21 лютого 2024

Статті
Проблема, яка не має зруйнувати відносини: погляд з Польщі на блокування кордону з Україною
Протести фермерів підтримує переважна більшість польського суспільства, аж 77,2%. І це не може не впливати на позицію влади.
Нові зоряні війни: як США реагують на плани РФ щодо ядерного вибуху в космосі
Заради стабільності в космосі у Вашингтоні готові до прямих переговорів з РФ. І це є вкрай небезпечним для України сценарієм.
Новини
22:58
Канада обговорює з Україною можливу передачу списаних ракет "повітря-земля"
Міністр оборони Канади Білл Блер заявив, що канадська сторона продовжує вивчати можливе передання Україні авіаракет CRV7, які планували утилізувати.
22:42
Sky News: Росія продовжує отримувати товари з Британії попри санкції
Британські обладнання й техніка на сотні мільйонів фунтів стерлінгів продовжують потрапляти до Росії через країни Південного Кавказу й Центральної Азії, зокрема Киргизстан, Вірменію та Узбекистан.
22:17
фотоУ Будапешті відбувся багатотисячний марш на підтримку дітей на тлі "педофільського скандалу"
Кілька тисяч людей, переважно молодь, 21 лютого взяла участь у марші мовчання на підтримку постраждалих дітей, який відбувся на тлі відставки президентки Каталін Новак після помилування причетного до насильства над неповнолітніми.
21:57
У Шольца підтвердили, що він не змінив позицію щодо надання Україні Taurus
Резолюція урядової коаліції в парламенті Німеччини із закликом надавати Україні більшу військову допомогу, включно з далекобійними системами, не означає зміну позиції уряду щодо ракет Taurus.
21:30
У Румунії погодили заходи зі зміцнення оборони на тлі атак РФ біля свого кордону
Рада національної оборони Румунії на засіданні 21 лютого погодила "заходи з посилення румунських збройних сил" в контексті російських атак на території України біля румунського кордону.
21:11
У Білому домі знову критикують спікера Джонсона через блокування допомоги для України
Речник Білого дому Ендрю Бейтс розкритикував спікера Палати представників від Республіканської партії Майка Джонсона за те, що він не поставив на голосування законопроєкт із додатковою допомогою для України.
ДайджестПольща погрожує обмеженнями, європейці не вірять у перемогу, перші пілоти F-16: новини дня
20:57
У Польщі прокоментували лякалки Лукашенка про провокацію "західних спецслужб"
Координатор польських спецслужб Томаш Сємоняк відкинув як бздуру заяви самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка про те, що "західні спецслужби" готують на території Польщі якусь "провокацію".
20:40
ЗМІ: Канада готова профінансувати масові поставки боєприпасів в Україну
Канада готова підтримати ініціативу Чехії щодо термінової доставки десятків тисяч артилерійських снарядів до України.
20:39
Чехія хоче отримати в Німеччини 15 Leopard 2A4 за допомогу Україні
Чехія веде з Німеччиною переговори про отримання ще 15 танків Leopard 2A4 як компенсацію за військову допомогу Україні.
20:25
Дипломати ЄС у Мінську засудили переслідування опозиційного католицького священника
Європейські дипломати в Білорусі засудили судовий процес над 33-річним католицьким активістом Владславом Бєлодідом, якому висунули звинувачення через опозиційну діяльність і критику режиму Лукашенка.
20:24
фотоТисячі людей по всій Словаччині вшанували річницю вбивства журналіста Куцяка
Тисячі людей зібралися на площі Свободи в Братиславі в середу ввечері на пам'ятну акцію, присвячену шостій річниці вбивства журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. 
20:07
У Ризі перейменують вулицю Московську
Депутати Ризької думи більшістю голосів ухвалили рішення перейменувати другу за протяжністю вулицю латвійської столиці Маскавас (Московську).
20:01
Новий прем'єр Грузії чекає "конкретних політичних кроків" для вступу країни у НАТО
Новий глава уряду Грузії Іраклій Кобахідзе після зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом в середу в Брюсселі заявив, що очікує "конкретних політичних кроків" для приєднання його країни до Альянсу. 
