19 лютого 2024

Статті
Які "гарантії" отримав Київ від Німеччини та Франції і чому безпекові угоди вже готують до змін
Чим відрізняються німецька, французька та британська угоди, а також чому переговори зі Сполученими Штатами застрягли на початковому етапі – читайте у статті "Європейської правди".
Захід шукає обриси світової війни. Чому Мюнхен-2024 став тривожним дзвіночком для України
"Ми боїмося того, що вже бачили. Тому ми просто не хочемо вірити у реальність того, що бачимо на власні очі", – пояснила Гілларі Клінтон...
Новини
23:03
Норвегія теж викликає посла РФ через смерть Навального
Міністерство закордонних справ Норвегії 19 лютого викликало посла Росії Теймураза Рамішвілі у зв’язку зі смертю російського опозиціонера Алексєя Навального.
22:56
Прем’єр Фінляндії: Те, що робить Орбан щодо Швеції, допомагає Путіну
Фінський прем’єр-міністр Петтері Орпо розкритикував свого візаві з Угорщини, Віктора Орбана, за затримку з ратифікацією вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу.
22:39
фотоУ Сербії літак зі 106 людьми зазнав руйнувань одразу після злету, але ніхто не постраждав
Пасажирський літак E-195, який експлуатує сербська національна авіакомпанія AirSerbia, під час злету 18 лютого врізався в наземне обладнання й зазнав суттєвих пошкоджень під час злету.
22:13
Україна та Данія знову поговорили про двосторонню безпекову угоду
Переговорні команди України та Данії 19 лютого провели черговий раунд переговорів щодо двосторонньої угоди про безпекову співпрацю.
22:04
Британія закрила одну з двох схем для в’їзду українських біженців
Уряд Великої Британії з 19 лютого припинив дію Програми допомоги сім’ям з України (Ukraine Family Scheme) – однієї з двох схем легального в’їзду українців, які тікають від наслідків повномасштабного вторгнення РФ.
21:41
Боррель: Держави-члени можуть закуповувати снаряди для України за межами ЄС
Топдипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що держави-члени можуть замовляти артилерійські снаряди за межами об’єднання в межах плану із забезпечення України необхідною зброєю.
21:20
Бойовики-хусити серйозно пошкодили торгове судно на шляху до Червоного моря
Бойовики-хусити, що діють з території Ємену, завдали серйозних пошкоджень торговому судну під прапором Белізу, яке прямувало у Червоне море.
21:20
Боррель: ЄС поки не ухвалив 13-ий пакет санкцій проти РФ
Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив, що на зустрічі голів МЗС країн-членів ЄС не вдалось погодити 13-ий пакет санкцій проти Росії.
ДайджестЗагострення на кордоні Польщі, ATACMS більшої дальності, Орбан образив сенаторів США: новини дня
21:04
Зеленський про кризу на кордоні з Польщею: Ситуація не в зерні, а в політиці
Президент Володимир Зеленський 19 лютого розкритикував блокування польськими фермерами пунктів пропуску на кордоні з Україною, закликавши до спільних та раціональних рішень цієї ситуації.
20:46
Іспанія викликала російського посла через смерть Навального
Міністерство закордонних справ Іспанії 19 лютого викликало російського посла Юрія Клименка, вимагаючи пояснень у зв'язку зі смертю під вартою російського опозиціонера Алексєя Навального минулої п'ятниці.
20:38
Керівні партії у Бундестазі готують заклик надати Україні далекобійну зброю, але не Taurus
Партії німецької "світлофорної коаліції" готують заклик до федерального уряду з проханням розширити постачання Україні зброї, у тому числі далекобійної, але довгоочікувані ракети Taurus у ньому не згадують.
20:34
Україна розгляне відновлення консульських послуг у невизнаному Придністров’ї
Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Паун Роговей 19 лютого провів зустрічі з віцепрем’єром Молдови з питань реінтеграції Олегом Серебряном та лідером невизнаного Придністров’я Вадимом Красносельським.
