14 квітня 2023

Статті
Без ПДЧ та Бухареста. Чому українські політики мають забути про минуле у питанні вступу до НАТО
Нам потрібна нова концепція відносин з НАТО і руху України до членства. Геополітична реальність вимагає прискорити цей процес.
Новини
23:08
Ірландія екстрадувала до Хорватії ймовірного воєнного злочинця
Правоохоронці Ірландії арештували й видали Хорватії Воїслава Бузаковича, якого вважають причетним до воєнних злочинів проти цивільного населення часів сербсько-хорватської війни 1991-1995 років.
22:23
Європарламент розкритикував Грецію за політичні переслідування й тиск на журналістів – ЗМІ
Проєкт звіту місії комітету Європейського парламенту з питань громадянських свобод (LIBE) містить "серйозне занепокоєння" щодо демократичної репутації Греції через загрози верховенству права, переслідування посадовців незалежних державних органів і залякування журналістів.
21:56
Країни G7 занепокоєні лазівками у Швейцарії, через які Росія може ухилятись від санкцій – ЗМІ
Швейцарія на початку квітня отримала листа від послів країни "Групи семи", в якому критикуються "лазівки", які, як вони стверджують, дозволяють російським активам уникати санкцій у Швейцарії і становлять "репутаційний ризик" для країни.
21:36
МЗС: причетні до репортажу France 24 з табору окупантів відповідатимуть за законом
Речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко розкритикував французький канал France 24 за сюжет із окупованої території України про підготовку російських військових.
21:17
Очільник МЗС Литви невдоволений президентським вето на закон про санкції проти росіян і білорусів
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив жаль через рішення президента Гітанаса Науседи накласти вето на закон про запровадження національних санкцій проти громадян Росії та Білорусі.
ДайджестСуперечка про шлях до НАТО, Орбан нахамив Україні, данські Caesar їдуть до ЗСУ: новини дня
20:59
У Німеччині зобов'яжуть реєструвати українські авто
Влада всіх шістнадцяти федеральних земель Німеччини вирішила не продовжувати пільговий період для власників українських автомобілів – це означає, що вони будуть зобов’язані зареєструвати транспортні засоби.
20:53
Сюжет France 24 з табору окупантів: канал видалив відео, посольство України зреагувало 
Телеканал France 24, який фінансує французька держава, видали сюжет про підготовку російських окупаційних військ до контрнаступу України, який у матеріалі називався "ворожим".
20:43
Швеція закликає Іспанію не зменшувати увагу до війни в Україні під час головування в ЄС
Міністерка з європейських питань уряду Швеції Джессіка Росвалл закликала Іспанію, яка головуватиме в Раді Європейського Союзу в другій половині 2023 року, приділяти особливу увагу викликам у зв’язку з війною в Україні.
20:31
Зеленський: Життя Саакашвілі залежить від етичного рішення Грузії
Президент Володимир Зеленський заявив, що життя експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі, який є громадянином України, залежить від етичного рішення Грузії.
20:23
Морпіхи США прибули в Естонію на чотиримісячні навчання
Понад 70 морських піхотинців Сполучених Штатів цього тижня прибули до Естонії для участі в майже чотиримісячній операції.
20:11
Україна хоче позитивного рішення щодо F-16 і пришвидшення поставок зброї до саміту НАТО – Кулеба
Найкращими короткостроковими гарантіями безпеки для України до проведення саміту НАТО у Вільнюсі в липні є пришвидшення постачання зброї і снарядів та ухвалення рішення про надання Україні літаків F-16. 
20:08
Німецький концерн Rheinmetall, який допомагає Україні зброєю, знову зазнав кібератаки
Німецький збройовий концерн Rheinmetall зазнав кібератаки, після цього прокуратура міста Кельн розпочала провадження в цій справі.
19:55
Посла Данії викликали в МЗС Туреччини через "повторну атаку на Коран"
Міністерство закордонних справ Туреччини в п'ятницю викликало посла Данії в Анкарі Денні Аннана через акцію зі спалення Корану й турецького прапора навпроти посольства в Копенгагені.
