20 лютого 2024

Статті
Повільне розмороження: які наслідки матиме рішення ЄС щодо арештованих російських активів
Європейський Союз нарешті визначився зі своїми діями щодо заморожених російських активів. Наразі йдеться про використання прибутків від них.
Колонки
Навести лад на кордоні: чому Україні та Польщі потрібна допомога місії Frontex
Наразі ситуацію на українсько-польському кордоні в ЄС не ідентифікують як саме проблему управління кордонами. Настав час це змінити.
Новини
23:04
Конкурентка Трампа: Він неврівноважений і несповна розуму
Колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі, яка змагається з Дональдом Трампом за республіканську номінацію на виборах президента США, вдалась до відвертої критики опонента, заперечуючи наміри завершити свою кампанію.
22:49
Bloomberg: США сказали союзникам, що РФ може запустити ядерну зброю в космос до кінця року
Сполучені Штати повідомили союзним державам, що ядерна протисупутникова зброя, яку, за даними розвідки, розробляє Росія, може бути запущена в космос із ядерною боєголовкою чи без уже цього року.
22:31
фотоУ столиці Албанії мітингувала опозиція, звинувачуючи уряд у корупції
Кілька тисяч прихильників албанської опозиції 20 лютого влаштували акцію протесту в Тирані, звинувачуючи уряд країни в корупції.
22:15
Дуда шкодує, що фермери в Польщі висипають українське зерно, але захищає їхнє право на протест
Польський президент Анджей Дуда, коментуючи блокування польськими фермерами кордону з Україною, заявив, що влада Польщі не може обмежити їхнє право на законний протест і що вони мають підстави на такі дії.
21:46
У лікарні помер другий українець, якого поранили ножем у німецькому Обергаузені
18-річний український баскетболіст Артем Козаченко, на якого напали ножем у німецькому місті Обергаузен 10 лютого разом із 17-річним Володимиром Єрмаковим, помер у лікарні від отриманих поранень.
21:27
Поліція Польщі почала розслідування через скандальний плакат із закликом до Путіна
Поліція Польщі порушила кримінальну справу стосовно фермера, який на акції протесту на кордоні з Україною вивісив на своєму тракторі плакат із закликом до президента РФ Владіміра Путіна "навести лад".
ДайджестПоляки блокують залізницю з України, Швецію пустять в НАТО, бойові катери для ЗСУ: новини дня
21:02
Італія викликає посла РФ через смерть Навального
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні 20 лютого викликав посла Росії Алексєя Параманова, щоб "закликати до ясності" стосовно смерті російського опозиціонера Алексєя Навального.
20:51
Україна поговорила про двосторонню безпекову угоду з Італією
Україна та Італія провели черговий раунд переговорів щодо двосторонньої безпекової угоди в онлайн-форматі.
20:48
Прем'єрка Латвії: Про нові санкції проти РФ можуть оголосити цього тижня
Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила, що Європейський Союз уже готує новий пакет санкцій проти Росії, і про нього може бути оголошено цього тижня.
20:43
Головнокомандувач ЗСУ й Умєров поговорили з Остіном про фронт і боєприпаси
Міністр оборони Рустем Умєров спільно з головнокомандувачем Збройних Сил генерал-полковником Олександром Сирським провели телефонну розмову з головою Пентагону Ллойдом Остіном.
20:34
Україна та Канада два дні говорили про двосторонню безпекову угоду
Україна та Канада провели дводенний раунд переговорів щодо двосторонньої угоди про безпекову співпрацю під час візиту канадської делегації до Києва.
20:33
ФотоПольський міністр відреагував на заклик фермерів до Путіна на протесті на кордоні з Україною
На одному з плакатів, які польські фермери розвісили на своїх прапорах, був скандальний напис про президента РФ Владіміра Путіна, через що був змушений реагувати міністр внутрішніх справ.
20:25
Загиблих французьких волонтерів на Херсонщині навмисне обстріляли, заявили в їхній організації
Міжнародна гуманітарна організація HEKS EPER, що базується у Швейцарії, після внутрішнього розслідування заявила, що смерть її двох французьких волонтерів на Херсонщині на початку лютого стала наслідком "навмисної атаки".
20:09
ФотоГлава Міноборони Німеччини відвідав корабель, який готується до місії проти хуситів
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у вівторок відвідав фрегат ВМС країни "Гессен", який наразі стоїть на Криті і до кінця тижня має вирушити до Червоного моря для захисту від нападів єменських бойовиків-хуситів.