20:16
Угорщина не блокуватиме 13-ий пакет санкцій ЄС – Сійярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн ЄС 19 лютого заявив, що Будапешт не блокуватиме тринадцятий пакет санкцій проти Росії.
20:12
Качинського запросили дати свідчення слідчій комісії Сейму Польщі щодо скандалу з Pegasus 
Лідер тепер опозиційної партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський – серед політиків, яких запросили свідчити перед слідчою комісією Сейму щодо скандалу з прослуховуванням опозиційних діячів за допомогою шпигунської програми Pegasus.
20:00
У Норвегії четверо бельгійських військових влаштували дебош
Четверо бельгійських військових узяли участь у масовій бійці в пабі в місті Ондалснес, що в центральній Норвегії, в результаті чого поліція розпочала розслідування.
19:35
Байден готовий зустрітися зі спікером Палати представників щодо проєкту з допомогою для України
Президент США Джо Байден сказав, що готовий зустрітися зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном щодо законопроєкту, до якого входить у тому числі допомога для України.
19:33
ЄС обіцяє Росії нові санкції за смерть Навального
Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу спільно засудили смерть російського опозиціонера Алексєя Навального, назвавши реакцію російської влади на неї свідченням укорінення репресій у РФ.
19:14
Лідеру ультраправих у Нідерландах не сподобався наплив українських біженців
Голова нідерландської ультраправої Партії свободи Герт Вілдерс заявив, що через прийняття великої кількості українських біженців Нідерланди "були пошиті в дурні".
18:59
Стефанішина: Про ситуацію на кордоні з Польщею повідомили Єврокомісію, чекаємо реакції партнерів
Київ поінформував Єврокомісію про ситуацію з блокадою польсько-українського кордону та очікує рішучої реакції партнерів.
18:54
У Швеції викликали російського посла через смерть Навального
Міністерство закордонних справ Швеції 19 лютого викликало посла Росії у зв'язку зі смертю опозиційного політика Алексєя Навального в колонії минулого тижня.
18:45
Польські протестувальники у неділю блокували на кордоні пасажирський поїзд – УЗ
Польські протестувальники на кордоні 18 лютого не пропускали у тому числі пасажирський поїзд сполученням Київ-Хелм. 
18:38
Школи в Англії отримали право забороняти мобільні телефони
Міністерство освіти Великої Британії 19 лютого опублікувало керівні принципи для шкіл Англії, які врегульовують їхні повноваження щодо заборони використання мобільних телефонів учнями.
18:24
Литва викликала тимчасового повіреного РФ через смерть Навального в ув’язненні
Тимчасового повіреного Росії у Литві викликали до МЗС Литви у зв’язку зі смертю ув’язненого критика Путіна Алексєя Навального. 
18:18
Байден: США розглядають "додаткові санкції" проти РФ через смерть Навального
Президент США Джо Байден заявив, що його адміністрація обговорює можливість накладення додаткових санкцій на Росію через смерть російського опозиціонера Алексєя Навального минулого тижня.
18:06
Норвегія може побудувати паркан на кордоні зі Швецією через навалу диких кабанів
Після минулорічного спалаху африканської чуми свиней серед диких кабанів у Швеції Норвегія обговорює можливість будівництва загорожі на кордоні, яка б не давала цим тваринам потрапити на її територію.
17:47
Трамп пов'язав смерть Навального з проблемами у США
Колишній президент США та ймовірний кандидат на цю посаду від Республіканської партії Дональд Трамп прокоментував смерть російського опозиціонера Алексєя Навального через чотири дні.
17:44
відеоВ Іспанії розслідуватимуть, хто злив з резервуарів підприємства тисячі літрів вина на 2 млн євро
В Іспанії розслідуватимуть умисне відкриття резервуарів виноробного підприємства, де зберігалися 60 тисяч літрів вишуканого вина. 