19:50
У Зеленського кажуть, що почали з Польщею обговорювати формат зустрічі на кордоні
Україна та Польща почали обговорення можливої зустрічі на рівні урядів та голів держав на кордоні, яка має вирішити проблему з блокуванням пунктів перетину польськими фермерами.
19:49
Санкції щодо продукції з РФ знизили б напругу виробників у ЄС – посол України
Україна порушує питання про накладення заборони на продаж російської сільськогосподарської продукції на території Євросоюзу.
19:38
Посол США на Fox News закликала Конгрес негайно схвалити допомогу Україні
Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк написала колонку для телеканалу Fox News, аудиторією якого є прихильники Республіканської партії, де пояснила важливість якнайшвидшого схвалення допомоги Києву.
19:22
ЄС засудив оголошення "Радіо Свобода" в Росії "небажаною організацією"
Речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано засудив рішення російської влади внести "Радіо Свобода" до переліку так званих небажаних організацій.
19:22
Трамп розкрив короткий список кандидатів у його віцепрезиденти
Колишній президент Дональд Трамп, що прагне обратись на новий термін у Білому домі, підтвердив імена зі свого короткого списку кандидатів у віцепрезиденти. 
19:08
У Молдові затримали чоловіка, підозрюваного в підпалі офісу НАТО
Молдовська поліція повідомила про затримання чоловіка, якого підозрюють у причетності до підпалу Центру інформації та документації НАТО в Державному університеті Молдови на початку лютого.
18:59
США провалили підготовку техобслуговування зброї для України – Генінспектор Пентагону
Пентагон не підготував заздалегідь для українських військових адекватних планів для обслуговування переданої військової техніки, такої як танки Abrams та 
18:51
ЗМІ: ЄС готується зняти санкції зі співзасновника "Яндекса"
Держави Європейського Союзу погодили виключення трьох людей із санкційного списку після 15 березня, серед них – співзасновник російського інтернет-гіганта "Яндекс" Аркадій Волож.
18:36
У Латвії хочуть контролювати передвиборчу агітацію, створену штучним інтелектом
Наступного року у Латвії можуть запровадити контроль за використанням можливостей штучного інтелекту в передвиборчій агітації.
18:33
Швейцарія створила групу, яка протидіятиме обходу санкцій проти РФ
Державний секретаріат з економічних питань Швейцарії (SECO) створив створив групу фахівців для розслідування та забезпечення дотримання санкцій, які були запроваджені після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
18:16
Посли ЄС попередньо погодили продовження торговельних пільг для України ще на рік
Постійні представники країн-членів Європейського Союзу 21 лютого погодили мандат Ради ЄС на переговори щодо пропозиції, яка має на меті продовжити призупинення ввізних мит та квот на український експорт ще на один рік.
18:10
Дружина Навального виступить у Європарламенті 
Юлія Навальна – дружина лідера російської опозиції Алексєя Навального, який помер у російській колонії, наступного тижня виступить у Європейському парламенті.
18:00
Суд остаточно заборонив транслювати на посольство РФ у Берліні кадри з війни
Вищий адміністративний суд Берліна-Бранденбурга 21 лютого підтвердив рішення суду нижчої інстанції, яке заборонило українській громадській організації "Віче" транслювати на будівлі посольства РФ кадри з війни в Україні.
17:54
Уряд Литви вирішив закрити два КПП на кордоні з Білоруссю
Уряд Литви в середу ухвалив рішення закрити з 1 березня прикордонні пункти пропуску на кордоні з Білоруссю "Лаворішкес" і "Райгардас".
17:44
Посли G7 застерегли владу України від саботажу реформи Бюро економічної безпеки
Посли держав "Групи семи" в листі до керівництва українських органів влади застерегли від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам європейської інтеграції та програми Міжнародного валютного фонду.
17:39
Стефанішина прокоментувала заяву фон дер Ляєн про затримку переговорів з ЄС
Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина прокоментувала заяву президентки Єврокомісії про те, що переговорна рамка з Україною, затвердження якої необхідне для початку безпосередньо переговорів про вступ до ЄС, не буде готова до європейських виборів, а після них. 
