18 жовтня 2023

Статті
7 міфів про PEPів: розвінчуємо маніпуляції щодо закону про фінмоніторинг політично значущих осіб
Зараз багато експертів демонізують закон про PEPів. Однак це правила, за якими живе ЄС, і якщо ми хочемо стати його частиною, ми маємо слідувати їм...
"На 100% людина Трампа": головне про Джима Джордана, кандидата у спікери у Конгресі США
Джим Джордан є симптомом проблем у Республіканській партії. На посаду спікера Палати представників йде конгресмен без досягнень, але з хорошими відносинами з Трампом.
Колонки
Спіраль тероризму: як насильство може дестабілізувати Захід і допомогти Росії
Терористичне насильство – це спіраль. Якщо не зупиняти в зародку, вона розкручується і йде більшими колами, а отже, терактів може бути значно більше.
Новини
22:47
У Орбана спробували виправдати його зустріч з Путіним і слова про "воєнну операцію"
Голова адміністрації угорського прем’єр-міністра Гергей Гуйяш у середу спробував відповісти на критику зустрічі свого шефа Віктора Орбана з президентом держави-агресора Владіміром Путіним у Китаї.
22:28
Італія відновлює контроль на кордоні зі Словенією
Міністр внутрішніх справ Італії Маттео П’янтедозі в середу поінформував словенського колегу Бостяна Поклюкара про запровадження тимчасового прикордонного контролю зі Словенією через зміну ситуації в Європі та на Близькому Сході.
22:09
Кулеба провів першу розмову з новим главою МЗС Ісландії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу провів першу телефонну розмову з Б’ярні Бенедіктссоном, нещодавно призначеним на посаду глави МЗС Ісландії.
21:59
У Бельгії ув’язнили 20 членів мережі, яка незаконно перевозила мігрантів у Європу
Суд бельгійського міста Брюгге в середу засудив 20 підозрюваних у причетності до незаконного переправлення мігрантів до ув'язнення терміном від 30 місяців до 11 років та штрафів у розмірі до 80 тисяч євро.
21:37
Розслідування: ФРН може імпортувати сотні тисяч тонн нафти з Росії в обхід санкцій
До Німеччини попри санкційний режим може потрапляти нафта з Росії через дочірнє підприємство "Роснефти" Rosneft Deutschland GmbH, яке ввозить її нібито з Казахстану.
21:17
фотоУ Празі пропалестинський марш дійшов до будівлі уряду
У столиці Чехії в середу ввечері відбулась нечисленна демонстрація на підтримку Палестини на тлі загострення на Близькому Сході, спричиненого нападом угруповання ХАМАС на Ізраїль на початку місяця.
ДайджестУкраїна виконала вимоги ЄС, скасування молдовської мови, провал імпічменту в Грузії: новини дня
20:57
Тисячам українських біженців у Британії загрожує втрата даху над головою
Тисячі українців, які приїхали до Великої Британії в рамках урядової програми "Житло для України", є бездомними або перебувають під загрозою втрати даху над головою.
20:56
В ОП розповіли про очікування від наступної зустрічі радників щодо "формули миру"
У наступній зустрічі стосовно української "формули миру" на рівні радників і дипломатичних представників можуть узяти участь понад 50 держав, а за її підсумками очікується схвалення планів утілення пунктів "формули".
20:38
У Нідерландах фіксують зростання числа українців, постраждалих від торгівлі людьми
У Нідерландах кількість українців, які стають жертвами торгівлі людьми, значно зросла.
20:32
Топ-суд Франції підтвердив законність заборони пропалестинських демонстрацій
Державна рада Франції, яка в країні відіграє роль найвищого суду країни, в середу підтвердила законність заборони пропалестинських демонстрацій на тлі ескалації після нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль.
20:16
Прем'єрка Естонії: Путін грає на тому, що РФ нібито може терпіти біль довше, ніж ми
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що союзники України не повинні відволікатися на інші конфлікти і подвоїти свої зусилля, щоб показати, що вони в цій справі надовго.
20:10
Антиукраїнський кандидат знову провалився на виборах спікера Палати представників США
Друге голосування за нового спікера Палати представників США, в якому брав участь противник допомоги Україні, ультраправий Джим Джордан, показало, що він втрачає підтримку серед однопартійців.
20:00
Прем'єрка Естонії розкритикувала Орбана за рукостискання зі "злочинцем Путіним"
Зображення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який потискає руку президенту Росії Владіміру Путіну, було "дуже, дуже неприємним".
