13 листопада 2023

Статті
Прем’єр закордонних справ: Британія змінює міністрів та повертає до влади Девіда Кемерона
Чому британський прем’єр-міністр обрав главою МЗС "політичного пенсіонера" Кемерона? Як це вплине на політику Лондона щодо України?
Кандидатські перегони: хто випереджає Україну на шляху до ЄС та чи реально їх наздогнати
Швидкість України не дає надії на завершення переговорів за два роки. Наразі ми з Молдовою позаду усіх інших держав, з якими ЄС веде переговори...
Новини
23:05
Кулеба підтвердив, що ЄС не передасть Україні обіцяні 1 млн боєприпасів до березня
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Європейський Союз не зможе виконати свій план із постачання мільйона артилерійських снарядів в Україну до березня 2024 року через стан оборонного виробництва й бюрократичні перепони.
22:47
Кулеба спрогнозував, коли Україна почне переговори про вступ із ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розраховує, що переговори України з Європейським Союзом про вступ стартуюсь на початку наступного, 2024 року.
22:25
Іспанія: голосування за новий уряд Санчеса відбудеться в четвер
Парламент Іспанії голосуватиме за уряд виконувача обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, який заручився підтримкою каталонських сепаратистських партій в обмін на амністію їхніх діячів, у четвер, 16 листопада.
22:04
фотоУряд Хорватії обрав нового міністра оборони після раптового звільнення попередника
Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович у понеділок оголосив про номінування жупана (голову) Осієнсько-Баранської жупанії Івана Анушича на посаду міністра оборони після того, як попереднього міністра Маріо Баножича звільнили через смертельну ДТП.
21:37
фотоМоравецькому офіційно доручили сформувати уряд Польщі
Президент Польщі Анджей Дуда в понеділок увечері офіційно доручив представнику партії влади "Право і справедливість" Матеушу Моравецькому, який за попереднього скликання Сейму був прем’єром, сформувати новий уряд.
21:18
фотоКандидатка від опозиції очолила Сенат Польщі
Представниця опозиційної "Громадянської платформи" Малгожата Кідава-Блонська, яка у 2021 році претендувала на участь у президентських виборах, у понеділок була обрана новим маршалком (спікером) Сенату.
Дайджест"План Б" допомоги Києву, експрем'єр Британії очолив МЗС, виверження вулкану в Італії: новини дня
20:58
В уряді розповіли про переговори з протестувальниками, які блокують кордон з боку Польщі
Заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, який представляв Україну на зустрічі з представниками польської влади та протестувальниками для розблокування пунктів пропуску, розповів про підсумки переговорів.
20:55
У Німеччині влада б’є на сполох через високий рівень ігрової залежності в країні
У Німеччині федеральний комісар з питань наркотиків та наркоманії Буркхард Блінерт представив звіт про масштаби ігрової залежності, згідно з яким приблизно 1,3 мільйона дорослих мають таку залежність, ще 3,3 мільйона мають її початкові ознаки.
20:30
Reuters: США перевіряє судновласників, які могли порушити санкції проти російської нафти
Міністерство фінансів США розіслало запити 30 власникам близько сотні суден, яких підозрюють у перевезенні російської нафти всупереч погодженій державами Заходу стелі цін.
20:28
Норвезький депутат заявив про проблеми із психікою після серії крадіжок з магазинів
Депутат норвезького парламенту Бйорнар Мокснес, який пішов у відставку з посади очільника лівої партії Rødt після того, як вкрав окуляри, зізнався у нових крадіжках і заявив про проблеми із психікою.
20:06
Польські перевізники не погодилися зняти блокаду кордону після переговорів з Україною
Представники польських автоперевізників, які блокують кордон з Україною, заявили, що останні переговори з українськими урядовцями не змогли покласти край суперечці.
20:06
Санду вірить у членство Молдови в ЄС до 2030 року, навіть без Придністров’я
Президентка Молдови Мая Санду, коментуючи рекомендацію Європейської комісії почати переговори про членство її країни, висловила сподівання, що вони завершаться до 2030 року.