17:19
Столтенберг зустрівся з новим прем'єром Грузії, говорив про напрямок руху країни
Генсек НАТО Єнс Столтенберг вперше прийняв у штаб-квартирі Альянсу нового прем’єра Грузії Іраклія Кобахідзе. 
17:18
На телефонах членів оборонного комітету Європарламенту виявили шпигунські програми
Європейський парламент попросив членів підкомітету з питань оборони перевірити свої телефони на наявність шпигунського програмного забезпечення після того, як на двох пристроях були виявлені сліди злому.
17:04
Глава МЗС Нідерландів поділилась деталями нових санкцій ЄС проти Росії
Новий 13-й пакет санкцій ЄС проти Росії передбачає обмежувальні заходи проти 193 фізичних та юридичних осіб.
Аналітика короткоЯк Путін шантажує США ядерною зброєю в космосі
16:58
Reuters: Росія вже отримала від Ірану близько 400 балістичних ракет
Іран з початку 2024 року вже відправив до Росії кілька партій своїх балістичних ракет класу "земля-земля" в межах домовленостей із поглиблення співпраці між двома країнами.
16:48
ЗМІ: ЄС у найближчі тижні почне роботу над 14-м пакетом санкцій проти Росії
Європейський Союз, який перебуває на фінальному етапі запровадження 13-го пакета антиросійських санкцій, за кілька тижнів розпочне роботу над наступним пакетом.
16:32
Протести фермерів: Зеленський пропонує владі Польщі зустріч на кордоні
Президент Володимир Зеленський 21 лютого звернувся до Польщі та Європейської комісії у зв’язку з блокуванням польськими фермерами пунктів пропуску на спільному кордоні.
16:30
Фон дер Ляєн: Вибори в Україні – їхня внутрішня справа 
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що тільки від України залежить, чи потрібно проводити вибори під час воєнного стану.
16:19
Глава Єврокомісії: Переговорна рамка для вступу України буде готова не швидше літа
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що рамка для переговорів про вступ України до ЄС не буде готова до європейських виборів, які пройдуть на початку червня.
16:19
Румунія викликала посла РФ через смерть Навального
Міністерство закордонних справ Румунії 21 лютого викликало посла Росії Валерія Кузьміна у зв'язку зі смертю у в'язниці російського опозиційного політика Алексєя Навального.
16:11
На Заході вважають, що Росія не може виробляти достатньо снарядів для війни в Україні
Західні посадовці оцінюють як недостатній обсяг внутрішнього виробництва Росією боєприпасів для того, аби вона могла задовольнити потреби своїх сил, що ведуть повномасштабне вторгнення в Україні.
15:53
Литва продовжила тимчасовий захист для українців та поступку щодо знання мови
Від українських біженців у Литві не вимагатимуть знання литовської мови для працевлаштування щонайменше ще один рік.
15:33
У Молдові знову затримали групу українців, які незаконно перетнули кордон
Молдовські прикордонники повідомили про новий випадок затримання чоловіків-громадян України, які нелегально перетнули кордон.
15:28
Єврокомісія: Польська влада повинна забезпечувати правопорядок під час протестів на кордоні
Європейська комісія заявила, що право на мирні протести є невід’ємною складовою європейської демократії, але в ході демонстрацій, що відбуваються зараз на кордоні Польщі та України, польська влада повинна забезпечувати правопорядок. 
15:10
Ейфелева вежа третій день поспіль закрита для відвідувачів через страйк
Ейфелева вежа у Парижі вже третій день не приймає відвідувачів у зв’язку зі страйком співробітників компанії, яка відповідає за її обслуговування (Sete).
15:10
У Британії провалилося випробування ядерного стримування – в парламенті занепокоєні
У Британії депутати прагнуть отримати запевнення щодо національної системи ядерного стримування після повідомлень про те, що нещодавнє випробування ракети, здатної нести ядерну боєголовку, зазнало провалу. 
