15 листопада 2023

Статті
Реформа під обстрілами: чого чекає ЄС від України в енергетиці та зеленому порядку денному
Як Брюссель сприймає дії Києва? Щоби поліпшити оцінку, Україна повинна розвивати три важливі напрямки одночасно...
Геть від Москви: коли та за яких умов Вірменія піде на розворот в бік Заходу
Хоча з Єревана лунають усе нові та нові критичні заяви на адресу РФ, проте кроків, що свідчать про чіткі наміри розвороту на Захід, досі немає.
Новини
22:58
фотоЛувр викупив шедевр ХІІІ століття, який випадково знайшли на кухні літньої жінки
Паризький музей Лувр оголосив про придбання картини флорентійського художника ХІІІ століття Чімабуе "Осміяння Христа", яка кілька років тому стала відомою завдяки тому, що її випадково виявила на кухні літня французка.
22:38
Парламент Греції розслідуватиме залізничну аварію, що забрала життя 57 людей
Грецький парламент у середу проголосував за створення спеціального комітету для розслідування найсмертоноснішої в історії країни залізничної катастрофи, яка сталась ще в лютому й забрала 57 життів.
22:15
фотоБайден і Сі почали саміт у Сан-Франциско
Президент США Джо Байден у середу привітав китайського лідера Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва – це їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.
21:55
Зеленський: Росію вперше не обрали до ключового органу ЮНЕСКО
Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури вперше не обрала Росію до складу одного зі своїх основних органів – Виконавчої ради.
21:37
фотоВ Естонії вказали на дивну обставину пошкодження Balticconnector китайським судном
Пошкодження естонсько-фінського газопроводу Balticconnector минулого місяця, до якого причетне зареєстроване в Гонконзі судно Newnew Polar Bear, сталось якраз між двома нитками російського газогону "Північний потік-1".
21:20
Чехія домагатиметься замороження державних активів Росії на рівні ЄС
Уряд Чехії хоче домогтись ухвалення загальноєвропейського рішення про замороження державних активів Росії після того, як у середу ухвалив цей крок сам.
21:05
Прем’єр Британії обіцяє організувати вивезення мігрантів до Руанди попри рішення суду
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв ухвалити рішення, яке уможливить схему з вивезенням шукачів притулку до Руанди після того, як Верховний суд країни визнав таке рішення незаконним.
Дайджест"Плавний" вступ України до ЄС, таємна допомога США ЦАХАЛу, Чехія заморозить гроші РФ: новини дня
20:55
Зеленський і Трюдо обговорили ситуацію на фронті та зміцнення ППО
Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з прем’єром Канади Джастіном Трюдо обговорив ситуацію на полі бою і оборонну співпрацю, зокрема, для зміцнення Української ППО.
20:47
Після електросамокатів мер Парижа хоче обмежити присутність авто в місті
Міська голова Парижа Анн Ідальго анонсувала опитування жителів міста щодо підвищення плати за паркування SUV ("практичних спортивних автомобілів").
20:23
ЗМІ: Фінляндія планує закрити деякі пункти на кордоні з Росією
Уряд Фінляндії в четвер має оголосити про нові обмеження на кордоні з Росією, які передбачатимуть закриття пунктів пропуску й обмеження руху транспорту через кордон.
20:17
Словацькі перевізники пригрозили блокадою кордону України
Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) погрожує заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі словацького боку, якщо Єврокомісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах ЄС.
20:10
Кулеба подякував Чехії за замороження держактивів РФ, закликав наслідувати приклад
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив вдячність Чехії за рішення заморозити всі російські державні активи.
19:59
Чеський "Подарунок для Путіна" збиратиме кошти на Black Hawk для України
Чеська громадська ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina), яка понад рік активно організовує збори на зброю для України, анонсувала наміри передати Україні гелікоптер Black Hawk.
19:56
Американці більше підтримують надання зброї Україні, ніж Ізраїлю – опитування
Громадська підтримка надання зброї Україні у США є вищою, ніж підтримка військової допомоги Ізраїлю, який критикують за надмірні жертви серед палестинського населення у Газі.
19:46
Чехія заморозить усі державні активи Росії на своїй території – голова МЗС
Уряд Чехії в середу підтримав пропозицію міністра закордонних справ Яна Ліпавського про заморожування усіх державних активів Росії на чеській території.