19:51
Кулеба: Саміт НАТО повинен зробити крок до членства України, сурогатних рішень не приймемо
Україну не влаштує жодне інше рішення саміту НАТО у Вільнюсі в липні, окрім реальних кроків щодо її членства в Альянсі. 
19:42
Латвія заборонила в'їзд російській блогерці Інстасамці
Латвія внесла до списку небажаних осіб російську співачку і блогерку Дар`ю Зотєєву, більш відому під псевдонімом Instasamka (Інстасамка).
19:36
В Італії поки не присиплятимуть ведмедицю, яка загризла на смерть бігуна
Адміністративний суд італійського регіону Трентіно в п’ятницю призупинив дію наказу про відстріл 17-річної ведмедиці, яка минулого тижня загризла на смерть 26-річного бігуна Андреа Папі.
19:29
Кулеба: У Раді теж вважають, що Україна не повинна йти в НАТО через етап ПДЧ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що звернення Верховної Ради щодо вступу України в НАТО, яке містить згадку про рішення Бухарестського саміту, не слід пов’язувати з необхідністю іти до Альянсу через отримання ПДЧ.
19:23
Усі обіцяні Канадою танки Leopard 2 для України прибули до Польщі
У Польщу доставили всі вісім танків Leopard 2, які Канада обіцяла передати Україні.
19:18
Додік каже, що "дуже серйозно" розглядає проголошення незалежності Республіки Сербської
Лідер боснійських сербів Мілорад Додік у п'ятницю заявив, що "серйозно" розглядає можливість проголошення незалежності Республіки Сербської, якщо не буде врегульовано суперечку навколо закону про власність.
19:13
фотоФінляндія почала підготовку до будівництва паркану на кордоні з Росією
У Фінляндії починають підготовку до зведення першої основної 75-кілометрової ділянки паркану на кордоні з Росією.
19:04
У Швеції вдруге за короткий час в’язень втік з тюрми під час візиту до лікаря
У Швеції вдруге з лютого засуджений за вбивство втік з в’язниці під час візиту до лікаря – це призвело до закликів посилити безпеку у шведських тюрмах.
19:02
Суд Франції підтвердив конституційність пенсійної реформи, яка викликала масові протести
Конституційна рада Франції в п’ятницю оголосила конституційною реформу, яка передбачає підвищення пенсійного віку й викликала масові протести по всій країні.
18:50
У Нідерландах дозволять евтаназію для невиліковно хворих дітей до 12 років
Уряд Нідерландів схвалив доповнення до положення про евтаназію, які передбачають, що в окремих випадках на дітей віком від одного до дванадцяти років може поширюватись право на штучне переривання життя.
18:39
Обмеження проти російської нафти: доходи Росії впали на 43% за рік
Нафтові санкції щодо Росії продемонстрували свій вплив: експорт російської нафти в березні став найвищим за три роки, а от доходи від нього знизилися майже наполовину порівняно з попереднім роком.
18:31
У Британії засудили студента, який кинув яйця в Чарльза ІІІ
23-річного студента Патрика Теллвела з англійського міста Йорк, який кинув кілька яєць у британського короля Чарльза ІІІ в листопаді минулого року, визнали винним у "загрозливій поведінці".
18:27
Суд в Албанії відмовився екстрадувати в Росію блогерку, яку підозрюють у шпигунстві
Суд в Албанії відмовився екстрадувати в Росію фотоблогерку Лану Сатор (Світлану Тимофєєву), яку російська влада звинувачує у шпигунстві.
18:16
Нідерланди розслідують дії активіста, який осквернив Коран
У Нідерландах почали розслідування за підозрою в образі мусульман проти антиісламського активіста, який вирвав сторінки з Корану і назвав його "фашистською книгою" перед будівлею парламенту країни у січні.
18:14
У Фінляндії затримали трьох екскандидатів у депутати: могли розкрити держтаємницю
Суд фінського міста Оулу в п’ятницю ухвалив узяти під варту трьох колишніх кандидатів у депутати, яких підозрюють у розкритті державної таємниці.