17:34
Кулеба – міністрам ЄС: Кожен снаряд, зроблений у Європі, має слугувати обороні Європи
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до голів МЗС країн Європейського Союзу під час засідання в Брюсселі 19 лютого, закликавши їх невідкладно посприяти постачанню артилерійських снарядів в Україну.
17:24
В іспанській Валенсії за два тижні зафіксували сотні порушень правил велосипедами і самокатами
У Валенсії за два тижні посиленого контролю за дотриманням правил дорожнього руху велосипедистами і водіями мікротранспорту зафіксували сотні порушень. 
17:21
ЗМІ: Угорщина домовилась зі Швецією про купівлю Gripen, щоб схвалити розширення НАТО
Угорщина та Швеція, ймовірно, наблизились до угоди щодо шведських винищувачів Gripen, яка може прискорити схвалення угорським парламентом членства Стокгольма в Північноатлантичному альянсі.
Аналітика короткоЯк війна Росії проти України відходить для Заходу на другий план
16:59
У Фінляндії хочуть збільшити кількість стрілецьких тирів через загрозу РФ
Фінський уряд хоче відкрити понад 300 стрілецьких тирів до 2030 року, аби заохотити більше громадян навчитись стрільбі в інтересах національної оборони.
16:58
Рада ЄС нагадала про триваючі репресії у Білорусі
Рада ЄС у своїх висновках від 19 лютого нагадала про триваючі репресії режиму Лукашенка у Білорусі та висловила підтримку прагненню білорусів до свободи і демократії.
16:43
фото, відеоДружина Навального приєдналась до зустрічі голів МЗС країн ЄС
Юлія Навальна – дружина лідера російської опозиції Олексія Навального, який минулого тижня загинув у російській колонії, – 19 лютого взяла участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу в Брюсселі.
16:25
ЄС починає розслідування щодо можливого порушення TikTok нових правил 
Євросоюз починає офіційне розслідування щодо можливих порушень застосунком TikTok правил, спрямованих на захист неповнолітніх користувачів, і прозорості реклами.
15:59
ЗМІ: Apple у ЄС можуть оштрафувати на €500 млн за неконкурентні умови для музичних сервісів
Компанії Apple загрожує у ЄС штраф на 500 млн євро через обмеження на доступ до музичних сервісів. 
15:23
Естонія підтримує створення окремої посади єврокомісара з оборони
Президент Естонії Алар Каріс заявив, що Естонія підтримує ідею про створення нової посади європейського комісара з питань оборони, як пропонує президентка Єврокомісії.
15:07
Країни Балтії засудили намір РФ провести вибори Путіна на окупованих територіях України
Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії засудили наміри Росії провести президентські "вибори" на окупованих територіях України.
14:41
Рада ЄС схвалила гуманітарні винятки у санкціях для протидії тероризму
Рада ЄС у понеділок 19 лютого підтримала гуманітарні винятки до санкцій для протидії тероризму.
14:40
ЗМІ: Адміністрація Байдена працює над передачею Україні ракет ATACMS великої дальності
Адміністрація президента США Джо Байдена працює над наданням Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності ATACMS.
14:29
ЄС застерігає Ізраїль від "катастрофічного" наступу на Рафах
Міністри закордонних справ країн ЄС застерегли Ізраїль від наступу на місто Рафах, який, за їхніми словами, може стати катастрофою для приблизно 1,5 мільйона біженців.
14:21
Президентка Єврокомісії повторно претендуватиме на цю посаду на виборах 2024 року
Чинна президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повторно претендуватиме на цю посаду на європейських виборах 2024 року.
14:12
Литва розробляє власний дрон-камікадзе
Литовські виробники у співпраці зі збройними силами країни розробляють власний безпілотник-камікадзе.
13:54
Смерть Навального: МЗС Німеччини викликало російського посла
До МЗС Німеччини викликали російського посла у зв’язку з повідомленнями про смерть критика Кремля Алексєя Навального у російській в’язниці.
