські Leopard в країні
У Польщі заявили, що переговори з Німеччиною про відкриття центру обслуговування танків Leopard, які отримала Україна, тривають, і польська сторона зберігає повну готовність прийняти озброєння для ремонту.
19:17
Розслідування щодо кокаїну в Білому домі завершили: власника не встановили
Секретна служба США в четвер повідомила про завершення розслідування щодо виявленого на початку липня в Білому домі пакунка з кокаїном, не оголосивши жодної підозри.
18:57
Міністерка уряду Рютте йде з посади лідера партії через неодноразові погрози
Очільниця Міністерства фінансів Нідерландів Сігрід Кааг у четвер оголосила про складання повноважень лідерки коаліційної партії D66, пославшись на погрози.
18:55
У Вільнюсі Україні пообіцяли військову допомогу на 1,5 млрд євро – Резніков
Іноземні партнери пообіцяли надати Україні понад 1,5 мільярда євро військової допомоги під час участі у саміті НАТО цього тижня.
18:38
Байден вважає, що Путін не застосує ядерну зброю
Президент США Джо Байден заявив про відсутність "реальної перспективи" використання Росією ядерної зброї у війні проти України.
18:28
Байден: Україна стане членом НАТО, але не під час війни
Президент США Джо Байден підтвердив, що не вважає можливим приєднання України до НАТО під час війни.
18:22
Швеція хоче проаналізувати війну РФ проти України, щоб зміцнити свою оборону
Уряд Швеції доручив вивчити досвід війни РФ проти України для того, щоб проаналізувати, як ці дані можуть бути використані у системі оборони країни.
18:17
ексклюзивУмови вступу України до НАТО в розпал війни не визначатимуть, але вимога реформ залишається
Лідери НАТО не мають наміру створювати для України аналог "Плану дій щодо членства" через Річні національні програми, як це вказано в підсумковій декларації, але серед критеріїв для виконання будуть і політичні, тобто пов’язані з реформами.
18:10
Байден не думає, що війна триватиме роками
Президент США Джо Байден заявив, що війна в Україні не триватиме роками, оскільки президент РФ Владімір Путін з часом ухвалить рішення, що це не в інтересах Росії.
18:06
Литва позбавила посвідки на проживання громадянина РФ через загрозу нацбезпеці
Департамент міграції Литви анулював дозвіл на проживання, виданий громадянину Росії Владіміру Водо, після того, як спецслужби визнали, що він становить загрозу національній безпеці. 
18:02
У Румунії політична криза через нелюдські умови в будинках для літніх людей
Міністр праці Румунії Маріус Будей у четвер пішов у відставку після менш як десяти днів роботи нового уряду на тлі скандалу довкола центрів для людей похилого віку та людей з інвалідністю у повіті Ілфов на півдні країни, яких у ЗМІ охрестили "притулками жаху".
17:53
Італія планує закупити танки Leopard 2 для посилення своєї армії 
Італія планує закупити бойові танки Leopard 2 німецького виробництва для посилення своїх сухопутних військ після російського вторгнення в Україну.
17:51
Президент Латвії вимагає пояснити штраф у 15 тисяч євро громадянину за підтримку РФ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс попросив прокуратуру пояснити розмір штрафу в 15 тисяч євро, який громадянин країни отримав за "незаконне надання інтелектуальної та фізичної підтримки Росії".
Аналітика короткоТаємниці саміту НАТО: “гарантії безпеки” та інші важливі рішення
17:30
Байден і лідери країн Північної Європи дали обіцянку Україні
За підсумками саміту США та країн Північної Європи у Фінляндії в п’ятницю лідери цих держав пообіцяли продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.
17:28
Воллес порівняв Шойгу й Герасимова з відомим дуетом коміків
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес порівняв міністра оборони РФ Сєргея Шойгу і начальника російського генштабу Валєрія Герасимова із відомим комедійним дуетом Лорел і Гарді.
16:53
У Литві лікарі стурбовані через ситуацію з вакцинацією українських дітей
У Литві сімейні лікарі стурбовані станом здоров'я дітей біженців з України, оскільки була втрачена інформація про їхню вакцинацію.
16:47
Парламент Франції затвердив семирічний оборонний бюджет у розмірі 413 млрд євро
Французький парламент у четвер схвалив багатомільярдне збільшення військових витрат на наступні 7 років на тлі вторгнення Росії в Україну. 
16:42
Глава Мін’юсту Нідерландів може очолити партію Рютте після його відставки
Міністерка юстиції Нідерландів Ділан Єшильгоз-Зегеріус вважається основною фавориткою на пост глави Народної партії за свободу і демократію (VVD) замість Марка Рютте, який оголосив про рішення піти з політики.
16:28
ЄС пообіцяв відповідальність для РФ за тероризування українців
У ЄС обіцяють притягнути до відповідальності винних у останніх нічних атаках РФ та ударах по цивільних об’єктах поблизу лінії фронту.