19:55
Зеленський сказав прем'єру Румунії про "стратегічне рішення" щодо "молдовської мови"
Президент Володимир Зеленський у середу зустрівся з прем’єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку, який відвідав Київ для участі у першому в історії спільному засіданні українського та румунського урядів.
19:44
Європейський центробанк оголосив про новий етап впровадження цифрового євро
Рада керуючих Європейського центробанку – регулятора єврозони – в середу ухвалила рішення про перехід до підготовчої фази впровадження цифрового євро – цифрового аналогу грошей, які видаються центробанком.
19:43
Рига пожертвує Чернігову 10 автобусів
У середу, 18 жовтня, Ризька міська рада дозволила муніципальному підприємству Rīgas satiksme передати Україні десять автобусів Solaris Urbino 12, які не потрібні для господарської діяльності компанії.
19:28
У Польщі опозиційні партії почали коаліційні переговори
У Польщі опозиційні партії, які разом на виборах набрали достатню кількість голосів для забезпечення собі більшості у Сеймі, розпочали коаліційні переговори.
19:27
В іспанській Валенсії підбили підсумки експерименту з 4-денним робочим тижнем
Експеримент із чотириденним робочим тижнем у місті Валенсія в Іспанії призвів до поліпшення здоров'я й добробуту працівників та якості повітря, а також до зростання активності в готельному і ресторанному бізнесі.
19:08
Reuters дізнався, які варіанти санкцій проти російських діамантів обговорює G7
Представники країн "Групи семи" цього тижня обговорять чотири варіанти запровадження санкцій проти російських діамантів, покликані позбавити РФ важливого джерела доходу для фінансування війни проти України.
19:03
Косово хоче більше миротворців НАТО на кордоні з Сербією
У середу прем'єр-міністр Косова Альбін Курті звернувся до миротворців під проводом НАТО з проханням посилити свою присутність на північному кордоні з Сербією, заявивши, що ця територія є точкою входу для нелегальної зброї і загроз для стабільності.
18:52
Сербія тимчасово прихистить українців, постраждалих від підриву Каховської ГЕС
Херсонська міська військова адміністрація досягла домовленості з урядом Сербії про тимчасове розміщення родин, які постраждали через підрив росіянами Каховської гідроелектростанції на початку червня.
18:36
Байден оголосив про $100 млн гумдопомоги палестинцям, її передадуть через Єгипет
Президент США Джо Байден під час перебування в Ізраїлі оголосив про домовленість щодо надання гуманітарної допомоги населенню палестинських територій на тлі ескалації арабо-ізраїльського конфлікту.
18:28
Зеленський обговорив з Макроном посилення ППО і далекобійних спроможностей України
Президент Володимир Зеленський у розмові з французьким колегою Емманюелем Макроном обговорив військову допомогу Франції, зерновий коридор та питання, пов'язані з так званою формулою миру.
18:19
Дані США не підтверджують причетність Ізраїлю до удару по лікарні в секторі Гази
Білий дім на основі інформації, зібраної американськими спецслужбами, стверджує, що Ізраїль "не несе відповідальності" за вибух у лікарні в секторі Гази напередодні, який призвів до численних жертв серед цивільних.
18:10
Німеччина хоче прискорити інтеграцію українських біженців у свій ринок праці
Уряд Німеччини в середу запропонував кроки для прискорення інтеграції десятків тисяч українських біженців на своєму ринку праці, закликавши компанії послабити вимоги до знання німецької мови і запропонувати додаткове навчання.
18:04
CША наклали санкції на ключових членів і фінансистів ХАМАС
Міністерство фінансів США в середу оголосило про санкції проти десяти фізичних та юридичних осіб, які відіграють провідну роль у терористичному угрупованні ХАМАС або забезпечують його фінансування.
17:43
Bild: ФРН розгорнула на Кіпрі спецназ на випадок евакуації німців з Гази й Лівану
Німецьке видання Bild із посиланням на джерела у безпекових колах повідомило, що ФРН розгорнула спеціальні підрозділи Бундесверу на Кіпрі, аби підготуватись до можливої операції у зв’язку із загостренням арабо-ізраїльського конфлікту.
17:42
Британський музей повністю оцифрує колекцію після крадіжок експонатів
Британський музей заявив у середу, що планує оцифрувати всю свою колекцію, посилаючись на необхідність забезпечити публічний доступ до свого величезного каталогу після того, як у серпні стало відомо, що 2 000 артефактів були вкрадені або зникли.
