16 листопада 2023

Статті
Погляд з Польщі на антиукраїнські протести на кордоні: за яких умов блокада може завершитися
Поки у Польщі не зміниться влада, важко очікувати, що уряд буде зацікавлений у припиненні конфлікту на кордоні.
"97% скажуть ні членству України в ЄС": чому ми програємо угорський "референдум" та що це змінить
У 2023 році темою "консультацій" стане ідея ненависті до України. Уряд доводитиме, що вона винна у купі проблем та загрожує принести до угорців війну...
Новини
23:03
фотоСанта-Клауси з країн Балтії запевнили, що Різдво цього року відбудеться
У Вільнюсі в четвер відбувся з’їзд Санта-Клаусів країн Балтії, на якому вони підписали важливий документ, який гарантує, що Різдво цього року відбудеться, тож діти отримають довгоочікувані подарунки.
22:39
Італія першою в Європі забороняє синтетичну їжу
Нижня палата парламенту Італії, Палата депутатів, у четвер схвалила закон про заборону використання продуктів харування й кормів, вирощених у лабораторіях.
22:16
Швейцарія перевіряє повідомлення ЗМІ про постачання її патронів в Україну
Державний секретаріат з економічних питань Швейцарії підтвердив, що розслідує повідомлення ЗМІ про нібито постачання патронів Швейцарського виробництва в Україну польською компанією UMO SP.
21:53
Київ і Брюссель стали містами-побратимами
Мери Києва та Брюсселя Віталій Кличко й Філіп Клоз у четвер підписали угоду про співпрацю двох столиць.
21:34
фото, відеоПес президентки Молдови вкусив президента Австрії
Під час візиту до Молдови президент Австрії Александр Ван дер Беллен постраждав від собаки молдовської лідерки Маї Санду на прізвисько Кодруц.
21:16
У Чехії не бояться дій Росії у відповідь на заморожування її держактивів
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у четвер деталізував рішення уряду країни заморозити державні активи Росії на своїй території, що стало першим подібним кроком серед держав-союзниць України.
ДайджестСловаки блокували кордон України, США зупиняють Ізраїль, WizzAir знову у Молдові: новини дня
20:58
Боррель: Ізраїль не повинен піддаватися люті
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликав Ізраїль не дозволити люті поглинути його у війні проти терористичного угруповання ХАМАС.
20:56
Швеція передасть 6,5 млн євро на відбудову шкіл і дитсадків в Україні
Уряд Швеції в четвер оголосив про виділення 75 мільйонів шведських крон (6,52 мільйона євро) фонду ЮНЕСКО з відновлення й відбудови зруйнованих і пошкоджених шкіл і дитсадків, передусім – облаштування в них укриттів.
20:39
Уряд України зупинив друк підручників з "молдовської мови" після обурення Румунії
Міністерство освіти й науки України оголосило, що призупинило друк підручників із так званої "молдовської мови" після того, як публічне обурення цьому висловила Румунія.
20:29
Литва розгляне економічний вплив від закриття прикордонних переходів із РФ і Білоруссю
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Вільнюс вивчить питання про те, чи буде економічно раціонально закрити переходи з РФ і Білоруссю після аналогічного рішення Фінляндії у відповідь на наплив мігрантів.
20:13
Норвегія підтвердила, що готова "оперативно" закрити кордон із Росією
Міністерка юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель на тлі повідомлення про закриття чотирьох пунктів пропуску на кордоні Фінляндії з Росією підтвердила готовність ухвалити подібні заходи і з норвезького боку.
19:59
У Норвегії назвали дату "Рамштайн-17"
Сімнадцяте за ліком засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться у форматі відеоконференції 22 листопада.
19:59
У Франції сплюндровали єврейські надгробки на військовому цвинтарі
Десять єврейських надгробків були пошкоджені на німецькому військовому кладовищі часів Першої світової війни в муніципалтеті Мулен-су-Тувен, що у французькому регіоні Уаза.
