16 жовтня 2023

Статті
Два підходи до відшкодування збитків Україні: яке майбутнє у заморожених російських активів
Передача Україні конфіскованих російських активів стає дедалі реальнішим сценарієм. Проте за лаштунками залишається багато викликів, які стоять перед Києвом.
Ілзе Знотіна: Політична воля приносить дивіденди у боротьбі з відмиванням грошей
Ільзе Знотіна: Важливо створити систему навчання та завоювати довіру
інших країн
Польща голосує за зміну влади: що це означає і як зміняться відносини з Україною
Вже незабаром Польща має отримати нову більшість та новий уряд. Чи є у ПіС шанси зберегти владу? І що ці зміни означають для України?
Новини
23:05
Кулеба: Працюватимемо з будь-яким спікером Палати представників США, необхідні рішення будуть
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна готова налагоджувати співпрацю з будь-яким майбутнім спікером Палати представників США, без обрання якого американський Конгрес не може ухвалювати рішень зокрема й щодо допомоги Києву.
22:50
Кулеба – про Польщу: Сподіваємось, емоції залишились у виборчій кампанії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив упевненість, що результати парламентських виборів у Польщі не вплинуть на стратегічні відносини Києва та Варшави, але емоційна риторика після виборчого періоду вщухне.
22:33
Кулеба розповів про домовленості з головою ОБСЄ під час його візиту до Києва
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічі з головою Організації з безпеки та співробітництва в Європі, головою МЗС Північної Македонії Буяром Османі обговорили питання повернення депортованих українських дітей і цивільних у російському полоні.
22:22
Голова МЗС Німеччини обіцяє подальшу підтримку євроінтеграції Молдови
Міністерка закордонних справ Молдови Анналена Бербок у понеділок заявила, що Молдова може й далі розраховувати на підтримку її євроінтеграційних прагнень.
21:59
фотоУ Брюсселі застрелили двох людей, поліція шукає причетних
У Брюсселі в результаті стрілянини біля площі Сентелетт у понеділок увечері загинули двоє людей.
21:45
Трампу обмежили право говорити про розслідування щодо штурму Капітолія
Федеральна суддя Вашингтона Тані Чуткан у понеділок обмежила право експрезидента США Дональда Трампа робити заяви, спрямовані проти прокурорів, можливих свідків і працівників апарату судді у справі про штурм Капітолія 2021 року.
21:19
Президентка Грузії відреагувала на скандальне рішення Конституційного суду про імпічмент
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі заявила, що не збирається йти у відставку після рішення Конституційного суду країни, який схвалив клопотання партії влади "Грузинська мрія" про її імпічмент.
ДайджестЗміна влади у Польщі, президентку Грузії визнали винною, умова Ердогана по Швеції: новини дня
21:01
Зеленський обговорив із президентом Фінляндії безпеку й "формулу миру"
Президент Володимир Зеленський у понеділок увечері провів телефонну розмову з фінським візаві Саулі Нііністьо.
20:51
Україна готувала стратегію позову проти РФ за велике вторгнення ще восени 2021 року – юррадник
Українська сторона розробляла стратегію позову проти РФ за велике вторгнення ще до того, як воно відбулося.
20:27
Литву продовжують тероризувати повідомленнями про мінування шкіл і інших установ
Литовська поліція і 1500 одержувачів в неділю ввечері отримали три ідентичних електронних повідомлення з попередженням про те, що в навчальних закладах, муніципальних будівлях та інших громадських місцях по всій країні закладено вибухівку.
19:49
Іспанія фіксує різке зростання прибуття мігрантів на Канарські острови
Щонайменше 8 561 мігрант прибув на Канарські острови за останні два тижні, що становить понад третину від загальної кількості мігрантів, які прибули цього року.
19:33
ЗМІ: У ЄС не очікують схвалення 20 млрд євро для допомоги Україні зброєю до кінця року
Переговори щодо створення чотирирічного спецфонду в межах Європейського фонду миру на 20 мільярдів євро для допомоги Україні затягуються, й у Євросоюзі не очікують узгодження рішення до початку перегляду багаторічного бюджету ЄС на саміті у грудні.
19:26
Латвія придбає чотири військові вертольоти MD-530F
Латвія купить чотири американські військові вертольоти MD-530F.