19:39
Захарова дорікнула Вірменії за "спробу всидіти на двох стільцях"
Речниця російського МЗС Марія Захарова на брифінгу у середу звинуватила Вірменію у "спробі всидіти на двох стільцях", оскільки Єреван налагоджує відносини з Заходом.
19:26
фотоНорвегія та Швеція побудують спільний відділок поліції на кордоні
Швеція та Норвегія планують завершити будівництво спільної поліцейської дільниці в районі митного пункту Магнормоен восени 2025 року.
19:19
США не допомагатимуть Азербайджану до прогресу в переговорах з Вірменією
США не надаватимуть військову та іншу допомогу Азербайджану, поки не буде досягнуто прогресу у переговорах про мир з Вірменією.
19:07
Опитування: Жителі Нідерландів не проти монархії, але хочуть, аби король платив податки
Невелика більшість громадян Нідерландів не проти існування монархії в їхній країні, але вважають, що королівська родина повинна сплачувати податки до бюджету.
18:55
Німеччина пропонувала ООН взяти під контроль Газу після закінчення війни 
Німеччина запропонувала ООН взяти під свій контроль Газу після завершення війни між Ізраїлем і ХАМАС.
18:50
Шольц підтримує обмеження секс-роботи: Неприйнятно, щоб чоловік купував жінку
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу заявив про необхідність законодавчих обмежень секс-праці в Німеччині, назвавши цю практику "неприйнятною" і такою, що не повинна бути "нормалізована".
18:36
Україна після війни здатна плавно вступити в ЄС, як її західні сусідки – дослідження
Україна економічно не перевантажить Євросоюз, ставши його новим членом, та після закінчення війни буде спроможною інтегруватись у європейський ринок за прикладом інших держав Центральної і Східної Європи, що приєднались до ЄС раніше. 
18:34
Глава МЗС Німеччини згадала, як Лавров збрехав їй під час візиту до Москви
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок згадала, як глава МЗС РФ Сергєй Лавров збрехав їй під час візиту до Москви у січні 2022 року.
18:32
Експрем’єру Чехії Бабішу скасували виправдання у справі про махінації з субсидіями ЄС
Вищий суд Праги у середу скасував виправдальний вирок колишньому прем’єр-міністру Чехії Андрею Бабішу у справі про нецільове використання субсидій Європейського Союзу, відомій як справа про "Лелече гніздо".
18:20
У німецькому місті хочуть скрутити шиї сотням голубів
Німецьке місто Лімбург вирішило скоротити популяцію голубів радикальним методом, який викликав обурення зоозахисників – пропонується найняти спеціальну людину, яка скручуватиме птахам шиї.
18:12
Президент Фінляндії назвав імовірну причину напливу росіян на кордоні
Фінський президент Саулі Нііністьо вважає, що приплив шукачів притулку з Росії до східного кордону могла спричинити угода про оборонну співпрацю (DCA), погоджена Фінляндією зі Сполученими Штатами.
17:58
Захарова заявила, що РФ не прийме і "часткового вступу" України в НАТО
В РФ заявили, що вважають неприйнятним вступ України до НАТО у будь-якому вигляді, у тому числі "частковий".
17:58
Опитування: Третина європейців вірять у розпад ЄС протягом 20 років
Дослідження Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) свідчить, що серед європейських країн, а також у великих державах за межами Європи значна кількість людей вважають реальним сценарій розпаду ЄС протягом 20 років.
17:46
Уряд Німеччини підтримує Ізраїль на тлі критики через бойові дії на території лікарні в Газі
Уряд Німеччини зробив свої коментарі на тлі критики на адресу Ізраїлю через бойові дії на території лікарні "Аш-Шифа" в Газі.
17:41
В Албанії представили проєкт закону про суперечливу угоду з Італією щодо тисяч мігрантів
Уряд Албанії в середу представив законопроєкт про спірну угоду з Італією, яка передбачає розміщення у балканській країні мігрантів, які прибувають до Італії морем.
17:36
Делегація ЄС обговорила з Міноборони облік військової допомоги держав-членів
Представники Міністерства оборони провели зустріч із делегацією моніторингової місії Європейського фонду миру – механізму ЄС, кошти з якого використовуються для компенсації військової допомоги Україні.
17:20
Норвегія критикує Ізраїль за штурм лікарні в Газі: Це зайшло надто далеко
Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде різко розкритикував Ізраїль за бойові дії на території лікарні "Аш-Шифа".