19:52
Санду не пустить голову Гагаузії в уряд Молдови, поки та "працює на злочинну групу"
Президентка Молдови Мая Санду в понеділок пояснила, чому не підписує указ про введення башкана (голову) Гагаузької Автономії Євгенію Гуцул до складу молдовського уряду.
19:47
Глава МЗС Німеччини розвіяла надії Путіна на скорочення підтримки України
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок прокоментувала можливі сподівання президента Росії Владіміра Путіна на скорочення підтримки України з боку ЄС через ескалацію конфлікту на Близькому Сході.
19:37
Замах на експолітика з Каталонії в Мадриді розслідуватимуть як спробу теракту
Слідчий суддя в понеділок відкрив розслідування за фактом замаху на колишнього каталонського політика Алехандро Відаса Квадраса, якому минулого тижня вистрілили в обличчя, як терористичного акту.
19:34
Президент Латвії призупинив публікацію закону про зареєстровані партнерства
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс на два місяці призупинив публікацію поправок до Нотаріального закону, що включають юридичне регулювання партнерських відносин.
19:17
Сійярто підтвердив блокування 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Будапешт і далі блокуватиме виділення траншу в 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, кошти з якого йдуть на фінансування військової допомоги Україні.
19:12
ФотоСили спецоперацій Литви та Німеччини провели навчання із захисту критичної інфраструктури
Сили спеціальних операцій Литви разом з колегами з Бундесверу у понеділок, 13 листопада, провели навчання з реагування на потенційні звичайні і гібридні загрози у Вільнюсі і його околицях.
18:58
Поліція Франції купила побутову техніку на кошти Лондона для протидії міграції
Французька поліція витратила частину коштів, які отримала від Великої Британії в межах домовленості з протидії нелегальній міграції через Ла-Манш, на побутову техніку, як-то порохотяги чи мікрохвильові печі.
18:49
У Португалії суд залишив на волі всіх фігурантів справи, що спричинила відставку прем'єра
У Португалії суд вирішив звільнити з-під варти всіх п’ятьох затриманих в межах корупційної справи, яка спричинила відставку прем'єр-міністра країни Антоніу Кошти.
18:35
ЄС готовий збільшити місію у Вірменії та лібералізувати візовий режим – Боррель
Міністри закордонних справ держав-членів Європейського Союзу на зустрічі в понеділок обговорили шляхи підтримки Вірменії на тлі регіональної нестабільності після повернення Нагірного Карабаху під контроль Азербайджану.
18:15
Боррель: 12-ий пакет санкцій ЄС проти Росії може бути представлений у середу
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель спрогнозував, що новий, дванадцятий пакет санкцій проти Росії може бути погоджений і представлений уже цього тижня.
18:11
ЄС в грудні відправить до Києва місію з пропозицією безпекових зобов’язань для України
Європейський Союз на початку грудня направить місію в Україну, яка представить пропозиції ЄС щодо зобов’язань у сфері безпеки для України.
18:03
Кулеба привітав нового голову МЗС Британії та подякував старому
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба долучився до європейських колег, які привітали колишнього прем’єр-міністра Великої Британії з призначенням на посаду голови британського МЗС.
18:00
Сили США у Сирії чотири рази були атаковані дронами і ракетами менш ніж за добу
Американські та міжнародні сили на північному сході Сирії були атаковані безпілотниками і ракетами щонайменше чотири рази менш ніж за останні 24 години.
17:51
В Естонії на 400 євро оштрафували росіянина з георгіївською стрічкою на авто
Естонські прикордонники на прикордонному переході в Нарві оштрафували при в'їзді в Естонію громадянина РФ, який в’їжджав на своєму авто з георгіївською стрічкою.
17:45
В Іспанії понад 300 каталонських сепаратистів можуть підпасти під закон про амністію
В Іспанії запланований закон про амністію торкнеться понад 300 прихильників незалежності Каталонії та 73 поліцейських, які проходять у справі.
17:38
Корупційний скандал у Португалії: ім'я прем’єра, який пішов із посади, з'явилось у справі помилково
Прокуратура Португалії, яка веде розслідування справи про корупцію в уряді, визнала, що через помилку в шифруванні прослуханої телефонної розмови випадково вказала в обвинувальному акті ім’я експрем’єра Антоніу Кошти, який подав у відставку.