18:07
У Чехії підрахували витрати на українських біженців
У Чехії загальні витрати на українських біженців з початку розв`язаної Росією війни склали 33,5 мільярди чеських крон (понад 1,2 мільярда євро).
17:57
У Чехії можуть ув’язнити на п’ять років маму школяра, який прогуляв 728 годин занять
Поліція міста Угерске Градіште, що в чеській Моравії, звинуватила 48-річну матір неповнолітньої дитини в неналежному виконанні батьківських обов’язків, бо хлопець прогуляв 728 годин шкільних занять.
17:54
Вучич: Сербія не постачала зброю Україні і не збирається
Президент Сербії Вучич заявив, що його країна не продавала зброю Україні і не буде цього робити.
17:45
Макрон пропонує профспілкам зустріч щодо суперечливої пенсійної реформи
Президент Франції Макрон у п’ятницю запропонував представникам профспілок і роботодавцям провести зустріч наступного тижня, аби обговорити пенсійну реформу, що викликала масові протести й неприйняття в суспільстві.
17:34
"Зливи" документів Пентагону: заарештованому військовому пред'явили обвинувачення
Військовослужбовцю Національної гвардії американського штату Массачусетс Джеку Тейшейрі у п’ятницю оголосили обвинувачення у справі про витік секретних документів Міноборони США.
17:34
фотоШвейцарія передала машини швидкої допомоги лікарням Краматорська і Харківської області
Швейцарія відправила Україні п`ять карет швидкої допомоги, які передадуть лікарням Харківської області та міста Краматорськ.
17:32
ЄС наступного тижня затвердить режим санкцій за дестабілізацію Молдови – ЗМІ
Наступного тижня посли ЄС погодять санкційний режим у зв’язку зі спробами дестабілізації ситуації в Молдові.
17:21
Розвідка Естонії: Крім очікуваного контрнаступу ЗСУ можливе збільшення інтенсивності атак РФ
Командувач Розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг очікує найближчими тижнями в Україні ескалації бойових дій: окрім контрнаступу ЗСУ також можливе збільшення інтенсивності російських атак.
17:21
Українці завершили навчання на САУ Caesar у Данії, їх передадуть у найближчі тижні
Українські військовослужбовці завершили навчання на самохідних артилерійських установиках Caesar французького виробництва в Данії, які протягом найближчих тижнів будуть відправлені в Україну.
17:17
Президент Литви ветував закон про санкції для росіян і білорусів, пропонує їх урівняти
Президент Литви Гітанас Науседа наклав вето на ухвалений минулого тижня Сеймом закон про національні санкції проти громадян Росії та Білорусі. 
17:10
В Іспанії звільнили з-під варти підозрюваного у надсиланні листів із вибухівкою в посольство України
Суд Іспанії в п’ятницю змінив запобіжний захід 73-річному пенсіонеру Помпейо Гонсалесу Паскуалю, якого підозрюють у розсиланні листів із вибухівкою іспанським високопосадовцям і оборонним компаніям, а також посольству України.
16:55
відеоІспанка провела 500 днів у печері: не контактувала з людьми і пропустила війну в Україні 
50-річна іспанська спортсменка-екстремалка провела 500 днів на глибині 70 метрів без жодного контакту із зовнішнім світом у рамках експерименту, який тепер вивчатимуть вчені з різних сфер.
16:32
Спецслужби Норвегії розповіли про діяльність висланих з посольства РФ шпигунів
Співробітники посольства РФ, про висилку яких Норвегія повідомила цього тижня, намагалися вербувати нових інформаторів, вести радіорозвідку та купувати передові технології.
16:32
Орбан після санкцій США проти банку в Угорщині назвав Вашингтон "хорошим другом" і "союзником" 
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан намагався знизити градус напруженості у відносинах між його урядом і Сполученими Штатами після санкцій Вашингтона проти російського банку в Будапешті.
15:59
Німеччина планує заходи жорсткої економії на суму до 20 млрд євро – ЗМІ
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер планує пакет заходів жорсткої економії обсягом до 20 мільярдів євро.