20:03
ЄС викликав голову представництва Росії через смерть Навального
Європейська служба зовнішніх справ – зовнішньополітичний орган ЄС – 20 лютого повідомила про виклик тимчасового повіреного у справах представництва РФ Кирила Логвінова у зв’язку зі смертю російського опозиціонера Алексєя Навального.
19:57
Білий дім: Україна втратила Авдіївку через бездіяльність Конгресу
У Білому домі звинуватили Конгрес США у бездіяльності, внаслідок якої українські війська були змушені залишити Авдіївку в Донецькій області.
19:54
Росія готується до кампаній із дестабілізації європейських країн – звіт RUSI
Королівський Об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI) – британський аналітичний інститут, заснований у 1831 році – у новому звіті попереджає, що Росія відновлює свою здатність дестабілізувати європейські країни і поширювати свій вплив на Близькому Сході і в Африці.
19:43
ЗМІ: Оточення Макрона підтвердило його намір приїхати в Україну
В оточенні президента Франції Емманюеля Макрона підтвердили його наміри приїхати в Україну до середини березня.
19:36
В уряді закликали Польщу негайно відреагувати на блокування кордону фермерами
Віцепрем’єри українського уряду Олександр Кубраков і Юлія Свириденко закликали до якнайшвидшого вирішення блокування пунктів пропуску на кордоні Польщі та України, зокрема перешкоджання пасажирському руху.
19:25
Спецслужби Литви попереджають про високий ризик атак з боку РФ  
Департамент державної безпеки попереджає про високий ризик атак РФ на різні об’єкти в країні найближчим часом.
19:21
Новий прем’єр Грузії: Ми рішуче підтримуємо Україну політично
Новий прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе під час візиту до Брюсселя 20 лютого заявив, що в грузинської влади – "тверда позиція" щодо України, і вона "рішуче підтримує країну політично".
19:07
Прем'єр Молдови: Загрози нападу з боку РФ немає, нас захищає Україна
Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан вважає малоймовірним військовий напад РФ на його країну.
19:06
Кулеба: Якби США вчасно надали допомогу, Авдіївка не була б втрачена
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив на дефіциті озброєння в українському війську через відсутність рішення Конгресу США про додаткову допомогу Україні, через що довелось відступити оборонцям Авдіївки на Донеччині.
18:48
Словаччина проти продовження торговельних пільг для України без урахування вимог фермерів
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна не підтримає  пропозицію Європейської комісії про продовження режиму лібералізації торгівлі з Україною, якщо не будуть враховані вимоги словацьких фермерів.
18:40
Спецслужби Латвії затримали іноземця: підозрюють у вандалізмі на замовлення РФ
Служба держбезпеки (СДБ) Латвії затримала чоловіка за підозрою у вандалізмі пам'ятних місць в країнах Балтії за завданням російських спецслужб.
18:30
США 23 лютого оголосять "великий пакет санкцій" проти Росії через смерть Навального
Сполучені Штати у п’ятницю, 23 лютого, планують оголосити про нові санкції проти Росії через смерть у в'язниці опозиціонера Алексєя Навального.
ВідеоВійна без допомоги США. Про що домовляються європейські лідери?
18:26
Президентка Грузії: Росія – це країна, яка не знає своїх кордонів
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі на заході у Берліні розповіла про те, як Росія постійно нападає на своїх сусідів, і назвала її країною, яка не знає своїх кордонів.
18:18
США наклали санкції на двох російських хакерів із групи LockBit
Міністерство фінансів США 20 лютого оголосило про санкції проти двох росіян, причетних до розробки програми-вимагача LockBit, за допомогою якої були атаковані західні установи та компанії.
18:07
Посол розповіла, чого очікувати від майбутньої безпекової угоди між Україною і США
Посол США в Україні Бріджит Брінк розповіла про очікування від майбутньої двосторонньої безпекової угоди між країнами.
17:59
У США почули заяву Зеленського щодо тиску на медіа – посол
Сполучені Штати стежать за останніми випадками переслідування журналістів в Україні та взяли до уваги, що президент Володимир Зеленський назвав тиск на ЗМІ неприйнятним.
17:49
Білий дім тисне на Палату представників щодо допомоги України: Час спливає
Білий дім знову закликає республіканців у Палаті представників Конгресу США прискорити надання допомоги Україні і критикує законодавців за двотижневі канікули на тлі агресивної російської війни.