17:32
Главою польського Сейму став кандидат опозиції
Маршалком нижньої палати польського парламенту – Сейму – у понеділок став лідер партії "Польща-2050" Шимон Головня, а кандидатка поки що керівної партії "Право і справедливість" програла.
17:17
Уряд Німеччини виправдовується за візит Ердогана на тлі критики
В уряді Німеччини пояснили необхідність візиту турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана на тлі критики, що лунає від депутатів Бундестагу.
17:16
У ЄС нарешті схвалили цифрові візи
Рада Європейського Союзу в понеділок схвалила процедуру, яка дозволить подорожувальникам з-за меж Шенгенської зони подаватись на візу онлайн.
17:10
Німеччина до кінця року передасть Україні ще дві системи ППО IRIS-T
Німеччина планує до кінця року передати Україні ще дві системи протиповітряної оборони IRIS-T.
16:58
Рада ЄС заявила про готовність пом'якшити або скасувати санкції проти Венесуели
Рада Євросоюзу в понеділок продовжила запроваджені у 2017 році санкції проти Венесуели на пів року, а не на рік, як це було раніше.
16:58
Спецназ Молдови проведе нічні навчання, людей просять зберігати спокій
Бригада спеціального призначення поліції Молдови Fulger ("Блискавка") у ніч проти вівторка, 14 листопада, проведе навчання в деяких населених пунктах країни й закликала громадян не хвилюватись.
16:46
Угорщина продовжує блокаду 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю 
Угорщина продовжує блокувати виділення 8-го траншу на суму 500 млн євро з Європейського фонду миру, з якого державам ЄС компенсують поставки зброї, яку ті передали Україні.
16:42
Європейські колеги вітають Кемерона з призначенням головою МЗС Британії
Міністри закордонних справ кількох європейських країн та топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель привітали колишнього прем’єра Великої Британії Девіда Кемерона з призначенням на посаду голови МЗС.
16:40
США і Південна Корея оновили концепцію стримування КНДР
США і Південна Корея вперше за 10 років оновили свою спільну концепцію стримування Північної Кореї.
16:19
Боррель заявив, що працює над майбутніми зобов'язаннями ЄС у сфері безпеки для України
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що проводить роботу над підготовкою майбутніх зобов'язань ЄС у сфері безпеки для України
16:04
ЗМІ: Україна невдовзі отримає 60 Gepard, викуплених США у Йорданії
Нідерландське видання De Telegraaf повідомило, що Україна незабаром може отримати 60 зенітних самохідних артилерійських установок Gepard, які США викупили для неї у Йорданії.
16:02
ФотоЯрослав Качинський запізнився на засідання Сейму і співав гімн у проході
У Польщі голова партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський через спізнення пропустив початок першого засідання Сейму нового скликання.
ВідеоІнтерв'ю прем'єр-міністерки Литви
15:43
Новий глава МЗС Британії у першій заяві на посаді згадав про Україну
Новопризначений міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон опублікував заяву, в якій перелічив виклики, перед якими стоїть його країна.
15:39
Люксембург підтримує початок переговорів про вступ України в ЄС
Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що його держава підтримує початок переговорів про членство України в Євросоюзі, але про конкретну дату членства говорити не варто.
15:26
Моравецький подав у відставку з посади прем’єра Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час інавгураційного засідання Сейму 10-го скликання подав свою заяву про відставку.
15:04
Кулеба звернувся до Ради ЄС: просив про зброю та підтримку переговорів про вступ
Глава МЗС Дмитро Кулеба у зверненні до Ради міністрів закордонних справ ЄС в понеділок закликав збільшити військову допомогу для України, ухвалити в грудні рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС і прискорити роботу над 12-м пакетом санкцій проти РФ.
15:01
Британська розвідка повідомила про наркоманію та алкоголізм у військах РФ
Розвідувальна спільнота Великої Британії проаналізувала повідомлення про наркоманію та алкоголізм у лавах окупаційних військ РФ.