19:15
ЄС організував гуманітарний "повітряний міст" для Гази
Європейський Союз у понеділок оголосив про організацію "гуманітарного повітряного мосту", за допомогою якого до сектору Гази буде постачатись гуманітарна допомога на тлі ескалації арабо-ізраїльського конфлікту.
19:14
Італія позивається до Австрії в Суді ЄС через обмеження на перевалі Бреннер
У понеділок Італія подала на Австрію до Суду ЄС через обмеження руху великовантажних автомобілів на перевалі Бреннер, що стало першим подібним кроком однієї країни ЄС проти іншої.
19:04
Єврокомісія пропонує план на 6 млрд євро для економічної інтеграції Західних Балкан
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок запропонувала план на 6 мільярдів євро для сприяння інтеграції балканських країн в єдиний ринок, зокрема стимулювання необхідних реформ.
18:42
Молдова заблокувала мовлення каналів олігархів-утікачів Шора й Плахотнюка
Рада з телебачення й радіо Молдови на засіданні в понеділок не продовжила ліцензію телеканалу Primul în Moldova, який ретранслював пропагандистський "Первый канал" РФ, і не видала ліцензію каналу Familia, афілійованого з олігархом-утікачем Владом Плахотнюком.
18:41
Поляку, що погрожував підірвати себе у Варшаві, загрожує до 8 років тюрми
У Польщі висунули звинувачення у неправдивому повідомленні про замінування чоловіку, який у суботу проник до пам'ятника жертвам Смоленської катастрофи у Варшаві на площі Пілсудського і погрожував підірвати вибуховий пристрій.
18:28
У Чехії перевірять оборонний завод, який ремонтує Т-64 для України
Міністерство оборони Чехії розпочало перевірку державної компанії VOP CZ, яка, зокрема, допомагає Україні з ремонтом танків Т-64, у зв’язку з повідомленнями ЗМІ про нібито скарги на її директора Марека Шпока.
18:17
Поблизу Румунії на міні підірвався нафтовий танкер
Танкер з нафтопродуктами під прапором Ліберії натрапив на міну в Чорному морі біля берегів Румунії.
18:04
У Британії повідомили про загибель шести громадян внаслідок конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС
Внаслідок конфлікту між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС загинули шестеро громадян Великої Британії, ще десять вважають зниклими безвісти.
18:01
Міжнародні спостерігачі вказали на недоліки парламентських виборів у Польщі
Спостерігачі ОБСЄ та Ради Європи відзначили політичний плюралізм парламентських виборів у Польщі, що відбулись 15 листопада, але вказали на зловживання партією влади "Право і справедливість" державними ресурсами та значну поляризацію суспільства.
17:59
Столтенберг наголосив Орбану на важливості підтримки України
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у розмові з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном обговорив важливість продовжувати підтримку України.
17:47
В Іспанії допитають ексголову розвідки через стеження за сепаратистами Каталонії
Суд Барселони викликав на допит колишню голову розвідки Іспанії Пас Естебан, яку підозрюють в організації незаконного стеження за лідерами сепаратистського руху Каталонії за допомогою програми Pegasus.
17:44
До Румунії прибув загін Повітряно-космічних сил Франції разом з літаками Rafale
Загін французьких Повітряно-космічних сил у складі близько 40 військовослужбовців і трьох багатоцільових літаків Rafale прибув у понеділок, 16 жовтня, до Румунії.
17:32
фотоЗеленський у Києві зустрівся зі спецпредставницею США з відбудови України
Президент Володимир Зеленський у понеділок зустрівся зі спеціальною представницею США з питань відновлення України Пенні Пріцкер у межах її візиту до Києва.
17:27
Німеччина допускає затримку з поставкою системи ПРО Arrow 3 через конфлікт на Близькому Сході
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не виключив затримку у постачанні системи протиповітряної оборони Arrow 3 через загострення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.
17:26
Додік не вважає, що винний у непокорі рішенням міжнародного посадовця
Лідер сепаратистів Республіки Сербської в Боснії Мілорад Додік в понеділок відмовився визнати свою провину за кримінальним звинуваченням у тому, що не підпорядкувався міжнародному посланцю, який наглядає за миром у цій балканській країні.
17:19
НАТО починає щорічні навчання з ядерного стримування
Північноатлантичний Альянс у понеділок розпочинає заплановані щорічні ядерні навчання Steadfast Noon ("Непохитний полудень") за участі до шести десятків одиниць авіації від 13 держав-членів.
