14 серпня 2023

Статті
Проблема для Путіна: які наслідки вже має ордер МКС на арешт президента РФ
Міжнародні ордери на арешт, особливо щодо Путіна, – це набагато більш значущий крок у боротьбі за відновлення справедливості, ніж може спершу здатися.
Токсичний олігарх отримує вплив на Латвію: чим загрожує політична криза у друзів України
Чому розпад коаліції у Латвії може стати неприємною новиною для України? Навіть за умови, що й наступний уряд декларуватиме підтримку Києва.
Новини
23:02
інфографікаУ ЄС росте виробництво морозива
Обсяг морозива, виробленого на території Європейського Союзу за 2022 рік, становив 3,2 мільярда літрів, що на 5% більше, ніж роком раніше.
22:49
У Норвегії посилять вимоги до гідів після скарг на некомпетентність деяких із них
Уряд Норвегії планує запровадити суворіші правила для туристичних гідів після кількох інцидентів, коли в екскурсоводів не було необхідних знань і досвіду.
22:23
У Фінляндії зграї птахів розвернули два авіарейси за добу
Два рейси фінської авіакомпанії Finnair протягом неділі були змушені повернутись у Гельсінкі незабаром після вильоту через зіткнення невеликих зграй птахів із літаками.
22:05
У Білорусі ліквідували найстаріше політичне об’єднання, опозиційне до Лукашенка
Верховний суд Білорусі в понеділок схвалив ліквідацію партії "Білоруський народний фронт" (Партії БНФ) – найстаріше політичне об’єднання сучасної Білорусі, яке було опозиційним до режиму Лукашенка.
21:38
Румунія не виявила морських мін на узбережжі після вибуху біля курорту
Військово-морські сили Румунії не виявили дрейфуючих морських мін після обстеження берегової лінії Чорного моря, де вранці пролунав вибух через імовірну детонацію іншої міни.
21:20
Влада Праги проситиме про скасування концерту пропутінської співачки Нетребко
Владна коаліція міської ради Праги в понеділок ухвалила рішення ініціювати переговори з агентством Nachtigall Artists, яке організовує виступ пропутінської оперної співачки Анни Нетребко, про скасування її візиту.
21:04
Суд у Джорджії випадково "засвітив" четверте кримінальне обвинувачення проти Трампа
Суд округу Фултон американського штату Джорджія в понеділок випадково опублікував документ із переліком пунктів кримінального звинувачення щодо експрезидента США Дональда Трампа, пов’язаними з його спробами скасувати результати виборів 2020 року.
20:54
Держдеп США: Дії РФ в Україні можна розглядати як геноцид, але треба вивчити докази
Посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя, представниця Держдепу Бет ван Скаак вважає, що частину дій Росії в Україні можна розглядати як геноцид, однак для висунення звинувачення все ще потрібно вивчити докази. 
20:43
Президент Польщі анонсував реформу військового командування
Польський президент Анджей Дуда в понеділок оголосив про наміри відродити командування видів Збройних сил Польщі та створити командування Об’єднаних сил на тлі погіршення безпекової ситуації у світі.
20:37
Держдеп США: Навряд чи хтось заарештує Путіна, поки він президент
Посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя, представниця Держдепу Бет ван Скаак висловила сумнів у тому, що президент РФ Владімір Путін буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді глави держави.
ДайджестНова зброя з США, антидрони з Норвегії, Німеччина хоче фінансувати ЗСУ до 2027: новини дня
20:26
фотоПід Прагою замість бананів для супермаркету знайшли 646 кг кокаїну
Співробітники чеської поліції в місті Клечани, що поблизу Праги, під час обшуків у суботу вдень виявили 646 кілограмів кокаїну в партії бананів у розподільчому центрі мережі супермаркетів "Альберт".
19:59
США за два дні перехопили чотири російські бомбардувальники в районі Аляски
Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) виявило та відстежило чотири російські військові літаки в ідентифікаційній зоні протиповітряної оборони Аляски ввечері в неділю і вранці в понеділок.
19:48
фотоГлава МЗС Словенії оцінила підтримку України: Прийшла на допомогу попри війну
Глава МЗС Словенії Таня Файон відвідала локації, на яких працюють українські рятувальники, що прибули на допомогу після повеней.
19:39
Росія після видворення "дипломатів" із Молдови скорочує діяльність представництв у Кишиневі
Міністерство закордонних справ Росії після повернення 45 працівників посольства в Молдові оголосило про згортання діяльності торгового й культурного представництва в Кишиневі.
