17 жовтня 2023

Статті
"У Путіна дуже мало шансів надовго залишитися при владі". Інтерв’ю юридичного радника України
Професор Гарольд Коу: "Восени 2021 року в МЗС нам сказали: є ймовірність, що Путін вторгнеться. Тоді ми розробили стратегію дій для такої можливості".
Колонки
Імідж для Європи: як комунікувати у ЄС необхідність вступу України
Країна, яка вступає в ЄС, повинна мати свій історичний наратив – пояснення, чому так важливо прийняти її в європейську сім'ю.
Новини
22:55
Єврокомісія скерувала 50 млн євро на підтримку енергосистеми України
Європейська комісія вже надала понад 50 мільйонів євро до Фонду енергетичної підтримки України, створеного для підтримки української енергосистеми на тлі обстрілів Росією критичної інфраструктури.
22:42
Австрія запроваджує контроль на чеському кордоні через наплив мігрантів
Починаючи із середи, 18 жовтня, Австрія відновлює контроль на кордоні з Чеською Республікою після аналогічного рішення Німеччини, щоб "запобігти негайному зміщенню маршрутів контрабандистської мафії".
22:25
Іноземцями, які осквернили прапор України в Литві, виявились угорці
Затримані напередодні у Литві іноземці, які плюндрували український прапор, приїхали з Угорщини – у місті Каунас вони хотіли відвідати відбірковий відбірковий матч чемпіонату Європи з футболу між командами обох країн.
22:14
Посли G7 привітали схвалення Радою євроінтеграційного закону про фінмоніторинг
Посли країн "Групи семи" у вівторок відзначили ухвалення Верховною радою в цілому закону про відновлення фінансового моніторингу так званих політично значущих осіб.
22:00
Офіційно: Білий дім підтвердив надання Україні ATACMS
Білий дім у вівторок увечері офіційно підтвердив, що Україна отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів.
21:44
Politico дізналось, коли і як США ухвалили рішення дати Україні ATACMS
Остаточне рішення передати Україні далекобійні ракети ATACMS Білий дім ухвалив наприкінці серпня, а відправили їх у межах оголошеного 21 вересня пакета військової допомоги.
21:19
Угорщина обіцяє відповісти Болгарії через податок на транзит газу з РФ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав "ворожим кроком" рішення Болгарії запровадити податок на транзит російського газу – головному джерелу блакитного палива для Будапешта – й пообіцяв заходів у відповідь.
ДайджестСША дали ATACMS, Орбан зустрівся з Путіним, Європарламент погодив 50 млрд: новини дня
21:01
Росія не буде підтримувати обмеження щодо ракетної програми Ірану
Росія у вівторок заявила, що не буде дотримуватись обмежень Ради безпеки ООН щодо надання Ірану ракетних технологій, починаючи із середи, коли формально спливає термін їхньої дії – попри позицію інших сторін іранської ядерної угоди.
20:51
Орбан на зустрічі з Путіним назвав війну проти України "воєнною операцією"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у розмові з президентом Росії Владіміром Путіним назвав російську війну проти України "воєнною операцією".
20:37
У Дуди відповіли лідеру опозиції Польщі, коли почнеться формування уряду
Голова канцелярії президента Польщі Павел Шрот відкинув заклики лідера опозиційного блоку "Громадянська коаліція" Дональда Туска якнайшвидше почати формування уряду після парламентських виборів 15 жовтня.
20:18
Міністри енергетики ЄС домовилися про реформу ринку електроенергії
Міністри енергетики Європейського Союзу у вівторок домовилися про реформування спільного ринку електроенергії.
20:16
Чехія позбудеться залежності від нафти з РФ "за кілька місяців" – прем’єр
Чеський прем’єр-міністр Петр Фіала заявив, що його країна позбудеться залежності від російської нафти протягом наступних кількох місяців.
20:00
Біля Balticconnector перед диверсією помітили китайське та російське судна
Центральна кримінальна поліція Фінляндії в межах розслідування інциденту на підводному газопроводі Balticconnector перевіряє інформацію про судна, які перебували в районі на той момент – зокрема під прапором РФ і Гонконгу.
19:43
Президентка Грузії ветувала скандальний закон "про намети"
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що ветувала скандальний закон із поправками до закону "Про збори і маніфестації", які опозиція називає "російськими".
19:37
Президентка Грузії позбавила громадянства ексгенпрокурора з паспортом РФ
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі у вівторок підписала указ про позбавлення громадянства колишнього генерального прокурора Отара Парцхаладзе, який потрапив під санкції США й, як з’ясувалось, має громадянство Росії.