19:48
Швеція планує за 25 років удвічі збільшити виробництво атомної енергії
Уряд Швеції в четвер представив дорожню карту розвитку атомної енергетики, яка передбачає масові інвестиції в сектор і створення додаткових потужностей для задоволення попиту на електроенергію в умовах зменшення залежності від Росії.
19:37
Шольц виступив за допомогу внутрішньо переміщеним особам в Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на необхідності підтримки українських міст, які не страждають від прямих російських атак.
19:28
відеоКліматичні активісти знову обмазали фарбою Бранденбурзькі ворота в Берліні
Активісти угруповання "Останнє покоління" (Letzte Generation) в четвер удруге за останні два місяці облили фарбою Бранденбурзькі ворота в Берліні, аби, як стверджують, привернути увагу до проблем зміни клімату.
19:12
Захід оцінює втрати російських військ в Україні в 300-400 тисяч
Загальні втрати російських військових з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Заході оцінюються в 300-400 тисяч.
19:06
ЗМІ: У США вважають, що Туреччина схвалить вступ Швеції в НАТО за два тижні
В Сполучених Штатах заявляють, що Туреччина зацікавлена у схваленні членства Швеції в НАТО на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу через два тижні.
18:53
Естонія може слідом за Фінляндією закрити прикордонні переходи з Росією
Уряд Естонії розглядає можливість закриття пунктів перетину кордону з Росією після аналогічного рішення Фінляндії у відповідь на наплив мігрантів.
18:45
У Німеччині відклали голосування за бюджет через "діру" в 60 млрд євро
Німецький уряд намагається залатати фінансову "діру" у бюджеті після того, як Конституційний суд заборонив перевести невикористані надзвичайні кошти, виділені на боротьбу з пандемією, на "зелені" ініціативи та підтримку промисловості.
18:42
Словацькі перевізники влаштували "попереджувальну блокаду" на кордоні з Україною
Представники Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) в четвер на годину заблокували пункт перетину кордону з Україною Вишнє Німецьке зі словацького боку, висловивши солідарність із польськими мітингарями.
18:28
фотоПосол ЄС в Україні каже про оптимізм після зустрічі з новою владою Словаччини
Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова у Братиславі зустрілась із представниками нового словацького уряду Роберта Фіцо, який відмовляється надавати військову допомогу Києву, та представниками парламенту.
18:12
США наклали санкції на посадовців Західних Балкан через допомогу Росії та корупцію
Сполучені Штати в четвер оголосили про пакет санкцій проти посадовців із Сербії, Боснії і Герцеговини Чорногорії та Північної Македонії, причетних до корупційних діянь і просування інтересів Росії на Західних Балканах.
18:08
Литва розширила можливість збереження подвійного громадянства для дітей емігрантів
Сейм Литви схвалив поправки до Закону про громадянство, які розширюють можливості набуття литовського громадянства дітьми, народженими у литовських батьків за кордоном.
17:46
TikTok і Meta оскаржують нові європейські правила, що посилюють контроль за соцмережами
TikTok і власник Facebook, компанія Meta, оскаржують в суді нові правила Євросоюзу, покликані протистояти домінуванню цифрових гігантів та зробити конкуренцію в Мережі більш справедливою.
17:43
США наклали санкції на перевізників російської нафти, які обходили "стелю цін"
Міністерство фінансів США в четвер оголосило про санкції проти трьох юридичних осіб і заблокувало три нафтові танкери, які перевозили російську нафту в порушення встановленої стелі цін у 60 доларів за барель.
17:28
Стефанішина обговорила з Кемероном у Києві рух України в НАТО
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зустрілась із новим міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном під час його візиту в Києві.
17:15
У парламенті Туреччини відклали схвалення вступу Швеції в НАТО
Комітет із закордонних справ парламенту Туреччини на засіданні у четвер вирішив відкласти питання схвалення протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу через "відсутність ясності щодо питання".