17:25
Британська поліція висунула звинувачення Греті Тунберг після затримання на протесті
Британська поліція в середу висунула звинувачення кліматичній активістці Греті Тунберг після того, як її та інших активістів заарештували під час протесту біля лондонського готелю, де проходила конференція з питань нафти і газу.
17:23
МЗС засудило наміри Росії дозволити поновлення випробувань ядерної зброї
Міністерство закордонних справ України вважає рішення російського парламенту відкликати ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) черговим кроком ядерного шантажу РФ.
17:14
Берлін і Лондон відкинули відновлення енергетичних відносин із РФ після війни в Україні
У Німеччині та Британії вважають, що навіть у разі, якщо Росія припинить повномасштабну війну проти України, а в Москві зміниться влада, енергетичні відносини між Європою та РФ не відновляться.
17:03
ЄС у звіті щодо безвізу радить Києву посилити боротьбу з корупцією і протидію контрабанді зброї
В ЄС заявили, що в цілому Україна продовжує виконувати умови візової лібералізації, але потрібні подальші зусилля, де це можливо.
17:00
У Москві заявили, що Вірменія стає "Україною №3", а Пашинян "іде стопами Зеленського"
Російське пропагандистське агентство ТАСС у середу процитувало "високопоставлене джерело у Москві", яке різко прокоментувало виступ вірменського прем’єра Нікола Пашиняна в Європейському парламенті напередодні.
16:51
доповненоПрем’єр Румунії заявив, що Україна нарешті відмовилась від "молдовської мови"
Румунський прем’єр-міністр Марчел Чолаку після спільного засідання урядів України та Румунії в Києві висловив подяку українській стороні за рішення відмовитись від використання штучного терміна "молдовська мова".
16:34
Уряди України й Румунії провели спільне засідання в Києві: є домовленості щодо зерна й ВПК
У Києві в середу відбулось анонсоване раніше спільне засідання урядів України та Румунії, за підсумками якого сторони уклали сім двосторонніх документів – зокрема стосовно транзиту сільськогосподарської продукції.
Аналітика короткоПротивник допомоги Україні. Аналізуємо кандидата у спікери Палати представників США
16:30
Єврокомісія запропонувала посилити механізм призупинення безвізу
Єврокомісія запропонувала переглянути чинний механізм призупинення безвізових режимів у бік посилення.
16:17
Зеленський і прем’єр Норвегії домовились почати переговори про "гарантії безпеки"
Президент Володимир Зеленський у середу провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стьоре.
16:07
Парламент Грузії очікувано провалив імпічмент президентки
У грузинському парламенті забракло голосів, аби оголосити імпічмент президентці Саломе Зурабішвілі після неоднозначного рішення Конституційного суду, який заявив, що вона перевищила свої повноваження.
16:06
У Познані помер поранений під час нападу з ножем 5-річний хлопчик
У польському місті Познань помер на операційному столі п'ятирічний хлопчик, який отримав поранення, коли на нього напав озброєний ножем чоловік.
15:49
Міністерка культури Німеччини – проти культурного "бойкоту всього російського"
Міністерка культури Німеччини Клаудія Рот виступила проти бойкоту російської культури у світлі війни Росії проти України.
15:35
ФотоПрем'єри Швеції та Бельгії вшанували пам'ять жертв теракту в Брюсселі
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон та його бельгійський колега Александер де Кроо вшанували пам'ять жертв теракту у Брюсселі, під час якого радикальний ісламіст застрелив двох шведських громадян, які приїхали до бельгійської столиці підтримати свою національну збірну з футболу.
15:32
Російська Дума відкликала ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань
Парламент Росії швидко виконав бажання президента Владіміра Путіна, завершивши ухвалення законопроєкту, який змінює правову позицію Москви щодо ядерних випробувань.
15:17
Відвідувачів Версалю втретє за тиждень евакуювали через загрозу вибуху
Версальський палац втретє від суботи став об'єктом загрози вибуху, людей з нього евакуювали близько 13:00.
15:09
Туреччина підтвердила переговори з ХАМАС щодо звільнення заручників
Туреччина підтвердила проведення переговорів з палестинськими терористичним угрупованням ХАМАС про звільнення заручників, захоплених в Ізраїлі і вивезених до сектору Гази.
15:01
У Сербії під тиском проросійських радикалів скасували показ фільму про Маріуполь
У культурному центрі сербського міста Лазаревац скасували показ документального фільму українського журналіста Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі", Незалежна асоціація журналістів Сербії засудила цей крок.