15:49
У Єврокомісії відреагували на вирок проросійському політику Шору в Молдові
У Єврокомісії назвали вирок лідеру проросійської молдовської партії "Шор" Ілану Шору важливим кроком для правосуддя і боротьби з корупцією у Молдові.
15:33
відеоFrance 24 показав сюжет з табору російських окупантів і назвав "ворожим" контрнаступ України
Знімальна група телеканалу France 24, який фінансує французька держава, відвідала табір, де проходять підготовку російські окупаційні війська, які воюють у агресивній війні проти України.
15:16
Франція готова надати Україні 2 млрд євро фінансової допомоги - Шмигаль
Прем`єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Франція готова надати Україні фінансову допомогу у розмірі 2 млрд євро.
14:57
Орбан підтримав суперечливу заяву Макрона щодо залежності ЄС від США
Прем`єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав нещодавні заяви президента Франції Еммануеля Макрона, які викликали критику у Європі та США.
14:34
Прем'єр Британії у розмові з Зеленським відреагував на відео зі стратою полоненого українця
Прем’єр Британії Ріші Сунак та президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову. 
14:17
В Італії провели розслідування обставин втечі сина російського губернатора
Міністерство юстиції Італії направило інспекторів для розслідування обставин втечі сина губернатора Красноярського краю Артема Усса з-під домашнього арешту.
14:13
МЗС у відповідь на хамство Орбана нагадало про залежність Угорщини від ЄС
У Міністерстві закордонних справ України відповіли на закиди прем’єра Угорщини про те, що Київ в умовах війни дуже залежить від фінансової підтримки західних партнерів – нагадавши, що Європа отримує взамін, а також про ситуацію самої Угорщини.
Аналітика короткоЩо потрібно робити Україні для якнайшвидшого вступу в НАТО
13:39
Данія скасовує прикордонний контроль зі Швецією та змінює його для Німеччини
Данія скасовує прикордонний контроль, який діяв на кордоні зі Швецією, та змінить акценти у прикордонному контролі біля кордону з Німеччиною.
13:35
Посол розповіла про ставлення Канади до "мирного плану" Китаю щодо України
Канада спиратиметься на позицію України в питанні ставлення до "мирного плану" Китаю щодо припинення розв`язаної Росією війни.
12:55
На НПЗ у шведському Гетеборзі затримали підозрювану у шпигунстві росіянку – ЗМІ
На нафтопереробному заводі в шведському місті Гетеборг затримали жінку, підозрювану у корпоративному шпигунстві.
12:54
Єврокомісія відмовила Польщі у скасуванні щоденного штрафу в 1 млн євро за невиконання рішення Суду ЄС
Єврокомісія відхилила прохання Варшави призупинити нарахування Польщі щоденних штрафів на 1 млн євро за невиконання визначених Судом ЄС заходів щодо Дисциплінарної палати Верховного суду. 
12:28
Канада рада ордеру на арешт Путіна і очікує від Гааги більше рішень - посол
Канада була задоволена виданим Міжнародним кримінальним судом ордером на арешт президента РФ Владіміра Путіна й очікує від нього ще більше рішень надалі.
12:25
В результаті сходження лавини в італійських Альпах загинули троє людей
В Італії знайшли тіла трьох людей, які з учорашнього дня вважалися зниклими безвісти в результаті сходження лавини поблизу Валле-д'Аоста.
12:17
У Фінляндії офіційно стартували переговори про новий уряд
Лідер партії-переможиці парламентських виборів у Фінляндії офіційно запустив переговори з іншими політсилами щодо формування нового уряду.
12:12
Глава Міноборони Молдови про російські ракети над країною: Це величезний тиск
Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий заявив, що прольоти російських ракет над територією країни є військовою загрозою.
11:52
Угорщина може таємно допомагати з доставкою зброї для України - Politico
Опубліковані секретні документи Пентагону свідчать, що Угорщина, ймовірно, може таємно допомагати з доставкою зброї в Україну.
11:40
Глава МЗС Німеччини закликала Китай вплинути на РФ для закінчення війни
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала керівництво в Пекіні використати свій вплив на Росію у зв'язку з російською агресією в Україні.