19:33
Брюссель після теракту поверне попередній рівень терористичної загрози
У Брюсселі після теракту заявили, що безпосередня терористична загроза для бельгійської столиці минула і її рівень повернуть на попередній показник.
19:20
Фінляндія посилить спостереження в прибережних водах після інциденту з Balticconnector
Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен заявив, що країна посилить підводне спостереження у Фінській затоці і Балтійському морі для кращого захисту підводної інфраструктури після інциденту з газогоном Balticconnector.
19:03
фотоНовий посол Туреччини вже в Києві, зустрівся із заступником Кулеби
Заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс у вівторок прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Туреччини в Україні Мустафи Левента Більгена.
19:03
ЗМІ: Виконавець теракту в Брюсселі прибув на Лампедузу в 2011 році
Італійська агенція Ansa дізналася, що Абдесалем Лассуед, туніський нападник, який у понеділок ввечері вбив двох людей у Брюсселі, прибув на Лампедузу в 2011 році на невеликому човні.
18:49
Зеленський підтвердив застосування ATACMS в Україні
Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні у вівторок підтвердив, що українські сили використали американські далекобійні ракети ATACMS.
18:42
У Хорватії футбольним фанам дали тюремні строки за пісні про усташів
Муніципальний суд хорватського міста Осієк у вівторок засудив вісьмох футбольних фанатів до місяця й двох місяців тюремного ув'язнення за прославляння усташів – пронацистського режиму часів Другої світової війни.
18:34
ЄС додав три країни до "чорного списку" податкових гаваней
Рада ЄС вирішила додати Антигуа і Барбуду, Беліз та Сейшельські острови до списку юрисдикцій, які не співпрацюють з ЄС у податкових питаннях.
18:25
Вірменія готова максимально зблизитись з ЄС – Пашинян
Вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що ЄС є ключовим партнером, який підтримує фундаментальні реформи уряду Вірменії в останні роки.
18:23
У США заявили, що передали Україні всі обіцяні танки Abrams
Сполучені Штати вже передали Україні обіцяний 31 американський бойовий танк M1A1 Abrams разом із запчастинами та боєприпасами.
Аналітика короткоЧому Україні потрібна легенда для успішного вступу до Євросоюзу
18:12
Угорщина хоче до грудня домовитись про розблокування 22 млрд євро з фондів ЄС
Представник Угорщини на переговорах із ЄС Тібор Наврачич висловив сподівання, що до кінця листопада сторони завершать фінансові переговори про розблокування близько 22 мільярдів євро з фондів, заморожених через проблеми з верховенством права в країні.
18:01
Макрон: Всі країни Європи у небезпеці через зростання ісламського тероризму
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що у Європі спостерігається зростання ісламістського тероризму, і всі держави перебувають під загрозою.
18:01
Уряд Латвії виділив на підтримку українських біженців додаткові 10,3 млн євро
Уряд Латвії постановив виділити на підтримку українських біженців додатково 10,3 млн євро.
17:58
фотоПрем’єр Румунії став першим лідером, якого Нетаньягу прийняв після нападу ХАМАС
Румунський прем'єр-міністр Марчел Чолаку став першим іноземним лідером, який прибув до Ізраїлю після нападу з боку угруповання ХАМАС 7 жовтня й провів переговори з ізраїльським візаві Біньяміном Нетаньягу.
17:48
В Іспанії посилюють заходи антитерористичної безпеки
Міністерство внутрішніх справ Іспанії впроваджує додаткові заходи безпеки в межах підвищеного раніше рівня антитерористичної готовності.
17:41
Швеція розслідує пошкодження підводного кабелю зв’язку, прокладеного до Естонії
Шведська влада виявила пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю, прокладеного між Естонією та Швецією – що, ймовірно, сталось у той же час, як був пошкоджений газогін Balticconnector між Естонією та Фінляндією.
17:41
У Нідерландах росіянину за обхід санкцій ЄС проти РФ загрожує 3 роки в’язниці
Прокуратура Нідерландів вимагає для росіянина Дмитрія К. тюремного ув'язнення терміном на три роки і штрафу в 350 000 євро – його підозрюють в обході санкцій ЄС проти Росії.
17:27
США, Японія і Південна Корея обговорили поставки зброї з КНДР до Росії
Спецпредставники Сполучених Штатів, Південної Кореї та Японії у вівторок провели тристоронню зустріч в індонезійській столиці Джакарті, присвячену загрозі з боку КНДР, зокрема поставок її зброї до Росії.