14:37
У Франції з шістьох аеропортів евакуювали людей після повідомлень про мінування
Шість французьких аеропортів отримали погрози про замінування цієї середи вранці – на всіх цих летовищах вирішили провести евакуації.
14:34
В Канаді почали ратифікацію оновленої угоди про ЗВТ з Україною
Міністерка зовнішньої торгівлі, підтримки експорту, малого підприємництва та економічного розвитку Канади Мері Інг представила у парламенті текст модернізованої угоди про зону вільної торгівлю (ЗВТ) з Україною.
14:20
Ексканцлер Австрії постав перед судом за неправдиві свідчення
Колишній канцлер Австрії Себастьян Курц у середу постав перед судом за надання неправдивих свідчень у справі, яка не пов'язана з розслідуванням корупції, що змусило його піти з посади, але може вплинути на електоральну долю його партії.
14:14
Єврокомісія закликала розслідувати удар по лікарні в секторі Гази з сотнями жертв
У Єврокомісії закликали розслідувати ракетний обстріл лікарні в секторі Гази, внаслідок якого загинули сотні осіб.
14:03
ЗМІ: У Словаччині друг РФ Фіцо буде і прем’єром, і главою МЗС – не може знайти кандидата
У Словаччині лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо ще не знайшов кандидата на посаду міністра закордонних і європейських справ, тож він сам тимчасово обійматиме посади і прем’єр-міністра, і глави МЗС.
13:44
NYT: Україна отримала від США близько 20 ракет ATACMS
США передали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS, якими ЗСУ нещодавно атакували російські авіабази на окупованих територіях.
13:36
Єврокомісія ухилилася від коментарів про зустріч Орбана з Путіним
У Єврокомісії відмовились коментувати зустріч прем'єр-міністра Угорщини Віктороа Орбана з президентом РФ Владіміром Путіним в столиці Китаю Пекіні, що відбулася 17 жовтня.
13:28
FT: Поспішна підтримка Ізраїлю Заходом підриває прихильність до України країн, що розвиваються
Підтримка Заходом дій Ізраїлю щодо сектору Гази підірвала зусилля, спрямовані на досягнення консенсусу з провідними країнами, що розвиваються, щодо засудження війни Росії проти України.
13:13
Антиукраїнська партія Словаччини відреагувала на призупинення її членства євросоціалістами
В антиукраїнській партії Словаччини Smer-SD не погодились з рішенням президії європейських соціалістів (PES) призупинити її членство, а також членство Hlas ("Голос") Петера Пеллегріні, які увійдуть до складу майбутньої урядової коаліції.
Аналітика короткоЯк діяти Заходу, щоб зламати плани терористів у Європі
12:42
У Познані чоловік напав з ножем на дітей: 5-річний хлопчик поранений
У польському місті Познань невідомий чоловік напав з ножем на групу вихованців дитячого садка.
12:28
Литва пропонує Молдові допомогу в розробці моделі управління кризовими ситуаціями
Канцлерка уряду Литви Гедре Бальчітіте висловила підтримку Молдові в прискоренні європейської інтеграції, а також запропонувала допомогу в розробці національної системи управління кризовими ситуаціями.
12:24
ЗМІ: Німеччина хоче надати пріоритет експорту зброї до Ізраїлю
Федеральний уряд Німеччини хоче надати пріоритет експорту зброї до Ізраїлю після атаки терористів ХАМАС 7 жовтня.
12:12
Шольц обіцяє докласти зусиль для звільнення захоплених ХАМАС заручників
Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв докласти зусиль для звільнення заручників, викрадених радикальним ісламістським угрупованням ХАМАС під час атаки на Ізраїль.
12:00
ФотоМолдова отримала від Німеччини ще два БТР Piranha
Армія Молдови отримала ще два бронетранспортери Piranha від федерального уряду Німеччини.
11:37
ФотоСША звинуватили Китай у небезпечній поведінці в небі над Тихим океаном
За останні два роки США спостерігали в Східнокитайському та Південнокитайському морях більше випадків небезпечної поведінки з боку китайських пілотів щодо американських літаків, ніж за все десятиліття до цього.
11:35
ФотоУ Берліні кинули коктейлі Молотова у будівлю єврейської громади
У ніч на середу, 18 жовтня, в німецькій столиці Берліні невідомі скоїли напад на будівлю єврейської громади.
11:08
Байден прибув до Ізраїлю з візитом
Президент США Джо Байден у середу, 18 жовтня, прибув до Тель-Авіва, розпочинаючи свій візит до Ізраїлю.