19:24
оновленоФонд Сороса згортає діяльність у ЄС, в Угорщині чекають виходу "окупаційних військ"
Фундація "Відкрите суспільство", заснована філантропом угорського походження Джорджем Соросом, вирішила майже повністю згорнути діяльність у Європейському Союзі.
19:20
Хутрові ферми по всій Фінляндії проінспектують через ризик пташиного грипу
Фінське управління з безпеки харчових продуктів оголосило про плани перевірити понад 400 хутрових ферм по всій Фінляндії через занепокоєння щодо поширення пташиного грипу.
Аналітика короткоЯкі проблеми для Путіна створив ордер на його арешт
19:04
Болгарія посилює патрулювання в Чорному морі після вибуху міни біля Румунії
Військово-морські сили Болгарії посилили заходи безпеки у зв’язку з інцидентом біля румунського курортного селища Костінешті, де могла розірватись морська міна.
18:48
фотоМіністр уряду Данії зустрівся в Орхусі з українцями, які постраждали від війни
Міністр із питань співробітництва у сфері розвитку та глобальної кліматичної політики Данії Дан Йоргенсен у понеділок зустрівся з українцями, які виїхали для лікування та реабілітації до данського міста Орхус.
18:43
Кількість жертв зсуву ґрунту в Грузії зросла до 25, ще 8 людей шукають
У зоні зсуву ґрунту в курортному грузинському селищі Шові знайшли тіло ще одного загиблого: кількість загиблих унаслідок стихії зросла до 25-и.
18:29
У Бельгії страйкують пілоти Ryanair: скасовані майже 90 рейсів
Бельгійські пілоти ірландського лоукостера Ryanair у понеділок почали вже третій з початку літа страйк через незадовільні умови зарплати, що призвело до скасування десятків рейсів з аеропорту Шарлеруа на сході країни.
18:22
фотоЛюксембурзький журналіст проїхав на велосипеді 2725 км, щоб зібрати кошти для України 
18:10
фотоБританські винищувачі перехопили військові літаки РФ біля Шотландії
Військово-повітряні сили Великої Британії вранці в понеділок підняли винищувачі швидкого реагування Typhoon через проліт двох російських протичовнових літаків Ту-142 на північ від Шотландії.
18:05
У Німеччині медіапрофспілка застерегла журналістів від поїздок до Туреччини
Профспілка Німецької федерації журналістів (DJV) порадила працівникам ЗМІ утриматися від професійних і приватних поїздок до Туреччини після тимчасового арешту депутатки Гекай Акбулут на початку серпня.
17:51
Румунія направила корабель і вертоліт для пошуку мін у Чорному морі
Румунія відправила корабель і вертоліт  для пошуку мін у Чорному морі після того, як поблизу курортного селища Костінешті стався вибух та був незначно пошкоджений пірс. 
17:35
Молдова вийде з угоди щодо роззброєння в рамках СНД
Уряд Молдови схвалив проєкт постанови про денонсацію угоди про консультаційну комісію з питань роззброєння в рамках СНД.
17:32
доповненоСША виділяють Україні новий пакет військової допомоги на $200 млн
Сполучені Штати в понеділок оголосили про надання Україні нового пакета військової допомоги на загальну суму 200 мільйонів доларів.
17:26
Міністр фінансів Німеччини – за постачання Україні ракет Taurus
Голова Міністерства фінансів Німеччини Крістіан Лінднер у понеділок, перебуваючи з візитом у Києві, підтримав надання Україні далекобійних ракет Taurus, оскільки вони допоможуть наблизити українську перемогу.
17:21
фотоУ Норвегії після сильних дощів обвалився залізничний міст
На південному сході Норвегії після проливних дощів обвалився залізничний міст, який пролягав через річку.
17:10
Німеччина хоче давати по 5 млрд євро щороку на військову допомогу Україні до 2027-го – міністр
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер під час візиту до Києва в понеділок оголосив про наміри виділяти Україні щороку по п’ять мільярдів євро військової підтримки на період до 2027 року.
17:06
відео, фотоУ Чехії ліквідовують велику пожежу: постраждали п'ятеро пожежників
У чеському регіоні Бероун біля траси D5 сталася велика пожежа через займання виробничого цеху з виробництва пластмас.
16:50
Президент Туреччини відвідає Угорщину: обидві країни гальмують вступ Швеції до НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 20 серпня відвідає Будапешт на запрошення прем'єр-міністра Віктора Орбана.
16:39
На судноремонтному заводі Стамбула стався вибух: загинула одна людина
На судноремонтному заводі у Тузлі, муніципалітеті Стамбула, стався вибух у баку для відходів судна, що перебуває на ремонті.