16:09
Швеція і Україна домовились про обмін секретною інформацією і покращення оборонних поставок
Швеція і Україна взяли на себе зобов'язання посилити військову співпрацю, домовившись про обмін секретною інформацією і поліпшення поставок оборонного обладнання в майбутньому.
15:58
Європарламент закликав схвалити приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену до кінця року
Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію із закликом до Європейської ради схвалити приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони до кінця 2023 року.
15:28
Європарламент затвердив плани для розширення виробництва боєприпасів у ЄС
Європарламент у четвер затвердив плани для збільшення виробництва боєприпасів і ракет в ЄС, щоб подолати їхній поточний дефіцит.
15:20
Байден згадав, як схвалив вступ Фінляндії до НАТО за три секунди
Президент США Джо Байден, який зараз перебуває із візитом у Гельсінкі, згадав, як схвалював рішення щодо членства Фінляндії в НАТО.
15:14
Німеччина доставила в Україну нову партію військової допомоги
Уряд Німеччини передав Україну нову партію військової допомоги, до якої увійшла техніка для ЗРК IRIS-T SLM, нові установки Gepard, боєприпаси та інше обладнання.
14:53
Україна вже отримала касетні боєприпаси від США – бригадний генерал
Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що Україна вже отримала касетні боєприпаси від США.
14:44
Рух Швеції в НАТО: суд країни відмовив у екстрадиції двох громадян Туреччини
Верховний суд Швеції у четвер виніс рішення стосовно екстрадиції двох турецьких громадян, яке потенційно може ускладнити заявку Стокгольма на вступ до НАТО.
14:40
У Латвії відновили строкову службу в армії
У Латвії відновили строкову службу: у межах першого призову на початку липня служити почали 254 новобранці.
14:36
За рік у Німеччині стало на тисячу COVID-пенсіонерів більше
1 088 людей у Німеччині отримала пенсії через зниження працездатності внаслідок COVID-19 у 2022 році.
14:15
У командуванні РФ панують розбіжності і розгубленість після заколоту Пригожина – генерал Міллі
Після заколоту найманців групи Вагнера, яких очолював ватажок Євгеній Пригожин, у російському командуванні панують "розбіжності і розгубленість".
14:06
відеоУ Молдові затримали українця за організацію нелегальної міграції із України
Прикордонна поліція Молдови затримала громадянина України за організацію нелегальної міграції.
13:53
Глава МЗС Швеції: Анкара за бажання може погодити вступ у НАТО і раніше осені
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом заявив, що за наявності політичної волі Туреччина може ратифікувати вступ Швеції у НАТО і раніше, ніж закінчиться літня перерва парламенту.
13:52
Вісім великих міст Італії через спеку оголосили червоний рівень небезпеки
У восьми великих міст Італії оголосили червоний рівень небезпеки через сильну спеку.
13:46
ВідеоУ парламенті Косова сталась бійка, прем'єра облили водою
На засіданні Асамблеї (парламенту) Косова у четвер, 13 липня, сталася сутичка між представниками керівної партії "Самовизначення" і Демократичної партії Косова.
13:32
Генсек НАТО не стривожений тим, що Туреччина відклала ратифікацію вступу Швеції на осінь
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не стурбований тим, що Туреччина після обіцянки розблокувати вступ Швеції в Альянс відклала ратифікацію на осінь.
13:18
ФотоУ центрі Афін вибухнула саморобна бомба
У четвер, 13 липня, у центрі грецьких Афін стався вибух саморобного пристрою біля будівлі масонської ложі.
13:17
Литва зазнала інформаційної операції під час саміту НАТО – радник президента
Під час саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі відвернули чимало інцидентів, які були пов'язані з можливими провокаціями, а також інформаційними чи кібернетичними атаками.
13:00
У Держдепі розповіли, як США поставились до критики Зеленського щодо рішень НАТО
У Державному департаменті заявляють, що Україна та США залишаються друзями, а відносини між країнами міцні як ніколи.
12:57
Нідерланди приєднаються до ініціативи G7 про "гарантії безпеки" для України
Нідерланди вітають декларацію G7 про підтримку України та приєднаються до ініціативи.
12:41
Трамп і Десантіс засудили надання касетних боєприпасів Україні
Губернатор Флориди Рон Десантіс і експрезидент США Дональд Трамп, які вважаються головними конкурентами за участь у президентських виборах 2024 року від Республіканської партії, виступили проти передачі касетних боєприпасів Україні.
12:39
Лідери Вірменії та Азербайджану зустрінуться у Брюсселі
Президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем’єр Вірменії Нікол Пашинян зустрінуться для переговорів у Брюсселі цієї суботи – раніше, ніж спершу планувалося. 
12:38
Глава Пентагону про вступ Швеції: Путін наблизив НАТО до свого порогу
Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що згода Туреччини розблокувати схвалення заявки Швеції на вступ у НАТО була одним з "багатьох великих досягнень" на саміті Альянсу у Вільнюсі.
12:27
Литва очікує, що план розміщення німецької бригади буде готовий у вересні
Вільнюс очікує, що план розміщення німецької бригади в Литві буде готовий до кінця вересня.