17:42
Посол США "на 1000% впевнена", що Конгрес схвалить допомогу Україні, але обсяг може змінитися
Посол Сполучених Штатів Бріджит Брінк висловила впевненість, що американський Конгрес зрештою схвалить додаткове фінансування для України, яке загальмувало через суперечки щодо боротьби з нелегальною міграцією.
Аналітика короткоЯк Євросоюз вирішив використовувати заморожені активи РФ на користь Україні
17:30
Польська поліція відреагувала на інцидент з розсипаним зерном
 Польські поліцейські заявляють, що працюють поблизу пункту пропуску "Медика", де протестувальники розсипали українське зерно.
17:22
Польща викликала посла РФ через смерть Навального
Міністерство закордонних справ Польщі 20 лютого викликало посла Росії Сергєя Андреєва у зв’язку зі смертю російського опозціонера Алексєя Навального у колонії минулого тижня.
17:15
У Литві пропонують розірвати торговельні угоди з Росією та Білоруссю
Міністерство закордонних справ Литви запропонувало уряду країни розірвати чинні угоди про торговельно-економічне співробітництво, підписані з Росією та Білоруссю два десятиліття тому.
17:13
Франція збила два безпілотники хуситів у межах місії ЄС у Червоному морі
Збройні сили Франції, долучені до місії Європейського Союзу із захисту судноплавства у Червоному морі Aspides, 20 лютого повідомили про знищення двох безпілотників єменських повстанців-хуситів.
17:00
Спецслужби Латвії: Шахраї намагалися зв'язатися з прем'єр-міністром
У Латвії Бюро із захисту конституції проаналізувало загрози, які фіксувалися у кіберпросторі країни минулого року.
17:00
Лідери G7 24 лютого обговорять війну в Україні, запросили Зеленського
Перша у 2024 році зустріч лідерів держав "Групи семи" відбудеться в онлайн-форматі 24 лютого – у другу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
16:53
Суд заборонив транслювати на посольстві РФ у Німеччині кадри війни в Україні
Адміністративний суд Берліна 20 лютого залишив чинною заборону транслювати на будівлі посольства Росії в Німеччині кадри повномасштабної війни в Україні.
16:40
У німецькому Лімбургу відбудеться референдум про те, чи треба вбивати голубів
Міська рада Лімбурга, що в німецькій федеральній землі Гессен, вирішила провести референдум щодо того, чи потрібно скрутити шию частині голубів, які безконтрольно розмножуються в місті.
16:38
У Німеччині рейтинг ультраправої "АдН" впав до найнижчого з літа 2023 року
Згідно з останніми німецькими опитуваннями, ультраправа "Альтернатива для Німеччини" показала найгірший результат з червня 2023 року.
16:26
У Фінляндії фіксують тисячі мігрантів, які хочуть в’їхати з території Росії
Міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен на пресконференції 20 лютого заявила, що тисячі мігрантів з третіх країн очікують на перетин кордону з території Росії.
16:22
У Болгарії виникла затримка з поставкою 100 бронетранспортерів Україні
Поставка обіцяних Болгарією 100 бронетранспортерів для української армії затримується через питання щодо покриття витрат на транспортування.
16:14
У ракеті КНДР, якою РФ била по Україні, є деталі з Європи та США – звіт
Британська дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR) виявила сотні компонентів виробництва європейських та американських компаній у балістичній ракеті, яку Північна Корея передала Росії для удару по Україні.
16:09
Естонія викликає представника РФ через затримання ймовірних агентів
До Міністерства закордонних справ Естонії буде викликаний тимчасовий повірений у справах Росії через затримання ймовірних російських агентів.
15:48
Зерно, яке розсипали польські фермери, прямувало до Німеччини, поліція поінформована
Українське зерно, яке було розсипане польськими фермерами на залізниці біля КПП "Медика-Шегині", було призначене для Німеччини.
15:37
В Естонії затримали 10 ймовірних агентів РФ
Найвищі посадовці Естонії оголосили про затримання 10 ймовірних агентів Росії, що мали займатися дестабілізацією ситуації в країні.
15:32
Друга хвиля страйків Lufthansa в Німеччині зачепить близько 100 тисяч пасажирів
Новий попереджувальний страйк працівників авіакомпанії Lufthansa, який розпочався у Німеччині у вівторок, 20 лютого, може призвести до скасування сотень рейсів, що зачепить близько 100 тисяч пасажирів.