16:22
Україна отримає з Норвегії системи протидії безпілотникам 
Норвезька компанія Kongsberg Defence&Aerospace підписала контракт з Міжнародним фондом для України (IFU), очолюваним Великою Британією, на поставку в Україну систем протидії безпілотним літальним апаратам.
16:19
Ще одна партія влади Фінляндії визначилася з кандидатом у президенти
Коаліційна партія Фінляндії, яка зараз перебуває при владі, вирішила висунути колишнього прем'єр-міністра Александера Стубба кандидатом у президенти країни, вибори якого мають відбутися у 2024 році.
15:49
Президент Латвії оголосив про подальші дії після відставки прем'єра
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що найближчим часом будуть організовані консультації з політичними силами, які представлені у Сеймі, після відставки прем’єра Кріш’яніса Каріньша.
15:32
фотоГлава Мінфіну Німеччини у Києві запевнив у подальшій підтримці України
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер під час першого від початку повномасштабного вторгнення РФ візиту до Києва запевнив у подальшій підтримці України в боротьбі проти Росії.
15:27
У Литві після буревію відшкодування перевищили рекордну суму
Понад 6 200 осіб подали страхові заяви на загальну суму близько 7 мільйонів євро за збитки, завдані буревієм, що пройшов минулого тижня у Литві.
15:15
МЗС Молдови відреагувало на мрії лідерки Гагаузії про представництво у Москві
Міністерство закордонних справ і євроінтеграції Молдови відреагувало на намір башкана Гагаузії Євгенії Гуцул відкрити представництво автономії в Москві. 
14:51
Глава Мін’юсту Нідерландів очолила партію Рютте після його відставки
Міністерка юстиції Нідерландів Ділан Єшильгьоз-Зегеріус стала новою главою Народної партії за свободу і демократію (VVD) замість Марка Рютте, який оголосив про рішення піти з політики.
14:28
Нова лідерка молдовської Гагаузії хоче представництво регіону у Москві
Нова башкан Гагаузії, автономного регіону Молдови, Євгенія Гуцул хоче відкрити представництво Гагаузії у Москві.
14:25
У Греції затримають 105 футбольних фанатів після загибелі вболівальника
Грецька влада вирішила затримати усіх 105 футбольних фанатів, підозрюваних у причетності до масових сутичок в Афінах, що закінчилися смертю 29-річного вболівальника грецького клубу АЕК Міхаліса Кацуріса перед матчем проти хорватського "Динамо" Загреб.
14:02
Прем’єр Латвії йде у відставку
Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш оголосив, що складе прем’єрські повноваження у зв’язку з коаліційною кризою та офіційно подасть заяву президенту у четвер.
13:50
Британія та США попередили про можливі теракти у Швеції
Велика Британія та Сполучені Штати попередили громадян, які прямують до Швеції, про можливі теракти в країні після акцій зі спалення Корану, що обурило мусульман.
13:34
В Італії знайшли живими усіх зниклих після селевого потоку
Усі п’ятеро зниклих після сходження селевого потоку в італійському містечку Бардонеккія у П'ємонті знайшлися живими.
13:18
Посол у Німеччині порівняв обмеження ударів Taurus із забороною футболістам бити пенальті
Посол України в Німеччині Олексій Макеєв не погоджується з обмеженням дій далекобійних ракет Taurus тільки територією суверенної України у разі надання їх Києву.
13:03
Частину центру Варшави перекриють через найбільший за 30 років військовий парад
Частину центру Варшави у вівторок перекриють на більшу частину дня у зв’язку з проведенням великого військового параду до Дня польської армії.
12:55
У Молдові фермери вийшли на протест біля будівлі уряду
Молдовська асоціація "Сила фермерів", як і обіцяла, вийшла з протестом до будівлі уряду.
12:47
Румунія хоче подвоїти потужності для транзиту українського зерна через свою територію
Румунія збільшить свої транзитні потужності для українського зерна з 2 до 4 мільйонів тонн щомісяця.
12:34
У Німеччині загинув чоловік після удару блискавки в пивному садку
У Німеччині від отриманих травм помер чоловік після того, як у місті Унтерензінген, що поблизу Штутгарта, його вдарила блискавка.
12:22
Данія та Нідерланди піднімали F-16 для перехоплення російських бомбардувальників
Вранці у понеділок Данія та Нідерланди піднімали винищувачі для перехоплення двох російських бомбардувальників, які наблизилися до їхнього повітряного простору.
12:03
На Сицилії призупинив роботу аеропорт Катанії через виверження вулкана Етна
У понеділок, 14 серпня, аеропорт Катанії, що на італійському острові Сицилія, призупинив роботу через виверження вулкана Етна.
