19 лютого 2023

Новини
ДайджестСценарій кінця війни з США, легкі танки їдуть в Україну, заяви проти розвалу РФ: все за вихідні
19:58
фотоВ Італії після кількох днів пошуків знайшли рештки "метеорита Святого Валентина"
У місті Матера, що на півдні Італії, в майже неушкодженому стані знайшли рештки метеорита, який у ЗМІ через дату падіння – 14 лютого – охрестили "вогняною кулею Святого Валентина".
19:31
Зеленський обговорив з Макроном "формулу миру" й співпрацю в обороні
Президенти України та Франції Володимир Зеленський і Емманюель Макрон у неділю провели телефонну розмову за підсумками останніх дипломатичних заходів.
19:20
Швейцарці розділились у питанні, чи потрібно надавати більше допомоги Україні, молодь – більш скептична
Опитування дослідницького інституту Sotomo до першої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну показало, що населення Швейцарії нині розділене у ставленні до того, наскільки активно країна повинна допомагати Києву.
18:56
фотоПотсдамський "Кремль" розмалювали прапором РФ і Z-символами
Невідомі цього тижня розмалювали російським триколором і символом Z, що символізує підтримку російської агресії, вежу старої будівлі парламенту в німецькому Потсдамі, який неформально називають "Кремлем".
18:31
США виділять ще $100 млн допомоги у відповідь на землетруси в Туреччині й Сирії
Сполучені Штати в неділю оголосили про виділення додаткових 100 мільйонів доларів допомоги для подолання наслідків руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії.
18:12
МЗС: Росія блокує ротацію експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС
Міністерство закордонних справ у неділю звинуватило Росію в блокуванні ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.
18:00
США мають докази того, що Китай може надати РФ летальну військову допомогу – Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен у неділю підтвердив повідомлення ЗМІ про те, що Китай обговорює можливість надання Росії летальної військової допомоги, яка може бути спрямована для підтримки агресії в Україні.
17:33
РФ має відповісти за злочини в Україні, якщо хоче нормальних відносин із Заходом – прем’єрка Естонії
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас наполягає на тому, що після закінчення війни в Україні Росія повинна бути притягнута до відповідальності за воєнні злочини та рішення вторгнутися в сусідню країну, якщо хоче мати хоч якийсь шанс на розвиток нормальних відносин із Заходом.
17:17
ЗМІ: у ЄС підтримують спільну закупівлю снарядів для України, рішення може бути в березні
Окремі члени Європейського Союзу підтримали пропозицію Естонії про інвестиції для спільної закупівлі боєприпасів на потреби України – відповідне рішення може бути ухвалене на саміті ЄС наступного місяця.
16:55
Росія згортає консульські послуги в Нідерландах після вислання працівників посольства
Посольство Росії в Нідерландах у неділю оголосило про обмеження в наданні консульських послуг після рішення нідерландської влади вислати частину працівників дипустанови за підозрою у шпигунстві.
16:35
ЄС і G7 готуються запровадити санкції проти російських діамантів – ЗМІ
Країни "Групи семи" та Європейський Союз обговорюють шляхи відстеження руху російських діамантів через кордони, що може прокласти шлях до обмежень на торгівлю ними в майбутньому.
16:17
Рейтинг президента Франції впав до трирічного мінімуму через непопулярну пенсійну реформу
Рейтинг схвалення діяльності президента Франції Еммануеля Макрона в лютому впав на два відсотки й нині становить 32%, що є найменшим показником за останні три роки.
15:53
Прем’єр Швеції: якщо Фінляндія вступить у НАТО без нас, це буде погано для всіх
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон закликає схвалити заявки про вступ його країни та Фінляндії в Північноатлантичний Альянс одночасно, стверджуючи, що "розділений" вступ негативно позначиться на безпеці регіону і всього Альянсу.
15:35
фото, відеоУ Кишиневі півтори години тривав антиурядовий протест проросійської партії
Проросійська партія "Шор" у неділю провела анонсований раніше антиурядовий протест, учасники якого вимагали від влади повністю оплатити комунальні рахунки.
15:10
У Румунії групу лікарів підозрюють у використанні імплантів з мертвих тіл
Правоохоронці Румунії в суботу порушили кримінальне провадження щодо п’ятьох лікарів, яких підозрюють у повторному використанні медичних імплантів, вилучених із тіл мертвих людей.
14:46
Очільник Міноборони Франції не виключає навчання українських пілотів
Французький міністр збройних сил Себастьєн Лекорню заявив, що в питанні навчання українських пілотів на західних винищувачах у Франції "нічого не виключено".
14:29
Перші французькі AMX-10 RC будуть в Україні через тиждень – міністр оборони
Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню прогнозує, що перші легкі колісні танки AMX-10 RC будуть доправлені в Україну наприкінці наступного тижня.
14:15
У Польщі понад 80% підтримують політику уряду з допомоги Україні – опитування
Переважна більшість громадян Польщі підтримує дії партії влади "Право і справедливість" та уряду з підтримки України на міжнародній арені.