17:18
ЄС узгодив 12-й пакет санкцій проти Росії
Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель разом із Європейською комісією в середу представили державам-членам пропозицію щодо дванадцятого пакета санкцій проти Росії.
17:16
У Раді Європи назвали наругою помилування в РФ організатора убивства Політковської
Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що помилування засудженого у справі про вбивство російської журналістки Анни Політковської є "наругою над правосуддям".
17:13
Суд одного зі штатів США не підтримав виключення Трампа з виборів-2024
Суддя американського штату Мічиган у вівторок висловився проти застосування 14-ої поправки Конституції США стосовно Дональда Трампа, яка забороняє обиратись до федеральних органів влади учасників "заколоту" проти держави.
16:57
Молдова приєдналась до чотирьох пакетів санкцій ЄС проти Росії
Молдова за останні півтора року приєдналася до чотирьох із шести пакетів санкцій, запроваджених ЄС проти Росії. 
16:52
В уряді Польщі спрогнозували розпад ПіС у разі відставки Качинського
Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер вважає, що в разі відходу багаторічного голови партії влади "Право і справедливість" Ярослава Качинського їй загрожує "розпад".
16:48
Зеленський і президентка Словаччини обговорили економічну співпрацю
Президент України Володимир Зеленський у середу, 15 листопада, провів телефонну розмову зі словацькою президенткою Зузаною Чапутовою.
16:36
Ердоган перед візитом до Шольца розкритикував Захід за підтримку Ізраїлю 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу, напередодні візиту до Німеччини, загострив свою критику Ізраїлю та його підтримки Заходом.
16:32
Литва забороняє перевозити транзитом ще більше товарів подвійного призначення
Уряд Литви на засіданні у середу, 15 листопада, оновив список товарів подвійного призначення, які заборонено перевозити наземним транспортом через литовську територію.
16:15
У Брюсселі кажуть, що угода Італії з Албанією щодо мігрантів не порушує закони ЄС
Єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоханссон заявила, що угода, яка дозволяє Італії побудувати в Албанії табори для прийому мігрантів, не порушує законодавство Європейського Союзу.
16:06
Мисливці у ЄС вимагають швидше переглянути правила відстрілу вовків
Мисливці у ЄС вимагають, щоб глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн доклала більше зусиль для захисту фермерів від вовків і прискорила поточний перегляд статусу захисту хижаків.
15:41
У Греції затримали підозрюваного у розкраданні 43 млн грн Міноборони України
У Греції затримали громадянина України, якого підозрюють у розкраданні коштів Міноборони у розмірі 43 мільйони гривень.
15:41
Президент Німеччини: Путін розраховує, що ми забудемо про Україну, але цього не буде
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що війна в Україні, яку веде РФ, не буде забута попри надії глави Кремля Владіміра Путіна.
15:26
Зеленський поговорив із прем'єркою Італії про нові санкції проти РФ
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністеркою Італію Джорджією Мелоні.
15:24
Вірменія поки не виходить з ОДКБ, але "диверсифікує відносини" у сфері безпеки
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна поки не вирішила покинути лави ОДКБ. 
15:12
У Франції вийшов на волю обвинувачений у вбивстві підлітка, яке спричинило масштабні протести
У Франції звільнили з-під варти поліцейського, якого обвинувачують у вбивстві підлітка Наеля, що призвело до масових заворушень в країні влітку цього року.
Аналітика короткоЧому Вірменія обрала тактику повільного розвороту на Захід
14:56
Санчес про можливу амністію: Це не напад на Конституцію, а демонстрація її сили
Глава уряду Іспанії Педро Санчес під час виступу в Конгресі депутатів, де відбуваються дебати з приводу його кандидатури на посаду прем'єр-міністра, прокоментував можливу амністію каталонських сепаратистів.
14:55
Франція занепокоїлась долею камамберу через плани нових правил ЄС
Французькі сировари протестують проти запропонованого ЄС закону про переробку відходів, звинувачуючи Брюссель у тому, що він ставить під загрозу один з найцінніших традиційних продуктів харчування країни – сир камамбер.
14:44
ЗМІ: У Німеччині відкладається легалізація канабісу
Легалізація канабісу в Німеччині, яку підтримав федеральний уряд, ймовірно, буде відкладена до 2024 року.