17:07
Президентка Молдови сподівається, що Ізраїль "якомога швидше" видасть олігарха Шора
Молдовська президентка Мая Санду заявила, що в Кишиневі очікують на якнайшвидше рішення влади Ізраїлю щодо екстрадиції олігарха-втікача й засновника проросійської партії Ілана Шора, засудженого за розкрадання грошей на 15 років.
17:05
Міністр фінансів Німеччини заявив про незамінність фінансової підтримки США для України
Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер наголосив на важливості продовження фінансової підтримки України з боку США.
17:01
ВідеоНа польських прикордонників напали нелегали, є постраждалий
Протягом п'ятниці та вихідних польські прикордонники зафіксували 149 спроб нелегально потрапити на територію Польщі, одна з груп нелегалів напала на патруль.
16:55
Санду допускає "двоетапний" вступ Молдови в ЄС через Придністров’я
У разі невирішення придністровського конфлікту до вступу Молдови в Євросоюз президентка Мая Санду вважає за можливий сценарій, за якого правий і лівий береги Дністра інтегруватимуться до ЄС окремо.
16:42
фото, відеоПрезиденту Чехії подарували футболку "Айдару"
Українець, голова громадської організації "Платформа публічної дипломатії" Денис Ганжа в понеділок вручив президенту Чехії Петру Павелу футболку батальйону "Айдар".
16:34
Данія відправляє фрегат до Середземномор'я на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС
Данія вирішила відправити фрегат у східне Середземномор'я, аби він приєднався до військово-морських сил НАТО та допоміг з потенційною евакуацією людей у разі загострення між Ізраїлем і ХАМАС.
16:34
У Словаччині підписали коаліційну угоду: антиукраїнська партія отримає Міноборони і МЗС
Словацькі партії Smer-SD, "Голос" і Словацька національна партія (СНП) у понеділок підписали коаліційну угоду, антиукраїнський лідер Smer-SD Роберт Фіцо хоче прискорити формування уряду.
16:30
Зеленський нагородив голову Генштабу Чехії орденом "За заслуги"
Президент Володимир Зеленський призначив державні нагороди міністру промисловості й торгівлі Чехії Йозефу Сікелі, а також голові Генерального штабу чеських Збройних сил Карелу Ржегці.
16:20
У Польщі сподіваються оголосити результати парламентських виборів у вівторок
У Державній виборчій комісії Польщі сподіваються оприлюднити остаточні результати парламентських виборів у вівторок, 17 жовтня.
16:12
фотоВ Іспанії почались перші в історії ЄС військові навчання, які не очолює НАТО
Починаючи з понеділка, в Іспанії триватимуть тижневі повітряно-морські десантні навчання LIVEX із залученням 19 країн ЄС і вперше – не під проводом Північноатлантичного Альянсу.
16:05
Глава МЗС Чехії: Україна досі на першому місці попри конфлікт в Ізраїлі
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту не відверне увагу світу від війни в Україні.
16:01
Німеччина поверне стаціонарний контроль на кордонах з Польщею, Чехією і Швейцарією
Після довгих вагань федеральний уряд Німеччини готує стаціонарний контроль на додаткових ділянках кордону.
15:55
У Байдена запевнили, що підтримка України залишається пріоритетом США
Міністерка фінансів США Джанет Єллен під час зустрічі з очільниками фінансових відомств країн Єврозони запевнила, що підтримка України залишається "пріоритетом" для Вашингтона на тлі ескалації арабо-ізраїльського конфлікту.
15:49
Естонія закупить у Туреччини понад 200 бронемашин вартістю 200 млн євро
Естонія закупить у Туреччини понад 200 бронемашин для 2-ї піхотної бригади, прибуття першої партії очікується вже за рік.
15:44
У Латвії відкрили справу через можливу участь місцевої компанії у постачанні армії РФ
Служба державної безпеки Латвії (СДБ) провела кримінально-процесуальні дії на об'єктах, пов'язаних з одним підприємством у Ризі та інших регіонах Латвії, через підозру в наданні ресурсів російським збройним силам.
15:42
Бронзовий призер виборів у Польщі відмовляється від переговорів з партією влади
У Польщі представники блоку "Третій шлях", який наразі має третій результат на парламентських виборах, виключають можливість коаліційних переговорів із керівною партією "Право і справедливість".