12:17
Ердоган впевнений, що російські військові до 2025 року залишать Карабах
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив впевненість, що російські "миротворці" до 2025 року підуть з Нагірного Карабаху.
12:10
Громадянина Латвії оштрафували на 15 тисяч євро за підтримку РФ
Генеральна прокуратура Латвії оштрафувала громадянина республіки на 15 тисяч євро за незаконну "інтелектуальну та фізичну" підтримку РФ.
12:08
Глава Пентагону впевнений у членстві України в НАТО після війни
Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що "не має сумнівів" у тому, що після завершення розв’язаної Росією війни Україна стане членом НАТО.
Аналітика короткоЩо отримала Україна на саміті НАТО та чи були шанси на більше
11:46
Кулеба закликав не слухати погрози Лаврова щодо F-16 для України 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив впевненість, що Україна все одно отримає винищувачі F-16, та закликав не боятися грізних заяв Кремля. 
11:32
Майже половина біженців з України у Німеччині хочуть залишитися – опитування
З понад одного мільйона українських біженців, які приїхали до Німеччини, рятуючись від війни, 44% сподіваються залишитися в країні.
11:22
Кліматичні активісти заблокували злітні смуги в аеропортах Гамбурга та Дюссельдорфа
Кліматичні активісти з ініціативи "Останнє покоління" вранці у четвер заблокували злітні смуги в аеропортах Гамбурга та Дюссельдорфа.
11:02
США подовжили санкції проти РФ та Ірану за утримання американців у заручниках
Президент Сполучених Штатів Джо Байден ще на рік подовжив державний надзвичайний стан у зв'язку із захопленням заручників та незаконним утриманням громадян країни за кордоном.
10:45
У Франції до Дня взяття Бастилії розгортають 130 тисяч силовиків, щоб запобігти новим заворушенням
У День взяття Бастилії, що є національним святом у Франції, та вихідні на території країни у режимі підвищеної готовності чергуватимуть 130 тисяч правоохоронців, щоб запобігти новим заворушенням. 
10:38
Естонія може змінити час головування в Раді ЄС через вибори
Парламентські вибори можуть змусити Естонію змінити час головування в Раді ЄС із січня по червень 2031 року.
10:14
Розвідка Британії: використання росіянами БТР як тарана з вибухівкою – ймовірно, винахід чеченців
Британська розвідка припускає, що використання росіянами старої техніки як тарана з вибухівкою могли ініціювати підрозділи з Чечні.
10:08
США підтвердили кібератаку на поштовий сервер Держдепу, за якою міг стояти Китай
Сполучені Штати повідомили про кібернапад на поштовий сервер Державного департаменту на тлі повідомлень ЗМІ, що це зробив Китай.
09:38
Джонсон застеріг від "втоми від України"
Колишній прем’єр Британії Борис Джонсон наголосив, що важливо, аби Захід надавав Україні стабільну підтримку, та застеріг від "втоми від України".
09:33
Угоди про продаж F-16 Туреччині ще немає - ключовий сенатор США
Провідний член Комітету з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш заявив про те, що угоди про продаж винищувачів F-16 Туреччині поки ще немає.
Аналітика короткоЯк за сприяння РФ та її друзів Боснія опинилася на межі війни
09:12
Сенат Франції створює слідчу комісію щодо хвилі заворушень
Сенат Франції створить спеціальну слідчу комісію для розслідування усіх обставин останньої хвилі заворушень, що прокотилися країною після смерті підлітка, якого застрелила поліція під час дорожнього контролю.
08:54
Макрон закликав Ізраїль більше допомагати Україні
Президент Франції Емманюель Макрон хотів би, щоб Ізраїль та деякі інші демократичні країни робили більше для України під час повномасштабної війни, яку проти неї веде РФ.
08:51
Норвегія продовжить участь у медичній евакуації українських пацієнтів
Норвегія продовжить свою участь у загальноєвропейській ініціативі допомоги пацієнтам з України, які потребують лікування за кордоном.
08:24
Норвегія та Британія виділять 5 млн євро на допомогу Чорнобильській зоні
Норвегія та Великобританія анонсували виділення 5 мільйонів євро на підтримку розвитку Чорнобильської зони відчуження.
08:23
На півдні Європи починається аномальна спека, очікують понад 40°C
У європейських країнах на узбережжі Середземного моря починається найбільша спека за літо 2023 року.
07:55
"Було гучно": посол Британії розповіла враження від нічної атаки "Шахедами" та подякувала ППО
Посол Британії Мелінда Сіммонс розповіла, що їй також не дала спокійно виспатися нічна атака безпілотниками на Київ і було добре чути роботу ППО.
07:31
КНДР заявляє, що вдруге запускала свою найновішу балістичну ракету 
Північна Корея підтвердила, що вранці у середу запускала міжконтинентальну балістичну ракету, та стверджує, що це найновіша твердопаливна ракета Hwasong-18.