14:38
ВідеоУ Мадриді проходять протести на тлі дебатів щодо кандидатури Санчеса на посаду прем'єра
В Мадриді поблизу будівлі Конгресу депутатів проходять протести, учасники яких виступають проти кандидатури Педро Санчеса на посаду прем'єр-міністра і ухвалення закону про амністію для каталонських сепаратистів.
14:11
Суд заборонив уряду Німеччини передати COVID-кошти на боротьбу зі зміною клімату
Конституційний суд Німеччини скасував рішення уряду про перерозподіл 60 млрд євро, призначених для пом'якшення наслідків пандемії коронавірусу, на заходи з боротьби зі зміною клімату та модернізації країни.
13:52
В НАТО затвердили заміну літаків дальнього радіолокаційного стеження
У НАТО затвердили контракт на заміну флоту своїх літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS), оскільки наявний парк повітряних суден Альянсу наближається до завершення свого терміну експлуатації.
13:42
ЗМІ: ЄС пропонує заборонити експорт до РФ двигунів для дронів
Євросоюз запропонував заборонити експорт верстатів та деталей машин, за допомогою яких Росія виробляє зброю, що використовується на війни проти України.
13:38
Найвищий суд Британії підтвердив незаконність плану уряду відправляти шукачів притулку до Руанди
Верховний суд Британії оголосив урядовий план з переміщення нелегально прибулих шукачів притулку до Руанди незаконним, що може стати серйозним ударом для консерваторів перед виборами. 
13:32
ЗМІ: США таємно збільшили військову допомогу Ізраїлю
Пентагон таємно збільшив військову допомогу Ізраїлю, надаючи більше ракет з лазерним наведенням для гелікоптерів Apache, 155-мм снарядів, приладів нічного бачення, боєприпасів для руйнування бункерів та військових транспортних засобів.
13:16
Bloomberg: Польща отримає доступ до додаткового фінансування ЄС, коли Туск стане прем'єром
Польща може отримати доступ до додаткового фінансування від Європейського Союзу до кінця року, коли лідер опозиційної "Громадянської коаліції" Дональд Туск очолить уряд країни.
13:07
Вільнюс роз'яснив деталі дислокації німецької бригади у Литві
Міністерство оборони Литви пояснило, що підпише з Німеччиною міждержавну угоду про розміщення німецької бригади у другій половині 2024 року.
13:05
Видавець зупиняє продаж книг німецького "знавця Росії", дізнавшись про 600 тисяч євро з РФ
Авторитетне німецьке видавництво оголосило, що призупиняє продаж книжок Губерта Зайпеля, що позиціонував себе як провідний "знавець Росії і Путіна", через інформацію про його фінансування російським олігархом. 
12:40
У Латвії прогнозують, що тиск з боку РФ за допомогою нелегальної міграції може посилитись
У Латвії прогнозують можливе зростання кількості нелегальних мігрантів із Росії, враховуючи поточну ситуацію у Фінляндії.
12:35
Сербія отримуватиме газ з Азербайджану, зменшуючи залежність від РФ
Сербія, яка залежна від постачання російського газу, підписала документи про закупівлю газу з Азербайджану.
12:34
У Фінляндії за три місяці до президентських виборів змінився лідер рейтингів
Найпопулярнішим кандидатом на президентських виборах у Фінляндії став представник "Коаліції" Александр Стубб, тоді як попередній лідер рейтингів, ексглава МЗС Пекка Хаавісто опинився на другій сходинці.
12:29
ЗМІ: Франція видала ордер на арешт Башара Асада
Франція видала міжнародний ордер на арешт президента Сирії Башара Асада, якого звинувачують у хімічних атаках у 2013 році.
12:19
Норвегія витратить рекордні кошти на посилення ППО
Уряд Норвегії витратить  12,5 млрд норвезьких крон (понад мільярд доларів) на посилення протиповітряної оборони.
12:10
В Естонії опозиція зібрала голоси для ініціювання вотуму недовіри прем’єрці Каллас
Найбільша опозиційна політсила в парламенті Естонії заявила, що підтримає вотум недовіри прем’єрці, відтак ініціатори вотуму отримують достатньо голосів для запуску процедури. 
11:59
Байден висловив оптимізм щодо угоди про звільнення заручників ХАМАС
Президент США Джо Байден заявив, що вірить у можливість досягнення угоди про звільнення заручників, захоплених під час нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.