17:00
У Болгарії провалився вотум недовіри уряду через відсутність кворуму
Національні збори Болгарії не проголосували за вотум недовіри кабінету міністрів Ніколая Денкова.
16:52
WSJ: Лідер республіканців у Сенаті втрачає владні позиції через підтримку України
Боротьба в Сенаті за надання допомоги Україні стає визначальним питанням для владних позицій лідера республіканської меншості Мітча Макконнелла.
16:21
Швейцарія підтримала створення спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ
Швейцарія виступила за створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.
16:05
Естонія повідомила про спроби в’їзду з РФ незаконних мігрантів
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс повідомив, що в четвер в Естонію з РФ захотіли потрапити вісім громадян Сомалі, які не мають права на в'їзд.
15:56
Wizz Air відновить рейси до Молдови
Лоукостер Wizz Air вирішив відновити з 14 грудня регулярні рейси до Молдови.
15:34
ЗМІ: Польща може приєднатися до прокуратури ЄС, щоб отримати доступ до фондів
Адам Боднар, якого називають наступним міністром юстиції, заявив, що Польща повідомить Європейську прокуратуру (EPPO) про бажання приєднатися до неї в перші тижні після формування нового уряду Дональда Туска, прагнучи отримати доступ до фондів ЄС.
15:34
Азербайджан відмовився від зустрічі з Вірменією у Вашингтоні і звинуватив США в упередженості
Міністерство закордонних справ Азербайджану заявило в четвер, що не може взяти участь у зустрічі з міністром закордонних справ Вірменії, запланованій на 20 листопада у Вашингтоні, через "однобічний підхід Сполучених Штатів".
Аналітика короткоНавіщо Орбану псевдореферендум щодо вступу України в Євросоюз
14:58
У Люксембурзі вперше за 10 років змінюється прем’єр
У Люксембурзі Християнсько-соціальна народна партія та ліберальна Демократична партія оголосили в четвер про створення двопартійної правоцентристської коаліції, яка керуватиме країною протягом наступних 5 років на чолі з прем'єр-міністром Люком Фріденом.
14:48
Фінляндія каже, що РФ відремонтувала свій кабель в Балтійському морі
Фінляндія заявила, що Росія завершила ремонт свого російського телекомунікаційного кабелю в Балтійському морі, який був пошкоджений приблизно тоді, коли пошкоджень зазнали газопровід Balticconnector та телекомунікаційний кабель, що з'єднує Естонію зі Швецією.
14:30
Санчес переобраний прем'єром Іспанії на тлі суперечливої амністії сепаратистів
Лідер соціалістів Іспанії Педро Санчес у четвер отримав підтримку більшості у парламенті для формування нового уряду, поклавши край чотиримісячному політичному глухому куту.
14:17
Фінляндія закриває частину пунктів пропуску на кордоні з РФ
Уряд Фінляндії вирішив закрити деякі пункти пропуску на кордоні з Росією в ніч проти суботи, 18 листопада, через зростаючий потік шукачів притулку.
14:14
відеоКемерон в Одесі похвалив успіхи ЗСУ на Чорному морі
Новопризначений міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон після неоголошеного візиту до Києва приїхав до Одеси.
14:13
У Кремлі назвали протизаконним рішення Чехії заморозити усі державні активи РФ
У Кремлі рішення Чехії заморозити усі державні активи Росії на своїй території назвали протизаконним і пригрозили відповіддю.  
13:57
Прем'єр Румунії роздратований друком в Україні підручників з "молдовської мови" попри домовленості
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку висловив роздратування після того, як дізнався, що в Україні, попри попередні домовленості, продовжують друкувати підручники з використанням терміну "молдовська мова".
13:56
У Німеччині страйк машиністів призвів до масового скасування поїздів
Страйк машиністів у четвер, 16 листопада, призвів до масового скасування поїздів по всій Німеччині, наразі виконується лише 20% запланованих рейсів.