Аналітика короткоЯк обрання президента Латвії дало старт новій політичній кризі в країні
11:47
Дуда натякнув, що Варшава чекає від Києва згоди на ексгумацію усіх жертв Волинської трагедії
Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що у питаннях минулого в польсько-українських відносинах для Варшави дуже важливо отримати дозвіл на ексгумацію усіх жертв Волинської трагедії. 
11:46
ФотоУ Румунії поблизу курорту в морі вибухнула міна
Зранку у понеділок, 14 серпня, у Румунії поблизу курортного селища Костінешті стався вибух у морі.
11:24
У Нідерландах міністр вперше піде у декретну відпустку
Міністерка з уряду Нідерландів наприкінці року піде у тривалу відпустку у зв’язку з народженням дитини, що стане першим таким випадком для країни. 
11:10
Заступник глави МЗС Литви подав у відставку через п’яне водіння
У Литві заступник міністра закордонних справ Мантас Адоменас оголосив про відставку після того, як його спіймали за кермом у стані алкогольного сп’яніння.
10:57
фото, відеоІталійське містечко під кордоном з Францією накрило "цунамі" з грязюки, є зниклі
Невелике італійське містечко Бардонеккія у П’ємонті в ніч на понеділок постраждало від селевого потоку після зсуву в горах, п’ятеро людей зникли безвісти. 
10:45
Міністр оборони Польщі озвучив четверте питання, яке винесуть на референдум
Влада Польщі опублікувала четверте питання для референдуму, який планують провести в країні 15 жовтня одночасно з парламентськими виборами.
10:27
Парламент Фінляндії розгляне згадку прав тварин у конституції
У Фінляндії набрала необхідну кількість підписів петиція щодо внесення у конституцію пунктів про права тварин, відтак парламент повинен буде розглянути її. 
10:22
У Польщі затримали двох росіян за звинуваченням у шпигунстві
У Польщі співробітники Агентства внутрішньої безпеки затримали двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали групи Вагнера.
09:58
У Вірменії трагічно загинув в.о. посла України
У Вірменії загинув тимчасовий повірений у справах України Олександр Сенченко, який очолював українську дипломатичну місію в країні.
09:53
Коаліційна криза у Латвії: партнери партії прем'єра не вірять у подальшу співпрацю
Коаліційні партнери партії прем’єра Латвії Кріш’яніса Каріньша скептично ставляться до участі в новому уряді під його керівництвом. 
09:44
ЗМІ: Візит Путіна до Туреччини очікується найближчими днями
У Туреччині найближчими днями очікують візит президента РФ Владіміра Путіна.
09:30
МЗС України відреагувало на провокацію Росії щодо турецького судна, яке йшло в Ізмаїл
Офіційний Київ засудив провокативні дії РФ щодо турецького цивільного судна Sukru Okan, яке прямувало у порт Ізмаїла. 
09:12
ВідеоВидворені з Молдови співробітники посольства РФ вилетіли з Кишинева
Частина дипломатів і співробітників російського посольства в Молдові 14 серпня вилетіли з Кишинева в Росію.
09:02
Британська розвідка розповіла про роль боротьби за плацдарми на лівому березі під Херсоном
Активізація боротьби українських захисників за контроль над новими точками на лівобережжі Дніпра під Херсоном змушує російське командування задуматись про перекидання туди підкріплення з пріоритетного напрямку під Запоріжжям. 
08:57
Літак з главою МЗС Німеччини перервав політ до Австралії через несправність
Літак з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, який прямував до Австралії, здійснив вимушену посадку в Абу-Дабі через технічну несправність.
08:26
ФотоДо Києва вперше з початку війни прибув міністр фінансів Німеччини
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер вранці у понеділок, 14 серпня, прибув до Києва.
08:15
Посол Естонії про підтримку України: Ми робимо це й у власних інтересах
Новопризначена посол Естонії в Україні Аннелі Кольк пояснила, чому її країна рішуче підтримує Київ у боротьбі з російською агресією.
07:50
ЗМІ: Греція веде переговори про спільне виробництво боєприпасів для України та ЄС
У Греції компанія з виробництва озброєнь Hellenic Defence Systems веде переговори з міжнародними виробниками боєприпасів для участі в програмі виробництва снарядів 155-мм калібру для підтримки України та поповнення запасів ЄС.
07:22
Захист Чорного моря є стратегічним пріоритетом для НАТО – глава Міноборони Болгарії
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що у стратегічній концепції НАТО захист Чорного моря визначений як пріоритет.
07:06
Франція допомогла підготувати 6 тисяч українських військових
Франція допомогла з підготовкою у навчаннях шести тисяч українських військових в рамках поставленого плану на поточний рік.