11:36
У Франції реєструють нові спекотні рекорди: на півдні майже 28°C 
Попри глибоку осінь, на півдні Франції зберігається літня погода, а показники 14 листопада у низці районів побили попередні рекорди.
11:35
Нідерланди під тиском США та ЄС скасували план обмежень польотів в аеропорту Амстердама
Зіткнувшись з тиском з боку уряду США та Євросоюзу, уряд Нідерландів відмовився від плану обмежити максимальну кількість рейсів в амстердамському аеропорту Схіпгол наступного літа.
ВідеоНова пастка Орбана: чому 97% угорців будуть "проти" членства України в ЄС
10:54
Аеропорт Вільнюса призупиняв роботу через анонімного "мінера"
Вранці у середу аеропорт Вільнюса на деякий час евакуював усіх пасажирів через анонімне повідомлення про нібито вибухівку.
10:50
Данія надасть 7 млн євро для фонду підтримки енергетики України
Данія перерахує 7 мільйонів євро до Фонду підтримки енергетики України, які планують спрямувати на закупівлю обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала від російських атак.
10:42
Британська розвідка розповіла про кроки Путіна, що вказують на підготовку до переобрання
Анонс підсумкової річної пресконференції Путіна та його показові зустрічі з військовим командуванням ймовірно вже є елементом передвиборчої кампанії очільника Кремля.
10:24
Білий дім: Китай міг би сприяти допомозі США в підтримці України
Напередодні зустрічі президента США Джо Байдена з головою Китаю Сі Цзіньпіном у Білому домі заявили, що Китай здатен сприяти допомозі Вашингтона в підтримці України в її захисті у загарбницькій війні, яку веде РФ.
10:14
У Румунії за 10 років симпатії до Росії знизилися вдвічі, до України й Молдови – зросли
Росія опинилася на останньому місці за позитивним сприйняттям серед мешканців Румунії, а до України і Молдови ставлення покращилося. 
09:51
FT: Данія може заблокувати доступ до ринків танкерам з нафтою із РФ
ЄС планує доручити Данії перевіряти та потенційно блокувати танкери з російською нафтою, що проходять через її води, на тлі спроб західних країн встановити на неї "стелю цін", якої РФ навчилась уникати.
09:36
Саакашвілі можуть перевести з клініки назад у в’язницю
В уряді Грузії заявили, що ув’язненого експрезидента Грузії і громадянина України Міхеїла Саакашвілі можуть перевести назад до в’язниці з клініки, де він перебуває майже півтора року.
09:12
У Сенаті США розглянуть допомогу Україні та Ізраїлю після 23 листопада
Об'єднаний пакет законопроєктів, який включає допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню та посилення кордону, планують розглянути у Сенаті після Дня подяки, який святкуватиметься в США 23 листопада.
08:59
Каллас зацікавлена стати новим генсеком НАТО
Прем’єрка Естонії Кая Каллас "відкрита" до призначення генеральним секретарем НАТО, якщо її підтримають. 
08:49
Держдеп: США не планують зустрічей з РФ на саміті АТЕС
Сполучені Штати не збираються проводити зустрічей з представниками РФ в межах саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско.
08:34
Посли G7 привітали запуск реформи Конституційного суду
Посли Групи семи після першої зустрічі Дорадчої групи експертів привітали запуск реформи Конституційного суду України.
Аналітика короткоДе можуть бути проблеми під час підготовки України до вступу в ЄС
08:14
Залужний обговорив з топ-генералом Франції посилення ППО
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний спільно з начальником Генштабу Сергієм Шапталою, командувачем Повітряних Сил Миколою Олещуком та командувачем ВМС Олексієм Неїжпапою провели телефонну розмову з начальником Об‘єднаного штабу ЗС Франції генералом армії Тьєрі Бюркаром.
08:05
ЗМІ: один з провідних "знавців Росії" у Німеччині отримав з РФ щонайменш 600 тисяч євро
Німецькі журналісти знайшли докази фінансування з Росії Губерта Зайпеля, прихильного до Кремля журналіста ARD, який вважається одним з провідних "знавців Росії" у Німеччині. 
07:17
Палата представників США схвалила проєкт для уникнення шатдауну без коштів для  України та Ізраїлю
Палата представників США у вівторок підтримала проєкт про додаткове фінансування для уникнення зупинки роботи уряду, в який не включали коштів для України та Ізраїлю.