13:45
ЗМІ: Президентка Єврокомісії планує поїздку на Близький Схід
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відвідає Близький Схід, щоб спробувати домогтися захисту цивільного населення на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, відкриття нових гуманітарних коридорів і подальшої підготовки регіону до мирних переговорів.
13:33
Ірландія дозволить українським біженцям поїхати додому на зимові свята
Українським біженцям буде дозволено поїхати додому на Різдво і тимчасово покинути надане в Ірландії житло, що є значним поворотом у політиці.
13:28
Одна з ключових вимог польських блокувальників кордону юридично неможлива – Єврокомісія 
Одна з ключових вимог польських перевізників, що блокують кордон з Україною, не є юридично можливою.
12:59
Китай обурився через слова Байдена про "диктатора" Сі
Міністерство закордонних справ Китаю засудило в четвер, 16 листопада, слова президента США Джо Байдена, який назвав диктатором китайського лідера Сі Цзіньпіна.
12:56
Угорщина далі зволікає з заявкою Швеції на вступ до НАТО
Парламент Угорщини все ще не готовий ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО: це питання не буде включено до порядку денного майбутньої парламентської сесії попри очікування і попередні запевнення.
12:37
У Грузії позбавили мандата віцеспікера парламенту, який пропустив половину засідань без причин
У Грузії віцеспікера парламенту від провладної партії "Грузинська мрія" Давида Сергієнка позбавили мандата на пленарному засіданні у четвер, 16 листопада.
12:31
У Польщі на полігоні загинув військовий: ймовірно, його застрелив мисливець
У Польщі на полігоні тактичних навчань Кшеково в Західнопоморському воєводстві військовий отримав смертельне поранення.
12:02
Кемерон під час візиту до Києва: РФ дарма сподівається перечекати війну
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час свого візиту до Києва підкреслив, що підтримка України у розв’язаній Росією війни зберігатиметься.
11:59
ЄСПЛ ще раз підтвердив, що Латвія не дискримінувала російськомовних, реформуючи освіту
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) став на бік Латвії у справі, яку проти держави подали представники російськомовної меншини через переведення освіти на латиську мову.
11:41
Президенти Німеччини і Фінляндії звинуватили РФ у дестабілізації за допомогою біженців
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і його колега з Фінляндії Саулі Нііністьо звинуватили Росію в допомозі прохачам притулку перетинати кордони з метою дестабілізації в країнах Заходу.
11:27
ФотоВ Естонії водія оштрафували на 600 євро за наліпку "хулиганка русская"
В естонському місті Йихві водія автомобіля з наліпкою "хулиганка русская" оштрафували на 600 євро.
11:26
ЗМІ: ЄС може почати каральну процедуру проти Польщі за блокування кордону України
Якщо польська влада не вирішить проблему блокування прикордонних переходів з Україною, Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі.
11:16
Главу МЗС Латвії критикують за витрати на спецрейси, він відреагував
Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш відповів на критику щодо витрат на приватні авіарейси в той час, коли він ще обіймав посаду прем'єра.
10:56
Молдова отримає сучасні системи моніторингу повітряного простору до кінця року
До кінця року Молдова отримає сучасні системи контролю за повітряним простором, а з 2024 року Національна армія країни отримає і ракети для протиповітряної оборони.
10:41
ЗМІ: Президент Литви залишив засідання Євроради раніше через баскетбол
Президент Литви Гітанас Науседа раніше залишив засідання Європейської ради в Брюсселі, яке проходило 26-27 жовтня, ввечері того ж дня його помітили в Каунасі на баскетбольному матчі.
10:33
77% грузинів вважають Росію найбільшою політичною загрозою
Переважна більшість грузинів вважають, що найбільшою політичною загрозою для їхньої держави є Росія.
10:24
У Німеччині поліція почала рейди по ісламістських організаціях в кількох землях
У Німеччині поліція у четвер, 16 листопада, провела обшуки в 54 місцях, пов'язаних з Ісламським центром Гамбурга (IZH), у семи федеральних землях.
