14 липня 2023

Статті
США посилюють тиск: які наслідки матимуть санкції проти головного агента впливу РФ у Сербії
Сполучені Штати надіслали потужного сигналу сербській владі, яка досі ухиляється від введення санкцій проти РФ.
Колонки
Європейська інтеграція України очима польського бізнесу: до чого треба готуватися Києву
Польський бізнес не має спільної оцінки впливу вступу України в ЄС. Однак консенсус очевидний: вплив буде масштабним, і до нього треба готуватися вже зараз.
Новини
23:08
Італійський суд вирішив, що домагання "менше 10 секунд" не є домаганнями
В Італії триває публічне обурення вироку суду, який зняв зі шкільного прибиральника звинувачення в сексуальному насильстві за домагання до 17-річної учениці, тому що вони тривали лише "близько п'яти-десяти секунд".
22:47
Моравецький про Туска у двох словах: "Іуда, пройдисвіт, шахрай, брехун і балагур"
Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький під час візиту в місто Сянув на північному заході країни не втримався від випадів у бік лідера головної опозиційної партії "Громадянська платформа" Дональда Туска.
22:29
ЄС оголосив попередження Угорщині через "амністію" торговців людьми
Європейська комісія у п’ятницю вирішила розпочати так звану процедуру порушення щодо Угорщини у зв’язку з її звільненням з-під ув’язнення засуджених за торгівлю людьми через переповнені в’язниці.
21:58
У Мін’юсті очікують на позитивне рішення ЄСПЛ за позовом Росії проти України
Є підстави очікувати, що рішення Європейського суду з прав людини у справі "Росія проти України", що буде опубліковане наступного тижня, буде позитивним для української сторони.
21:44
Італія вимагає від Лувру повернути сім експонатів, які могли незаконно вивезти
Італійська сторона вважає, що в паризькому музеї Лувр можуть зберігатись сім предметів старовини, які були викрадені у 1980-х і 1990-х роках, і вимагає їхнього повернення.
21:22
В Угорщині з’явиться Міністерство у справах ЄС
Угорський уряд схвалив чергову реорганізацію міністерств, у результаті якої буде утворене нове відомство, відповідальне за відносини з Європейським Союзом.
ДайджестЕрдоган продовжує зернову угоду, Рада просить за Саакашвілі, дрони для пошуку мін: новини дня
20:58
У Нідерландах офіційно оголосили дату позачергових виборів
Очільниця Міністерства внутрішніх справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот у п’ятницю оголосила дату позачергових парламентських виборів у країні, спричинених відставкою уряду на чолі з Марком Рютте.
20:56
На Майорці 6 німецьких туристів затримали за підозрою у груповому згвалтуванні
Поліція іспанського острова Майорка затримала шістьох німецьких туристів за звинуваченням у згвалтуванні німкені.
20:39
відеоГрузинська влада заявила, що польський лікар намагався винести "зразок" аналізів Саакашвілі
Спеціальна пенітенціарна служба Грузії в п’ятницю заявила, що відряджені Польщею лікарі для обстеження третього грузинського президента, громадянина України Міхеїла Саакашвілі, намагались незаконно забрати зразок його аналізів.
20:20
37 держав разом з Україною закликали Угорщину не дискримінувати ЛГБТ-спільноту
Посольства 38 держав і понад десяток культурних установ, які працюють в Угорщині, в п’ятницю опублікували спільну заяву із закликом до угорської влади скасувати закони, що дискримінують ЛГБТ-спільноту.
20:18
Партія влади Грузії розраховує правити ще два терміни
Партія влади Грузії "Грузинська мрія" розраховує управляти країною ще щонайменше вісім років після парламентських виборів наступного року.
20:01
ЄС засудив випробування міжконтинентальної балістичної ракети Північною Кореєю
Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель у п’ятницю засудив випробування Росією міжконтинентальної балістичної ракети, яке стало вже четвертим із початку року.
19:46
Джонсон розкритикував НАТО за нерішучість щодо України: Саме через це Путін розв’язав війну
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прокоментував рішення Вільнюського саміту НАТО стосовно України, заявивши, що Альянс мав би діяти рішучіше в питанні членства Києва.