15:19
В уряді Молдови запропонували позики фермерам, які скаржаться на свої проблеми
В уряді Молдови оголосили, що створять можливість для аграріїв брати кредити для свого бізнесу у розмірі до пів мільйона леїв під гарантію держави. 
15:11
В уряді назвали політичною провокацією дії польських фермерів, які розсипали українське зерно
Українські міністри відреагували на скандальний інцидент на кордоні Польщі з Україною, коли польські фермери перекрили залізницю біля КПП "Медика-Шегині" та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії.
14:55
Прем'єрка Естонії: На військових складах могли залишитись необхідні для України речі
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що на складах інших країн, напевно, є речі, які можна надати для підтримки України.
14:48
Співлідер польських фермерів вже допускає блокування пасажирських перевезень
Співлідер протестів польських фермерів на кордоні з Україною допустив блокування пасажирських перевезень у випадку початку контракцій з українського боку.
14:40
ЗМІ: Єврокомісія хоче захистити штаб-квартиру в Брюсселі від дронів
Європейська комісія розглядає можливість встановлення обладнання для протидії безпілотникам, які можуть загрожувати штаб-квартирі інституції у Брюсселі.
14:28
У коаліції Шольца немає єдності щодо пропозиції про Taurus для України
Німецька депутатка Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, яка входить до Вільної демократичної партії з керівної коаліції Олафа Шльца, голосуватиме з опозицією за пропозицію про надання ракет Taurus для України, що підкреслює розкол у коаліції з цього питання.
14:14
Прем’єр Швеції все ж приїде в Угорщину перед анонсованою ратифікацією вступу у НАТО
Прем’єр-міністр Швеції у п’ятницю вирушить з візитом до Будапешта перед очікуваною ратифікацією у парламенті Угорщини вступу Швеції в НАТО.
14:00
ЄС виділить 75 млн євро на гуманітарні проєкти в Україні
Єврокомісія анонсувала пакет фінансування обсягом 83 млн євро на різні гуманітарні проєкти в Україні та Молдові для підтримки українців в умовах російської агресії.
13:56
Українські перевізники розпочали акцію на кордоні з Польщею у відповідь на польські протести
20 лютого українські перевізники розпочали мирну акцію біля ПП "Рава-Руська-Гребенне", "Краківець-Корчова" та "Шегині-Медика" у відповідь на блокаду пунктів пропуску польськими протестувальниками.
13:45
Посол України засудив дії польських фермерів, які розсипали зерно з України
Посол України у Польщі Василь Зварч назвав негідними дії польських протестувальників, які розсипали українське зерно з вантажного потяга.
13:36
Жорстка блокада: у ДПСУ розповіли про ситуацію на кордоні з Польщею
13:05
Грецькі фермери планують тракторний протест біля парламенту в Афінах
Грецькі фермери у вівторок в'їдуть до Афін на тракторах, щоб протестувати біля парламенту проти впливу зростання цін на енергоносії, конкуренції з-за кордону і ситуації з ліквідацією наслідків нещодавніх повеней.
12:45
фото, відеоНизка західних дипломатів у Києві вшанували пам'ять героїв Небесної сотні
Низка західних послів у Києві взяли участь у пам’ятних заходах до 10-ї річниці масового розстрілу протестувальників на Майдані та опублікували свої заяви з цього приводу. 
12:35
Лукашенко заявив, що "західні спецслужби" готують провокацію в Польщі
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що західні спецслужби нібито готують провокацію проти цивільного населення Білорусі, щоб звинуватити Білорусь і Росію.
12:19
ЗМІ: В Німеччині готують план передачі Україні далекобійних систем без згадки Taurus
Партії урядової коаліції Німеччини підготували пропозицію щодо озброєння для України, яка, серед іншого, передбачає надання далекобійних систем, однак крилаті ракети Taurus у ініціативі не згадані.
12:11
фото, відеоПольські фермери перекрили залізницю на КПП "Медика" і висипали зерно з вагона
Вранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП "Медика-Шегині" та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії.
12:00
фотоУ Польщі почався великий протест фермерів з блокадою кордону з Україною
Польські аграрії почали акції протесту по всій території країни з блокуванням доріг і пунктів пропуску на кордоні з Україною. 
11:41
Розвідка Британії: РФ бракує боєздатності негайно скористатися ефектом захоплення Авдіївки
Розвідка Великої Британії вважає, що після захоплення Авдіївки російським силам потрібен час на переоснащення і відпочинок, але в наступні тижні вони намагатимуться розширити територіальні здобутки.