17:25
Президент Сербії розповів про коротку розмову з "впевненим у собі" Путіним
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що провів розмову із главою Кремля Владіміром Путіним у китайській столиці Пекіні.
17:13
Канада наклала санкції на осіб, пов’язаних із молдовськими олігархами Шором і Плахотнюком
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі у вівторок оголосила про запровадження санкцій проти дев’яти фізичних і шести юридичних осіб, пов’язаних із молдовськими олігархами-втікачами Іланом Шором і Владом Плахотнюком.
17:11
Туск закликав президента Польщі до "енергійних дій", щоб швидше сформувати уряд
Колишній прем’єр-міністр Польщі, голова ключового опозиційного блоку "Громадянська коаліція" Дональд Туск звернувся до президента Анджея Дуди із закликом ухвалити "енергійні та швидкі рішення", щоб швидко сформувати новий уряд.
17:05
У Швеції заарештували двох підозрюваних у несанкціонованому володінні секретною інформацією
У вівторок Поліція безпеки Швеції SAPO заарештувала двох осіб, підозрюваних у грубому несанкціонованому заволодінні секретною інформацією.
16:56
Смертельний напад на школу у Франції: підозрюваний присягнув на вірність ІДІЛ
Глава антитерористичної прокуратури Франції Жан-Франсуа Рікар повідомив, що підозрюваний екстреміст заявив про вірність угрупованню "Ісламська держава" перед тим, як здійснити смертельний напад на школу у місті Аррас.
16:51
фото, доповненоЗМІ: США таємно передали Україні ATACMS, якими вона вдарила по аеродромах
Українські сили у ніч проти вівторка використали далекобійні ракети ATACMS для ударів по двох аеродромах в окупованих Росією Луганську й Бердянську.
16:48
У Болгарії через брак доказів з експрем’єра зняли звинувачення у відмиванні грошей
Прокуратура болгарської столиці Софії припинила розслідування у справі так званого "Барселонагейту", в рамках якого у відмиванні грошей звинувачували експрем’єра Бойко Борисова.
16:45
Туск поставив історичний рекорд на виборах до парламенту Польщі
Колишній прем’єр-міністр Польщі, голова ключового опозиційного блоку "Громадянська коаліція" Дональд Туск встановив рекорд за кількістю отриманих голосів на останніх парламентських виборах у країні, що відбулись 15 жовтня.
16:41
Шольц прибув до Ізраїлю
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у вівторок, 17 жовтня, прибув до Ізраїлю з візитом солідарності.
16:29
Прем'єр Вірменії: Готові до мирної угоди з Азербайджаном до кінця року
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна готова підписати мирний договір і врегулювати відносини з Азербайджаном до кінця року.
16:17
фотоГрету Тунберг затримали на кліматичному протесті у Лондоні
У Лондоні поліція затримала кліматичну активістку Грету Тунберг після того, як вона звернулася до протестувальників на демонстрації проти нафтогазових компаній у центрі міста.
15:56
Прем’єр Чехії: В Україні та Ізраїлі на кону стоїть майбутнє західної цивілізації
Майбутнє західної цивілізації та її базові цінності, такі як повага до людського життя і повага до цивільного населення, поставлені на карту в конфліктах в Україні та Ізраїлі.
15:53
Шольц застеріг Іран та "Хезболлу" від втручання у конфлікт з Ізраїлем
Канцлер ФРН Олаф Шольц застеріг владу Ірану, а також підтримуваний Тегераном ліванський радикальний рух "Хезболла" від втручання у конфлікт між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС.
15:37
Від Байдена вимагають санкцій проти Ірану за підтримку ХАМАС
Група зі 113 конгресменів як від Республіканської, так і від Демократичної партій вимагають від адміністрації президента США Джо Байдена запровадити санкції проти Ірану за його роль у підтримці терористичного угруповання ХАМАС після жорстокого нападу на Ізраїль.
15:16
Прем’єр Греції прив’язав питання вступу Албанії в ЄС до справи ув’язненого мера
Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс підтвердив позицію Греції, що прагнення Тирани розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу залежать від справи Фреді Белері, ув'язненого етнічного грека, обраного мером міста Хімара на півдні Албанії.
15:01
Рада зняла ключову перепону для старту переговорів про вступ в ЄС
Верховна Рада на засіданні у вівторок, 17 жовтня, в цілому ухвалила законопроєкт №9296-д про посилення фінансового моніторингу PEP (Politically Exposed Person, політично значущих осіб).