13:53
На конференції в Мюнхені Кулеба провів 15 переговорів про зброю і "формулу миру" – МЗС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час Мюнхенської безпекової конференції провів 15 переговорів із дипломатами країн Заходу й Азії.
13:30
Україна бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ у Відні через участь росіян
Делегація Верховної Ради не братиме участі в зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що відбудеться 23-24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників Росії.
13:06
Хакери атакують шведські компанії й органи влади через спалення Корану
Протягом вихідних сайти низки компаній та державних органів Швеції зазнали кібератаки анонімного угруповання Anonymous Sudan через акції зі спалення Корану.
12:46
У Німеччині знайшли роботу майже 90 тисяч українців, число може незабаром зрости
Федеральне агентство зайнятості Німеччини вважає, що українські біженці, що прибули в країну з початку повномасштабного вторгнення Росії, допомогли зменшити навантаження на місцевий ринок праці.
12:27
Прем’єрка Італії буде в Києві у вівторок, оголосить про нову зброю – ЗМІ
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні здійснить давно запланований візит до України у вівторок, 21 лютого, в межах якого зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським.
12:07
У Болгарії затримали сімох людей у справі про загибель 18 мігрантів у вантажівці
Правоохоронці Болгарії затримали сімох людей у зв'язку з виявленням 18 померлих мігрантів з Афганістану в покинутій вантажівці напередодні.
11:50
Естонські євроскептики заперечили зв’язок із засновником ПВК "Вагнера"
Естонська консервативна та євроскептична народна партія EKRE в суботу спростувала твердження видання Politico, нібито засновник приватної військової компанії "Вагнера" Євгеній Пригожин у 2019 році планував здійснити за посередництва політсили інформаційну операцію.
Відео"Скасування" РФ та перемога України: головне з Мюнхенської безпекової конференції
11:25
Україна отримує багато оплесків, але недостатньо боєприпасів – Боррель
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель закликав збільшити надання Україні боєприпасів, необхідних для протистояння повномасштабній російській агресії.
11:12
Чехія вперше взагалі не імпортувала російський газ
У січні 2023 року Чехія не імпортувала жодного кубометра російського газу, замістивши його постачаннями з Норвегії, Нідерландів і Бельгії.
10:51
Лідери Азербайджану та Вірменії провели переговори уперше за чотири місяці
Президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у суботу провели першу з кінця жовтня 2022 року двосторонню зустріч у межах Мюнхенської безпекової конференції за посередництва США.
10:29
Орбан: Угорщина буде й далі торгувати з Росією, а Європа сповзає у "війну двох слов’янських країн"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у суботу виголосив щорічне годинне звернення до співгромадян, половина якого була присвячена повномасштабній війні Росії проти України й тому, чому Будапешт незгодний із санкціями й військовою допомогою Києву.
10:04
Чехія загалом передала Україні зброї на понад 2,3 мільярда євро
Загальний обсяг військового обладнання, які передали зі своїх складів Збройні сили Чехії, а також експортували чеські виробники зброї, становить понад 54,8 мільярда крон (приблизно 2,3 мільярда євро).
09:42
Британська розвідка пояснила, нащо РФ запускати повітряні кулі над Україною
Об’єкти, які протягом останнього тижня були помічені в повітряному просторі України, а також Молдови, найімовірніше, є частиною нової тактики Росії для виснаження української протиповітряної оборони.
09:23
У КНДР підтвердили перший у 2023 році запуск міжконтинентальної балістичної ракети
Північнокорейське інформаційне агентство ЦТАК у неділю підтвердило здійснення напередодні випробування міжконтинентальної балістичної ракети, здатної долетіти до території США, що стало першим таким пуском у 2023 році.
09:03
США вважають, що Китай "підходить до межі" летальної військової допомоги Росії – CNN
Сполучені Штати останнім часом помічають "тривожні" тенденції стосовно підтримки Китаєм російських сил і бачать ознаки того, що Пекін хоче "підкрастися до межі" надання летальної військової допомоги Росії, але так, щоб це не було викрито.
08:43
Фінляндія стане членом НАТО без Швеції, якщо так вирішить Туреччина – міністр оборони
Міністр оборони Фінляндії Мікко Савола заявив, що в разі рішення Туреччини про окреме затвердження вступу його країни до Північноатлантичного Альянсу вона приєднається до нього без Швеції, з якою разом подавала заявку.
08:26
Макрон: я за перемогу України, та без розгрому Росії
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що підтримує поразку Росії у війні в Україні, водночас застерігаючи від прагнення "розгромити" Москву, що, за його словами, ніколи не буде позицією Парижа.
08:11
Топ-генерал НАТО в Європі підтримує надання Україні F-16 та ATACMS – ЗМІ
Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі підтримує надання Україні найбільш сучасної західної зброї включно з винищувачами F-16 та ракет великого радіусу дії для наближення її перемоги у війні з Росією.