19:44
50 млрд євро для України: Міністри фінансів ЄС підтримали збільшення допомоги 
Міністри фінансів Європейського Союзу в п'ятницю одноголосно підтримали виділення додаткових коштів для України для поповнення її довгострокового бюджету.
19:17
Шольц оцінив обсяг німецьких поставок зброї Україні до 2027 року у 17 млрд євро
Канцлер Німеччини Олаф Шольц підрахував, що від початку повномасштабного вторгнення Росії і до 2027 року Німеччина витратить на поставки зброї Україні приблизно 17 мільярдів євро.
19:15
Сербія на місяць призупинила експорт зброї
Міністр оборони Сербії Мілош Вушевич у п’ятницю підтвердив, що уряд країни вирішив заборонити експорт зброї на 30-денний строк.
18:58
Естонія екстрадувала до США росіянина, який міг незаконно ввозити в РФ західну зброю
До Сполучених Штатів з Естонії екстрадували громадянина Росії Вадима Конощенка, якого американський Мін’юст звинуватив у контрабанді технологій та боєприпасів подвійного призначення від американських компаній для російського оборонного сектору.
18:38
У ЄС далі сперечаються через заморожені активи РФ, Брюссель посунув плани – ЗМІ
Європейська комісія та Європейський центральний банк мають протилежні погляди щодо ризиків можливого використання прибутку від заморожених активів Центробанку Росії в Європі для відбудови України.
18:33
У Британії схвалили будівництво суперечливого тунелю біля Стоунхенджа
Міністерство транспорту Великої Британії схвалило плани будівництва автомобільного тунелю біля Стоунхенджа у графстві Вілтшир.
18:31
Блінкен: Лавров не демонстрував ознак зміни позиції РФ щодо України на зустрічах в Азії
Глава МЗС РФ Сергєй Лавров на зустрічах з Асоціацією держав Південно-Східної Азії не демонстрував жодних ознак зміни позиції Росії щодо війни в Україні, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.
Аналітика короткоЯк США переконують Сербію доєднатися до санкцій проти РФ
18:08
Парламент Молдови створив державний центр протидії дезінформації
Парламент Молдови 14 липня затвердив ініційований президенткою Маєю Санду законопроєкт про створення державного Центру стратегічних комунікацій і боротьби з дезінформацією. 
18:08
У Греції через сильну спеку тимчасово закрили Акрополь
Влада Афін на кілька годин у п’ятницю закрила одну з найвідоміших туристичних пам’яток Греції – Акрополь, аби вберегти його відвідувачів від спеки, що накрила країни Південної Європи.
18:07
Президент Латвії назвав рішення саміту НАТО позитивними
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що рішення саміту НАТО у Вільнюсі щодо безпеки та оборони країни можна оцінити як дуже позитивні.
17:53
Словенія хоче придбати німецькі IRIS-T для захисту неба
Міністр оборони Словенії Мар'ян Шарець оголосив, що уряд країни веде переговори про придбання в найближчому майбутньому німецької системи протиповітряної оборони середньої дальності IRIS-T.
17:52
МЗС Польщі у заяві про закриття консульства у Смоленську згадало про Катинь
Міністерство закордонних справ Польщі відреагувало на рішення влади РФ закрити польське консульство у місті Смоленськ.
17:44
Новим речником голови Євроради стане членкиня команди президентки Молдови
Європейська рада у п’ятницю офіційно оголосила про призначення нового речника свого очільника Шарля Мішеля – ним стане Єкатерина Касинге, яка досі працювала в команді молдовської президентки Маї Санду.
17:40
Кремль відреагував на слова Ердогана про однакову позицію щодо "зернової угоди"
Кремль після коментарів президента Туреччини щодо "зернової угоди" заявив, що РФ не робила жодних заява з приводу продовження дії зернової ініціативи. 
17:22
Шольц не переймається через високі рейтинги "Альтернативи для Німеччини"
Німецький канцлер Олаф Шольц спокійний з приводу високого рівня підтримки правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини", яка досягла найвищого показника за час опитувань.