Аналітика короткоЩо Україні потрібно зробити, щоб завершити переговори про членство в ЄС за кілька років
14:47
Politico: Боррель розлютив деяких дипломатів ЄС заявами щодо ситуації в Газі
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель розлютив деяких дипломатів ЄС після зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу наприкінці жовтня у Люксембурзі, коли оголосив про консенсус щодо врегулювання ситуації в Газі.
14:43
Британія передала ЗСУ пакет допомоги перед зимою
Велика Британія надала Збройним силам України необхідні речі та спорядження напередодні зими.
14:43
В Румунії відкрився навчальний центр, де готуватимуть українців на F-16
На військово-повітряній базі Фетешті у Румунії відкрився Європейський навчальний центр F-16 (EFTC), де проходитимуть навчання українські пілоти. 
14:24
Литва шукатиме серед іноземців із литовським громадянством прихильників війни РФ і Путіна
Міністерство внутрішніх справ Литви в понеділок звернулося до Департаменту державної безпеки (VSD) з проханням перевірити 800 іноземців, які мають литовське громадянство, надане їм у вигляді винятку.
14:10
Біля Туреччини перекинувся човен з мігрантами: 5 осіб загинуло
Щонайменше п'ятеро людей загинули після того, як човен з мігрантами в штормову погоду перекинувся біля турецького курорту Чешме.
13:59
Туреччина облаштує вісім польових госпіталів для поранених із сектора Гази
У понеділок до єгипетського порту Ель-Аріш поблизу прикордонного переходу Рафах із сектором Гази прибуло турецьке судно з матеріалами для польових госпіталів.
13:51
Головна опозиційна партія Греції зазнала розколу
Головна опозиційна партія Греції СІРІЗА зазнала розколу після того, як ліва фракція оголосила про вихід з її рядів, звинувативши нещодавно обраного лідера партії у відході від її основної ідеології на користь "правого популізму".
13:31
Головний дипломат ЄС анонсував переговорне турне Близьким Сходом
Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель проведе серію зустрічей на Близькому Сході у пошуках " політичного горизонту" для розв’язки в ізраїльсько-палестинському конфлікті. 
13:30
The Economist: США оцінюють кількість загиблих українських воїнів у 70 тисяч
Журнал The Economist з посиланням на дані американських посадовців стверджує, що унаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули щонайменше 70 тисяч українських військових.
13:16
У Фінляндії погіршилася безпекова ситуація в усіх великих містах
У всіх великих містах Фінляндії поліція фіксує погіршення ситуації з безпекою.
13:14
Глава МЗС Литви розповів про "план Б" з військовою допомогою ЄС для України
Країни Євросоюзу обговорюють варіант фінансування військової допомоги для України за участю не всіх країн-членів, якщо запланований формат через Європейський фонд миру не вийде погодити.
13:08
Глава Міноборони Німеччини анонсував "сильний сигнал" для України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус непрямо підтвердив повідомлення у ЗМІ, що Німеччина подвоїть військову допомогу Києву на 2024 рік, назвавши плани "сильним сигналом для України, що ми не залишимо її".
12:41
Дуда у понеділок офіційно доручить Моравецькому сформувати уряд
У понеділок увечері 13 листопада президент Польщі Анджей Дуда офіційно доручить місію формування нового уряду прем’єр-міністру Матеушу Моравецькому.
12:33
Глава МЗС Литви: Схоже, Путін готується здмухнути пил зі своїх планів на день перемоги
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс різко розкритикував вагання західних союзників у подальшій підтримці України, наголосивши, що так Кремль знову може повірити у свою перемогу. 
12:28
Шольц виступив проти негайного припинення вогню в Газі
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти негайного припинення вогню в Газі на тлі міжнародних закликів зупинити військову операцію Ізраїлю в секторі, який контролює бойове угруповання ХАМАС.
12:12
Експрем’єр Британії Кемерон призначений новим главою МЗС 
Колишній британський прем'єр-міністр Девід Кемерон призначений новим міністром закордонних справ королівства в понеділок.
12:02
Посол в ОБСЄ: США проти ідеї "території в обмін на мир" для України
Сполучені Штати не підтримують ідею територіальних поступок України РФ в обмін на мир.