короткоЧому перемога у “геноцидній” справі проти РФ є надзвичайно важливою для України
14:47
Людей з Версалю евакуювали через загрозу вибуху
У вівторок, 17 жовтня, у Франції відбулась евакуація з Версальського палацу через загрозу вибуху.
14:43
Іспанія збільшить допомогу сектору Гази щонайменше на один мільйон євро
Іспанія збільшить гуманітарну допомогу сектору Гази на один мільйон євро та готова збільшити цю суму на тлі військової операції Ізраїлю проти палестинського угруповання ХАМАС.
14:41
Швеція вирішила не змінювати рівень терористичної загрози після теракту в Брюсселі
Поліція безпеки Швеції SAPO заявила у вівторок, що її оцінка рівня загрози для країни залишилася незмінною після теракту у Брюсселі, в якому загинули двоє шведів.
14:32
Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро Україні у наступні 4 роки
Європарламент під час голосування у вівторок, 17 жовтня, підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро.
14:19
Уряду Чехії загрожує вотум недовіри через закиди популістів
Чеському коаліційному уряду загрожує парламентський вотум недовіри через заяви популістів з опозиції про його некомпетентність в управлінні економікою та контролі над імміграцією.
14:14
Макрон анонсував поїздку на Близький Схід
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що найближчим часом планує вирушити на Близький Схід.
13:50
Розслідуванню причин пошкодження Balticconnector завадив шторм
Розслідування причин пошкодження газопроводу Balticconnector між Естонією та Фінляндією, а також кабелю передачі даних, було ускладнене через штормові погодні умови минулого тижня.
13:45
У президента Литви незадоволені, як уряд виконує план посилення армії
Головний радник президента Гітанаса Науседи Кястутіс Будрис заявив про те, що уряд Литви не дотримується узгоджених на початку року планів розширення збройних сил країни.
13:41
Ватикан взяли під посилену охорону
Уся територія навколо Ватикану у вівторок перебуває під особливим контролем з огляду на можливі загрози безпеці.
13:23
Глава МЗС Німеччини обіцяє підтримку Україні та Молдові попри кризу на Близькому Сході
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла Україні та її сусідці Молдові подальшу підтримку у боротьбі з Росією, незважаючи на кризу на Близькому Сході.
13:20
У Бельгії допускають, що виконавець теракту в Брюсселі міг діяти не сам
Бельгійські силові структури поки не впевнені, що терорист, який застрелив двох громадян Швеції і поранив ще одного у центрі Брюсселя, не мав спільників.
13:13
РФ зробила крок до можливості відновлення ядерних випробувань
Російська Держдума зробила перший крок до відкликання ратифікації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).
13:03
Прем’єр Швеції: теракт у Брюсселі був спрямований проти шведів і нашої країни
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що ісламістський теракт у Брюсселі, внаслідок якого загинули двоє шведських громадян, майже точно був спрямований "проти шведів і Швеції".
12:46
Віцеканцлер Німеччини закликав карати за публічне схвалення терору ХАМАС
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек виступив за покарання для тих, хто у країні публічно схвалює терор ісламістського угруповання ХАМАС, що атакувало Ізраїль.
12:41
ФотоПутін вперше за понад рік зустрівся з лідером країни ЄС – Орбаном
Президент РФ Владімір Путін провів переговори у китайській столиці Пекіні з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.
12:40
Ле Пен вимагає вислати усіх іммігрантів, помічених у радикалізації
Лідерка правопопулістського "Національного об’єднання" Марін Ле Пен на тлі останніх терактів у Франції та Бельгії вимагає вислати з країни усіх "радикалізованих" іммігрантів, незалежно від того, чи легально вони перебувають у Франції.
12:26
Глава МЗС Литви відкликав посла з Британії, звинуваченого у неналежній поведінці
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відкликав до Вільнюса посла країни у Великій Британії на тлі звинувачень у мобінгу та перевищенні повноважень.
12:06
ЗМІ: У Німеччині вечірка Шредера закінчилася приїздом поліції
У Німеччині вечірка, яку влаштував колишній канцлер Герхард Шредер в одному із фешенебельних ресторанів Гамбурга, закінчилась приїздом поліції через поведінку одного з гостей.
12:01
У Чорногорії вимагають перенести перепис населення через напругу у суспільстві
Ради національних меншин та громад Чорногорії, а також опозиція звернулися до уряду та інших інституцій з проханням відкласти на певний період перепис населення, який має пройти з 1 по 15 листопада, щоб створити належні умови для його проведення.