17:22
Україна рухається "зі швидкістю світла" у контексті стандартів ЄС – посол
Посол України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов стверджує, що Київ рухається "надзвичайно швидко" в плані членства в об’єднанні.
17:20
ПАР просила замінити на саміті Путіна, якого треба видати Гаазі
У Південно-Африканській Республіці попросили Росію прислати на саміт БРІКС у серпні главу МЗС Сергєя Лаврова замість президента РФ Владіміра Путіна, чийого арешту у зв’язку зі злочинами в Україні домагається Міжнародний кримінальний суд.
17:08
Китай намагався влаштувати своїх агентів у спецслужби Британії – звіт парламенту
У межах масштабної та "агресивної" шпигунської кампанії Китай намагався інфільтрувати своїх агентів у спецслужби Великої Британії, а також завербувати агентів у провідних секторах британської економіки.
16:49
У Чехії розслідують появу на акції компартії прапора з символом Z як виправдання геноциду
У Чехії розслідують появу на акції компартії прапора з символом Z як виправдання геноциду
16:47
У Швеції тепер дозволили спалити Тору й Біблію, Ізраїль уже висловив обурення
Поліція Швеції в п’ятницю дала дозвіл на здійснення акції зі спалення єврейської та християнської священних книг біля посольства Ізраїлю в Стокгольмі.
16:43
У США розповіли, коли Україна застосує касетні боєприпаси: РФ дізнається першою – CNN
У США прокоментували терміни застосування касетних боєприпасів в Украні та пояснили, що їх вдалось передати швидко, оскільки вони вже були розміщені в Європі.
16:30
Болгарія долучилась до проєкту ЄС, який допомагає Україні артилерійськими снарядами
Уряд Болгарії вирішив приєднатись до проєкту Європейського оборонного агентства "Спільна закупівля боєприпасів", який передбачає об’єднання зусиль держав у придбанні артилерійських снарядів для себе та України.
16:27
У Румунії ще один міністр подав у відставку на тлі скандалу з будинками для літніх людей
Міністерка у справах сім'ї Румунії Габріела Фіря стала другою урядовицею, яка цього тижня подала у відставку на тлі скандалу із нелюдськими умовами в будинках для літніх людей.
16:21
Ердоган каже, що Путін із ним однієї думки про продовження "зернової угоди"
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю заявив, що він та президент Росії Владімір Путін дотримуються однієї позиції щодо продовження дії "зернової угоди".
16:07
FT: Австрія перетворилась на осередок російських шпигунів, і Європу це непокоїть
Після масових висилань російських дипломатів у європейських країнах після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Відень перетворився на "шпигунську столицю" Європи через особливості місцевого законодавства й великий штат тамтешнього посольства РФ.
15:59
Воллес пояснив свої слова про Amazon і недостатню вдячність України
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що його слова про те, що Україна нібито висловлює мало вдячності за надану їй військову допомогу, були викривлені.
15:55
відеоДанія передала Україні дрони для виявлення мін
Міністерство оборони Данії надало 6 безпілотників для виявлення мін в рамках пакету допомоги Україні.
15:43
У Польщі затримали 18-річного ісламіста, який міг вчинити теракт в урядовій будівлі
Агентство внутрішньої безпеки Польщі в п’ятницю повідомило про затримання 18-річного хлопця, який нібито планував терористичний напад на урядову офісну будівлю в Польщі за допомогою пояса шахіда.
15:34
У Білорусі заявили, що "вагнерівці" вже в країні і тренують тероборону
Міністерство оборони Білорусі повідомило про присутність бійців ПВК "Вагнер" на території країни, заявивши, що вони навчають війська територіальної оборони.
Аналітика короткоЯк польський бізнес реагуватиме на передвступні переговори України з ЄС
15:27
Влада фінського міста щороку оплачує оренду котеджу для відпочинку дипломатів РФ
Влада фінського міста Турку витрачає 10 тисяч євро на рік на оренду ділянки котеджу, який використовують російські дипломати для відпочинку.
15:14
Троє людей постраждали внаслідок різанини в церковному центрі у Нідерландах
Троє людей серйозно постраждали в п'ятницю в нідерландському місті Лейден внаслідок різанини в церковному центрі, де розташовані кілька організацій допомоги.
