14 листопада 2023

Колонки
Неприємні сигнали від ЄС: на що вже зараз треба звернути увагу Україні
Оприлюднені Єврокомісією рекомендації для України явно виходять за рамки імплементації acquis ЄС. І це вкрай тривожний сигнал для Києва.
Ціна блокади: якими є наслідки протесту на українсько-польському кордоні
Польський бізнес також зазнає збитків від блокування кордону з Україною. І не виключено, що ці втрати є співставними з українськими.
Новини
23:01
ЄС погодив 22 пріоритети розвитку оборони з урахуванням війни РФ проти України
Європейське оборонне агентство (EDA) у новому звіті, опублікованому у вівторок, окреслило 22 пріоритети для розвитку європейської оборони на основі уроків, отриманих у контексті повномасштабного російського вторгнення в Україну.
22:43
Німеччина продовжує прикордонний контроль із сусідніми державами ще на 20 днів
Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини вирішило продовжити посилений прикордонний контроль із сусідніми Польщею, Чехією та Швейцарією, який триває з 16 жовтня, ще на 20 днів.
22:25
Праві посилюють позиції в Португалії на тлі дострокових виборів після корупційного скандалу
Крайня права партія Chega! ("Годі!") в Португалії різко наростила популярність перед майбутніми достроковими виборами, спричиненими відставкою прем’єра Антоніу Кошти на тлі корупційного скандалу.
22:04
У Вірменії пояснили неучасть у засіданнях ОДКБ, поки виходити звідти не планують
Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян у вівторок пояснив рішення країни відмовитись від участі в останніх засіданнях Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – військового союзу під фактичною егідою Росії.
21:45
Єврокомісія закликала Угорщину не купувати газ у "воєнного злочинця" Путіна
Європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон закликала Угорщину посилити зусилля, аби припинити закупівлі російських енергоносіїв й зменшити вразливість до впливу з боку Кремля.
21:27
Головний борець з антисемітизмом у Німеччині розкритикував Грету Тунберг
Уповноважений з питань антисемітизму федерального уряду Німеччини Фелікс Кляйн різко розкритикував шведську екоактивістку Грету Тунберг через її заяви про війну на Близькому Сході на нещодавній кліматичній демонстрації в Амстердамі.
21:11
фотоСловаччина у 2024 році передасть Україні дві машини для розмінування
Міністр закордонних справ Словаччини Юрій Бланар у понеділок підтвердив наміри країни після зміни влади продовжити гуманітарну допомогу, зокрема надаючи засоби для розмінування.
ДайджестЗатримка з 1 млн снарядів, танки з Німеччини, Пентагон міг порушити санкції: новини дня
20:54
Міністерства мають розробити план реформ відповідно до рекомендацій ЄС – Стефанішина
Заступники міністрів уряду України з питань європейської інтеграції у вівторок провели засідання, за підсумками якого їм доручили розробити план утілення рекомендацій Європейської комісії в останньому звіті про розширення.
20:47
У Сербії кажуть, що євроінтеграція втрачає популярність на Західних Балканах
Сербська міністерка європейської інтеграції Таня Мішчевич заявила, що "відсутність імпульсу" ЄС на Західних Балканах нашкодила репутації блоку в регіоні. 
20:39
Уряд зареєстрував у Раді "антикорупційні" законопроєкти для виконання рекомендацій ЄС
Кабінет міністрів України на засіданні у вівторок погодив і зареєстрував у Верховній раді два законопроєкти для розширення повноважень Нацагентства з питань запобігання корупції та збільшення чисельного складу Національного антикорупційного агентства відповідно до рекомендацій Європейської комісії.
20:18
фотоУ селі в Італії свято: вперше за 30 років народилась дитина
У високогірному селі Тіццола, що в регіоні Емілья-Романья на півночі Італії, з населенням менш як 30 людей уперше за 30 років народилась дитина.
20:14
Кулеба: Ніхто не може всерйоз вживати слова "Росія" і "переговори" в одному реченні
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відповідаючи прихильникам мирних переговорів з РФ, перелічив випадки, коли РФ порушувала домовленості.
19:53
Влада Франції попереджає жителів Парижа про труднощі на час Олімпіади
Міністр транспорту Франції Клеман Бон визнав, що дорожній рух у Парижі буде "складним" під час Олімпійських ігор, які відбудуться наступного літа.