12:01
Глава МЗС Латвії: Ми маємо пояснювати громадянам ЄС, чому підтримка України важлива
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш зазначив, що в умовах нової кризи на Близькому Сході, яка перетягла на себе медійну увагу, важливо зберегти суспільну підтримку допомоги Україні, й політики мають пояснювати, чому це важливо.  
11:29
ВідеоНа Сицилії прокинувся вулкан Етна
На італійському острові Сицилія сталося нове виверження вулкана Етна.
11:28
Глава МЗС Румунії: Ми маємо погодити допомогу Україні і підтвердити, що "не втомились"
Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску розповіла, що Євросоюз має погодити наступний пакет допомоги для України і засвідчити, що не "втомився" від війни.
11:07
FT: США хочуть зірвати прагнення РФ стати провідним експортером СПГ
Сполучені Штати намагаються не дозволити Росії бути провідним експортером скрапленого природного газу (СПГ), що може призвести до збоїв на світових енергетичних ринках.
10:48
Норвегія виділила ще 84 млн євро на гуманітарну підтримку України
Уряд Норвегії виділив ще 84 млн євро на гуманітарну підтримку України через норвезькі профільні організації. 
10:09
ФотоВ Україні загинув доброволець з Грузії
Під час бойових дій в Україні на боці ЗСУ загинув грузинський доброволець Іраклі Курцікідзе.
09:48
Пентагон заявив про нові удари США по військових об'єктах у Сирії
Збройні сили США завдали ударів по військових об'єктах на сході Сирії, що використовуються іранським Корпусом вартових ісламської революції (КВІР) та пов'язаними з ним угрупованнями.
09:40
На кордоні Польщі з Білоруссю розвернули 112 мігрантів, українців затримали за перевезення
За попередню добу польські прикордонники не дали перетнути кордон з Білорусі понад сотні мігрантів, також повідомляють про затримання двох українців, які перевозили нелегальних мігрантів.
09:26
ФотоПольща сформувала новий танковий батальйон біля кордону з Білоруссю
Польща розгорнула новий танковий батальйон біля кордону з Білоруссю в межах новоствореної дивізії збройних сил країни.
09:24
Макрон збирає на зустріч лідерів релігійних громад на тлі подій на Близькому Сході
Президент Франції Емманюель Макрон у понеділок збирає на зустріч лідерів усіх релігійних громад у спробі зберегти єдність суспільства на тлі ескалації на Близькому Сході. 
09:00
Один з КПП на румунському кордоні закрили для важкого транспорту через "втомлений" міст
Пункт перетину кордону з Румунією біля Солотвино перестав пропускати важкий транспорт у зв’язку з аварійним станом мосту, який сполучає Україну і Румунію через Тису.
08:51
У катастрофі вертольота над Середземним морем загинули 5 військових США
П'ятеро американських військовослужбовців загинули в катастрофі військового вертольота над Середземним морем.
08:38
32-й штат США визнав Голодомор геноцидом
Вайомінг став 32-м штатом США, який визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу та оголосив листопад місяцем пам’яті про нього.
08:26
У Тбілісі затримали двох іноземців з вибухівкою і прапором ІДІЛ
Грузинська контррозвідка заявила про затримання у столиці двох іноземців, у яких виявили саморобні вибухові пристрої та прапор ІДІЛ. 
08:19
У Білому домі назвали головне питання зустрічі Байдена та Сі
Президент США Джо Байден хоче відновити військові канали зв'язку з КНР під час зустрічі з головою Китаю Сі Цзіньпіном 15 листопада в межах саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско.
08:06
У польських Карпатах ведмідь вдруге за осінь напав на людей
У Польщі в гірському масиві Бещади (західній частині Бескид) стався вже другий за цю осінь напад ведмедя на туристів, один з них серйозно постраждав.
07:46
ЄС повторив заклик до негайної гуманітарної паузи у секторі Гази та звільнення заручників
Євросоюз повторно закликав негайно забезпечити паузи в бойових діях між Ізраїлем і ХАМАС у секторі Гази, а також закликав ХАМАС звільнити заручників.
07:22
У Польщі починає роботу новий Сейм
У понеділок 13 листопада у Польщі офіційно починає роботу нове скликання парламенту.