15:06
Президент Латвії пояснив, чому невдоволений роботою прокуратури: Вироки надто м’які
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс пояснив, у чому полягає його невдоволення роботою прокуратури.
14:41
У Берліні через бійки вимагатимуть документи для відвідувань басейнів
Міська влада Берліна після неодноразових спалахів насильства зобов'язала відвідувачів деяких відкритих басейнів німецької столиці пред'являти посвідчення особи на вході.
14:40
Шольц сказав, що не пішов би з Путіним в похід в Альпи
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не вирушив би у похід в Альпи з російським президентом Владіміром Путіним.
14:20
Макрон нагородив орденом Почесного легіону Забужко і Сенцова
Українську письменницю Оксану Забужко, а також режисера і військовослужбовця ЗСУ Олега Сенцова нагородять орденом Почесного легіону – найвищою нагородою у Франції.
14:04
Глава розвідки Естонії: Україна близька до великого успіху на фронті
Дії українських військ під час контрнаступу і ознаки ускладнень для окупаційної армії РФ можуть свідчити про те, що найближчим часом Україна може розраховувати на великий успіх на фронті.
13:58
ЄС та ВООЗ допоможуть Україні покращити медичну евакуацію
Євросоюз та Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) об'єднали зусилля для покращення медичної евакуації в Україні на тлі повномасштабної війни РФ.
13:53
фото, відеоУ Словенії – підтоплення після потужних гроз і граду, влада каже про збитки на мільйони євро
Потужні грози у четвер завдали великої шкоди по всій території Словенії і місцями спричинили підтоплення. 
13:42
Латвія передає Україні чергову партію автівок, конфіскованих у п'яних водіїв
Уряд Латвії постановив передати Україні чергові 11 автомобілів, конфісковані у п'яних водіїв.
13:24
Росія закриває консульство Польщі, Варшава обіцяє "симетричну відповідь"
Росія вирішила закрити консульство Польщі у місті Смоленськ, Варшава обіцяє відповісти на дії Кремля симетрично.
13:19
Рада закликала президентку Грузії помилувати Саакашвілі
Верховна Рада України ухвалила звернення до президентки Грузії та країн-членів ЄС із закликом помилувати ув’язненого експрезидента Грузії і громадянина України Міхеїла Саакашвілі. 
13:10
Штраф за підтримку РФ у Латвії отримав проросійський пропагандист
Громадянином Латвії, який отримав штраф у 15 тисяч євро за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку РФ, виявився колишній шеф-редактор прокремлівського ресурсу "Sputnik Литва" Марат Касем.
13:07
ФотоЕкоактивісти в масках Шольца знов заблокували рух у Німеччині
У Німеччині радикальні активісти з кліматичного руху "Останнє покоління" (Letzte Generation) проводять чергову акцію протесту по всій країні.
12:57
Президент Литви про вступ України в НАТО: Одна з умов - боротьба з п'ятою колоною
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що після завершення війни НАТО зможе швидко ухвалити рішення про прийняття України, однак для цього Києву необхідно провести низку реформ.
12:48
Швеція планує посилити вимоги для імміграції членів родини
Уряд Швеції запропонує посилити правила імміграції в країну на підставі об'єднання родини, щоби зменшити кількість мігрантів.
12:36
У Латвії хочуть переглянути законодавство про "умовний термін"
Міністерство юстиції Латвії має намір відмовитися від умовного тюремного терміну через невдоволення застосуванням такого заходу покарання за незаконні дії, включно з нападом у травні минулого року на хлопця з накинутим на плечі прапором України.
12:27
Прем'єр Молдови оголосив про відставку трьох міністрів
Прем'єр-міністр  Молдови Дорін Речан у п’ятницю, 14 липня, оголосив про відставку трьох міністрів зі свого уряду.
12:09
Пентагон про темпи контрнаступу України: Просування дається ціною величезних зусиль
У Пентагоні прокоментували твердження про те, що контрнаступ Збройних сил України відбувається з меншою швидкістю, ніж очікувалося.