13:47
Блокада польсько-українського кордону: в ЄС анонсували засідання Координаційної платформи
У Єврокомісії анонсували зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту української агропродукції на тлі блокади польськими фермерами кордону з Україною.
13:21
Чеські фермери протестують у Празі на 500 тракторах і вантажівках
Чеські фермери у понеділок, 19 лютого, на 500 тракторах, вантажівках та іншій великій сільгосптехніці влаштували протест біля будівлі Міністерства сільського господарства у Празі.
13:18
Орбан: Треба припинити допуск української агропродукції на європейський ринок
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив за закриття європейського ринку для української агропродукції.
13:01
Міністри закордонних справ ЄС схвалили розгортання військової місії в Червоному морі
Міністри закордонних справ ЄС у понеділок схвалили розгортання військово-морської місії ЄС для захисту судноплавства від бойовиків-хуситів в Червоному морі.
12:47
У Франції взяли під контроль пожежу на заводі з 900 тоннами батарейок для переробки
Пожежу на заводі з переробки батарейок на півдні Франції взяли під контроль, хоча й тне загасили повністю.
12:46
ФотоУ Німеччині у Балтійське море обвалився військовий бункер
У невеликому німецькому селі Аренсхоп у Балтійське море обвалився військовий бункер, побудований за часів НДР.
12:26
Росія може раптово напасти на НАТО – глава МЗС Литви
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попередив, що Росія може здійснити раптовий напад на країни НАТО.
12:25
фотоУ Швейцарії розбився літак з парашутистами: всі вижили, окрім пілота
У Швейцарії поблизу аеродрому Гренхен в неділю вдень розбився літак з парашутистами.
12:12
Ексглава прикордонного агентства ЄС приєднався до французьких ультраправих
Колишній директор прикордонного агентства Європейського Союзу Frontex заявив, що балотуватиметься на червневих європейських виборах за списком французької ультраправої партії "Національне об'єднання" (RN).
12:12
Нейтральна Австрія хоче купити понад 200 БТР для своєї армії
Австрія оголосила про плани придбати 225 бронетранспортерів Pandur на суму близько 1,8 млрд євро для своїх Збройних сил.
11:56
Глава МВС Латвії: Масового видворення росіян з країни, швидше за все, не буде
Латвійський міністр внутрішніх справ Ріхард Козловскіс заявив, що масового видворення громадян Росії з Латвії, найімовірніше, не буде.
11:56
Пашинян: Вірменія – не союзник РФ у її агресії, народ України – дружній нам
Вірменський прем’єр-міністр Нікол Пашинян повторив, що його країна не є союзником РФ у її війні проти України.
11:43
Британська розвідка розповіла, як Кремль використав скандал із "голою вечіркою"
Розвідка Великої Британії проаналізувала скандал із "голою вечіркою" у Москві та його вплив на життя в РФ.
11:31
Глава МЗС Чехії закликав європейські країни до гнучкості в купівлі снарядів для України
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що європейські країни повинні знайти шлях для закупівлі боєприпасів для України, яка їх терміново потребує.
10:58
Глава МЗС Литви про війну в Україні: Нам потрібно знайти креативне рішення
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що ЄС досі не сформував стратегічну мету щодо того, як допомогти Україні подолати російську агресію.
10:53
В ЄС хочуть назвати свій режим санкцій щодо прав людини іменем Навального
Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив про плани перейменування режиму санкцій за порушення прав людини на честь критика Кремля Алексєя Навального після повідомлень про його смерть у російській тюрмі.
10:35
Глава МЗС Литви про смерть Навального: ЄС має розглянути нові санкції проти РФ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що ЄС має розглянути нові санкції проти РФ у зв’язку зі смертю опозиціонера Алєксєя Навального.