15:19
Президент Польщі вперше прокоментував результати виборів
Президент Польщі Анджей Дуда в заяві для ЗМІ не повідомив, кому він довірить місію формування нового уряду, а зазначив, що необхідно дочекатися офіційних результатів виборів.
15:08
КС Грузії визнав, що президентка Зурабішвілі порушила конституцію своїм європейським турне
Конституційний суд Грузії встановив, що президентка країни Саломе Зурабішвілі порушила конституцію.
14:58
У Латвії закрили два пропускні пункти на кордоні з РФ
Контрольно-пропускні пункти (КПП) Вієнтулі і Педедзе на кордоні Латвії з Росією відсьогодні зачинені.
14:57
Кулеба: Щоб врятувати ОБСЄ, треба виставити Росію за двері
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про необхідність виключити Росію зі складу ОБСЄ, назвавши РФ головною загрозою для Європи.
14:43
Поїзд відвіз депутатів Європарламенту у Діснейленд замість Страсбурга
У понеділок поїзд, який перевозив сотні депутатів та посадовців Європарламенту, замість Страсбурга опинився у Діснейленді, оскільки дорогою повернув не туди.
Відео"Путіну залишилося недовго": як формується позиція Києва у справі про геноцид
14:26
У Польщі порахували понад 50% голосів: Опозиція має шанс взяти владу
У Польщі оприлюднили результати на парламентських виборах за підсумком підрахунку понад 51% даних з виборчих дільниць.
14:22
Фото, відеоУ Берліні попри заборону зібрався пропалестинський мітинг, який завершився сутичками
У німецькій столиці Берліні у неділю близько 1000 осіб зібрались на мітинг на підтримку палестинців, який завершився сутичками з поліцією.
14:09
ФотоСША відправили додаткову військову авіацію на Близький Схід
Додаткові штурмовики США прибули на Близький Схід в межах плану посилення американської оборони в регіоні.
13:45
У Литві четверо осіб осквернили український прапор
У литовській столиці Вільнюсі четверо осіб, троє з яких перебували у п'яному стані, осквернили український прапор.
13:41
Понад 1000 литовських шкіл отримали повідомлення про "замінування"
Понад тисяча литовських навчальних закладів в ніч на понеділок отримали повідомлення про нібито закладену вибухівку.
13:40
Італія переконує кілька арабських країн натиснути на ХАМАС для звільнення заручників
Уряд Італії на чолі з прем`єр-міністеркою Джорджією Мелоні використовує свої хороші стосунки з кількома арабськими країнами, щоб переконати їх натиснути на бойовиків ХАМАС для звільнення заручників, захоплених під час атаки на Ізраїль 7 жовтня.
Аналітика короткоАналізуємо ключові результати виборів у Польщі
13:30
В Іспанії міністерка закликала до протестів проти "геноциду" Ізраїлю в Газі
Лідерка іспанської лівої партії Podemos і міністерка соціальних справ Іоне Беларра закликала громадян Іспанії вийти на протести через дії Ізраїлю в Газі, які вона назвала "геноцидом".
13:19
фотоПрем’єр Норвегії здійснив перестановки в уряді, змінився глава МЗС
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре оголосив оновлений склад уряду, в якому змінився у тому числі міністр закордонних справ.
13:05
У Венеції заборонили рух автобусів компанії-фігурантки двох важких ДТП
Мер італійської Венеції наказав негайно зупинити рух електробусів компанії La Linea після того, як в місті за пів місяця сталася друга важка ДТП за участі автопарку цього перевізника.
13:05
Розвідка Британії: ПВК "Редут" замінила "вагнерівців" і допомагає РФ уникнути мобілізації
Розвідка Великої Британії розповіла про діяльність приватної військової компанії "Редут", яка фактично замінила групу Вагнера.
12:47
Фінляндія посилює правила отримання громадянства
Уряд Фінляндії посилює правила отримання громадянства, зокрема, запровадивши тест на громадянство та знання мови.
12:28
ЗМІ: Туреччина не ратифікує членство Швеції в НАТО до рішення США надати їй F-16
Туреччина зачекає з ратифікацією заявки Швеції на вступ до НАТО цього місяця, оскільки очікує на ознаки підтримки з боку США щодо її запиту на купівлю винищувачів F-16.
12:17
фотоУ Франції через "замінування" евакуювали людей з ліцею, де терорист вбив вчителя
Ліцей у французькому місті Аррас, де 13 жовтня стався терористичний напад, евакуювали через повідомлення про нібито замінування.