14:44
фотоІспанські фермери пригнали сотні тракторів на протест до Мадрида
У середу колони тракторів порушили рух транспорту в іспанській столиці – фермери зібралися в центрі Мадрида, щоб пройти маршем до Міністерства сільського господарства.
14:35
Фон дер Ляєн стане кандидаткою на наступного президента Єврокомісії від ЄНП
Чинна президентка Єврокомісії офіційно визначена єдиною кандидаткою від своєї політичної групи "Європейська народна партія" на переобрання на цю посаду.
14:27
Зеленський анонсував швидкі кроки на тлі блокування на кордоні з Польщею 
Президент Володимир Зеленський провів селектор, де, серед іншого, обговорили блокування на польському кордоні.
14:11
Британія першою ввела санкції через смерть Навального
Велика Британія ввела санкції проти співробітників колонії "Полярний вовк", де помер російський опозиціонер Алексєй Навальний.
14:08
В МЗС Польщі відреагували на скандальний проросійський плакат на протесті фермерів
Міністерство закордонних справ Польщі стривожене проросійським плакатом, використаним одним з учасників протесту польських фермерів 20 лютого, та закликало протестувальників дистанціюватися від подібних осіб, оскільки це шкодить репутації країни.
13:54
У Бундестазі не вірять, що Україна зможе розпочати наступ у 2024 році
Голова європейського комітету в Бундестазі Антон Хофрайтер вважає, що Україна цього року в кращому випадку може запобігти подальшому просуванню окупантів.
13:36
В уряді Франції готують спрощені правила пострілів у вовків, які загрожують худобі
В уряді Франції анонсували спрощення правил пострілів у вовків, які становлять загрозу для свійської худоби.
13:27
До МЗС Чехії викликали посла РФ через смерть Навального
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський слідом за іншими країнами вирішив сьогодні викликати посла Росії в Чехії Александра Змєєвського через смерть російського опозиціонера Алексєя Навального в сибірській в'язниці.
13:12
У Сеймі Польщі спалахнув новий скандал через помилкове покарання депутатки "ПіС"
Спікеру Сейму Польщі Шимону Головні доведеться перепросити перед депутаткою опозиційної партії "Право і Справедливість", яку помилково визначили як учасницю сутичок з охороною і покарали позбавленням зарплати.
13:10
Служба безпеки Швеції назвала РФ головною загрозою для безпеки країни
Росія є головною загрозою міжнародній безпеці Швеції, і зовнішні вороги можуть спробувати скористатися підвищеним ризиком екстремістського насильства з боку ісламістів і ультраправих.
12:53
Британська розвідка проаналізувала ситуацію з атаками РФ в районі Роботиного
Розвідка Великої Британії помітила зростання атак РФ на півдні України і російські спроби розпорошити українські сили.
12:33
В уряді розповіли про перемовини з Варшавою на тлі протестів польських фермерів
На зустрічі координаційної платформи щодо українського експорту до ЄС у вівторок Україна порушила питання про новий інцидент із розсипаним зерном та отримала запевнення, що його розслідують.
12:23
ОпитуванняЛише 10% європейців вірять в перемогу України у війні
Підтримка України серед європейців залишається широкою, але майже через два роки після повномасштабного вторгнення лише 10% вірять, що вона може перемогти Росію.
12:15
Угорщина – у п’ятірці країн, які українці вважають ворожими
Трійку найменш дружніх до України держав у сприйнятті українців прогнозовано очолили Росія та Білорусь, Угорщина опинилася на 5-му місці.
12:00
Угорщина зазнала невдачі у спробі зняти санкції з трьох російських олігархів – ЗМІ
Постійні представники ЄС схвалили продовження поточних санкцій проти Росії і Білорусі на пів року, не підтримавши спробу Угорщини виключити зі списків імена трьох російських олігархів.
11:50
США і Британія очолили рейтинг країн, які українці вважають дружніми
Велика Британія і Сполучені Штати посідають перше місце за сприйняттям українців як "дружніх" країн, але за рейтингом "однозначно дружніх" країн трійкою лідерів стали Литва, Британія і Канада.