19:53
Кіпр обіцяє вжити заходів після викриття ролі його компаній у приховуванні росактивів
Влада Кіпру пообіцяла посилити контроль над рухом капіталу через компанії в його юрисдикції після масштабного розслідування консорціуму журналістів про роль кіпрських компаній у приховуванні сотень мільйонів доларів активів, пов’язаних із підсанкційними особами з Росії.
19:38
У Литві лідером президентського рейтингу залишається Науседа
Чинний президент Литви Гітанас Науседа продовжує лідирувати у президентському рейтингу, згідно з останніми опитуваннями.
19:26
Право на аборти: у Сеймі Польщі представили два законопроєкти
У Польщі партія "Лівиця" внесла до Сейму два законопроєкти щодо лібералізації законодавства про аборти.
19:24
У ЄС кажуть, що жінки досі заробляють на 13% менше за чоловіків
Жінки в Європейському Союзі продовжують заробляти менше, ніж чоловіки: середній розрив в оплаті праці в країнах-членах ЄС становить 13%.
19:04
У Франції почався суд над лікарем із Руанди, причетним до геноциду 1994 року
У суді Парижа у вівторок почався суд над 68-річним Состену Муньєманою – руандійським лікарем, якого звинувачують у причетності до геноциду на його батьківщині у 1994 році, що призвів до смерті понад 800 тисяч людей.
18:55
Байден поділився очікуваннями від переговорів із Сі
Президент США Джо Байден заявив, що його метою під час переговорів з главою Китаю Сі Цзіньпіном є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включаючи контакти між військовими.
18:45
фотоЛідер швейцарських "Зелених" іде у відставку після поразки партії на виборах
Голова Партії зелених Швейцарії Бальтазар Глеттлі вирішив піти у відставку з посади після невдалих результатів політсили на виборах у жовтні.
18:29
У Словаччині підтвердили генсеку НАТО, що не будуть підтримувати Україну зброєю
Міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк підтвердив генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу на зустрічі у Брюсселі, що новий словацький уряд не передаватиме військову допомогу Україні зі своїх складів.
18:29
Фінляндія: Суд дозволив резервісту знятись з військового обліку після зміни статі
Адміністративний суд Східної Фінляндії постановив, що жінка, яка здійснила трансперехід, може бути виключена з військового обліку попри те, що пройшла військову службу, ще коли юридично була чоловіком.
18:20
Угорщина підписала з Росією графік будівництва АЕС "Пакш II"
Угорщина і Росія підписали графік будівництва атомної електростанції "Пакш II".
18:10
фотоПротрампівський ексведучий Fox News засвітився на протестах в Мадриді проти амністії
Колишній протрампівський ведучий телеканалу Fox News і улюбленець правих Такер Карлсон взяв участь у акції протесту в Мадриді проти планів ухвалення амністії для учасників спроби відокремлення Каталонії від Іспанії.
18:06
Двоє добровольців із Грузії потрапили в російський полон
До російського полону потрапили двоє грузинських добровольців, які воювали у складі Інтернаціонального легіону Збройних сил України.
18:01
Російські пранкери влаштували розмову з главою МЗС Латвії
Російські пранкери Вован і Лексус у вересні влаштували розмову з главою МЗС Латвії Кріш’янісом Каріньшем, який тоді ще обіймав посаду прем’єр-міністра.
17:55
У Хорватії спростували, що звільнений міністр оборони був п’яним під час ДТП
Окружна прокуратура хорватського Вуковара у вівторок спростувала повідомлення ЗМІ про те, що звільнений міністр оборони Маріо Баножич спричинив смертельну ДТП на вихідних, перебуваючи п’яним за кермом.
17:48
В Естонії хочуть ініціювати вотум недовіри прем'єрці Каллас
В Естонії партія "Вітчизна" (Isamaa) почала переговори з іншими політсилами, що представлені в Рійгікогу (парламенті), щоб ініціювати вотум недовіри прем'єр-міністру Каї Каллас.
17:39
Орбан зрадів призначенню Кемерона головою МЗС Британії: "Дружнє і знайоме обличчя"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок вирішив прокоментувати призначення міністром закордонних справ Великої Британії експрем’єра цієї країни Девіда Кемерона.