Аналітика короткоЩо Німеччина і Франція пообіцяли Україні у безпекових угодах
11:25
Глава МЗС Чехії: Росія вкрала Крим і Донбас, а тепер хоче всю Україну
Міністр закордонних справ Чехії у своєму дописі до річниці масових розстрілів на Майдані нагадав, що війна Росії проти України фактично триває з того дня і апетити Москви з часом лише зросли.
11:08
Міністр оборони Латвії: Не слід переоцінювати тривалу здатність РФ лишатися наддержавою
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що брутальність Росії у сфері війни не можна недооцінювати, але й не варто переоцінювати її здатність лишатися наддержавою тривалий час.
11:01
МЗС: Кордон Польщі та України не має ставати заручником політичних інтересів
Міністерство закордонних справ України назвало неприпустимим блокування польсько-українського кордону і наголосило, що такі дії виглядають політизованими і мають серйозні наслідки для України. 
10:47
фотоПрезидент Латвії – про зброю для Києва: Ми підводимо Україну і самих себе
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс проілюстрував карикатурою стан західної військової допомоги Україні, закликавши наростити поставки зброї.
10:25
фотоУгорський парламент голосуватиме за вступ Швеції у НАТО в понеділок
Угорський парламент визначив дату голосування за ратифікацію вступу Швеції у НАТО – у перший день після повернення з перерви. 
10:24
Швеція надасть Україні бойові катери в пакеті допомоги на 630 млн євро
Уряд Швеції представив найбільший на сьогодні пакет військової допомоги Україні вартістю 7,1 мільярда шведських крон (630 млн євро).
10:07
Сійярто, який блокував рух України в ЄС, обіцяє тягнути туди Грузію за угорського головування
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто обіцяє під час угорського головування в Раді ЄС робити все можливе для просування переговорів про вступ з Грузією.
09:54
Фінляндія готує проєкт для системної протидії "шантажу мігрантами"
Міністерство внутрішніх справ Фінляндії готує проєкт закону для системної протидії використанню міграції як інструменту тиску і посилення безпеки на кордоні.
09:43
Проросійські сили скористалися протестом фермерів у Чехії
Проросійські сили скористалися протестом фермерів, під час якого близько 500 тракторів в'їхали в Прагу в понеділок вранці.
09:35
Польські мисливці приєднуються до фермерських протестів
Одна з асоціацій польських мисливців заявила, що приєднається до протестів фермерів, щоб підтримати їхні вимоги та виступити зі своїми.
09:20
відеоГлава Єврокомісії вшанувала Небесну сотню: Україна переможе і буде в ЄС
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що через десятиліття після Революції гідності бачення та ідеали героїв Небесної сотні восторжествували, і Україна займе своє місце в ЄС.
09:19
Глава МЗС Польщі різко розкритикував зволікання з допомогою Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розкритикував затримку з рішеннями для військової підтримки України на рівні ЄС.
08:58
Прем’єрка Литви в День пам’яті Небесної сотні закликала довести, що РФ не має впливу в ЄС і НАТО
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в День пам’яті Героїв Небесної сотні закликала озброїти Україну і довести, що Росія не має впливу на рішення ЄС і НАТО.
08:43
Польський аграрний міністр запросив до перемовин фермерів перед великим протестом
Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський напередодні великого протесту фермерів звернувся до них у листі, в якому окреслив пріоритети міністерства і запросив протестувальників до перемовин.
08:20
фотоСуд у Франції конфіскував віллу за 120 млн євро, пов’язану з "Газпромом"
У Франції конфіскували розкішну віллу на Лазуровому березі, пов'язану з "Газпромом", в рамках розслідування справи про відмивання грошей.
07:57
У Латвії до другої річниці вторгнення РФ в Україну оголосять хвилину мовчання
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, прем'єрка Евіка Сіліня, спікерка Сейму Дайга Мієріня, глава МЗС Кріш'яніс Каріньш закликали мешканців висловити солідарність із народом України та приєднатися до акції хвилини мовчання в суботу, 24 лютого, о 9-тій годині ранку.
07:40
фотоКанада передасть Україні 800 дронів SkyRanger R70
Міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про передачу Україні понад 800 багатоцільових безпілотних літальних апаратів SkyRanger R70.
07:24
Депутатів фінського парламенту розділило питання транзиту ядерної зброї територією країни
Частина депутатів парламенту Фінляндії виступили проти транспортування ядерної зброї через територію країни, у той час як інші – підтримують це.