11:57
фотоТеракт у Брюсселі: нападник помер у лікарні, його особу підтвердили
Ісламіст, який напередодні вчинив теракт і застрелив двох громадян Швеції у центрі Брюсселя, після затримання помер у лікарні від отриманих поранень.
11:25
Польські прикордонники знову розвернули на кордоні з Білоруссю понад 100 осіб
Польські прикордонники заявили про понад сотню спроб нелегального перетину кордону з Білорусі та чергові напади нелегальних мігрантів на патрулі.
11:12
NYT: Ізраїль запросив у США надзвичайну військову допомогу на $10 млрд
Ізраїль попросив у Сполучених Штатів 10 мільярдів доларів у вигляді надзвичайної військової допомоги.
10:57
У Польщі порахували 100% голосів, явка стала рекордною
Національна виборча комісія Польщі опрацювала результати голосування на парламентських виборах з усіх виборчих округів, явка встановила історичний рекорд. 
10:45
Прем'єр Косова заявив про відмову Сербії підписувати угоди про діалог, які підтримує ЄС
Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про відмову Сербії від підписання домовленостей про діалог на саміті Берлінського процесу, який проходив в албанській Тирані.
10:15
Сунак закликав Туреччину та палестинців уникнути ескалації на Близькому Сході
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підкреслив важливість уникнення ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС на Близькому Сході під час телефонних розмов у понеділок з президентами Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом та Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. 
10:07
фотоТеракт у Брюсселі: підозрюваного впіймали, він у реанімації
Правоохоронці впіймали підозрюваного, який напередодні вчинив ісламістський теракт в Брюсселі і застрелив двох громадян Швеції – під час затримання він отримав серйозні поранення і невідомо, чи виживе.
09:51
Європейські лідери відреагували на ісламістський теракт у Брюсселі
Десятки відомих європейських політиків висловлюють співчуття Бельгії та Швеції у зв’язку з ісламістським терактом у Брюсселі, де симпатик ІДІЛ застрелив двох громадян Швеції. 
09:46
Повільний прогрес і великі втрати: розвідка Британії сумнівається, що РФ захопить Авдіївку
Розвідка Великої Британії констатує, що Росія розпочала скоординований наступ за кількома напрямками на сході України.
ВідеоПолітична сенсація у Польщі: чого чекати Україні від зміни влади у сусідів
09:20
Керівна партія Польщі за підсумками виборів втрачає понад 10 місць у Сенаті
Керівна партія Польщі "Право і справедливість" за підсумками парламентських виборів втратить більше десятка місць у Сенаті, у якому і в попередньому скликанні не мала більшості.
09:16
Франція посилює охорону кордонів після теракту в Брюсселі
Франція посилює безпеку на бельгійському кордоні після ісламістського теракту в Брюсселі, жертвами якого стали двоє людей.
09:01
Радбез ООН відхилив резолюцію РФ із закликом до перемир’я в Ізраїлі без осуду ХАМАС
Рада безпеки ООН відхилила запропоновану Росією резолюцію із закликом до перемир’я між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС, при цьому не засуджуючи терористичні дії останнього.
08:47
WSJ: США відібрали дві тисячі військових для підтримки Ізраїлю
Сполучені Штати відібрали близько двох тисяч військовослужбовців для підготовки до потенційного розгортання на підтримку Ізраїлю у війні з ХАМАС.
Аналітика короткоЩо не так з ідеями Заходу щодо заморожених російських активів
08:36
США вивезли з Ізраїлю вже близько тисячі своїх громадян
За сприяння США з Ізраїлю з п’ятниці вилетіли вже близько тисячі американських громадян та членів їхніх родин. 
08:22
У Литві відремонтують пошкоджені на фронті в Україні танки Leopard
Збройні сили Литви спільно з німецькою оборонною промисловістю відремонтують ушкоджені під час бойових дій в Україні танки Leopard.
08:08
Байден планує візит до Ізраїлю
США офіційно підтвердили, що президент Джо Байден планує вирушити до Ізраїлю і таким чином засвідчити солідарність з країною. 
07:40
Теракт у Брюсселі: загинули двоє шведів, розшукують бойовика ІДІЛ
Стрілянина у Брюсселі виявилася ісламістським терактом, виконавця якого ще розшукують; двоє загиблих – громадяни Швеції.
07:18
У Польщі порахували голоси на виборах, відсотки лідерів дещо знизилися
У Польщі завершили підрахунок понад 99% голосів на парламентських виборах – у підсумку офіційні результати майже збіглися з екзит-полом та підтверджують шанси на зміну влади у країні.