10:17
ЄС планує санкції проти сина Медведєва і родички Путіна – ЗМІ
Запропонований Європейською комісією 12-й пакет санкцій проти РФ включає обмеження щодо десятків осіб, серед яких, ймовірно, син колишнього президента РФ Дмитрія Медведєва і родичка Владіміра Путіна.
10:12
ФотоУ Румунії стався збій під час перших навчань із комплексами Patriot
У Румунії напередодні стався технічний збій під час перших в країні навчань із зенітно-ракетними комплексами Patriot.
10:04
фотоКулеба зустрівся з Кемероном: Налаштовані працювати на перемогу
Глава МЗС України провів зустріч з новопризначеним очільником Міністерства закордонних справ Британії Девідом Кемероном, який з першим закордонним візитом на посаді прибув до Києва.
09:48
У Болгарії заявили, що російська дезінформація впливає на боєздатність армії
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що постійний страх війни у болгарському суспільстві, який підживлюється дезінформацією з проросійських джерел, починає серйозно впливати на боєздатність армії.
09:44
відеоНовий глава МЗС Британії Кемерон приїхав з першим закордонним візитом до Києва
Новий глава Міністерства закордонних справ Девід Кемерон перший робочий візит за кордон здійснив в Україну.
09:34
Бої за Авдіївку: розвідка Британії прогнозує великі втрати окупантів в штурмах за ключовий об’єкт
Розвідка Великої Британії проаналізувала перебіг боїв за місто Авдіївка Донецької області і спрогнозувала великі втрати окупаційних військ РФ, як що ті спробують штурмувати місцевий коксохімічний завод.
09:19
Північна Корея і Росія продовжують розширювати співпрацю
КНДР і Росія підписали протокол про розширення співпраці за підсумками двосторонніх переговорів з питань економіки, науки і технологій, що відбулися в Пхеньяні.
09:05
Макрон виправдовується за свою відсутність на марші проти антисемітизму
Президент Франції Емманюель Макрон пояснив свою відсутність на недільному марші проти антисемітизму в Парижі, заявивши, що дискусії щодо його присутності "не мали місця".
08:59
Байден до Нетаньягу: Окупація Гази буде великою помилкою
Президент США Джо Байден заявив, що дав зрозуміти прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу: окупація Гази була б "великою помилкою".
08:41
У Люксембурзі домовились про новий уряд: експрем’єр Беттель очолить МЗС 
Прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель, який йде у відставку, очолить Міністерство закордонних справ у новому уряді країни.
08:38
У Чехії розглядають можливість покарання за антиізраїльське гасло
Влада Чехії спільно з правоохоронцями напередодні обговорили заходи боротьби з антисемітизмом під час публічних акцій, зокрема, розглянули можливість покарання за гасло "Від річки до моря Палестина буде вільною" за певних обставин.
Аналітика короткоЯк Україні реформувати енергосектор і сферу довкілля для вступу в ЄС
08:21
Президент Литви виступає за прискорення розміщення німецької бригади в країні
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що привітав би можливе рішення Німеччини щодо прискорення розміщення німецької бригади в країні до кінця 2026 року.
08:01
Байден вдруге назвав Сі Цзіньпіна "диктатором"
Президент США Джо Байден назвав лідера Китаю Сі Цзіньпіна "диктатором" всього через кілька годин після їхньої особистої зустрічі.
07:44
Прем'єрка Естонії про війну в Україні: Це не безвихідь, але потрібно багато часу
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що між РФ та Україною йде війна на виснаження, але ситуація не є безвихідною.
07:15
Байден після переговорів із Сі: Обговорили війну РФ проти України та ситуацію в Газі
Президент США Джо Байден розповів, що на переговорах з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у середу обговорювали питання війни Росії проти України та ситуацію у секторі Гази.
07:01
Сенат США слідом за Палатою представників схвалив проєкт для уникнення шатдауну
Сенат США напередодні ухвалив тимчасовий проєкт про додаткове фінансування для уникнення зупинки роботи уряду.