17:38
Угорщина і Україна обговорять розблокування 500 млн євро військової допомоги – Боррель
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що українська та угорська сторони проведуть нову зустріч для того, щоб розблокувати виплату 8-го траншу на 500 млн євро з Європейського фонду миру, який компенсує державам ЄС підтримку України зброєю.
17:28
WP пише, що Пентагон міг купувати російські нафтопродукти попри санкції
Частина нафтопродуктів, законтрактовані Міністерством оборони США через постачальників у Греції й Туреччині, може мати російське походження попри санкції Заходу, які встановлювали "стелю цін" на них.
17:12
Армія Молдови отримає останню партію БТР від Німеччини
Молдовська армія у середу отримає останні з 19 бронетранспортерів Piranha IIIH, які Молдові виділила Німеччина.
17:08
Глава Сейму Польщі про спроби Моравецького зібрати більшість: Запасаюсь попкорном
Новий маршалок Сейму Польщі Шимон Головня прокоментував наміри представника партії влади "Право і справедливість" Матеуша Моравецького сформувати більшість для затвердження свого уряду.
17:01
США дають $1 млн на роботу центру з розслідування воєнних злочинів РФ у Гаазі
Державний департамент США у вівторок оголосив про надання одного мільйона доларів на підтримку діяльності Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України (ICPA), який функціонує в Гаазі.
16:45
Фінляндія не буде закривати консульство Росії на Аландських островах
Уряд Фінляндії не має наміру закривати російське консульство в Марієгамні на Аландських островах.
16:43
Прем'єр Фінляндії: За необхідності можемо закрити кордон із Росією
Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо допустив можливість повного закриття кордону з Росією через зростання числа шукачів притулку.
16:41
США й Британія оголосили чергові санкції проти членів і фінансистів ХАМАС
Сполучені Штати у вівторок спільно з Великою Британією оголосили про чергові санкції проти терористичного угруповання ХАМАС і джерел його фінансування у відповідь на його напад на Ізраїль на початку жовтня.
16:30
Німецькі ліві, від яких пішла "подруга Путіна", визначилися з датою саморозпуску
Фракція Лівої партії (die Linke) у німецькому Бундестазі ухвалила рішення про саморозпуск 6 грудня.
16:08
Шольц назвав абсурдними звинувачення Ердогана на адресу Ізраїлю
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав "абсурдними" звинувачення турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, які той регулярно висловлює на адресу Ізраїлю.
16:03
Іспанія може надати охорону лідеру каталонських сепаратистів
Іспанія може надати охорону каталонському лідеру-втікачу Карлесу Пучдемону через кілька днів після того, як він погодився підтримати кандидатуру чинного глави уряду Педро Санчеса на наступний термін в обмін на амністію для каталонських сепаратистів.
15:53
Данія обмежить продаж алкоголю для молоді
Данія обмежить продаж алкоголю особам до 18 років і підвищить ціни на жувальний тютюн, популярність яких серед молоді викликає занепокоєння у органів охорони здоров'я.
15:39
Латвія виділяє другий внесок у програму "Зерно з України"
Уряд Латвії вирішив виділити 50 тисяч євро на програму гуманітарної допомоги для найбідніших країн "Зерно з України".
15:34
Ніцца запроваджує тотальну заборону куріння на пляжах
У французькій Ніцці до літа 2024 року запровадять заборону куріння на всіх міських пляжах.
15:09
Президент Литви зустрівся з Орбаном: "Це була цікава дискусія"
Президент Литви Гітанас Науседа у Берліні провів зустріч з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном, під час якої обговорювалася, зокрема, розв’язана Росією війна проти України.
15:06
У Німеччині в 2023 році зросло число нападів на біженців
У Німеччині 2023 року значно зросла кількість нападів на біженців і прохачів притулку, а також на гуртожитки для мігрантів. 
14:44
У Британії кажуть, що ШІ становить загрозу для парламентських виборів
Національний центр кібербезпеки Британії заявив, що штучний інтелект (ШІ) становить загрозу для наступних парламентських виборів в країні, а кібератаки ворожих країн та їхніх маріонеток стає все важче відстежувати.