11:18
Глава Пентагону наказав переглянути механізм доступу до розвідданих після витоку секретних документів
Глава Пентагону Ллойд Остін розпорядився переглянути процедури контролю доступу до розвідданих після масштабного витоку секретних документів.
11:17
Орбан назвав Україну "фінансово неіснуючою", у Росії його похвалили
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Україна "фінансово неіснуюча країна" і без підтримки партнерів війна одразу закінчиться; його слова вже викликали схвальну реакцію у Москві.
11:13
Китай запевняє, що не експортує зброю сторонам війни в Україні
У п'ятницю міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган заявив, що країна не продаватиме зброю сторонам, залученим до війни в Україні, і регулюватиме експорт товарів подвійного цивільного та військового призначення.
10:44
Глава дипломатії ЄС: дії Пекіна у питанні війни РФ проти України дуже вплинуть на подальші відносини
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель попередив, що позиція і дії Китаю щодо війни Росії проти України – один з факторів, які будуть визначальними для подальших відносин між Пекіном і Європою.
10:39
Прем'єр Польщі: війна в Україні може тривати кілька років
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що війна в Україні може тривати кілька років.
10:04
На час саміту НАТО польоти в аеропорту Вільнюса будуть призупинені
Міністерство транспорту Литви повідомило, що 11-12 липня під час саміту НАТО з урахуванням вимог безпеки НАТО будуть заборонені всі польоти в повітряному просторі в радіусі 30 км від виставкового залу Litexpo, де проходитиме зустріч.
10:04
Польща помітила фішингову кіберкампанію з російським слідом, спрямовану проти країн Заходу 
Польська військова контррозвідка і кіберфахівці зафіксували ведення масштабної шпигунської кіберкампанії, спрямованої на збір даних від дипломатичних відомств країн Заходу.
09:40
Країни Балтії хочуть зупинити імпорт скрапленого газу з Росії
Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив, що країни Балтії шукатимуть рішення, як зупинити імпорт скрапленого нафтового газу з Росії до країн Балтії, який торік збільшився більш ніж удвічі.
09:26
Ле Пен: перемога РФ у війні буде катастрофою, перемога України означатиме Третю світову
Лідерка фракції французької ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен вважає, найкращим виходом у війні були б негайні переговори, оскільки і перемога РФ, і перемога України не означатимуть для світу нічого доброго.
09:20
Ймовірний винуватець зливу таємних документів США постане перед судом у п’ятницю
Службовець Національної гвардії з Массачусетса Джек Тейксейра, якого підозрюють у зливі в мережу таємних документів, постане перед судом вже у п’ятницю 14 квітня.
08:53
Розвідка Британії: РФ активізувала наступ на Бахмут, "вагнерівців" посилили
Росія активізувала наступ на Бахмут завдяки покращенню взаємодії між Міноборони РФ і групою "Вагнера".
08:40
Посольство Фінляндії в Москві отримало конверти з білим порошком – росЗМІ
У четвер в посольство Фінляндії в Москві було відправлено конверти, в яких знайшли невідомий білий порошок.
08:25
Популярність Ле Пен досягла найвищого рівня на тлі падіння рейтингу Макрона – опитування
Опитування показало зростання популярності лідерки французьких ультраправих Марін Ле Пен до максимального рівня на тлі протестів проти непопулярної пенсійної реформи і падіння рейтингів президента і уряду.
07:57
Підписання угоди з Польщею щодо експорту українського зерна перенесли на понеділок
Підписання польсько-української угоди щодо експорту зерна заплановане на найближчий понеділок.
07:38
Угорський парламент може проголосувати щодо Швеції в НАТО ще на весняній сесії
Лідер фракції правлячої партії Угорщини "Фідес" Мате Кочиш заявив, що парламент може проголосувати щодо ратифікації вступу Швеції у НАТО ще на весняній сесії.
07:12
фотоКНДР заявила про випробування нової твердопаливної МБР і попередила "про надзвичайний жах"
Північна Корея заявила в п'ятницю, що провела випробування нової твердопаливної міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) "Хвасон-18" з метою "радикального посилення" потенціалу ядерної контратаки країни.