10:57
США обмежили доступ Китаю до передових чипів для штучного інтелекту
Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про додаткові обмеження на продаж передових напівпровідників Китаю, щоб обмежити його прогрес в галузі суперкомп’ютерів і штучного інтелекту.
10:54
Литва потерпає від псевдомінувань: понад 2000 російськомовних погроз за ніч
В ніч на середу, 18 жовтня, різні литовські установи, компанії та організації отримали низку російськомовних електронних листів з погрозами вибухів.
10:42
У Пентагоні пояснили, чому Україні ставлять умови застосування зброї, а Ізраїлю - ні
У Пентагоні відповіли на питання щодо того, що США не ставлять умов Ізраїлю щодо застосування американської зброї, тоді як Україні висували певні умови.
10:31
ЗМІ: Прем'єр Британії планує відвідати Ізраїль
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак може у четвер відвідати Ізраїль на тлі конфлікту близькосхідної країни з ХАМАС.
10:15
Стали відомі деталі переговорів щодо "формули миру" Зеленського: відбудуться в Європі
Україна та держави-партнери погодили наступні переговори на рівні безпекових радників лідерів держав щодо схвалення запропонованої президентом Володимиром Зеленським "формули миру".
09:51
Візит Байдена до Йорданії скасовано після загибелі сотень цивільних у лікарні Гази
Президент США Джо Байден не поїде до Йорданії для саміту з її королем Абдаллою II, президентом Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом і президентом Єгипту Сісі після вибуху в лікарні в секторі Гази, де загинули сотні людей.
09:44
"Порочна практика": президент Литви критикує МЗС за рішення викликати посла з Лондона
Президент Литви Гітанас Науседа розкритикував МЗС країни за рішення викликати посла у Великій Британії Ейтвідаса Баярунаса та призупинити його повноваження.
09:26
ФотоУ Берліні сталися сутички після пропалестинської акції
У німецькій столиці Берліні минулої ночі біля Бранденбурзьких воріт відбулася пропалестинська акція, учасники якої здійснювали напади на правоохоронців.
09:20
ЄС не бачить суперечності в солідарності з Ізраїлем та допомозі палестинцям
Кроки щодо надання гуманітарної допомоги палестинцям у секторі Гази не впливають на позицію ЄС щодо засудження дій терористичного угруповання ХАМАС, яке напало на Ізраїль 7 жовтня.
09:05
Розвідка Британії оцінила можливість РФ здійснити прорив на напрямку Куп'янськ-Лиман
Розвідка Великої Британії зазначає, що протягом останніх двох тижнів окупаційні війська РФ наростили наступальну активність на напрямку Куп'янськ-Лиман.
08:56
Президентка Єврокомісії: ЄС не відволічеться від допомоги Україні
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запевнила, що конфлікт на Близькому Сході не вплине на готовність Євросоюзу допомогати Україні під час загарбницької війни РФ проти неї.
08:50
У Пентагоні відповіли на питання щодо подальших поставок ATACMS Україні
У Пентагоні відповіли на питання, чи планують США у майбутньому здійснювати додаткові постачання далекобійних ракет ATACMS Україні.
08:31
Байден хоче поставити лідерам Ізраїлю низку жорстких запитань, але "як друг" - Білий дім
Президент США Джо Байден ставитиме "жорсткі питання" на зустрічах з ізраїльськими лідерами під час поїздки на Близький Схід.
08:01
Прем'єр-міністр Швеції закликав посилити кордони та безпеку ЄС після теракту в Брюсселі
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що ЄС має посилити прикордонний контроль і внутрішню безпеку після теракту у Брюсселі, під час якого радикальний ісламіст застрелив двох шведських громадян.
07:45
Bloomberg: Байден проситиме $100 млрд для допомоги Україні та Ізраїлю
Президент США Джо Байден має намір звернутися до Конгресу із додатковим запитом про виділення 100 мільярдів доларів, зокрема, для оборонної допомоги Україні та Ізраїлю.
07:24
Фото, відеоШольц через повітряну тривогу ліг на землю в аеропорту Тель-Авіва і побачив вибухи
Канцлер Німеччини Олаф Шольц перед відльотом з Ізраїлю був змушений зійти з літака в аеропорту Тель-Авіва і лягти на землю через повітряну тривогу.
07:00
Противник допомоги Україні поки не зміг стати спікером Палати представників США
Конгресмен-республіканець Джим Джордан не зміг набрати необхідну кількість голосів для обрання на посаду спікера Палати представників США.