14:42
Іспанські ультраправі подали до суду на Санчеса через можливе ухвалення закону про амністію
В Іспанії ультраправа партія Vox подала скаргу до Верховного суду проти глави уряду Педро Санчеса через плани ухвалити закон про амністію для каталонських сепаратистів.
14:39
Посла Литви при НАТО визнали винним у службовому порушенні на саміті Альянсу
Посол Литви при НАТО Дейвідас Матульоніс вчинив службове порушення, не виконавши інструкції під час саміту Альянсу у Вільнюсі цього літа.
14:18
Фінляндія та Естонія попросили Китай співпрацювати в розслідуванні довкола Balticconnector
Фінляндія та Естонія офіційно направили Китаю юридичну ноту щодо співпраці в рамках розслідування збитків, завданих об'єктам критичної інфраструктури в Балтійському морі, де зазнав пошкоджень газопровід Balticconnector.
Аналітика короткоСкільки втрачає український і польський бізнес на тлі блокади кордону
14:10
Блокада кордону України: прикордонники розповіли, де найскладніша ситуація
Найскладніша ситуація на кордоні з Польщею, який блокують польські перевізники, спостерігається на пункті пропуску "Ягодин".
14:04
У партії влади Грузії вирішили не називати Зурабішвілі президенткою
Партія влади Грузії вирішила більше не застосовувати слово "президент" стосовно Саломе Зурабішвілі і повністю ігнорувати її статус.
13:44
Rheinmetall наступного року поставить в Україну 25 танків Leopard 1A5
Німецький зброєбудівний концерн Rheinmetall повідомив, що наступного року поставить Україні 25 основних бойових танків Leopard 1A5 на замовлення Німеччини.
13:34
ЄС виділяє додаткові 110 млн євро гуманітарної допомоги для українців
Євросоюз виділяє 110 млн євро гуманітарної допомоги, з яких 100 млн євро підуть на мешканців України, а 10 млн євро – на підтримку українських біженців та громад, які приймають їх у Молдові.
13:29
Прем'єр Вірменії пропустить зустріч ОДКБ в Мінську
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив самопроголошеному президенту Білорусі Александру Лукашенку, що не зможе взяти участь у засіданні Ради колективної безпеки ОДКБ.
13:28
Фінляндія готує відповідь на зростаючий потік шукачів притулку через кордон РФ
На пункти перетину кордону між Росією та Фінляндією дедалі частіше приходять шукачі притулку, яких РФ мала би не випускати без документів, тому Фінляндія розмірковує над зміною процедур або закриттям КПП.
13:15
Блінкен визнав розбіжності в Держдепі щодо війни між Ізраїлем і ХАМАС
Державний секретар США Ентоні Блінкен визнав розбіжності в Держдепі щодо підходу адміністрації президента Джо Байдена до війни між Ізраїлем і ХАМАС.
13:14
Президент Литви: Інституційні реформи ЄС не повинні гальмувати його розширення
Рішення про розширення ЄС не повинно стати "заручником інституційних питань" та внутрішньої реформи Євросоюзу.
12:57
Глава Міноборони Нідерландів вітає ідею "часткового вступу" України до НАТО
Ідея ексгенсека НАТО Андерса Фога Расмуссена щодо "часткового приєднання" України до Альянсу є креативною, вважає міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. 
12:50
У Єврокомісії впевнені, що країни ЄС можуть вийти на 1 млн боєприпасів для України
У Єврокомісії вважають, що ЄС до весни може вийти на виробництво понад 1 млн боєприпасів за рік, і виконання обіцянки про "мільйон снарядів для України" можливе, якщо країни Євросоюзу докладуть зусиль для цього.
12:46
У парламенті Туреччини в четвер обговорять членство Швеції в НАТО
Комітет у закордонних справах турецького парламенту в четвер обговорить законопроєкт про схвалення членства Швеції в НАТО.
12:32
Глава Міноборони Німеччини підтвердив плани виділити 8 млрд євро військової допомоги Україні 
Міністр оборони Борис Пісторіус підтвердив плани нової допомоги Німеччини Україні на суму щонайменше 8 мільярдів євро наступного року. 