12:07
У Нідерландах визначили дату позачергових виборів, офіційно оголосять найближчим часом – ЗМІ
У Нідерландах вирішили проводити дострокові парламентські вибори після відставки уряду Рютте у листопаді, офіційно дату оголосять пізніше у п’ятницю
11:59
Вучич пояснив відмову від санкцій проти РФ "моральною позицією"
Президент Сербії Александар Вучич відреагував на претензії, що він не вводить санкції проти Росії.
11:43
Канада поновила переговори з Анкарою про експортні обмеження після зняття вето для Швеції – ЗМІ
Канада нібито розморозила перемовини з Туреччиною щодо зняття експортного контролю для компонентів безпілотників після того, як Анкара пообіцяла розблокувати вступ Швеції в НАТО.
11:17
Естонія помінялася з Мальтою часом головування в Раді ЄС
Естонія домовилася з Мальтою про зміну часу головування в Раді ЄС, яке заплановане із січня по червень 2031 року.
10:52
Жителі Литви масово отримують SMS із фейками після саміту НАТО
У Литві жителі масово отримують SMS-повідомлення фейкового змісту, які пов'язані з самітом НАТО, що відбувся у Вільнюсі.
10:43
Кулеба про перше засідання Ради Україна-НАТО: "просто топ"
Глава МЗС України Дмитро Кулеба дуже задоволений тим, як пройшло перше засідання новоствореної Ради Україна-НАТО. 
10:35
Кулеба не думає, що членство України в НАТО ще залишають предметом торгу з РФ за мир
Глава МЗС України Дмитро Кулеба прокоментував припущення, що питання щодо України в НАТО залишають для торгу з Росією, зазначивши, що є факти, які заперечують таку версію. 
10:29
Присутність військ НАТО у Болгарії може збільшитись
Болгарія зможе прийняти на своїй території більше сил НАТО відповідно до нових регіональних планів Альянсу.
10:09
Кулеба пояснив обережність НАТО щодо запрошення України: "побоюються швидкості"
Причиною вкрай обережного формулювання у комюніке НАТО щодо перспектив членства України є бажання ключових союзників знизити ризики, зазначив глава МЗС Дмитро Кулеба.
10:03
США направлять резервні військові сили до Європи
Президент США Джо Байден уповноважив Пентагон направити до трьох тисяч резервних військових сил до Європи на тлі війни Росії проти України.
09:36
Кулеба після саміту: ми подолали психологічний бар’єр, Україну вже бачать членом НАТО
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в цілому задоволений результатами саміту НАТО у Вільнюсі для України і вважає, що тепер запрошення для України ближче, ніж здається. 
09:19
США наразі не бачать участі "Вагнера" у війні проти України
Найманці з ПВК "Вагнер" більше не відіграють значної ролі в бойових діях проти України.
09:03
Британська розвідка розповіла, чому РФ вперше не виведе ядерні субмарини на парад ВМФ
Британська розвідка припускає, що скасування Росією участі ядерних субмарин у параді ВМФ може бути пов’язане як з їхнью зайнятістю, так і певними безпековими побоюваннями російського керівництва.
08:52
Для передачі Україні F-16 зараз не ідеальні умови на полі бою – Пентагон
Сполучені Штати вважають, що поточний потенціал протиповітряної оборони та повітряних сил Росії створює не ідеальні умови для постачання Україні американських винищувачів F-16 зараз.
08:31
ЄСПЛ анонсував рішення у справі РФ проти України
Європейський суд з прав людини за кілька днів оголосить рішення у справі "Росія проти України", яку Російська Федерація подала влітку 2021 року.
08:29
Угорщина планує ратифікувати вступ Швеції в НАТО восени
Угорщина дала зрозуміти, що збирається ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО восени після повідомлень, що це може статися ще цього тижня.
08:02
У Хорватії спалахнула велика лісова пожежа біля популярного курорту
У Хорватії почалася перша за це літо велика лісова пожежа у районі біля популярного прибережного курорту Шибеник.
07:31
Палата представників США відхилила низку негативних для України поправок до оборонного бюджету 
У Палаті представників Сполучених Штатів відхилили декілька поправок до оборонного бюджету на 2024 рік, які були небезпечними для України.