12:16
Біля берегів Греції затонуло судно з мігрантами: є загиблі та зниклі безвісти
Поблизу берегів Греції у ніч на понеділок, 16 жовтня, затонуло судно з мігрантами, внаслідок чого щонайменше троє осіб загинули.
12:04
Блінкен вдруге за тиждень прибув до Ізраїлю
Держсекретар США Ентоні Блінкен вдруге за тиждень прибув до Ізраїлю з візитом.
12:01
фотоДо Києва прибув глава ОБСЄ 
До Києва прибув міністр закордонних справ Північної Македонії і глава ОБСЄ Буяр Османі. 
11:57
Байден наполягає на необхідності знищити ХАМАС
Президент США Джо Байден заявив про те, що терористичне угруповання ХАМАС, яке 7 жовтня атакувало Ізраїль, має бути знищене.
11:26
Керівна партія Греції зазнала поразки у другому турі місцевих виборів
Консервативна партія влади Греції "Нова демократія" через три місяці після парламентських виборів зазнала поразки у другому турі виборів губернаторів та мерів.
11:16
Спецпредставниця США з відбудови України прибула до Києва
Спецпредставниця США  з питань відбудови України Пенні Пріцкер прибула до Києва.
10:49
В Ісландії – новий очільник МЗС
В Ісландії обмінялися портфелями міністр закордонних справ та міністр фінансів.
10:48
ЗМІ: Шольц планує візит до Ізраїлю
Федеральній канцлер Олаф Шольц хоче наближчими днями здійснити візит до Ізраїлю, який бореться з бойовиками ХАМАС.
10:29
Франція застерегла Іран від загострення конфлікту на Близькому Сході
Президент Франції Емманюель Макрон провів телефонну розмову зі своїм іранським колегою Ібрагімом Раїсі, в якій застеріг його від ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.
10:17
Більшість німців підтримують рішення Шольца поки не давати Україні Taurus
Більшість німців підтримують рішення канцлера Олафа Шольца про те, щоб поки не передавати Україні далекобійні ракети Tauru
09:46
У Польщі опублікували оновлені результати екзит-полу
Польське агентство Ipsos оприлюднило оновлені результати опитування на парламентських виборах у Польщі, яке підтверджує високі результати опозиційних партій і формальну перемогу керівної партії. 
09:42
ЗМІ: Байден може найближчим часом відвідати Ізраїль
На запрошення прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу Вашингтон та Єрусалим обговорюють візит президента США Джо Байдена, який може відбутися найближчим часом.
09:23
Вибори у Польщі: на деяких дільницях голосування затяглося до пізньої ночі
На польських парламентських виборах через дуже високу явку та проблеми у роботі дільничих виборчих комісій місцями голосування тривало до 23 години і навіть до пізньої ночі. 
09:17
Британія відправить до Естонії чотири тисячі військових
Велика Британія розмістить в Естонії близько чотирьох тисяч військових у рамках 20-тисячного контингенту, який вирушить до Північної Європи 2024 року.
08:50
У Франції терміново перевірять досьє іммігрантів, яких підозрюють у радикалізації
Президент Франції Емманюель Макрон розпорядився перевірити досьє усіх іммігрантів, яких поліція підозрює у радикалізації і яким на цій підставі може загрожувати депортація у країни походження. 
08:48
Блінкен: США не підтримують масове переселення палестинців із сектора Гази
Адміністрація президента США Джо Байдена не підтримує пропозиції щодо масового переселення палестинців за межі сектора Гази у зв'язку з військовими діями Ізраїлю проти ХАМАС.
08:25
Байден про підтримку України та Ізраїлю: "Якщо не ми, то хто?"
Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США здатні одночасно надавати підтримку як Україні, так і Ізраїлю, підтримуючи при цьому міжнародний рівень обороноздатності.
07:55
У Польщі провалився референдум від влади, що проходив одночасно з виборами
У референдумі щодо кількох питань, організованому польською владою одночасно з парламентськими виборами, взяла участь недостатнья кількість виборців для того, аби його результати були обов’язковими. 
07:32
Ключові польські політики відреагували на екзит-поли, що допускають зміну влади
Лідер керівної партії Польщі Ярослав Качинський назвав прогнозовані результати виборів "перемогою", хоч і допустивши, що подальше перебування його політсили у владі під питанням, тоді як опозиція каже про свою фактичну перемогу.