10:27
Глава МЗС Румунії: ЄС має швидко ухвалити 13-й пакет санкцій і працювати над наступним
Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску заявила, що ЄС має швидко ухвалити новий пакет санкцій проти Росії і розпочати роботу над наступним.
10:00
Топкерівник НАТО: Ми були надто оптимістичними щодо війни РФ проти України у 2023 році
Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що Захід був "занадто оптимістично налаштований" щодо перебігу війни РФ проти України у 2023 році.
09:58
Прем’єр Британії і президентка Єврокомісії обговорили підтримку України
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак провів розмову з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, серед іншого йшлося про підтримку України.
09:42
Президентка Грузії: Маємо стати членами ЄС, щоб уникнути панування РФ у Чорному морі
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі переконана, що її країна має стати членом ЄС насамперед для того, щоб уникнути панування Росії у Чорному морі.
09:42
Послу РФ у Польщі влаштували протест під час вшанування радянського генерала
Група поляків і українців влаштувала протест під час акції з покладанням квітів за участі російського посла Сергєя Андреєва у містечку Пененжно.
09:28
WP: ЄС готує запасний план, якщо Трамп відмовиться від допомоги Україні
Європейські посадовці уважно стежать за президентськими перегонами у США і думають над запасним планом на випадок, якщо Дональд Трамп, повернувшись до Білого дому, відмовиться від допомоги Україні.
09:07
ЗМІ: У НАТО стурбовані послабленням позицій США і частіше говорять про напад РФ
Члени НАТО тепер говорять у приватних розмовах про російський напад як про небезпеку, що вимагає негайної відповіді, оскільки дедалі більше сумніваються в тому, що США збережуть свою традиційну роль захисту Європи як частини Альянсу.
09:05
Китай запропонував Угорщині підтримку в питаннях безпеки
Під час рідкісної зустрічі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном Китай запропонував підтримку давньому стратегічному партнеру Угорщині в питаннях громадської безпеки, що виходить за рамки торговельних і інвестиційних відносин.
08:50
Конгресмен непокоїться через бездіяльність адміністрації США через загрозу РФ у космосі
Конгресмен Майк Тернер заявив, що він попередив своїх колег у Палаті представників щодо російського плану виведення ядерної зброї в космос через побоювання, що адміністрація Байдена "крокує в міжнародну кризу".
08:36
Сенатор США переконаний, що Трамп не відмовиться від НАТО
Сенатор-республіканець Джей Ді Венс запевнив європейських союзників, що навіть у разі можливого повернення Дональда Трампа на посаду президента вони зможуть розраховувати на підтримку США.
08:33
Іспанські консерватори зберегли більшість на регіональних виборах у Галісії
Опозиційна консервативна Народна партія Іспанії зберегла абсолютну більшість у своєму оплоті в північно-західному регіоні Галісія в неділю на регіональних виборах, які пройшли в напруженій боротьбі.
08:19
Естонія пропонує ЄС випуск облігацій на 100 млрд євро для стимулювання оборонної промисловості
Європейський Союз повинен працювати над планом випуску єврооблігацій на суму 100 мільярдів євро для стимулювання оборонної промисловості континенту і водночас робити більше для надання зброї Україні.
07:58
У Німеччині страйкуватимуть наземні працівники компанії Lufthansa
У вівторок Німеччина зіткнеться з новими перебоями в авіасполученні, оскільки профспілка Ver.di закликає до одноденного попереджувального страйку наземного персоналу Lufthansa.
07:37
Вучич заявив, що після смерті Навального позиція Сербії стосовно РФ стане складнішою
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що "позиція Белграда щодо Москви буде складнішою" після смерті російського опозиціонера Алексєя Навального.
07:16
Угорський уряд відмовився зустрітись з сенаторами США, які приїхали в Будапешт
У неділю двопартійна делегація американських сенаторів здійснила офіційний візит до столиці Угорщини і закликала її уряд негайно схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО, але в угорському уряді проігнорували візит.