11:38
Посли ЄС схвалили 13-й пакет санкцій проти РФ
Постійні представники ЄС дали згоду на схвалення 13-го пакета санкцій проти Росії, який має бути остаточно затверджений до другої річниці російського вторгнення в Україну.
11:31
Ексглава Єврокомісії вважає, що ЄС не готовий прийняти країну у стані війни
Колишній президент Європейської комісії та колишній прем'єр-міністр Португалії Жозе Мануел Баррозу заявив, що Європейський Союз не готовий прийняти країну, що перебуває у стані війни.
11:23
Польщу сприймають як дружню країну майже 80% українців, але показник суттєво зменшився
Майже 80% українців сприймають Польщу як дружню країну, але цей показник суттєво знизився, порівняно з опитуванням пів року тому, особливо сприйняття Польщі як "однозначно дружньої".
11:09
Соратника Мелоні критикують за суперечливі коментарі щодо смерті Навального 
Лідер італійської партії "Ліберальна дія" Карло Календа напередодні у соцмережах розкритикував лідера ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні, вимагаючи звіту про угоду 2017 року з путінською "Єдиною Росією" і доказів того, що угода між політсилами була скасована.
11:03
Міністр оборони Литви не думає, що російська загроза для НАТО зросте, доки РФ "загрузла" в Україні
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас вважає, що безпосередня загроза для країн НАТО з боку Росії навряд чи почне наростати, доки Москва кидає всі ресурси на війну в Україні.
10:51
Болгарські ультраправі депутати відвідали Москву на запрошення партії Путіна
Проросійська ультраправа болгарська партія "Відродження" відправила делегацію до Москви на запрошення партії президента Росії Владіміра Путіна "Єдина Росія".
10:33
Міністр оборони Литви прогнозує "нові форми" підтримки України з боку союзників
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас натякнув, що серед союзників розглядають нові форми підтримки України.
Аналітика короткоЯк європейська агенція кордонів може допомогти Україні вирішити кризу з Польщею
09:59
Генконсулка Польщі у Львові засудила протести фермерів на кордоні і перепросила в України
Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич рішуче засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні і перепросила "у воюючої України".
09:41
Понад 300 тисяч українських біженців залишили Німеччину
За два роки Німеччину залишили понад 300 тисяч українських біженців, які приїхали туди після початку повномасштабної війни РФ проти України.
09:33
В уряді Польщі підтвердили, що українське зерно, через яке блокують кордон, не залишається в країні
Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзєйчак підтвердив, що українське зерно, через яке фермери блокують кордон, не залишається у країні, і що "протестувати можна було би на іншому кордоні".
09:14
Естонія не планує закривати кордон з РФ на час виборів Путіна
Уряд Естонії не планує закривати прикордонні пункти на кордоні з Росією під час президентських виборів у РФ 17 березня.
09:00
Сейм Польщі покарав 7 опозиційних депутатів за сутички з охороною
Сімох депутатів з раніше керівної партії "Право і справедливість" на кілька місяців позбавлять депутатської заробітної плати за їхню роль у сутичках з охороною спікера 7 лютого.
08:33
У Німеччині розкрили російсько-євразійську мережу з відмивання грошей
Генпрокуратура Берліна у вівторок, 20 лютого, оголосила про розкриття великої російсько-євразійської мережі з відмивання грошей.
08:16
Дослідник: Війна РФ проти України вже коштувала Німеччині понад 200 мільярдів євро
За оцінками економічних дослідників, війна РФ проти України вже коштувала Німеччині понад 200 мільярдів євро.
07:51
Польський урядовець: Або Україна з нами домовляється, або будуть нові обмеження на імпорт
Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак не виключив подальших обмежень українського імпорту.
07:33
Перша група українських пілотів завершить навчання на американських F-16 до літа
Перші чотири українські пілоти мають завершити навчання на американських винищувачах F-16 до літа.
07:18
В уряді Польщі занепокоєні, що через українське зерно вони втрачають німецький ринок
Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив про занепокоєність тим, що українська агропродукція витісняє польську на німецькому ринку.