12:18
Пісторіус: ЄС не встигне поставити Україні обіцяний мільйон снарядів
За словами глави Міноборони Німеччини Бориса Пісторіуса, ЄС не досягне своєї мети доставити один мільйон артилерійських снарядів до України до березня 2024 року. 
12:16
Естонія в наступні роки спрямує 30% оборонного бюджету на боєприпаси
Естонія планує у наступні чотири роки інвестувати 30% оборонного бюджету в артилерійські снаряди та вже запропонувала великі контракти п’яти європейським виробникам.
12:14
Глава Міноборони Німеччини: Я не обіцяв мільйон боєприпасів для України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що обіцянки постачання Україні мільйона боєприпасів протягом року для нього з самого початку виглядали нереалістичними.
11:50
Німеччина оголосила про нову партію військової допомоги Україні
Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, що охоплює різноманітне обладнання – від танків до захисних окулярів.
11:41
Боррель розповів про перспективи мільйона боєприпасів для України
Високий представник ЄС Жозеп Боррель розповів, що на зустрічі з міністрами оборони країн-членів вони дослідять ситуацію з виробництвом боєприпасів для підтримки України та способи збільшити поставки.
11:25
У Конгресі очікують, що допомогу Україні розглядатимуть у грудні
Конгресмен-республіканець Дон Бейкон заявив, що у Палаті представників загалом вже знають, що робити із законопроєктом щодо допомоги Україні, а також, скільки приблизно грошей хочуть виділити Києву.
11:02
Розвідка Британії розповіла про російські плани щодо керованих артснарядів "Краснополь"
Росія з нарощуванням виробництва керованих артилерійських снарядів "Краснополь-М2" напевно спробує технічно вдосконалити цей боєприпас, який наразі гірше працює у погану погоду.
10:58
Столтенберг: Ми не бачимо бажання Путіна вести переговори про прийнятний мир
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що єдиний шлях досягти миру в Україні – це зміцнювати її військові спроможності шляхом надання Києву відповідної допомоги.
10:20
Ісландське місто, якому загрожує вулкан, спробують захистити мурами
Ісландська влада на випередження починає будувати захисні мури для захисту міста Гріндавік, якому загрожує очікуване виверження вулкана.
10:16
Глава Пентагону: Китай та РФ допомагають КНДР розширювати військовий потенціал
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що країни-члени ООН, які забезпечують перемир'я в Корейській війні, стурбовані тим, що Китай та Росія допомагають КНДР розширювати свій військовий потенціал.
09:48
Білий дім: Брак фінансування вже вплинув на здатність України відбивати агресію РФ
Конгрес США повинен якнайшвидше схвалити запит Білого дому на допомогу Україні, щоб запобігти серйозним наслідкам для її оборони.
Аналітика короткоНавіщо прем’єр Британії дістав "з нафталіну" експрем’єра Кемерона
09:33
США передали 22 мобільні котельні для громад у 5 областях України
Сполучені Штати передали українським громадам 22 мобільні котельні для проходження зими в умовах війни, та готують нові такі поставки.
09:19
Туреччина рекордно збільшила імпорт нафти з РФ
Імпорт Туреччиною російської нафти марки Urals цього місяця наближається до рекордно високого рівня.
09:03
У Франції останній місяць став рекордним за кількістю опадів
Останні близько місяця стали для Франції рекордними за сукупною кількістю опадів, побивши рекорд 1993 року.
08:55
У Нідерландах та Бельгії проходять масштабні військові навчання
Моторизована бригада бельгійської армії проводить масштабні військові навчання на території Нідерландів та Бельгії до 24 листопада.
08:21
Голова Євроради починає консультації з лідерами ЄС про стратегію на наступні роки
Президент Європейської ради Шарль Мішель розпочинає консультації з лідерами країн Євросоюзу про стратегічний порядок денний для об’єднання на наступні роки.
08:20
Залужний обговорив з топ-генералом США потреби української армії
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном.
07:39
Новий глава МЗС Британії і Блінкен у першій розмові говорили про підтримку України
Експрем’єр Британії Девід Кемерон, який очолив МЗС Сполученого Королівства, провів першу телефонну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, у ній говорили, серед іншого, про продовження підтримки України. 
07:14
Блінкен і Єрмак зустрілися у Вашингтоні 
Держсекретар США Ентоні Блінкен та керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провели зустріч у Вашингтоні.